недеља, 23. април 2017.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Културна политика
Културна политика
Културна политика

Певци неслобода из мрачне прошлости, пишите о слободама 2012!

Мила Алечковић Николић   
уторак, 21. август 2012.

Не пишу „хроничари бивших неслобода“ ни против данашњих капиталистичких шпекулативних банкарских диктатура које до просјачког штапа доводе читав свет.

 
Културна политика

Министар Петковић, патриотизам и културна политика

Маринко М. Вучинић   
понедељак, 30. јул 2012.

Браца Петковић је дуго културни посленик да би могао бити сврставан у вашарске и примитивне српске националисте који доносе велике невоље и наносе озбиљну штету српском народу и његовом националном интересу.

 
Културна политика

"Кока-Кола социјализам" и американизацијa Србије

Маринко М. Вучинић   
уторак, 17. јул 2012.

То је само један поглед историчарке која жели да уопшти лични доживљај америчког сна, стварајући једнострану и површну слику поменутог раздобља југословенског друштва, које се споро ослобађало идеолошког наслеђа државног социјализма.

 
Културна политика

Апел за повратак руског језика у српске школе

Радојка Тмушић Степанов   
уторак, 03. јул 2012.

Положај присутности руског језика у школству Србије је неприхватљив за једно цивилизовано друштво. Чињеница је да се огромном броју деце и омладине у Србији ускраћује могућност да се упознају са великом руском културом и цивилизацијом.

 
Културна политика

Давидовић и Броз не могу заједно

Маринко М. Вучинић   
четвртак, 21. јун 2012.

Душан Батаковић се директно оптужује да покушава да прикрије кључну кривицу Милошевићевог режима за пропаст Титове Југославије. Ко је имао и најповршнији увид у деловање Д. Батаковића зна да се њему никада не може стављати на терет одбрана режима С. Милошевића.

 
Културна политика

Света са ормара

Владимир Кецмановић   
петак, 15. јун 2012.

Да ли је том приликом Света са кауча Свети са ормара скренуо пажњу да је помало неприлично да прима награду за “најчитанију”  књигу, иако му књига није најчитанија, или је било обрнуто – или на ту бесмислицу ни један ни други нису имали примедбу – то никада нећемо сазнати.

 
Културна политика

Нема земље за мушкарца

Маја Радонић   
четвртак, 24. мај 2012.

Просечан Србин, традиционално васпитан, поштен по опредељењу, без неких изузетних талената и великих амбиција, са једноставним жељама и потребама, спреман да целог живота ради, највећа је жртва транзиције на наш начин, али не само на наш.

 
Културна политика

Права детета или – нико не сме да вас бије!

Филип Благојевић   
недеља, 29. април 2012.

Остаје нејасно због чега се чл. 36 родитељима намеће обавеза да детету пруже средње образовање, када су према ПЗ родитељи дужни да детету обезбеде само основно образовање, а у погледу даљег школовања имају исту обавезу, али у складу са својим могућностима и способностима.

 
Културна политика

Српски аутошовинизам или идентификација са агресором

Владимир Кецмановић, Предраг Марковић, Радослав Павловић, Синиша Ковачевић   
уторак, 17. април 2012.

Део наше интелектуалне уметничке и политичке елите, почев од деведесетих година, користи сваку прилику да, уз легитимну политичку критику, наружи сопствени народ.

 
Културна политика

Зашто Србија даје Хрватској благо Српске православне цркве

Вељко Ђурић Мишина   
петак, 30. март 2012.

Познато је да разговорима представника Србије и Хрватске не присуствују представници Срба из некадашње Крајине и Хрватске ни Српске православне цркве, нити се о договорима објављују потпуне информације.

 
Културна политика

Глобализација и савремени спорт

Златко Богатиновски   
среда, 08. август 2012.

Такмичења анимирају широке слојеве љубитеља спорта у лику публике и навијача, који су, у ствари, новоформирани „потрошачи спорта”. Термин „љубитељ спорта” постао је део непрофитне прошлости спортских игара.

 
Културна политика

„Женска развратничка култура”

Владислав Ђорђевић   
субота, 21. јул 2012.

Не могу се само поп-певачице оптужити за распиривање „женске развратничке културе”. Телевизијске серије, филмови, позоришне представе и литература такође пропагирају „женску развратничку културу”.

 
Културна политика

О психолозима у политици

Златко Богатиновски   
недеља, 08. јул 2012.

Деведесетих година прошлог века, уз вишестраначки живот долази и нова генерација психолога који се ангажују у политици као опозиционари. Неки оснивају или учествују у оснивању нових странака. Неки су само чланови странака, с нижим или вишим партијским функцијама. Неки или неке биће на државним функцијама.

 
Културна политика

Јунак нашег доба

Никола Маловић   
уторак, 26. јун 2012.

Нама треба Јунак нашег доба. Онај ко би јасно казао истину да, иако дно не постоји, не постоји ни шанса да нас без борбе, споје с онима с којима, о ужаса (!), цивилизацијски јесмо. На најнижој европској љествици.

 
Културна политика

Атеље 212 или почетак парања

Весна Николић   
понедељак, 18. јун 2012.

Шта је још последица "координације"? Последица је и то што глумци који нису у сталном радном односу, у случају да су добили неку улогицу, не играју ни то, јер се  њихове  представе и не стављају на репертоар због заузетости стално запосленог колеге.

 
Културна политика

Тројански магарац и монетарни брејкденс

Раденко Тошић   
субота, 26. мај 2012.

Рамбова намјера је, према његовим ријечима, била да размрда ову прилично досадну манифестацију. У ту је сврху на бину постављено Рамбово идејно рјешење „тројански магарац“, ма шта овај тројанац значио.

 
Културна политика

Крлежа као привремени Београђанин

Маринко М. Вучинић   
четвртак, 24. мај 2012.
Зашто фестивал једног писца ове године није могао бити посвећен Бориславу Пекићу који је умро пре двадесет година. Зар ова годишњица није могла бити обележена на исти начин како је то учињено поводом стоте годишњице првог доласка Мирослава Крлеже у Београд.
 
Културна политика

Харем – Србија

Маја Радонић   
уторак, 17. април 2012.

Свака девојка/жена у Србији која се дочепа пожељне мушке ловине преко ноћи ће добити оно што за сто година неће добити ниједна која је године провела над књигом, радећи, трудећи се и удовољавајући нормама поштене и добре жене и мајке.

 
Културна политика

Дијаспора, језик, писмо... и још понешто

Василије Клефтакис   
понедељак, 09. април 2012.

Језик се лакше може очувати и преживети кроз генерације само у већим колонијама усељеника, које не пате још и од политичких подела, као нпр. српска. У европским земљама се неумитно претапамо, остављајући за собом можда и понеки нејасни траг.

 
Културна политика

„Преокрет“ у лаганом нестајању српског језика, писма и културе

Драгољуб Даниловић   
четвртак, 29. март 2012.

Када се погледа број латинично штампаних дневних новина у Србији, или се пажљиво прочитају рекламе на билбордима у српској престоници, која се Београд зове, човек би помислио да је у сопственој држави постао мањина.

 
<< Прва < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Последња >>

Страна 10 од 36
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли мислите да су протекли председнички избори били фер и демократски?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер