Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

"Savez kineskih socijalističkih republika"

Aleksandar Hramčihin   
ponedeljak, 26. februar 2018.

U poređenju sa Bliskim istokom, Ukrajinom, Afrikom i Korejskim poluostrvom, region jugoistočne Azije i njemu susedni deo Okeanije izgledaju kao vrlo spokojna mesta.

 
Savremeni svet

Da li Izrael priprema teren za masovnu vojnu akciju u Siriji?

Đanandrea Gajani   
sreda, 14. februar 2018.

Nakon izraelskih vazdušnih napada u Siriji, u kojima je Jerusalem video, prvi put od operacije „Mir za Galileju“ 1982. godine, jedan svoj ratni avion oboren od strane PVO Damaska, pogoršava se rizik od direktnog uplitanja jevrejske države u sirijski konflikt.

 
Savremeni svet

Opsesija ruskim uplitanjem preti Evropi i ojačava Putinovo liderstvo

Havijer Kalero   
ponedeljak, 29. januar 2018.

Sve optužbe protiv okruženja ruskog predsednika, koje sežu od kukurikanja zbog uplitanja do gigantskog sistema korupcije ili ubistava oponenata po naređenju, sudaraju su sa zidom kojeg je teško preći – nema dokaza. 

 
Savremeni svet

Šta se dogodilo u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim i da li je možda prerano proglašena ruska pobeda u Siriji?

Leonid Nersisjan   
četvrtak, 11. januar 2018.

31. decembar 2017. godine, postao je poseban datum za rusku vojnu kampanju u Siriji, istina, u lošem smislu. Prvi put je ruska grupacija pretrpela gubitke na svojoj osnovnoj i najvećoj bazi – aerodromu Hmejmim.

 
Savremeni svet

Opadanje američkog uticaja – velika globalna priča našeg doba

Farid Zakarija   
sreda, 03. januar 2018.

Tvrdim da je danas najznatniji trend opadanje američkog uticaja. Ne opadanje američke moći – zemlja ostaje ekonomski i vojno bez premca – već opadanje njene želje i kapaciteta da koristi tu moć da oblikuje svet.

 
Savremeni svet

Šta je navelo Trampa da premesti ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim?

Rodolfo Kazadei   
sreda, 13. decembar 2017.

Postoje različite hipoteze oko razloga koji su privoleli Trampa da se odluči na sprovođenje odluke  za koju su njegovi prethodnici iskazivali samo verbalnu podršku. Izvesno je da predsednik želi da očuva lojalnost protestantskog projevrejskog glasačkog tela, koje ga je podržavalo, i da obezbedi podršku u jevrejskoj zajednici, u većini za Hilari Klinton prilikom predsedničkih izbora 2016. godine

 
Savremeni svet

Tihi rat u Ukrajini

Vladimir Jevtić   
ponedeljak, 04. decembar 2017.

Američki izaslanik Kurt Volker poziva na rat kada kaže da želi celovitu Ukrajinu. On pod tim podrazumeva da se Donbas i Krim vrate pod kontrolu Kijeva ali pri tome nije pružio nikakve bezbednosne garancije da će stanovništvo biti pošteđeno bilo kakvih represivnih mera i odmazde. Osim toga on govori o naoružavanju samo jedne strane a to opasno vodi u sukob širih razmera.

 
Savremeni svet

Da li može doći do približavanja Pekinga i Vatikana?

Makarena Vidal Liu   
četvrtak, 30. novembar 2017.

 Najveći deo kulminacije hrišćanstva u Kini ide na račun protestantskih crkava. Katolicizam, koji zajedno sa protestantizmom, islamom, budizmom i taoizmom, predstavlja jednu od pet religija koje Peking zvanično priznaje, zaustavio se na oko 12 miliona vernika. 

 
Savremeni svet

Rusija - od naftnog do pšeničnog giganta

Anatolij Medecki   
četvrtak, 23. novembar 2017.

Rusija, koja je decenijama vodeći izvoznik sirove nafte, sada sve više dominira drugom kritičnom globalnom robom – pšenicom.

 
Savremeni svet

Francuska – civilizacija u raspadanju

Đulio Meoti   
ponedeljak, 13. novembar 2017.

Nakon što je prošlog meseca u Marseju jedan islamista ubio dve francuske devojke, komentator Matje Bok-Kot  napisao je, da Francuska prolazi kroz proces nacionalnog i civilizacijskog raspadanja, kojeg francuske vlasti prate i ublažavaju, bez namere da se protiv njega bore i preokrenu ga, kao da je neizbežan.

 
Savremeni svet

Da li i Libija čeka rusku pomoć?

Dragana Trifković   
nedelja, 18. februar 2018.

Libija, koja je dezintegrisana nasilnim rušenjem Gadafija, pokušava da nađe rešenje kojim bi ujedinila zemlju, u saradnji sa Rusijom. Vredi se prisetiti Gadafijevog govora iz marta 2011. godine kada je upozorio Evropu da će rušenjem Libije koja je bezbednosni bedem Mediterana, milioni izbeglica iz Afrike i sa Bliskog Istoka poći na Zapad. I pored tog upozorenja, EU je zajedno sa SAD napala Libiju i prouzrokovala nastanak haosa u toj zemlji. Nakon četrdeset dve godine prosperiteta pod Gadafijevim režimom, koji je u Libiji uspostavio visok ekonomski, socijalni, zdravstveni, obrazovni standard građana, zemlja je potonula u haos i beznađe

 

 
Savremeni svet

Netanjahu između Putina i Trampa

Stanislav Tarasov   
nedelja, 04. februar 2018.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu još jednom je na kratko posetio Moskvu zbog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

 
Savremeni svet

Treći svetski rat nema pravila!

Aleksandar Žilin   
petak, 19. januar 2018.

 U zaključku ću da kažem – terorizam je ograničeno oružje koje kontrolišu Anglosaksonci. A to znači da se bumerang bezumnog varvarstva može lako vratiti na teritoriju onih koji ga lansiraju.

 
Savremeni svet

Koreni nemira koji potresaju Iran

Andrea Muratore   
sreda, 03. januar 2018.

Specifičnost ovog protestnog pokreta koji je protresao ceo Iran, jeste svakako odsustvo jednog centralnog vođstva – činjenica koja nadahnjuje bez sumnje argumentaciju u prilog suštinske spontanosti dobrog dela nemira.

 
Savremeni svet

Seks i senat - lično i političko u Alabami u svetlu borbe za prevlast među republikancima

Slobodan Golubović   
ponedeljak, 25. decembar 2017.

 Bez želje da se presuđuje o istinitosti optužbi, ipak postoji bojazan da će svako ko je spreman da „bezuslovno veruje” (u ovom slučaju „ženi”) u svojoj želji da politizuje lično izgleda pride depolitizovati ono očigledno političko.

 
Savremeni svet

Vreme je da priznamo da je Asad pobedio

Đanandrea Gajani   
nedelja, 10. decembar 2017.

Iako su i juče ruski bombarderi tukli poslednje položaje Islamske države u sirijskoj provinciji Deir ez Zor, podržavajući vladine snage koje su angažovane u ofanzivi na istoku, radi se o zadnjim odsjajima jednog rata, koji se u Siriji, kao i u Iraku, okončava porazom kalifata.

 
Savremeni svet

Kina - kapitalizam, socijalizam, razvoj

Branko Pavlović   
subota, 02. decembar 2017.

Kina nije ni kapitalistička ni socijalistička zemlja, uprkos vladajućoj Komunističkoj partiji. Ona je okrenuta jačanju države i povećanju standarda što većeg broja svojih državljana. Kada čujete u zapadnim medijima da se Kina suočava sa velikim problemima, budite sigurni u dve stvari: problemi su znatno manji nego što se tvrdi i nadležni već rade na njihovom rešavanju. 

 
Savremeni svet

Smrt antikapitalističke levice

Slobodan Golubović   
nedelja, 26. novembar 2017.

Naš levičar-rekonvalescent, nastojeći da se otarasi ovog čudnog osećaja pogledao je i u onaj maleni „presek dva skupa zajedničkih vrednosti“, na koji se levičari uvek pozivaju kada prave neprijatne kompromise.  U njemu sada nije stajalo da jeugroženo najminimum ljudskihprava zbo koga su u istoriji svetski buržuji i levičari zaista umeli da prevaziđu svoje razlike, već nešto sasvim drugo: „rodno neutralna kupatila“, „zastupljenost etničkih manjina u visokobudžetnim filmovima“ i „seksualno zlostavljanje u Holivudu“.

 
Savremeni svet

Amerika rizikuje neuspeh u Africi

Lorenco Vita   
subota, 18. novembar 2017.

Somalija nastavlja da bude poligon za sukob između oružanih snaga SAD i islamskog terorizma. Samo poslednjih dana, američke trupe su objavile da su izvršile tri vazdušna napada protiv terorističkih snaga Al Šabab-a i Islamske države.

 
Savremeni svet

SAD premeštaju ISIL u Avganistan kako bi otpočeli rat protiv Kine i Irana

Mihail Aleksandrov   
ponedeljak, 06. novembar 2017.

Mi nemamo interes da se ISIL ukoreni u Avganistanu. I ako tamo postoje grupe koje su spremne da se protiv njega bore, mi treba da ih podržimo. Talibane treba skinuti sa tog crnog spiska terorističkih organizacija.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner