Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Le Penova i Makron u odsudnoj trci

Vladimir Jevtić   
sreda, 03. maj 2017.
Drugi krug izbora u Francuskoj održava se 7. maja. S druge strane predsednica Nacionalnog Fronta desničarka Marin Le Pen ne daje takve izjave ona je konzistentna u svojim stavovima. Marin Le Pen se zalaže za bolje odnose sa Ruskom Federacijom i raspisivanje referenduma za izlazak iz Evropske Unije. Da je Marin Le Pen na vlasti u Francuskoj ona nikada ne bi oslobodila Ramuša Haradinaja višestrukog zločinca
 
Savremeni svet

Sabonis više ne stanuje ovde – gledano iz Litvanije, Lukašenkova Belorusija izgleda kao "evropski raj"

Aleksandar B. Đikić   
nedelja, 30. april 2017.

Povratak  iz Bresta u „evropski raj“ traje satima, jer su kolone Poljaka nepregledne. Poljaci iz pograničih gradova dolaze u Belorusiju kako bi se snabdeli gorivom, i drugim potrepštinama, jer su cena i kvalitet neuporedivo na strani Belorusije.

 
Savremeni svet

Zašto Zapad analizira varijante rata sa Rusijom

Aleksandar Hrolenko   
nedelja, 23. april 2017.

Očigledno, u slučaju spoljne agresije, vazdušno-kosmička odbrana Rusije imaće aktivan, ofanzivan karakter. Prioritetni zadaci postaće neutralizacija sistema navođenja avijacije protivnika, i smanjenje delotvornosti primene satelitske grupacije kosmičkih aparata protivnika.

 
Savremeni svet

Američko-kineski samit i repozicioniranje globalne moći

Uroš Mitrović   
ponedeljak, 17. april 2017.

Osim očiglednog problema sa zauzdavanjem sopstvenog ega i impulsivnih reakcija, dodatna otežavajuća okolnost za Donalda Trampa jesu i trzavice u njegovoj administraciji, ali i otpor koji mu pružaju druge dve grane vlasti u SAD - Kongres i sudovi - koji blokiraju neke od najvažnijih obećanja iz njegovepredizborne kampanje. 

 
Savremeni svet

Da li je incident sa nervnim gasom bio „dimna zavesa“ za napad SAD na Siriju

Đanandrea Gajani   
subota, 08. april 2017.

 Kratko vreme ove inverzije političkog kursa Trampa, koja transformiše Asada od „kvazisaveznika“ protiv džihadista u „neprijatelja broj jedan“ u istoj ravni sa severnokorejskim diktatorom Kim DŽong Unom, pojačava sumnju da je slučaj sa nervnim gasom u Han Šejhunu bio namerno iskonstruisan.

 
Savremeni svet

Da li je moguć sastanak "velike trojke" - i da li nam je potrebna nova podela interesnih sfera?

Sergej Karaganov   
utorak, 28. mart 2017.

Na mestu pribaltičkih država, bežao bih od NATO-a kao đavo od krsta, budući da je članstvo u Alijansi, u prvom redu, velika ranjivost ako ste na prednjim granicama. Ali, da bi se to shvatilo, potrebno je posedovati iskustvo državnosti, uporedivo sa onim koje imaju Švajcarci. 

 
Savremeni svet

Zašto (ne) volimo MMF?

Balkan magazin   
subota, 18. mart 2017.

Da li Republika Srbija treba da prati MMF direktive i zašto, ključna su ekonomska pitanja danas. O tim pitanjima bi trebalo da se izjasne, nedvosmisleno, svi predsednički kandidati (ilustracija: DŽejms Ruf je oduševljen rezultatima, doduše bolnim po Srbiju, jer smo po indeksu bede na osmom mestu u svetu).

 
Savremeni svet

Govori engleski da te cela Kina razume

Branko M. Žujović   
nedelja, 05. mart 2017.

Prema podacima objavljenim lane u Velikoj Britaniji, broj govornika engleskog jezika, onih koji ga uče ili se ovim jezikom služe u Kini će 2020. godine prevazići ukupan broj onih kojima je engleski maternji jezik. 

 
Savremeni svet

Sumorna demografska budućnost Nemačke

Soeren Kern   
petak, 17. februar 2017.

Muslimanska populacija u Nemačkoj mogla bi da naraste na 20 miliona već 2020. godine, prema predsedniku Bavarske asocijacije lokalnih samouprava Uve Brandlu. Njegova prognoza se bazira na tzv. povezivanju porodica – pojedinci čije su molbe za azil usvojene odmah će da dovedu između četiri i osam članova porodice u Nemačku.

 
Savremeni svet

Kineska "godina petla" u globalnim brojkama

Branko M. Žujović   
subota, 11. februar 2017.

Deng Sjaopingova izreka o mački, uostaom, savršeno odgovara petlu kao metafori ove godine. Nisu važne njegove marketinške i druge boje, ni njihovo presijavanje na različitim stranama, ni sposobnost da se na dimnjaku oportuno okreće za svakim daškom vetra, već kada kukuriče i koliko jaja njegove koke snesu. 

 
Savremeni svet

Ko je organizovao napad na bazu u Mazari Šarifu

Stanislav Tarasov   
sreda, 03. maj 2017.

Za sada je očigledno, da se američka politika prema Avganistanu, pokazuje kao apsolutno neuspešna. Kao i na celom Bliskom istoku, gde Vašington nije demonstrirao bilo kakvu doslednu strategiju, ostavljajući za sobom samo haos i uništenje.

 
Savremeni svet

Evropska bezbednost na velikom ispitu - da li je moguć strateški dogovor sa Rusijom?

Dragana Trifković   
sreda, 26. april 2017.

Jačanje opozicionih partija u Evropi i gomilanje problema sa kojima je EU suočena, govore u prilog tome da je u najmanju ruku potrebno preispitati dosadašnju politiku. Pozicija EU na globalnom nivou nije zavidna.  

 
Savremeni svet

Priča o Juriju Gagarinu - rođen da bajku pretvori u stvarnost

Radojka Tmušić Stepanov   
subota, 22. april 2017.

Gagarin je veoma često ponavljao da je za čoveka najvažnija snaga duha, jer upravo ona vodi do svih drugih visina. O toj snazi duha je i pisao Dostojevski i uputio druge da slede stazama koje vode u visine. Tako se i Jurij Aleksejevič Gagarin je uzleteo do nebeskih visina i u vidu sjajne zvezde krasi nebo ljudskih duhovnih dostignuća.

 
Savremeni svet

Tramp poputstio pod pritiskom neokonzervativaca - početak Trećeg svetskog rata?

Aleksandar Dugin   
utorak, 11. april 2017.

Geopolitičari nikada ne mogu predskazati tačan tajming procesa. Geopolitičari odlično razumeju „šta“ i „gde“. Ali ovo „kada“ zavisi od veoma velikog broja faktora. Ovde je proces otvoren.

 
Savremeni svet

Šta čeka Evropsku uniju u budućnosti?

Miroslav N. Jovanović   
četvrtak, 06. april 2017.

Dr Miroslav N. Jovanović je 5. Aprila 2017. godine, u organizaciji Odbora za ekonomske nauke Odeljenja društvenih nauka SANU u Beogradu, u Sali II Akademije održao predavanje na temu: „Šezdeset godina Evropske unije: Šta je čeka u budućnosti - više brzina ili raspad?

 
Savremeni svet

Svet na rubu rata

Valerij Gerasimov   
petak, 24. mart 2017.
Aktuelan zadatak jeste kreiranje scenarija, dugoročnih prognoza razvoja vojno-političke i strategijske situacije u najvažnijim regionima sveta. Neophodno je da se operativno proučavaju osobenosti savremenih oružanih konflikata i na osnovu njih izrađuje metodika rada vojne komande i dejstva trupa u različitim uslovima. 
 
Savremeni svet

Uprkos mantrama političke korektnosti, treba reći da je terorizam u današnjem svetu najčešće islamski

Đanandrea Gajani   
četvrtak, 16. mart 2017.

Uprkos medijskom uticaju atentata u Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj, broj poginulih na Zapadu čini svega 2,6% od ukupnog broja, ali se u svakom slučaju radi o žrtvama džihadističkog terorizma, dakle islamskog.

 
Savremeni svet

Na korak do monopola - globalni gospodari industrije piva

Uroš Mitrović   
subota, 25. februar 2017.

Ogromnom broju funkcionera u SAB Mileru ova akvizicija donela je basnoslovne svote novca, ali pojedini direktori već su morali da traže novo radno mesto. Uticajni “Gardijan” svojevremeno je otkrio da je, nakon preuzimanja, čak 1.700 top menadžera britanskog proizvođača piva među sobom podelilo skoro dve milijarde dolara od akcija. 

 
Savremeni svet

Šta bi sa "velikom idejom" Evropske unije?

DŽenifer Rankin   
subota, 11. februar 2017.

Evropska unija bi mogla ostati utočište napretka, mira i demokratije, ali utisak trajne krize uzima svoj danak u oblasti osnovnih vrednosti. Možda je Sporazum Brisela s Ankarom i opterećenje vraćanjem izbeglica iz Grčke nazad u Tursku proizveo teret unutrašnje nevolje Evropske unije koji je nju opteretio mnogo više od „Bregzita“.

 
Savremeni svet

Na pomolu žestoka konfrontacija SAD i Kine

Dojče vele   
sreda, 08. februar 2017.

SAD pri tome nisu direktno strana u teritorijalnom sporu između Kine i drugih zemalja Južnokineskog mora. Ali, u to su umešane indirektno, jer žele da se na tom području poštuje princip slobodne plovidbe koji se kosi sa kineskim pretenzijama.  

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 7 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner