Početna strana > Prenosimo
Prenosimo
Prenosimo

Sve države su "asimetrične“

Dimitrije Boarov   
četvrtak, 21. maj 2009.

Simetričnost u državi (zapravo njena "homogenizacija“), opsesija svih snaga reda i rada pod centralnom komandom, u realnosti ne postoji ni u jednoj stabilnoj državi - ni u onim autoritarnim, ni u onim kvazidemokratskim, a dakako ni u demokratskim.

 
Prenosimo

Dolazak Bajdena je nova etapa u odnosima Amerike i Srbije

Kameron Manter   
ponedeljak, 18. maj 2009.

Odluka MSP nije obavezujuća. Ako presudi da je nezavisnost Kosova protivna međunarodnom pravu, mi nećemo menjati svoj stav. Ako presudi u korist nezavisnog Kosova, očekujemo da Srbija neće menjati svoj stav.

 
Prenosimo

Bajden

Željko Cvijanović   
nedelja, 17. maj 2009.

Boris će saslušati Bajdenov spisak želja, u koji će biti uključeni i Kosovo, i Dodik, i Jeremić, i ostaviće mu rok do jeseni da te stvari učini gotovim. U zavisnosti od toga, za pretpostaviti je, u septembru će iz Vašingtona u Beograd doći ili dr DŽekil ili gospodin Hajd.

 
Prenosimo

Otvoreno pismo urednicima srpskih medija

Dragan J. Vučićević   
ponedeljak, 11. maj 2009.

Otvoreno pismo svim srpskim glavnim urednicima

Da ne bude zabune, Pres nije, kako su to neki preneli, osuđen zbog objavljivanja fotografije maloletnog Mihajla Lajfa Jovanovića, sina lidera LDP-a.

 
Prenosimo

Zašto je kosovski mit toliko prisutan u savremenoj Srbiji

subota, 09. maj 2009.

Za Kosovo se kaže da je kolevka srpstva, da je sveta zemlja, da je, kako je to rekao jedan pesnik, najskuplja srpska reč? Zašto Kosovo ima mitski značaj za Srbe? Kakvu je ulogu imao kosovski mit u oblikovanju nacionalnog identiteta srpskog naroda?

 
Prenosimo

Zaboravljena Evropa, zaboravna Srbija

Ljiljana Smajlović   
četvrtak, 07. maj 2009.

Kada je 29. aprila prošle godine Božidar Đelić potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Srbija se od tog poteza tresla sve do izbora, koji su održani 11. maja. Zašto je godinu dana posle euforičnog potpisivanja, pitanje Evrope stavljeno na duboki led?

 
Prenosimo

Ustavni radovi

Dragoljub Žarković   
ponedeljak, 04. maj 2009.

Tadić je izjavio da je „potrebno promeniti izborne zakone, zakone o registrovanju i finansiranju stranaka” i definiciju broja poslanika. Dakle, Tadić smatra mnogo značajnim promene izbornih zakona, pri čemu misli na uvođenje kombinovanog sistema - većinskog i proporcionalnog.

 
Prenosimo

Samo uz Koštunicu mogu da oborim Vladu

Tomislav Nikolić   
četvrtak, 30. april 2009.

Pružio sam ruku Koštunici, on se nije primakao. Trenutno postoji samo moja ruka u vazduhu… I neću od toga da se umorim. Ili ćemo zajednički u borbu protiv aktuelne vlasti koja nije dobra, ili on misli da možemo razjedinjeni da pobedimo.

 
Prenosimo

Kritička analiza nacrta zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine

Nikola Malbaški   
utorak, 28. april 2009.

Nacrt zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, iako pravnički veštije sročen u odnosu na Predlog statuta, predstavlja pokušaj ispravljanja, ali i veštijeg maskiranja protivustavnih rešenja sadržanih u Predlogu statuta.

 
Prenosimo

Kosovo nije država

Ralf Vajld   
petak, 24. april 2009.

Jedan od pravnih kriterijuma za državnost podrazumeva nezavisnost od spoljne kontrole. A Kosovo je polje pod nadzorom UN i NATO. Problem je što je po Rezoluciji SB 1244 i Mirovnom planu dogovoreno da se takva kontrola obavlja na osnovu toga što je Kosovo deo Srbije, a ne nezavisna država.

 
Prenosimo

Fašisti

Nebojša Malić   
sreda, 20. maj 2009.

Pretpostavljao sam da će se nešto slično ovome desiti još od kada se u Srbiji organizovao otpor ”vojvođanskom” separatizmu. Teško mi je da procenim do koje mere je incijativa NSPM dovela do kraha Statuta, ali po količini vitriola koja se potom sručila na NSPM rekao bih da je bila odlučujuća.

 
Prenosimo

Bajdenov podsetnik

Voja Žanetić   
nedelja, 17. maj 2009.

Sleteti u Srbiju. Ako se iz pilotske kabine tokom sletanja čuje arapski jezik - vezati pojas čvršće, staviti nešto tvrdo na glavu i smeniti šefa obezbeđenja. Ako je sletanje prošlo OK, javiti Baraku da ne treba da naručuje novi "Er fors 2", a ni novog mene.

 
Prenosimo

Sa SAD nema dogovora o Kosovu

petak, 15. maj 2009.

U Pokretu nesvrstanih, Beograd predstavlja moćan brend. Nije lako za zemlju naše veličine da vodi globalnu borbu. Istorijsko nasleđe nesvrstanosti i uloge koju smo imali u osnivanju pokreta je jedno od retkih globalnih obeležja koje imamo.

 
Prenosimo

Prilagođeni antifašizam

Todor Kuljić   
ponedeljak, 11. maj 2009.

Antifašizam se zbog okruženja mora obeležiti. Kako? Tako što ga valja evropeizovati, decentrirati i nacionalizovati. Treba pomenuti partizane, ali uz nove službene antifašiste – četnike i domobrane. Ne bi valjalo zaboraviti Tita, ali samo zato što ga još uvek svet pamti.

 
Prenosimo

DS želi da nas uništi

Ištvan Pastor   
petak, 08. maj 2009.

Reč je o generalnoj ambiciji DS-a da oko sebe okupi sve proevropske snage u Srbiji. Koliko vidim, od manjinskih zajednica samo smo još mi ostali na nogama. Svi ostali ili su se utopili, ili su na tako kratkom lancu prema Demokratskoj stranci da ni glavu ne mogu da dignu.

 
Prenosimo

Tito - velikan ili opsenar

Predrag Marković   
ponedeljak, 04. maj 2009.

Preveliki je broj iskorišćenih prilika da bi se njegova karijera pripisala samo sreći. Niti je to moguće postići uz pomoć samo jednog talenta ili tehnike. Čak je i umro na vreme, baš na samom početku velike krize koja je uništila njegovu državu i režim.

 
Prenosimo

Srbijom neće upravljati kriminalci

Ivica Dačić   
četvrtak, 30. april 2009.

I SPS je izvukao pouke iz onoga što se desilo devedesetih godina. Ja sam na sastanku s najvišim državnim funkcionerima, rekao: ljudi, u kakvoj je atmosferi SPS vladao – rat, bombardovanje, sankcije. Ova kriza je hiljaditi deo te krize.

 
Prenosimo

Spremni da obuzdamo krizu

Boris Tadić   
četvrtak, 30. april 2009.

Problem nije samo u finansijama, u ekonomiji, nego u krizi jednog poretka - kapitalističkog. Taj poredak se slomio na mestu za koje se verovalo da je najsnažnije: na finansijama, ekonomiji i sistemu pravila na kojem takvo društvo funkcioniše.

 
Prenosimo

Drugi paket države protiv krize

Mlađan Dinkić   
petak, 24. april 2009.

Imamo nameru da dodatno pojeftinimo stimulativni paket vlade namenjen privredi, tako što ćemo u saradnji sa Narodnom bankom i poslovnim bankama oboriti kamatne stope i učiniti jeftinije kredite širem broju preduzeća. 

 
Prenosimo

Učiti od Azije

Božidar Đelić   
četvrtak, 23. april 2009.
Japan izdvaja preko tri odsto svog ogromnog BDP-a za nauku, a Srbija samo 0,3 procenta svog skromnog BDP-a za istu namenu. Tim merilom Japan je na vrhu sveta, a Srbija na dnu Evrope. Surova realnost budžeta pokazuje da smo još veoma daleko od kolektivne svesti oko pravih prioriteta naše nacije.
 
<< Prva < Prethodna 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Sledeća > Poslednja >>

Strana 52 od 60
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner