Početna strana > Prenosimo
Prenosimo
Prenosimo

Učiti od Azije

Božidar Đelić   
četvrtak, 23. april 2009.
Japan izdvaja preko tri odsto svog ogromnog BDP-a za nauku, a Srbija samo 0,3 procenta svog skromnog BDP-a za istu namenu. Tim merilom Japan je na vrhu sveta, a Srbija na dnu Evrope. Surova realnost budžeta pokazuje da smo još veoma daleko od kolektivne svesti oko pravih prioriteta naše nacije.
 
Prenosimo

Svet će tek čuti za Kosovo

Vuk Jeremić   
ponedeljak, 20. april 2009.

U međunarodnim odnosima nema prostora za „lično“. Ja zastupam politiku Vlade, a ona je kristalno jasna kada je reč o KiM. Kosmet je sastavni deo Srbije i naša nedvosmislena ustavna, a po mom uverenju, moralna, politička i istorijska obaveza je da branimo suverenitet i teritorijalni integritet.

 
Prenosimo

Žrtve imperijalnog mentaliteta Zapada

Noam Čomski   
subota, 18. april 2009.

Kad je tužba Jugoslavije protiv SAD stigla u Hag, jedan američki kongresmen je izjavio da ako se ikada bude sudilo SAD na međunarodnom sudu, mi ćemo jednostavno razbiti zgradu UN u Njujorku: ciglu po ciglu ćemo vaditi i baciti u reku Hadson.

 
Prenosimo

Mrtvo more

Dragoljub Žarković   
ponedeljak, 13. april 2009.
Opšti pragmatizam razvija se na uštrb principa. Političke stranke, i leve i desne, gube se u lavirintu opšte krize. Srbija je u tom smislu već u Evropi i ključno pitanje eventualnih novih izbora nije baš jasno. Šta bi građani imali od promene vlasti?
 
Prenosimo

Na strani Srbije su neke izuzetno uticajne države

Vuk Jeremić   
ponedeljak, 13. april 2009.
Tri naša spoljnopolitička prioriteta su: odbrana ustavnog poretka, evropske integracije i što bolji odnosi u susedstvu.  Kada je reč o Kosovu, smatram da je za nas u diplomatskom smislu situacija mnogo bolja nego što je bilo ko mogao da očekuje.
 
Prenosimo

Igrale se delije do propasti Srbije

Milorad Vučelić   
sreda, 08. april 2009.
Kako da vlada ukine neko ministarstvo kada ona samo svoje postojanje duguje tolikom broju ministarskih resora. Igraće ove „delije“, ako bude trebalo, svoju igru sve do same propasti Srbije. Oni, za razliku od „Zvezdinih“ delija, navijaju samo za sebe.
 
Prenosimo

Statut usvojiti pre letnje pauze

Bojan Pajtić   
ponedeljak, 06. april 2009.

Izmene Statuta dolaze u obzir samo ako proizlaze iz samog teksta zakona. Za sada je evidentno da će biti potrebne izmene u prelaznim i završnim odredbama Statuta. Jasno je i da će biti potrebno da se međunarodni sporazumi preimenuju u međuregionalne.

 
Prenosimo

Skupština kao alibi

Batić Bačević   
petak, 03. april 2009.

Iako to deluje nerealno, skandali, svađe pa i tuče se dešavaju i u parlamentima najuzornijih demokratija, ali se tamo još nije javio neki um koji bi pravio demokratski parlament bez opozicije jer su uvereni da jedino građani imaju pravo da nagrade ili kazne njihove zastupnike.

 
Prenosimo

Roze čardaci

Dragoljub Žarković   
petak, 27. mart 2009.

Srbija, traljavo oporavljena od svih dvodecenijskih nevolja, uključujući tu i besomučno NATO bombardovanje, nalazi se u jednoj vrsti političkog limba, nekako zgrčena u fetusnom položaju. Imamo konfliktno društvo i beskonfliktnu javnu scenu.

 
Prenosimo

Zašto smo se posvađali oko bombardovanja

Vreme   
ponedeljak, 23. mart 2009.

U leto i jesen 2002. na stranicama "Vremena" vođena je polemika u kojoj su se, po jednoj od čaršijskih ocena, obračunavali dojučerašnji istomišljenici. Objavljujemo izvode iz polemike koji se neposredno tiču NATO intervencije "Milosrdni anđeo".

 
Prenosimo

Čupanje repe

Dragoljub Žarković   
utorak, 21. april 2009.

Smešno je to što je Tači ispao pravedan i suveren, kako tvrdi američka ambasada, a Tadić se pokazao kao državnik koji je mogao i kafu da popije u Prištini, samo da mu je bilo do kafe. Množe se dokazi da se bitka oko Kosova vodi oko smokvinog lista kojim treba pokriti državnu i vladalačku golotinju.

 
Prenosimo

Trešenje persijskog tepiha

Boris Tadić   
subota, 18. april 2009.

Srbija ima međunarodni značaj jednim delom i zbog toga što je direktno vezana za međunarodni problem Kosova. Srbija kao zemlja koja ima međunarodni značaj ima kudikamo veće šanse da postane članica EU nego zemlja koja ima samo lokalni ili regionalni značaj.

 
Prenosimo

Bankarski raj

Nebojša Katić   
sreda, 15. april 2009.
Srbija se lako odlučila da ugasi domaće banke i da bankarski sistem prepusti strancima i da državni platni promet prenesen na banke. Bankama je omogućeno da gotovo sve kreditne operacije obavljaju u stranoj valuti. Time su svi valutni i kamatni rizici prevaljeni na privredu i građane.
 
Prenosimo

Republikanci optužuju Obamu da Ameriku vodi u socijalizam

Momčilo Pantelić   
ponedeljak, 13. april 2009.
Konzervativni republikanci optužuju vladu demokrate Baraka Obame da je njenim liberalizmom „preotela” tradicionalnu njihovu, crvenu, boju i dala joj „neprihvatljivu socijalističku” nijansu.
 
Prenosimo

Kejnzijanci u Srbiji

Slobodan Reljić   
četvrtak, 09. april 2009.

Tako će u današnjoj Srbiji umesto onih koji slute buru, i koje kao ružan san progoni iskrena posvećenost nekoj ideji, neuporedivo poželjniji biti oni „pametni ljudi” koji znaju da „prodaju ideju za večeru”. (A veru je „blam” i pominjati!)

 
Prenosimo

Prvi put u srpskoj javnosti: Zločini komunista

Miloslav Samardžić   
ponedeljak, 06. april 2009.
Dvadeset godina posle pada Berlinskog zida partizani su još jedino u Srbiji tabu tema. Sve krivične prijave do sada su odbijene, zabranjeno je otkopavanje masovnih grobnica, a pristup dobro čuvanim dokumentima zavisi od snalažljivosti pojedinih entuzijasta. 
 
Prenosimo

Kriza će trajati do 2030.

Erik DŽ. Hobsbaum   
nedelja, 05. april 2009.
Kapitalizam će preživjeti, ali u obliku koji će biti umnogome drukčiji od onoga koji poznajemo u proteklih 40 godina. Vjerojatno slijedi desetljeće ili dva desetljeća ekonomske i političke nestabilnosti i nevolja prije nego što se jasnije uobliči njegova nova faza.
 
Prenosimo

Robin Hud iz Nemanjine

Petrica Đaković   
petak, 27. mart 2009.

Pošto su u Ministarstvu finansija izračunali da uvođenje poreza na zarade iznad 50.000 dinara ne bi u državnu kasu donelo dovoljno novca za pokrivanje budžetskih rupa, država se dosetila da poveća porez na sve zarade.

 
Prenosimo

Srbija neće bankrotirati

Mlađan Dinkić   
sreda, 25. mart 2009.

Imamo apsolutni konsenzus oko toga šta su problemi i kako ih rešavati. Neke zemlje su u ovoj krizi bankrotirale, poput Islanda, Letonije, Mađarska je na rubu propasti. Mi ćemo sasvim sigurno to izbeći. Moja poruka građanima je: Situacija je teška, ali nema mesta panici!

 
Prenosimo

Sudbina poslednjeg srpskog državnika

Milorad Vučelić   
ponedeljak, 23. mart 2009.

Današnja borba protiv mrtvog Slobodana Miloševića donekle je, ipak, razumljiva. Oni koji su ga juče osporavali, ili to čine i danas, veoma dobro znaju da će biti mala fusnota u pripovestima o državničkim danima Slobodana Miloševića.

 
<< Prva < Prethodna 51 52 53 54 55 56 57 58 59 Sledeća > Poslednja >>

Strana 52 od 59
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner