Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Pohvala Holivudu
Komentar dana

Pohvala Holivudu

PDF Štampa El. pošta
Jovana Papan   
sreda, 31. decembar 2008.

Natalitet u Srbiji raste. Ništa preterano, u pitanju je navodno oko 7000 beba više nego 2007, a kako prognoziraju, u 2009. će taj broj biti još veći. Lepa vest, takođe i vrlo zanimljiva za analizu. Godina za nama nije bog zna kako slavno ni započela niti završila, štaviše, u ekonomskom smislu i po pitanju kvaliteta života, više je bila godina razočarenja nego entuzijazma. U mnogome, mogla bi se nazvati čak „otrežnjujućom“, počev od bajke o brzom ulasku u EU gde evri (i jeftine pelene) padaju s neba, preko fijaska (predizborne) strategije za podsticanje rađanja, pa sve do završnice koju su obeležile ekonomska kriza i crne prognoze za budućnost. Dakle, stvari odavno nisu stajale lošije, a beba odavno nije bilo više.

Zapravo, blagostanje i socijalna politika usmerena na stimulisanje rađanja nikako ne znače i rast nataliteta. Srbija ima veći natalitet nego recimo Švedska, gde porodiljsko odsustvo traje 15 meseci uz 80% plate, roditelji imaju pravo na 60 plaćenih dana za negovanje dece, skraćeno radno vreme do njegove osme godine, da ne govorimo o obezbeđenom mestu u vrtiću, vaučerima za izbor škole i opštem kvalitetu života..

Očigledno, motivisati ljude da se razmnožavaju nije nimalo jednostavno – u pitanju je ogroman broj poznatih i nepoznatih varijabli, od kojih socijalni inženjeri mogu samo da pokušaju da kontrolišu nekoliko, i to pod uslovom da u budžetu imaju dovoljno sredstava za stalno „potplaćivanje“ kandidata za roditelje.

Šta bi onda mogao da bude uzrok ovog „ničim izazvanog“ srpskog mini bejbi buma? A šta je uopšte bio uzrok dobrog nataliteta u prošlosti? Blagostanje sigurno nije. Rađanje dece jednostavno je bio poželjan životni stil, društveni šablon koji se po automatizmu sledio jer je obezbeđivao neke druge pogodnosti koje nisu bile čisto ekonomske – društveni ugled, osećaj pripadnosti i ličnog postignuća, na primer.

A sada, neke od tih pogodnosti opet su aktuelne. Bebe su postale planetarni trend – počelo je sa poplavom poznatih trudnica i mama u Holivudu, prelilo se na domaće zvezdano nebo, a preko TV-a i tabloida i u narod. Glumice, pevačice, sportistkinje, novinarke, blogerke... biti mama prosto je moderan, poželjan životni stil, što sigurno utiče na odluku prosečne Srpkinje o rađanju, jer „troškovi“ roditeljstva izgledaju niži kada je nagrada veća. A tu je i opšta poplava proizvoda za bebe i decu koji su tako praktični, dobro dizajnirani i neodoljivi, da odgajanje deteta i najrazmaženijim adolescentima od trideset i nešto, može delovati kao dobra zabava.

Da, možda to nije popularno reći, ali nema te popularne vladine mere za povećanje nataliteta, koja može da se meri sa popularnošću Anđeline DŽoli.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner