среда, 27. мај 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Економија у служби маркетинга

Саша Ђоговић   
среда, 24. јун 2009.

Растуће задуживање државе на иностраном тржишту је показатељ неуспешне економске политике. Тиме, економска и политичка позиција ове земље могу постати жртве маркетинга базираног на нереалним очекивањима и потезима који су управо у служби таквих очекивања и партикуларних интереса.

 
Економска политика

(Не)успех српске приватизације

Драгован Милићевић   
уторак, 23. јун 2009.

Из онога што је речено, написано, онога што се догађа данас, што ће се вероватно догађати и убудуће, види се да је концепт  приватизације углавном промашен. У српску привреду је ушао ‘’hot money’’ преко егзотичних дестинација и егзотичних власника.

 
Економска политика

Кругман је призивао мехур с кућама

Борислав Ђаковић   
петак, 19. јун 2009.

Током фазе слабог раста постоје увек они који кажу да ниске каматне стопе неће помоћи. На пример, више кућа се гради што развија грађевински сектор. Зашто у име света не бисмо смањили каматне стопе?“

 
Економска политика

Баук незапослености и збуњени синдикати

Драган Костић   
четвртак, 18. јун 2009.

Сигурно да синдикалним лидерима није лако да делују у земљи у којој ни многи ''искусни'' директори, а камоли новокомпоновани бизнисмени, о радничким правима не знају готово ништа. Чак ни то да за време штрајкова нема отпуштања, јер неки и тад покушавају да пишу отказе.

 
Економска политика

Државно шибицарење

Љубиша Спасојевић   
уторак, 16. јун 2009.
Замислимо сад једну сасвим нестварну ситуацију, у нестварној држави, да прави шибицари варају оне који их штите и обавештавају о доласку полиције, а полицајце од којих су добијали шамаре и пендречење, дочекују са пријатељским осмехом, и са осмехом и захвалношћу дају велики део плена.
 
Економска политика

Џенерал моторс

Бранко Павловић   
понедељак, 08. јун 2009.

САД не желе да управљају у GМ на основу већинског власништва. Зашто је добро да менаџмент буде ван контроле већинског власника? Суштински, менаџмент није под контролом акционара када је тај број превелики и то је једно од горућих структурних питања савремене тржишне економије.

 
Економска политика

Време за очување европског јединственог тржишта

Волфганг Минхау   
четвртак, 04. јун 2009.

После повлачења банака у ровове националног тржишта, сада смо сведоци сличног тренда и код произвођача аутомобила. Јединствено тржиште је још увек ту, на папиру, али у стварности бива поткопавано.

 
Економска политика

Растанак тржишта и западног света

Кристијан Екер   
субота, 30. мај 2009.

Присуствујемо растанку између тржишта и западног света, између капитализма и средње класе, која се због тога топи као снег на сунцу. Како могу државе да гарантују пензије и друге услуге ако предузетници више не желе да плаћају високе порезе?

 
Економска политика

Хвала богу, задужујемо се...

Млађен Ковачевић   
четвртак, 28. мај 2009.

Држава de facto по основу нужне денационализације само у новцу дугује бар 10 милијарди долара, а њен дуг по основу старе девизне штедње износи око 4 милијарде долара. Србија се налази у стању екстерне неликвидности која се превазилази само топљењем девизних резерви, а што је стигло до критичне тачке.

 
Економска политика

Где ће завршити српска арка?

Никола Турајлић   
уторак, 19. мај 2009.

Како се понаша српска резервна (опозицијска) посада? Рекао бих да је скоро занемела пред проблемима с којима је суочена позицијска посада. Никаква озбиљна критика економских противкризних мера, а кобајаги се залажу за изборе.

 
Економска политика

Легализација бесправног живота

Ненад Јевремовић   
среда, 24. јун 2009.

Велико је питање шта са оним објектима који не могу бити легализовани по неком основу?   Бесправни градитељи који не могу легализовати своје објекте сигурно неће пропустити да запитају државу: „Где је мој стан?“, који су иначе многи откупили за вредност кутије шибица“.

 
Економска политика

Принудна и убрзана приватизација без легитимитета

Вера Вратуша   
субота, 20. јун 2009.

У околностима заоштравања кризе и неокензијанских мера подржављења финансијских институција не би ли требало и у Србији макар зауставити даље спровођење неолибералног концепта принудне и убрзане приватизације.

 
Економска политика

Убијање српских банака

Никола Врзић   
петак, 19. јун 2009.

Зашто су Беобанка, Југобанка, Инвестбанка и Београдска банка почетком 2002. године гурнуте у стечај, ако су у том моменту имале потраживања далеко већа од дугова? Управо ту, дуго прикривану чињеницу, откривају подаци изнети у извештају Агенције за осигурање депозита.

 
Економска политика

Да ли ће Београдска берза преживети?

Драгован Милићевић   
среда, 17. јун 2009.

Врло је вероватно велико повлачење инвеститора са Београдске берзе када се услови колико толико нормализују, односно када буду у могућности да продају акције по некој разумној цени, а не за багателу како је тренутно. 

 
Економска политика

Да ли је Обамина администрација погрешила у спасавању великих банака?

Џозеф Стиглиц   
понедељак, 15. јун 2009.

Сматрам да је Обамина администрација подлегла политичком притиску и паници великих банака. Као резултат, администрација је побркала спасавање банкара и њихових акционара са спасавањем банака.

 
Економска политика

БРИК, година прва

Милан Пурић   
петак, 05. јун 2009.

Већ само окупљање четири земље – Бразила, Русије, Индије и Кине – било је јасан сигнал да су униполарна времена прошла. Ови војни, економски и демографски џинови својим свеукупним капацитетима ставили су пред свршен чин Америку и њене савезнике.

 
Економска политика

Пријем Косова у ММФ

Дејан Мировић   
понедељак, 01. јун 2009.

Главни аргумент прозападних власти у Београду је био да ако би Србија престала да плаћа дуг ММФ-у, то би било формално признање да Косово није део Србије. Србија ће наставити да плаћа дуг Косова и након пријема у ММФ!

 
Економска политика

Постоји ризик за тешку социјалну кризу

Роберт Зелик   
субота, 30. мај 2009.

Шест великих европских банака поседује 90% финансијског система у региону, и ако повуку свој капитал последице ће бити негативне. Зато смо 31 милијарду долара ставили на располагање банкама, а допринос ЕУ ће се попети на још 20 милијарди евра.

 
Економска политика

Фискалне касе – кључни проблем српског здравства?!

Зорица Д. Марковић   
уторак, 26. мај 2009.
Шта пацијент има од тога што ће некоме увести, или неће увести касу? Он је не плаћа, а са рачуном који буде добио не може од заједничке републичке касе очекивати било какву накнаду, уколико одлучи да се лечи приватно.
 
Економска политика

Жртвени јарац са Алпа

Ив Боне и Александар Радовић   
четвртак, 14. мај 2009.

Фискални рајеви уопште, а Швајцарска посебно, нису ни главни па чак ни споредни узроци пропасти финансијског капитализма. Они дакле, не могу да буду ни лек против колапса система. Очигледно, лакше је Сједињеним Државамa указати на Швајцарску него преиспитати саме себе.

 
<< Прва < Претходна 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Следећа > Последња >>

Страна 22 од 34
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер