недеља, 27. септембар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Да ли ће Београдска берза преживети?

Драгован Милићевић   
среда, 17. јун 2009.

Врло је вероватно велико повлачење инвеститора са Београдске берзе када се услови колико толико нормализују, односно када буду у могућности да продају акције по некој разумној цени, а не за багателу како је тренутно. 

 
Економска политика

Да ли је Обамина администрација погрешила у спасавању великих банака?

Џозеф Стиглиц   
понедељак, 15. јун 2009.

Сматрам да је Обамина администрација подлегла политичком притиску и паници великих банака. Као резултат, администрација је побркала спасавање банкара и њихових акционара са спасавањем банака.

 
Економска политика

БРИК, година прва

Милан Пурић   
петак, 05. јун 2009.

Већ само окупљање четири земље – Бразила, Русије, Индије и Кине – било је јасан сигнал да су униполарна времена прошла. Ови војни, економски и демографски џинови својим свеукупним капацитетима ставили су пред свршен чин Америку и њене савезнике.

 
Економска политика

Пријем Косова у ММФ

Дејан Мировић   
понедељак, 01. јун 2009.

Главни аргумент прозападних власти у Београду је био да ако би Србија престала да плаћа дуг ММФ-у, то би било формално признање да Косово није део Србије. Србија ће наставити да плаћа дуг Косова и након пријема у ММФ!

 
Економска политика

Постоји ризик за тешку социјалну кризу

Роберт Зелик   
субота, 30. мај 2009.

Шест великих европских банака поседује 90% финансијског система у региону, и ако повуку свој капитал последице ће бити негативне. Зато смо 31 милијарду долара ставили на располагање банкама, а допринос ЕУ ће се попети на још 20 милијарди евра.

 
Економска политика

Фискалне касе – кључни проблем српског здравства?!

Зорица Д. Марковић   
уторак, 26. мај 2009.
Шта пацијент има од тога што ће некоме увести, или неће увести касу? Он је не плаћа, а са рачуном који буде добио не може од заједничке републичке касе очекивати било какву накнаду, уколико одлучи да се лечи приватно.
 
Економска политика

Жртвени јарац са Алпа

Ив Боне и Александар Радовић   
четвртак, 14. мај 2009.

Фискални рајеви уопште, а Швајцарска посебно, нису ни главни па чак ни споредни узроци пропасти финансијског капитализма. Они дакле, не могу да буду ни лек против колапса система. Очигледно, лакше је Сједињеним Државамa указати на Швајцарску него преиспитати саме себе.

 
Економска политика

Једна неконвенционална анализа глобалног колапса

Валден Бело   
уторак, 12. мај 2009.

Уместо да обављају свој примарни задатак кредитирања не би ли олакшале производњу, банке се држе своје готовине или откупљују конкуренте ради јачања своје финансијске базе. Било је само питање времена када ће реална економија почети да пада.

 
Економска политика

Да ли прети колапс банкарског система у Србији

Синиша Лалић   
понедељак, 11. мај 2009.

Биће изненађујуће ако у наредном периоду не буде колапса банака, вероватно у свакој земљи у региону. Србија сигурно неће бити изузетак од тога, јер је исти модел економије примењиван у свим земљама „Западног Балкана“.

 
Економска политика

Шта Словенци крију?

Милан Пурић   
четвртак, 07. мај 2009.

Уместо да оне предности положаја Србије (које Словенци тако ефикасно користе) представи широм света као највећи развојни потенцијал, Динкић је свесрдно помагао да уђемо у дужничко ропство и постанемо банана држава без сопствене привреде, па тако и политички зависна од кредитора.

 
Економска политика

Државно шибицарење

Љубиша Спасојевић   
уторак, 16. јун 2009.
Замислимо сад једну сасвим нестварну ситуацију, у нестварној држави, да прави шибицари варају оне који их штите и обавештавају о доласку полиције, а полицајце од којих су добијали шамаре и пендречење, дочекују са пријатељским осмехом, и са осмехом и захвалношћу дају велики део плена.
 
Економска политика

Џенерал моторс

Бранко Павловић   
понедељак, 08. јун 2009.

САД не желе да управљају у GМ на основу већинског власништва. Зашто је добро да менаџмент буде ван контроле већинског власника? Суштински, менаџмент није под контролом акционара када је тај број превелики и то је једно од горућих структурних питања савремене тржишне економије.

 
Економска политика

Време за очување европског јединственог тржишта

Волфганг Минхау   
четвртак, 04. јун 2009.

После повлачења банака у ровове националног тржишта, сада смо сведоци сличног тренда и код произвођача аутомобила. Јединствено тржиште је још увек ту, на папиру, али у стварности бива поткопавано.

 
Економска политика

Растанак тржишта и западног света

Кристијан Екер   
субота, 30. мај 2009.

Присуствујемо растанку између тржишта и западног света, између капитализма и средње класе, која се због тога топи као снег на сунцу. Како могу државе да гарантују пензије и друге услуге ако предузетници више не желе да плаћају високе порезе?

 
Економска политика

Хвала богу, задужујемо се...

Млађен Ковачевић   
четвртак, 28. мај 2009.

Држава de facto по основу нужне денационализације само у новцу дугује бар 10 милијарди долара, а њен дуг по основу старе девизне штедње износи око 4 милијарде долара. Србија се налази у стању екстерне неликвидности која се превазилази само топљењем девизних резерви, а што је стигло до критичне тачке.

 
Економска политика

Где ће завршити српска арка?

Никола Турајлић   
уторак, 19. мај 2009.

Како се понаша српска резервна (опозицијска) посада? Рекао бих да је скоро занемела пред проблемима с којима је суочена позицијска посада. Никаква озбиљна критика економских противкризних мера, а кобајаги се залажу за изборе.

 
Економска политика

Привреда у амбису

Драгован Милићевић   
четвртак, 14. мај 2009.

Пад привредне активности довешће до успоравања и потпуног заустављања у измирењу обавеза према повериоцима, што повлачи ланац неликвидности, који се завршава у банкама.   Зар криза у Америци није тако и почела, услед немогућности дужника да сервисирају своје обавезе? 

 
Економска политика

Повлачење страних инвеститора са финансијских тржишта Србије

Ружица Мрдаковић-Цветковић и Драган Михајловић   
понедељак, 11. мај 2009.

Страни инвеститори су почетком 2009. године у промету акција учествовали више у продаји него куповини акција. Ово је јасан показатељ бега страних инвеститота са Београдске берзе.

 
Економска политика

Лука Београд и друге приче

Бранко Павловић   
субота, 09. мај 2009.

Неликвидност је стигла и до фармацеутске индустрије. Читава грана је у проблему, не само овај или онај произвођач, овај или онај велетрговац. Када у некој земљи фармацији прети банкротство, то значи да наступа сценарио могућег 80% банкротства целе привреде.

 
Економска политика

Пакети антикризних мера најзначајнијих држава ЕУ

Јован Б. Душанић   
уторак, 05. мај 2009.

Посматрана у односу на БДП, најзначајнија буџетска средства предвиђена су антикризним програмом СР Немачке. Но, ако се овим мерама додају и друге (докапитализација банака, државне гаранције и сл), онда је Француска предвидела највећу укупну суму средстава. 

 
<< Прва < Претходна 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Следећа > Последња >>

Страна 22 од 34
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер