уторак, 19. март 2024.

Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Отворено писмо амбасадору Норвешке - зашто хвалоспеви Вучићу кад СНС крши све европске и демократске вредности?
Политички живот

Драган Ђилас
уторак, 13. март 2018.

Отворено писмо кандидата за градоначелника Београда Арнесу Санесу Бјорнстаду, амбасадору Норвешке, поводом интервјуа у викенд издању Данаса.

Поштовани амбасадоре Бјорнстад, пажљиво сам прочитао Ваш интервју у Данасу.

Није ми баш било најјасније зашто амбасадор земље која није чланица ЕУ има потребу да нам објашњава шта од услова треба да испунимо да би постали део ЕУ. Али није то, као ни Ваш хвалоспев на рачун председника Вучића, разлог писања овог писма, већ жеља да Вас упознам са чињеницама које су Вам очигледно промакле када су београдски избори у питању.

Ви сте наиме изјавили како је СНС остварила убедљиву победу, а да су међу многим разлозима недостатак јединства и јасних политика на проевропској опозиционој сцени. Што се нејединства тиче, то сте у праву, али уз тај, постоји и један много значајнији разлог победе СНС.

Београдски избори су одржани у атмосфери страха, потпуне медијске блокаде опозиције, куповине гласова на разне начине, уписивања лажних Београђана у бирачке спискове…

Кренимо редом..

СНС је од запослених у државној и градској администрацији, као и у јавним и комуналним предузећима захтевала да потпишу да ће гласати за СНС. Запослени су уцењивани да морају да обезбеде додатних 10-50 сигурних гласова у зависности од тога да ли имају стални посао или на одређено време. Сви уписани, а они су били углавном чланови породица и пријатељи, стављањем на списак аутоматски су постали мета свакодневних телефонских позива којима су приморавани да гласају за СНС и дају доказ свог гласања.

Представници СНС-а на бирачким местима су супротно закону водили евиденцију ко гласа, а ко не и те податке су јављали у централу странке, одакле су вршени додатни притисци на оне који још нису гласали.

СНС је организовала куповину гласова кроз исплате из буџета Републике Србије у износу од 208.500.000 динара на рачун 13.900 грађана на име социјалне помоћи. Сваки грађанин је добио по 15.000 динара иако пре тога скоро нико од њих није био међу корисницима овакве помоћи центра за социјални рад.

СНС је организовала куповину гласова кроз доделу пакета помоћи сиромашним грађанима, за шта постоји низ фотографија и видео-снимака.

СНС је организовала куповину гласова за новчане износе од 2.000 до 4.000 динара.

СНС је организовала упис у бирачке спискове више десетине хиљада људи из других делова Србије. Оваква пракса није рађена само у општини Барајево, јер су тамо у питању породичне куће, а не зграде, па би се лажне пријаве одмах откриле. Зато је у Барајеву листа Александра Вучића доживела пад од пет одсто у односу на председничке изборе из 2017. године.

Александар Вучић има потпуну контролу над свим телевизијама са националном фреквенцијом. То је резултирало да је од другог фебруара до краја кампање према анализи агенције Бироди власт на тим телевизијама имала 73.945 позитивних секунди, а наша листа само 2.255. Однос неутралних је био 8.751 о СНС и 283 секунде о нама. Једино смо петнаестак пута више времена на телевизијама имали када су у питању негативне тврдње. О нама 13.495 секунди, о СНС 852.

Оваква медијска ситуација резултирала је тиме да милион Београђана од милион и шест стотина хиљада колико их има право гласа, није имало прилику да икада чује шта ми о било којој теми мислимо, а камоли шта је наша политика. Вероватно сте и Ви сами међу тих милион па Вам због тога наша политика није била јасна. Јер да сте чули да хоћемо град који брине о људима, у коме ће обданишта и уџбеници бити бесплатни, а плате у здравству, школству и полицији веће, град у коме ће пензионери имати веће пензије, град који ће раскинути штетне уговоре потписане за Београд на води и спалионицу отпада, град у коме стручњаци, а не политичари, пројектују метро и још много тога, наша политика би Вам била апсолутно јасна.

Верујем да Ви сада први пут чујете за све ово што сам навео, јер да сте знали за бар један од ових осам навода сигуран сам да никада не бисте дали онакву изјаву. Као амбасадор земље привржене европским вредностима Ви сасвим сигурно не бисте жмурили над кршењем тих истих вредности у Србији. И верујем да сада када имате све информације и нећете.

Зато ћу са великим нестрпљењем наредних дана куповати Данас ишчекујући Ваш нови интервју или бар изјаву на ову тему. Мислим да Београђани који су Вам пружили гостопримство то заслужују.

Видети још: СНС: Крајње је лицемерно да Ђилас амбасадорима неких држава даје савете шта ће да кажу

Арне Санес Бјорнстад: Косово је независна држава без обзира на став Србије, то значи да је Србија у сваком случају на губитку

Од истог аутора