Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Vlada za plakanje
Komentar dana

Vlada za plakanje

PDF Štampa El. pošta
Miloš Subotić   
nedelja, 27. april 2014.

Mesec i po dana posle izbora, nova vlada je najzad sastavljena, a novi ministri preko medija predstavljeni narodu. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je nedavno da novi kabinet mora da bude "najozbiljniji u novijoj istoriji Srbije", ali ostaje nam samo da se najozbiljnije zabrinemo za budućnost zemlje koju će pored Aleksandra Vučića voditi njegovi dokazano najbolji poltroni i službenici MMF-a i Svetske banke  na privremenom radu u Srbiji.

Vučić je sebe još za vreme mandata prethodne vlade nastojao da predstavi kao jakog lidera, kome su na prvom mestu interesi Srbije, ali je njegova snaga realno daleko manja a položaj zapravo slab i nesiguran. Pošto je u prethodnom mandatu zadovoljio najveći deo političkih interesa Zapada, sastavom novog kabineta je morao da zadovolji pre svega ekonomske interese međunarodnih finansijskih institucija, koji su preko Krstića i Dušana Vujovića, dobili resore privrede i finansija, uz dodatak Kori Udovički kao ministra državne uprave.

Vučić, koji će, da bi sačuvao podršku Zapada  morati da ispuni sve njihove diktate (tj „bolne reforme“) za svoje poslušnike je rezervisao ministarstva sile i pravde, pretpostavljamo da bi čvrsto držao njihove poluge u svojim rukama u slučaju problema i velikih socijalnih nemira. Ali, dok smo već i navikli na Nikolu Selakovića, za čijeg je mandata pravosuđe palo na još niže grane, iznenađenje, i gotovo apsurd predstavlja imenovanje Bratislava Gašića za ministra odbrane, a naročito Nebojše Stefanovića za ministra policije (da li je to neko mogao i da pomisli). Tu je pridodat i „socijalista“ Aleksandar Vulin, čije će zadatak verovatno biti da, na način kako je to pokazao na Kosovu, anestezira desetine (možda i stotine) hiljada građana kojima sledi otkaz, a ostale ubedi u potrebu odricanja i ono malo prava koje im je ostalo.

Jasno je rečeno već da će ova vlada nastojati da sprovede tzv. reforme, čiji zadatak treba da bude sposobnost države za otplatu nagomilanih kredita međunarodnim institucijama i zadovoljavanje potreba domaćeg i stranog krupnog kapitala za jeftinom i obespravljenom radnom snagom. Ostaje samo da se vidi da li će građani Srbije mirno pristati da budu pretvoreni u kmetove, a kolika je SNS postao opasnost za Srbiju, ukazuje to što je (po logici manjeg zla) ostanak SPS-a u vladi dobra vest, iako je ova partija odavno zaslužila da nestane sa političke scene a većina njenih lidera i funkcionera da se nađe u zatvoru. Pritisak Moskve ipak je bio isuviše jak i efikasan, tako da je Vučić morao da žrtvuje  Zoranu Mihajlović, koja je sklonjena da smeta u Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture. Njen resor će preuzeti Aleksandar Antić iz SPS, što bi trebalo da znači da su energetski interesi Rusije u Srbiji ipak zaštićeni, što povećava verovatnoću da Južni tok neće biti dalje sabotiran.

Nova vlada će pored starih fikusa, poput Rasima Ljajića i Velimira Ilića, imati ponovo i Vanju Udovičića, koji ni jednim svojim gestom nije pokazao da može da se izbori sa teškim kriminalom koji odavno vlada u sportu, posebno fudbalu. Novi su Jadranka Joksimović, zadužena za evrointegracije, Srđan Vrebić ministar prosvete i nauke i Zlatibor Lončar, kao ministar zdravlja. Iznenadno imenovanje Joksimović takođe je izazvalo zabunu, a o Vrebiću zna samo toliko da je zaposlen u Republičkom zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Za Lončarom se, iako ima potrebnu stručnost i iskustvo, vuče teška optužba da je radio  kao saradnik vođa „zemunaca“ Dušana Spasojevića i Milorada Ulemeka Legije, sa  nadimkom “Doktor smrt”.

U nekoj normalnoj zemlji, ovakve optužbe bi bile dovoljne da takva osoba nikada ne bude ni kandidovana, ali pošto živimo u Srbiji, izgleda da više ničemu ne treba da se čudimo. Ne treba više i da nas čudi što ni u novoj vladi, koja se predstavlja kao ekspertska, neki od ministara obrazovanju ni po radnom iskustvu nemaju ama baš nikakve veze sa vrlo odgovornim resorima kojima treba da rukovode.

Ministar vojni Bratislav Gašić je na primer, diplomirani ekonomista (mada, neki tvrde da je zapravo keramičar) i vlasnik privatnog preuzeća koje obuhvata TV Plus i Santos kafa i čajevi, a prava je misterija kao će se na mestu prvog čoveka policije snaći mlađani Stefanović, inače takođe diplomirani ekonomista na Megatrendu, koji je radno iskustvo, osim u politici, stekao na poziciji direktora marketinga u preduzeću “Interspid” i zamenika finansijskog direktora u preduzeću “Jabuka”. 

Svega ima u novoj Vladi, samo izgleda nema nikog da zastupa interes većine građana Srbije. Vučić nam već na početku obećava reforme, znoj i suze, ali, kako je počelo, ne smem ni da pomislim kako će se sve završiti. Daj Bože da nisam u pravu.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner