недеља, 27. септембар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Како побољшати ликвидност српске привреде

Дејан Миљковић   
уторак, 05. мај 2009.

Предлог за ублажавање неликвидности веома је једноставан и најбоље ћете га схватити ако замислите процес прављења шнеа од два беланца! Поента је у механизму мултипликације (процес мућења), који би временом креирао додатни квалитет (шлаг пену).

 
Економска политика

Чека нас дуг опоравак од глобалне несреће

Мајкл Боскин   
понедељак, 04. мај 2009.

Током Велике депресије тридесетих година било је уобичајено за западне интелектуалце да се окрену комунизму и централном планирању као леку за све. Неки се никада нису вратили са тог интелектуалног путовања, упркос пропасти комунизма.

 
Економска политика

Живот пише романе: блогери на мети

Борислав Ђаковић   
понедељак, 27. април 2009.

Овај чланак је прича о два блогера. У првом случају је анонимни Корејац пет месеци својим писањем изазивао тектонске поремећаје у корејској економији док није ухапшен, а у другом је један Американац постао мета моћне корпорације Goldman Sachs. 

 
Економска политика

Узроци и последице светске економске кризе и ефекти на Србију

Млађeн Ковачевић   
петак, 24. април 2009.

Потпуно је бесмислено говорити о светској финансијској кризи. Нема пуно смисла и доказивања да је у питању само светска економска криза, ако се не прихвати закључак да је у питању свеукупна криза савремене цивилизације Запада.

 
Економска политика

Анализа предлога ребаланса буџета за 2009. годину

Дејан Миљковић   
четвртак, 23. април 2009.

Логички посматрано ребаланс буџета оставља пристојан маневарски простор Влади. Међутим, економски посматрано предлог ребаланса буџета није ме уверио да ће допринети спречавању даљег пада економске активности.

 
Економска политика

Кад ће отићи криза?

Милан Пурић   
четвртак, 23. април 2009.

Шта је све потребно да светска економска криза (СЕКА) пређе из малигног у бенигно стање? Докле ће код нас СЕКА да траје? Како у скоро свему каснимо, наше извлачење трајаће бар пет година. Осим ако се не деси чудо да се сви Срби око нечег сложе. 

 
Економска политика

Социјализам за буржоазију

Борис Кагарлицки   
четвртак, 16. април 2009.
Данас конкуренција и тржиште рада постоје за обичне раднике, али државна одбрана, протекционизам и регулатива – за крупни капитал. Социјализам је пред вратима, али тај социјализам је само за капиталисте.
 
Економска политика

Куд плови овај брод?

Дејан Миљковић   
уторак, 14. април 2009.

Нажалост, и уз пуно уважавање труда који је влада уложила у решавање постојећих проблема, тврдим да економске мере које ће се донети у складу са саветима ММФ-а неће допринети заустављању даљег пада економске активности у нашој земљи.

 
Економска политика

Решење кризе је у штампарским пресама

Борислав Ђаковић   
понедељак, 13. април 2009.

У Сједињеним Државама имамо потпуно нову школу и зове се Зимбабвеанска школа. И то је монетарна политика коју Сједињене Државе спроводе. Ако нешто крене наопако – штампај. Ако се не поправи – штампај више. Ако ствари постану још горе – штампај више.

 
Економска политика

ММФ против Србије

Дејан Мировић   
недеља, 12. април 2009.

Од овог дугорочног процеса економског израбљивања Србије као неоколоније, неће имати само корист ММФ, већ и друге организације повезане са ММФ. Тако ће Србија бити све сиромашнија а ЕУ, западне банке и САД које стоје иза ММФ све богатији.

 
Економска политика

Србија у мрежи западних поверилаца

Дејан Мировић   
понедељак, 04. мај 2009.

Да би се избегао потпуни крах, "добри полицајци" као што су Светска банка и такозване европске банке и остали западни повериоци даваће нове кредите за преживљавање Србије и њене привреде. У суштини, тако ће се агонија српске привреде и државе само наставити.

 
Економска политика

Како оборити референтну каматну стопу?

Дејан Миљковић   
уторак, 28. април 2009.

Један од кључних потеза, којем би Влада требала да се посвети у следећих неколико дана јесте помоћ гувернеру Народне банке у обарању референтне каматне стопе. И ту се поново враћамо на врућу тему: контролисање цена производа и услуга.

 
Економска политика

Благо гувернера Радована

Љубиша Спасојевић   
понедељак, 27. април 2009.

Млађан Динкић и Радован Јелашић до скоро су се хвалили девизним резервама које прелазе десет милијарди долара. Логично је упитати се зашто оне нису употребљене за отплату доспелих обавеза, него се прибегло новом задуживању под још тежим условима? Где је чудесно испарило тих десет милијарди долара?

 
Економска политика

Финансијска криза у Србији и ММФ

Душан Ковачев   
петак, 24. април 2009.

Западни промотери финансијског краха Србије коначно су „отворили карте“ после продаје НИС-а гневни, јер су постали свесни скорог губитка до јуче неограничене моћи.

 
Економска политика

Кобна охолост

Џон Штосл   
четвртак, 23. април 2009.

Сваки динар који влада потроши она мора да узме од неког другог. На који начин онда она ствара економски подстицај? Прилично је претенциозно веровати да је шачица државних моћника толико паметна да зна како најбоље треба да се потроше билиони туђих пара.

 
Економска политика

Слом долази

Макс Оте   
уторак, 21. април 2009.

Берзански експерт професор Оте, у програму од седам тачака открива како се могу умањити дугови, зашто су одређене акције сигурније од некретнина, зашто је злато још увек средство улагања број један за кризне ситуације, и како да ви сами изградите свој финансијски брод за спасавање.

 
Економска политика

Дужничко ропство Србије и спасавање тајкуна

Бранко Радун   
четвртак, 16. април 2009.
Држава се у наше име задужује код међународних банкара да би одржала у животу „своје“ банкаре и тајкуне у Србији. Држава која троши кредите на банкарске и тајкунске пропале шпекулације и нема никакву економску политику.
 
Економска политика

ЈП Железнице Србије – прилози за историју једног случаја

Павле Поповић   
уторак, 14. април 2009.

Железница је „најтежи случај“ за оздрављење у групи државних јавних предузећа. Ево сиве слике ЖС: од укупних прихода само 50 одсто чине приходи од превоза робе и путника, остало су субвенције.

 
Економска политика

Учинити банкарство досадним

Пол Кругман   
понедељак, 13. април 2009.
Досадно банкарство би значило и сиромашније банкаре, а финансијска индустрија и даље има много пријатеља на високим позицијама. Али то је и питање идеологије. Упркос свему што се догодило, много људи на позицијама моћи и даље брка финансије егзибиције са економским напретком.
 
Економска политика

Влада генерише кризу

Бранко Павловић   
четвртак, 09. април 2009.

У оквиру предложених мера Влада и даље не намерава да предузме било шта у погледу санирања својих дугова привреди, нити предлаже било коју меру у циљу ефикаснијег управљања јавним и државним предузећима. Због тога је продубљивање кризе извесно, потпуно независно од токова светске кризе.

 
<< Прва < Претходна 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Следећа > Последња >>

Страна 23 од 34
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер