четвртак, 26. мај 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Културна политика
Културна политика
Културна политика

"Забавник" и толерантна дискриминација

Јован Павловић   
четвртак, 07. новембар 2013.

Тест представља леп пример дискриминације најављене на претходној страни. Наиме, поред празне приче фрапантно је да ни у једној ситуацији није понуђено толерантно решење. У првом примеру, уколико дете не жели да буде тужибаба или мргуд, преостаје му да се пасивно помири са наметнутом ситуацијом. Није ли управо то пристајање на породично насиље? 

 
Културна политика

Политички преврат – савремени приступ

Марко Парезановић   
недеља, 27. октобар 2013.

Спроведена је анализа насилних и ненасилних облика политичких преврата, с тежиштем на њиховим сличностима и разликама. Разматрани су релевантни аспекти безбедносне заштите армије и органа државне безбедности, органа извршне и законодавне власти.

 
Културна политика

Његош и етос слободе

Александар Лукић   
недеља, 20. октобар 2013.

Његош је у Горском вијенцу досегао романтичарски захтев за универзалношћу – сјединивши филозофију и поезију, учинио је поезију животном, а филозофију ангажованом у пракси чија је највећа вредност слобода насупрот ропству.

 
Културна политика

Полемика у Шведској поводом „Параде поноса“ у Србији

НСПМ   
петак, 11. октобар 2013.

Сем тога Селимовић инсистира на повезивању ЛГБТ питања са прозападном оријентацијом Србије у спољнополитичком смислу. Избор за или против ЛГБТ у том случају се чини као избор између Европске Уније и НАТО пакта с једне стране и Русије с друге.

 
Културна политика

(Хомо)сексуално васпитање у војвођанским школама

Александар Костић   
уторак, 08. октобар 2013.

Коментарисати Дачићево лицемерје одавно је постало непотребно, као што ни његова брига за садржај школских уџбеника не служи ничем другом осим покушају умањења штете коју због своје политике себи у континуитету наноси. 

 
Културна политика

Реконтекстуализација Игора Маројевића

Маринко М. Вучинић   
четвртак, 03. октобар 2013.

За Игора Маројевића је врхунац његовог читања у новом контексту Његоша свођење највећег српског песника на социјално-операционализованог класика, својеврсну збирку пословица, односно „нашу“ креативно патријархалну претечу приручника за свакодневицу какав је „Пут којим се ређе иде“ Скота Пека.

 
Културна политика

Бој у улици Косовској

Милутин Димитријевић   
субота, 21. септембар 2013.

А можда ово можемо гледати и са ведрије стране; наиме, кад је држава спремна да се овако ефикасно са „сивом уџбеничком економијом“, какве тек муке чекају Дарка Шарића, Мишу Банану, грађевинску мафију и остале мутне ликове? Само да дођу на ред. 

 
Културна политика

Ћирилица више од лингвистике

Миодраг Којић   
четвртак, 05. септембар 2013.

Да ли је дошло време за одрицање од наше прошлости и наших часних предака и да ли је почело спровођење захтева о промени колективне свести као што је то јавно, нескривено и недостојно тражено од нас.

 
Културна политика

Писмо као државотворно питање, или о једном сумњивом "богатству"

Маја Радонић   
недеља, 11. август 2013.

Као што не знам тачно зашто нас намеравају уништити или макар то што остане преименовати, а намеравају, није више ни важно што, због нечега је у свему томе јако битно да не знамо које нам је писмо, наравно ни језик ускоро, а после тога ни име.

 
Културна политика

О сиромаштву језика и духа

Ана Радмиловић   
уторак, 30. јул 2013.

Шта вам још остаје? Читате текстове на Интернету, љутите се на ауторе који пишу латиницом. Мрзите латиницу, кажете – то није српско писмо. Ловите хрватске речи, и предајете их Хрватима не знајући да су то ваше речи. Ваша је крива крива предоџба да постоје сви ови нови језици, изникли из српског. По Вуку.

 
Културна политика

Зашто је важно подржати Фајгеља

Милорад Вукашиновић   
уторак, 29. октобар 2013.

Осећам потребу и да истакнем да је исконструисани „случај Фајгељ“ изнова актуелизовао и питање односа политичког и културног обрасца на нашим просторима. Од почетка XX в. доминира пракса по којој политички образац одређује оквире много трајнијег и важнијег – културног обрасца.

 
Културна политика

Опасна веза - слобода медија и "слободно тржиште"

Зоран Ћирјаковић   
уторак, 22. октобар 2013.

Питање да ли је пресудила неспособност, саможивост или комбинација различитих мотива је академско и, чак и за тужну причу о Б92, све мање важно. Оно што је именовањем Мирковића, који је годинама био Матићев најближи сарадник, постало значајно јесте како је изгледала "визија" коју је донедавно спроводио.

 
Културна политика

О једном "отвореном писму", или "ко влада културом, влада и заједницом"

Маринко М. Вучинић   
петак, 18. октобар 2013.

И модел који је предложен у отвореном писму испоставља захтеве снажног и добро организованог лобија у нашој култури који је схватио да се поново отворила прилика за креирање културног обрасца, у коме ће се остваривати политика одустајања од политике конституисања националног идентитета.

 
Културна политика

Салма Хајек по други пут међу Србима

Зоран Грбић   
среда, 09. октобар 2013.

Салма није радила ништа од тога, вероватно због тога што је очекивала да је неко упита за мишљење о Косову и Београду. Али, то се није десило. За све време док је била овде, ниједан од новинара није питао то. Нејасно је да ли су заборавили, или нису знали за њену посету Косову.

 
Културна политика

Елизијум - недоречена хипербола о богатим и сиромашним

Никола Танасић   
субота, 05. октобар 2013.

Свет Елизијума представља хиперболисану екстраполацију у Америци популарне тезе о подели становништва планете на један проценат богатих и 99% осталих, који су, заједно са целом планетом, сведени на статус Трећег света.

 
Културна политика

Хомосексуализација психоанализе

Владислав Ђорђевић   
недеља, 22. септембар 2013.

Савремена психоанализа је „хомосексуализована” – подвргнута контроли хомосексуалаца. Књиге које оправдавају хомосексуализма део су наставног плана и програма на многим универзитетским одсецима, посебно на психологији, антропологији и социологији. Осим тога, хомосексуализам задобија све веће друштвено признање и утицај.

 
Културна политика

Језички инжењеринг у Рашкој - насиље у социолингвистичкој башти

Миливоје Павловић   
петак, 20. септембар 2013.

Док се у свету број језика смањује, у нашој социолингвистичкој лабораторији њихов број се вештачки увећава. У Србији многи људи самим рођењем постају полиглоте.

 
Културна политика

Идеолошка острашћеност Латинке Перовић

Маринко М. Вучинић   
уторак, 20. август 2013.

Ни улазак Хрватске с таквим наслеђем у ЕУ Латинка Перовић ни у назнакама не доводи у питање. Напротив, Латинка Перовић, у ретко отвореном и досад нечувеном тону, јасно окривљује Србију за отпочињање бруталног грађанског рата, и то „враћањем на деветнаестовековни сан”.

 
Културна политика

Лингвисти одржали опело ћирилици

Немања Видић   
четвртак, 01. август 2013.

У Закључцима нема ни речи о томе да је српска ћирилица компатибилна с новим информатичким технологијама. Управо ће те технологије обесмислити лингвистичку „науку“ о два српска писма, јер одскора претраживач Гугл уз хрватски језик везује његову латиницу, а уз српски језик његову ћирилицу.

 
Културна политика

Култура – прљави угао наше савести

Никола Пилиповић   
субота, 27. јул 2013.

Само помињање суме које поседује Народни музеј у уметничком благу навео чак и најнеобавештенијег да схвати да се у култури најмање ради о ''култури''! Довољно је рећи да смо само од културног туризма који у задњих пар деценија постаје све популарнији, од затварања нпр. Народног музеја изгубили око 20 милиона долара!

 
<< Прва < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Последња >>

Страна 9 од 39
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер