Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Djevojka iz Arene
Komentar dana

Djevojka iz Arene

PDF Štampa El. pošta
Jovana Papan   
sreda, 21. oktobar 2009.
„Srbijanka, Srbijanka, tri ljubavi svoje ima, prva mi je gospe moja, druga mi je ljubav tvoja, a treća je bila boja“ pevala je u nedelju uveče pred punom Beogradskom arenom „njihova a naša“ Severina. Koncert „Seve nacionale“ bio je, svi se slažu, za pamćenje.

Naravno, kao i mesec dana ranije, nakon koncerta u Kragujevcu, kada je „Dalmatinka“ premijerno postala „Srbijanka“ po srpskim i hrvatskim medijima i forumima naširoko se diskutovalo o njenom kontroverznom „srbovanju“. Da li nam se samo „uvlači“ i „dodvorava“, da li se „prodala“ i „izdala“ majku Hrvatsku? Neki su je proglasili „jadnom“ i „prodanom dušom“, nekima se „želudac okrenija“, neki bi da joj oduzmu državljanstvo, a neki bi da je usvoje kao srpsku snajku.

Ipak, Severina je Severina, i ništa joj se ne uzima suviše ozbiljno, pa je i ova diskusija forumaša ostala samo jedna sporedna epizoda njenog ovacijama praćenog trijumfa u glavnom gradu Srbije. Njime je pokazala da je od nekadašnje „djevojke sa sela“ prešla ogroman put i postala jedan od najozbiljnijih igrača na eks-ju estradi. Svugde dobrodošla i voljena, ali i, za razliku od svojih glavnih konkurentkinja, spremna da svakoj publici i svakom gradu bivše nam zajedničke države pruži jednaku dozu (profesionalne) odanosti i ljubavi, Severina zaista pretenduje na titulu „balkanske Madone“. I zaista, poput svetske kraljice popa, Severina je idol devojčica i glamurozna gej ikona. Kako štampa izveštava, na beogradskom koncertu muškarci u publici bili su na nivou statističke greške. Repertoar joj sačinjavaju poskočice o muško-ženskim odnosima i ljubavne balade, glas joj je ne preterano raskošan ali zato harizmatičan, nastupi u javnosti su joj (po balkanskim merilima) provokativni i kontroverzni i uključuju napade na crkvu i (malo)građanski moral, a stil joj je na tananoj granici seksipila i neukusa. Istovremeno uspešno održava imidž zaljubljene žene velikog srca koje kuca samo za publiku i verenika, najbolje drugarice kojoj se može isplakati na ramenu, najboljeg ortaka za napiti se u kafani, i grešnice iz spavaće sobe. Za svakog ponešto.

Još jedna prednost Severine u odnosu na konkurenciju jeste i to što je uvek spremna da „radi na sebi“ i menja se. To joj je donelo neke od najboljih poteza u karijeri poput radikalne promene prvobitnog imidža „dobre devojke“ ili saradnje sa Bregovićem koji je od njenog poslednjeg albuma napravio pravi balkanski turbo-dert urnebes. I oni koji joj spočitavaju zbog pesmičica kakve su „Krivi spoj“ ili „Mala je dala“ sada se penju na stolove kad se u kafani zaori „Gas, gas“.

Koliko se iz brojnih intervjua može zaključiti, i Severina, kao i većina ozbiljnih zvezda, zapravo deluje kao jedna prijatna i normalna osoba, koja sebe ne shvata previše ozbiljno i sa kojom nije dosadno popričati. U svakom slučaju, ona pokazuje daleko manje uobraženosti i kapricioznosti nego prosečni poluanonimni učesnik Velikog brata. To je i razlog zbog koga će verovatno i u budućnosti, dok njene konkurentkinje budu nastavile da se međusobno prepucavaju po tabloidima, glume ludilo i paradiraju sa svojim kučićima u Luj Viton kompletićima, Severinini koncerti nastaviti da budu mega-događaji o kojima će izveštavati nacionalni dnevnici u svim njenim balkanskim domovinama.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner