utorak, 23. jul 2024.
 Ћирилица | Latinica

Novi broj

Tema: Svetska ekonomska kriza i Srbija (II)
Baner

Prethodni brojevi

Baner

Pronađite NSPM na

&

Nove knjige

Baner

Edicija "Politički život"

Đorđe Vukadinović: Od nemila do nedraga

Baner
Baner
Baner

Časopis NSPM ili pojedinačne tekstove možete kupiti i u elektronskoj formi na Central and Eastern European Online Library

Baner
Baner
Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Sretenjska deklaracija Skupštine AP Kosova i Metohije

NSPM   
ponedeljak, 17. februar 2014.

Upozoravamo građane i javnost da dalje sprovođenje tzv. briselskog sporazuma ima za cilj da, mimo njihove volje, u potpunosti izvrši integraciju Srba i ostalih nealbanaca u sistem tzv. Republike Kosovo, a samim tim i njihovu asimilaciju.

 
Kosovo i Metohija

Treća Prizrenska liga i „akšam“ opštine na KiM

Aleksandar B. Đikić   
nedelja, 12. januar 2014.

Osoba koja je sebe smatrala pobednikom do juče, Krstimir Pantić, shvatila je da nije bila favorit Beograda, kako se mislilo, već je to bio njegov oponent. Treba jedanput shvatiti da evropskoj Srbiji trebaju samo oni koji su spremni da idu do kraja. Kolebljivcima tu nema mesta.

 
Kosovo i Metohija

„Slobodni izbori" na Kosovu – pod prinudom Beograda

Miloš Milojević   
sreda, 25. decembar 2013.

Vlajki je zaključio da je proruski orijentisani deo srpske političke elite na pravom putu jer Rusija može da ima prvorazredan interes da podrži Srbiju u njenom sveukupnom razvoju ali da se u ovoj geopolitičkoj situaciji ne može ništa uraditi da bi Kosmet bio vraćen.

 
Kosovo i Metohija

Srbi sa severa KiM ostavljeni da čekaju u parku

NSPM   
sreda, 13. novembar 2013.

Umesto na prijem kod nadležnih državnih institucija, delegacija Privremene Skupštine AP KiM je ostavljena da čeka u parku.

 
Kosovo i Metohija

Sever Kosova između Kristalne noći i Zone sumraka

Nikola Tanasić   
sreda, 06. novembar 2013.

Ono što je počelo kao nasilje nad zakonima države pretvorilo se u nasilje nad zakonima logike, a kada i zakoni države i zakoni logike nestanu, ostaje samo nasilje. Argumenti su zamrli, podsmeh je zamukao, ostala je samo jeza koja se širi poput epidemije.

 
Kosovo i Metohija

Od predizborne tišine do postizbornog muka

Aleksandar B. Đikić   
petak, 01. novembar 2013.

Kulminacija pritisaka se upravo ovih dana odvija smenjivanjem direktora javnih preduzeća i škola pozivima da se mora „izaći na izbore“. Ljudima se preti da će neizlaskom na „izbore“ ostati bez posla. Kao da će se nakon izbora Srbija nešto pitati, pa će ovima koji izađu neko iz Srbije garantovati posao.

 
Kosovo i Metohija

Rukovodstvo Srbije nas tera na kosovske izbore da bi prikrilo svoju izdaju

Slavko Stevanović   
ponedeljak, 14. oktobar 2013.

Dok Ustavni sud Republike Srbije ćuti i ne donosi odluke o oceni ustavnosti postignutih sporazuma, predsednica nepriznate države Kosovo raspisala je lokalne izbore u državi Kosovo, koji će se sprovesti po kosovskom zakonodavstvu.

 
Kosovo i Metohija

Prevara u prevari, ili 12.700 fiktivnih birača iz Srbije kako bi sever konačno pao

Milan Jezdić   
sreda, 02. oktobar 2013.

Vlast u Srbiji videvši da će na severu Kosova i Metohije izlaznost na šiptarske izbore biti ili u promilima ili izbornog dana neće ni biti, usled fizičke blokade, postiže takozvani dogovor sa Prištinom o dodatnim biračima iz Srbije, kako bi ovaj "problem" pravazišli.

 
Kosovo i Metohija

„Sila uzme zemlju i gradove“ – beseda u manastiru Banjska

Đorđo Sladoje   
ponedeljak, 19. avgust 2013.

A bez tog Lazarevog, kosovskog opredjeljenja za carstvo nebesko, odnosno za viši, smisleniji život u slobodi, bez te duhovne vertikale, bez spremnosti na žrtvovanje, bez vjere u spas i vaskrsenje, život bi se i na Kosovu i Metohiji, kao i na svakom drugom, manje svetom i strašnom mjestu, već odavno srozao u podaničko gluvilo.

 
Kosovo i Metohija

Vidovdan, a sto pedeset hiljada ruža nije stiglo na Kosovo

Ana Radmilović   
petak, 28. jun 2013.

Kosovo opija lepotom. I prestravljuje strahotom. Ne znam za ono, grdno sudilište, ali i to je. Svi su junaci tamo pali, neko na ovaj neko na onaj način.

 
Kosovo i Metohija

Nova bruka srpske vlasti - selotejpom do “istorijskog kompromisa“ na Kosovu

Milan Dinić   
četvrtak, 16. januar 2014.

Da ovaj novi skaradni čin srpske tragedije ima svog tragičnog antijunaka, pobrinuo se niko drugi nego izglasani ali ne i ustoličeni gradonačelnik Severne Mitrovice – Krstomir Pantić. 

 
Kosovo i Metohija

Kamenovani u Đakovici, povređeni u Dečanima

Bogdan Živković   
petak, 10. januar 2014.

Stradali su Srbi po Metohiji i na Kosovu 1998/99 veoma mnogo. Međutim i zbog blizine granice i zbog specifičnosti borbenih dejstava Srbi iz Đakovice su izuzetno mnogo postradali. Toliko mnogo da je i danas, 15 godina nakon rata, odlazak u rodni im grad skopčan sa velikim opasnostima, a o povraćaju njihove uzurpirane imovine nema ni govora.

 
Kosovo i Metohija

Ako budem gradonačelnik – kosovskih simbola u Mitrovici neće biti i tačka

Oliver Ivanović   
sreda, 20. novembar 2013.

Ono što se bilo ko dogovarao sa Krstimirom Pantićem – pokazalo se kao prilično nepouzdano. Ne mogu se osloniti na njega tim pre što se pokazalo da njegovi stavovi nisu identični sa stavovima njegove stranke.

 
Kosovo i Metohija

Vređanje zdravog razuma

Aleksandar B. Đikić   
sreda, 13. novembar 2013.

Ovo što Dačić izjavljuje nije državnički stav, i najmanje je važno što je to izjavio za Srbe sa Kosova, jer je to stav, a akteri na koje se odnosi mogu biti različiti. To možda nije državnički stav, ali politički svakako jeste, i to je ono što brine. 

 
Kosovo i Metohija

Fašizmom protiv bojkota, ili „paljenje Rajhstaga“ u Kosovskoj Mitrovici

Igor Marković   
ponedeljak, 04. novembar 2013.

Kada je na red došlo glasanje na kosovskim izborima, odnosno integracija Srba sa severa u ustavni i pravni sistem „Kosova“, veleizdaja je bila sve ogoljenija i počela je da se isteruje na čistac.

 
Kosovo i Metohija

Izbori za Tačijevu okupatorsku državu, ili izdaja države Srbije?

Episkop Atanasije   
ponedeljak, 14. oktobar 2013.

Sada se, na opštu žalost svega srpstva, na izdajnički način, celo Kosovo i Metohija, i posebno naglašeno “severni deo” predaju u nadležnost Tačijevog “državnog sistema”, koji i raspisuje i sprovodi ove famozne izbore.

 
Kosovo i Metohija

Mućke u magli

Aleksandar B. Đikić   
petak, 04. oktobar 2013.

Upravo ono što mi na ovom mestu uporno ponavljamo već mesecima, da je tzv. Vlada u Prištini već odavno zatvorila poglavlje koje se zove „Čije je Kosovo“? Ona sada nastupa državotvorno. I, naravno, ona se ponaša kao svaka normalna vlada. Ne dozvoljava političarima iz inostranstva da se mešaju u izborni proces.

 
Kosovo i Metohija

Izbori na Kosovu - od nacionalnog sumraka do državne pomrčine

Aleksandar B. Đikić   
nedelja, 01. septembar 2013.

Nije do kraja razumljivo zašto deo političke scene jalovo insistira na izjašnjavanju Ustavnog suda o Briselskim sporazumima, budući da se svojim višemesečnim oglušavanjem o zahteve za ocenu ustavnosti, taj sud više nego izjasnio.

 
Kosovo i Metohija

Vidovdan prođe, zulumi se nastaviše!

Miljan Damjanović   
ponedeljak, 01. jul 2013.

Danas, Srbija prema Kosmetu i neprijateljima Srbije vodi krajnje plašljivu i vazalsku politiku, politiku zabijanja glave u pesak, poput noja, jer ako ne vidi opasnost isto mu je kao i da je nema.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija, sećanje (VIII)

NSPM   
petak, 28. jun 2013.

Duhovni smisao, ipak, ne zavisi samo od porekla imena. Kosovo je, prvenstveno, mesto srpskog svedočenja vernosti Bogu (reč mučenik i znači, originalno, „svedok istine“). Tako da je njegov današnji smisao u stvari nataložen, vremenom, svim onim što za nas predstavlja ova nadistorijska srpska lozinka. 

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 9 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner