Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Hong Kong i Makao - vrelina koja topi sve

Boris Trbić   
nedelja, 28. avgust 2016.

Iz Kauluna se u Makao stiže za sat vremena turbo džetom. U nekadašnju portugalsku koloniju se odlazi turistički ili u posetu kasinima.Sin australijskog mogula Kerija Pekera, DŽejms Peker, je ovde, nakon početnih neuspeha u svetu biznisa, uvećao kapital. Kinezi vole kocku. 

 
Savremeni svet

Bajden pokušava da uništi savez Erdogana i Putina

Stanislav Tarasov   
četvrtak, 18. avgust 2016.

U Vašingtonu i Briselu, u drugačijem geopolitičkom kontekstu percipiraju normalizaciju odnosa Turske i Rusije, i njeno skretanje ka Istoku, i  pretpostavljaju da Ankara može da krene u suprotnom smeru od Zapada i svog saveznika Azerbejdžana. 

 
Savremeni svet

Svet ide ka Trećem svetskom ratu, haotizacija Evrope je prioritet za SAD

Andrej Fursov   
četvrtak, 11. avgust 2016.

Rusiji je takođe određeno mesto u redu za haotizaciju. O tome je otvoreno govorio organizator i prvi direktor „CIA-e u senci“ – privatne američke obaveštajno-analitičke kompanije Stratfor DŽordž Fridman. Zaključak je jednostavan – želiš mir, spremaj se za rat. 

 
Savremeni svet

Da li je Kina samo uspavani zmaj koji čeka povoljan trenutak?

Slobodan Jovanović   
sreda, 03. avgust 2016.

 Kina je na ovaj način pokazala svetu da ne haje za odluku tribunala i to je potkrepila vojnom pomorskom silom bez potrebe da proklamuje Zonu Vazdušne Identifikacije nad spornim ostrvima

 
Savremeni svet

Da li je moguća osovina Ankara – Moskva – Damask?

Đanandrea Gajani   
nedelja, 24. jul 2016.

 Jedan tako nagli strategijski zaokret Ankare, takođe bi snažno uticao na odnose sa zalivskim monarhijama, pre svega sa Saudijskom Arabijom i Katarom, sponzorima džihadističkih milicija koje se bore protiv Asada i drugih alternativa Islamskoj državi.

 
Savremeni svet

Jedan malo drugačiji pogled na turski puč - uspeo je, ko kaže da nije uspeo

Branislav Ristivojević   
sreda, 20. jul 2016.

Istu priču samo u malom Amerikanci prodaju i Vučiću u vidu Patkice koja ga periodično pohodi kad god je nekooperativan. Nema Patkica svrhu da ga smeni već da ga oslabi, kao i prevrat Erdogana, i učini kooperativnim. Patkica je najbolji pokazatelj koliko je Vučić, što kaže narod, legao na rudu.

 
Savremeni svet

Kako će Kina reagovati povodom presude u sporu o Južnom kineskom moru

Hari DŽ. Kazijanis   
utorak, 12. jul 2016.

Ista stara strategija se ne može više primeniti –mnogi kineski građani će zahtevati žestok odgovor projekciju moći da Peking neće dati više spoljašnjim silama da ga pritiskaju u onome što se jedino može opisati kao kineska sfera uticaja u Južno kineskom moru.

 
Savremeni svet

Neke pouke „bregzita“ - sve veći jaz između političke elite i birača

Stefan Đukić   
subota, 02. jul 2016.

S obzirom na to koliko je Evropska Unija sebe kaznila podižući sankcije ka Rusiji nije realno očekivati da će i ovdje pucati sebi u nogu dižući barijere ka Britaniji. Te milijarde koje UK troši na uvoz iz EU, zahvaljujući jedinstvenom tržištu bi rado preuzele Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Kanada itd.

 
Savremeni svet

Bez Britanije, Evropa će biti vojno slabija, manje kredibilna i čvrsto u rukama nemačko-francuske osovine

Đanandrea Gajani   
utorak, 28. jun 2016.

Na vojnom planu, negativan uticaj «bregzita» je određen činjenicom da Evropa gubi, makar na papiru, britansku vojnu moć. London kudikamo više troši na odbranu, skoro duplo nego Francuska ili Nemačka, raspolaže sa solidnim nuklearnim arsenalom, pouzdanim i efikasnim konvencionalnim snagama, i pre svega, prihvata ideju da vodi rat bez toga da to mora da naziva ,,mirovnom misijom“.

 
Savremeni svet

EU posle Britanije

Branko Pavlović   
petak, 24. jun 2016.

Najveća politička promena koju ja sada vidim, nakon rezultata glasanja o izlasku Britanije, je u tome što Nemačka ne može da dozvoli da još makar jedna država odluči da napusti EU.

 
Savremeni svet

Ukrajinska demografija – smrtnost raste, natalitet opada, radno sposobni odlaze, deset milona stanovnika manje

Jurij Grigoruk   
četvrtak, 25. avgust 2016.

 Ovih dana, državna statistička služba Ukrajine objavila je sveže podatke. Broj stanovnika zemlje 1. jula 2016. godine iznosi 42.658.100. To je za 102.400 ljudi manje nego na početku godine.  Dinamika je jednostavno preteća – za 16 godina skoro deset miliona manje, što predstavlja svetski „rekord“. 

 
Savremeni svet

Predstoji odsudna bitka za Alepo

Đanandrea Gajani   
nedelja, 14. avgust 2016.

 Ako pobunjenici, podržani od Turaka, Amerikanaca i Arapa preuzmu kontrolu na čitavim gradom, mogli bi da prinude režim da pregovara o sporazumu koji bi u slučaju uspeha mogao da dovede do podele Sirije

 
Savremeni svet

Nada polako umire, kriza se vraća - Brazil i Venecuela kao ogledalo Latinske Amerike

Uroš Mitrović   
sreda, 03. avgust 2016.

 Alternativa neoliberalnom kapitalističkom konceptu i pokušaj stvaranja pravednijeg i humanijeg društva - utemeljenog na ideji Uga Čaveza o  razvojnom „socijalizmu XXI veka“ - pokazali su se neotporni na endemsku korupciju i brojne pritiske unutrašnjih i spoljnih faktora odlučivanja. Južnu Ameriku, sva je prilika, čeka velika neizvesnost.

 
Savremeni svet

Ključne činjenice koje treba znati o pokušaju državnog udara u Turskoj

Andres Mourensa   
sreda, 27. jul 2016.

Uzimajući u obzir da u oružanim snagama ima različitih grupa, od sledbenika Gulena do onih koji su bili ozlojađeni jer je vlada do pre godinu dana pregovarala o miru sa oružanom kurdskom formacijom PKK, jedino što ih je ujedinilo bila je mržnja prema Erdoganu.

 
Savremeni svet

Saif el Islam Gadafi – poslednja šansa ili nada u novi libijski početak?

Branislav Omorac   
petak, 22. jul 2016.

Od početka novog milenijuma Libija se odrekla programa za razvoj oružja za masovno uništenje, te je uništila/predala količine hemijskog oružja koje je posedovala. Činila se kao stabilan partner Zapada u borbi sa terorizmom.

 
Savremeni svet

Posle krvavog pira u Nici - da li je u Evropi počeo građanski rat?

Đorđe Milošević   
utorak, 19. jul 2016.

I ovoga puta, povodom strašnog zločina u Nici, zvanična Moskva je reagovala emotivno, sa osudom i gnušanjem prema počiniocima, ukazujući na potrebu da se ovom zlu jednom zauvek stane na put.

 
Savremeni svet

Prvi korak ka vojnom uništenju baltičkih država

Leonid Nersisjan   
subota, 02. jul 2016.

Ipak, skupa sa jačanjem armija skandinavskih država, na fonu vrlo žestoke rusofobske kampanje, a takođe i sa uvećanjem broja NATO trupa na granici sa Rusijom, sama tendencija ne može a da ne zabrinjava.

 
Savremeni svet

Da li je Moskva uticala na ishod britanskog referenduma

Đorđe Milošević   
utorak, 28. jun 2016.

Dakle, ni pomena o nekakvim ratnohuskačkim pretnjama ili pokušajima mešanja u poslove zemalja Evropske unije, a još manje o uticaju na rezultate referenduma u Velikoj Britaniji.

 
Savremeni svet

Šta će "bregzit“ značiti za Britaniju, EU i Srbiju

Goran Nikolić   
ponedeljak, 27. jun 2016.

„Bregzit“ će učiniti da svaka kritika EU, sa desne strane, u našoj zemlji, ali i širom Evrope, postane potpuno legitimna. Realno je da će doći do prespitivanja mnogih aspekata EU.

 
Savremeni svet

Iz arhive NSPM - Perspektiva EU je sumorna, nezavisno od "bregzita"

Miroslav N. Jovanović   
petak, 24. jun 2016.

Novi britanski status bio bi verovatno sličan onom koji ga ima Švajcarska ili Norveška sa EU. Postoji osnovani rizik da bi u pregovorima svaka zemlja članica EU nastojala da ućari nešto bitno za sebe. 

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 9 od 79
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner