субота, 26. септембар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Да ли је дошло време за укидање Закона о приватизацији?

Милан Пурић   
понедељак, 13. јул 2009.

Питање које желим да поставим односи се на право друштва, а поготово најтеже погођених,  да покрену иницијативу о укидању штетног и друштвено опасног Закона о приватизацији и довођењу стања у друштвено прихватљиве оквире.

 
Економска политика

Коридор 10 и рачуница на "парче"

Драган Костић   
понедељак, 13. јул 2009.

Oвако парцијално (''на парче'') можемо да ствар истерамо до краја, али уз опасност да нас аутопут одведе у озбиљну дужничку кризу. Парцијалним приступом може се избећи експлицитнно доказивање исплативости комплетног посла, али се стање тиме не поправља.

 
Економска политика

О Влади

Бранко Павловић   
петак, 10. јул 2009.

Трећина укупног пореског оптерећења привреде и радно-способног становништва иде за пензије. Како премијер мисли да реши овај проблем? Никако. Како то мисли да реши ММФ? Баш их брига. Они ће захтевати одржив буџетски систем и тачка. Да ли је неки новинар било шта питао о томе премијера?

 
Економска политика

Оно што сви знају

Небојша Катић   
среда, 08. јул 2009.
Применом терапије коју данас прописује ММФ, уз политику високих камата и прецењеног динара, укупан спољни дуг Србије (државе и приватног сектора) у наредне две године прећи ће ниво од 90 одсто бруто домаћег производа. Србија ће тако ући у стање перманентне дужничке и економске кризе.
 
Економска политика

Америка после незајажљиве потрошње

Амитаи Ециони   
субота, 04. јул 2009.

Каква је промена потребна нашој култури? Оно што треба искоренити, или бар увелико умерити је незајажљива потрошња: опседнутост стицањем, што је постало основни принцип америчког живота. То није исто што и капитализам, а није исто што и потрошња.

 
Економска политика

Кад ће крај долара?

Валериј Фадејев   
четвртак, 02. јул 2009.

Епоха САД као безусловног лидера света се завршава. Наступа епоха у којој ће бити јаке Европска унија и Кина. Не знамо још која ће бити улога Русије, надамо се јака. Егоистични интереси Америке нагоне читав свет да се тресе. Зато одједном сви говоре о резервној валути.

 
Економска политика

Побуна неједнакости

Урлих Бек   
субота, 27. јун 2009.

Побуна против реално постојећих неједнакости храни се из три извора: несклада између рада и зараде, контрадикторности између законитог и исправног и светских очекивања за једнакост. Да ли је то (пре)револуционарна ситуација? Апсолутно. Али, недостаје јој револуционарни субјект, бар за сада.

 
Економска политика

Легализација бесправног живота

Ненад Јевремовић   
среда, 24. јун 2009.

Велико је питање шта са оним објектима који не могу бити легализовани по неком основу?   Бесправни градитељи који не могу легализовати своје објекте сигурно неће пропустити да запитају државу: „Где је мој стан?“, који су иначе многи откупили за вредност кутије шибица“.

 
Економска политика

Принудна и убрзана приватизација без легитимитета

Вера Вратуша   
субота, 20. јун 2009.

У околностима заоштравања кризе и неокензијанских мера подржављења финансијских институција не би ли требало и у Србији макар зауставити даље спровођење неолибералног концепта принудне и убрзане приватизације.

 
Економска политика

Убијање српских банака

Никола Врзић   
петак, 19. јун 2009.

Зашто су Беобанка, Југобанка, Инвестбанка и Београдска банка почетком 2002. године гурнуте у стечај, ако су у том моменту имале потраживања далеко већа од дугова? Управо ту, дуго прикривану чињеницу, откривају подаци изнети у извештају Агенције за осигурање депозита.

 
Економска политика

Театар апсурда

Зорица Д. Марковић   
понедељак, 13. јул 2009.

Питање је шта, како, коме се и зашто плаћа. На јавну расправу о финансирању у здравству није позвана Унија послодаваца, али ни сви они који плаћају доприносе. Расправа креће у лето, када су сви на одморима, пожељно је да буде брза, уз „подобне“ саговорнике. Демократски.

 
Економска политика

Како западне банке уништавају Србију

Дејан Мировић   
понедељак, 13. јул 2009.

Док су на Западу, у САД и у Великој Британији централне банке смањивале каматне стопе ради покретања привреде и њеног већег кредитирања, у Србији је референтна камата повећана, само зарад већег профита западних банака које раде на територији Србије.

 
Економска политика

Четири српске приватизације

Младен Ђорђевић   
четвртак, 09. јул 2009.

Приватизација започета законом из 2001. успела је да промени власничку структуру српске привреде, али због свог криминалног обележја није успела да створи здраву привреду. Велики број предузећа је купљен због некретнина, а не због производње, док је један део фирми буквално очерупан.

 
Економска политика

Најгоре је прошло, али светска економија остаје слаба

Џозеф Стиглиц   
недеља, 05. јул 2009.

Сиромашне земље немају толико пара. Међународне организације им тобоже помажу, а у ствари им чине штету. Уместо стварне помоћи, нуди им се зајам. А познато је да су многе земље у развоју једва успеле да врате дугове.

 
Економска политика

Дуговање је прљава мала тајна капитализма

Бен Фанел   
четвртак, 02. јул 2009.

Једноставно речено, користи економског раста су отишле углавном у џепове плутократа, а не већине становништва. Па, зашто онда није дошло до револуције? Зато што је постојало решење: задуживање. Ако ниси могао да зарадиш, могао си да позајмиш.

 
Економска политика

Лекарска грешка – истина и заблуде

Предраг Урошевић   
понедељак, 29. јун 2009.

Грешке у лечењу као последица несавесног лечења веома су  ретке, а много чешће представљају резултат системских проблема и/или неизбежног неповољног исхода. Одвајање “жита од кукоља” треба спровести у систему нашег друштва, а не међу докторима.

 
Економска политика

Економија у служби маркетинга

Саша Ђоговић   
среда, 24. јун 2009.

Растуће задуживање државе на иностраном тржишту је показатељ неуспешне економске политике. Тиме, економска и политичка позиција ове земље могу постати жртве маркетинга базираног на нереалним очекивањима и потезима који су управо у служби таквих очекивања и партикуларних интереса.

 
Економска политика

(Не)успех српске приватизације

Драгован Милићевић   
уторак, 23. јун 2009.

Из онога што је речено, написано, онога што се догађа данас, што ће се вероватно догађати и убудуће, види се да је концепт  приватизације углавном промашен. У српску привреду је ушао ‘’hot money’’ преко егзотичних дестинација и егзотичних власника.

 
Економска политика

Кругман је призивао мехур с кућама

Борислав Ђаковић   
петак, 19. јун 2009.

Током фазе слабог раста постоје увек они који кажу да ниске каматне стопе неће помоћи. На пример, више кућа се гради што развија грађевински сектор. Зашто у име света не бисмо смањили каматне стопе?“

 
Економска политика

Баук незапослености и збуњени синдикати

Драган Костић   
четвртак, 18. јун 2009.

Сигурно да синдикалним лидерима није лако да делују у земљи у којој ни многи ''искусни'' директори, а камоли новокомпоновани бизнисмени, о радничким правима не знају готово ништа. Чак ни то да за време штрајкова нема отпуштања, јер неки и тад покушавају да пишу отказе.

 
<< Прва < Претходна 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Следећа > Последња >>

Страна 21 од 34
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер