Početna strana > Rubrike > Politički život > Otvoreno pismo ambasadoru Norveške - zašto hvalospevi Vučiću kad SNS krši sve evropske i demokratske vrednosti?
Politički život

Otvoreno pismo ambasadoru Norveške - zašto hvalospevi Vučiću kad SNS krši sve evropske i demokratske vrednosti?

PDF Štampa El. pošta
Dragan Đilas   
utorak, 13. mart 2018.

Otvoreno pismo kandidata za gradonačelnika Beograda Arnesu Sanesu Bjornstadu, ambasadoru Norveške, povodom intervjua u vikend izdanju Danasa.

Poštovani ambasadore Bjornstad, pažljivo sam pročitao Vaš intervju u Danasu.

Nije mi baš bilo najjasnije zašto ambasador zemlje koja nije članica EU ima potrebu da nam objašnjava šta od uslova treba da ispunimo da bi postali deo EU. Ali nije to, kao ni Vaš hvalospev na račun predsednika Vučića, razlog pisanja ovog pisma, već želja da Vas upoznam sa činjenicama koje su Vam očigledno promakle kada su beogradski izbori u pitanju.

Vi ste naime izjavili kako je SNS ostvarila ubedljivu pobedu, a da su među mnogim razlozima nedostatak jedinstva i jasnih politika na proevropskoj opozicionoj sceni. Što se nejedinstva tiče, to ste u pravu, ali uz taj, postoji i jedan mnogo značajniji razlog pobede SNS.

Beogradski izbori su održani u atmosferi straha, potpune medijske blokade opozicije, kupovine glasova na razne načine, upisivanja lažnih Beograđana u biračke spiskove…

Krenimo redom..

SNS je od zaposlenih u državnoj i gradskoj administraciji, kao i u javnim i komunalnim preduzećima zahtevala da potpišu da će glasati za SNS. Zaposleni su ucenjivani da moraju da obezbede dodatnih 10-50 sigurnih glasova u zavisnosti od toga da li imaju stalni posao ili na određeno vreme. Svi upisani, a oni su bili uglavnom članovi porodica i prijatelji, stavljanjem na spisak automatski su postali meta svakodnevnih telefonskih poziva kojima su primoravani da glasaju za SNS i daju dokaz svog glasanja.

Predstavnici SNS-a na biračkim mestima su suprotno zakonu vodili evidenciju ko glasa, a ko ne i te podatke su javljali u centralu stranke, odakle su vršeni dodatni pritisci na one koji još nisu glasali.

SNS je organizovala kupovinu glasova kroz isplate iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 208.500.000 dinara na račun 13.900 građana na ime socijalne pomoći. Svaki građanin je dobio po 15.000 dinara iako pre toga skoro niko od njih nije bio među korisnicima ovakve pomoći centra za socijalni rad.

SNS je organizovala kupovinu glasova kroz dodelu paketa pomoći siromašnim građanima, za šta postoji niz fotografija i video-snimaka.

SNS je organizovala kupovinu glasova za novčane iznose od 2.000 do 4.000 dinara.

SNS je organizovala upis u biračke spiskove više desetine hiljada ljudi iz drugih delova Srbije. Ovakva praksa nije rađena samo u opštini Barajevo, jer su tamo u pitanju porodične kuće, a ne zgrade, pa bi se lažne prijave odmah otkrile. Zato je u Barajevu lista Aleksandra Vučića doživela pad od pet odsto u odnosu na predsedničke izbore iz 2017. godine.

Aleksandar Vučić ima potpunu kontrolu nad svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom. To je rezultiralo da je od drugog februara do kraja kampanje prema analizi agencije Birodi vlast na tim televizijama imala 73.945 pozitivnih sekundi, a naša lista samo 2.255. Odnos neutralnih je bio 8.751 o SNS i 283 sekunde o nama. Jedino smo petnaestak puta više vremena na televizijama imali kada su u pitanju negativne tvrdnje. O nama 13.495 sekundi, o SNS 852.

Ovakva medijska situacija rezultirala je time da milion Beograđana od milion i šest stotina hiljada koliko ih ima pravo glasa, nije imalo priliku da ikada čuje šta mi o bilo kojoj temi mislimo, a kamoli šta je naša politika. Verovatno ste i Vi sami među tih milion pa Vam zbog toga naša politika nije bila jasna. Jer da ste čuli da hoćemo grad koji brine o ljudima, u kome će obdaništa i udžbenici biti besplatni, a plate u zdravstvu, školstvu i policiji veće, grad u kome će penzioneri imati veće penzije, grad koji će raskinuti štetne ugovore potpisane za Beograd na vodi i spalionicu otpada, grad u kome stručnjaci, a ne političari, projektuju metro i još mnogo toga, naša politika bi Vam bila apsolutno jasna.

Verujem da Vi sada prvi put čujete za sve ovo što sam naveo, jer da ste znali za bar jedan od ovih osam navoda siguran sam da nikada ne biste dali onakvu izjavu. Kao ambasador zemlje privržene evropskim vrednostima Vi sasvim sigurno ne biste žmurili nad kršenjem tih istih vrednosti u Srbiji. I verujem da sada kada imate sve informacije i nećete.

Zato ću sa velikim nestrpljenjem narednih dana kupovati Danas iščekujući Vaš novi intervju ili bar izjavu na ovu temu. Mislim da Beograđani koji su Vam pružili gostoprimstvo to zaslužuju.

Videti još: SNS: Krajnje je licemerno da Đilas ambasadorima nekih država daje savete šta će da kažu

Arne Sanes Bjornstad: Kosovo je nezavisna država bez obzira na stav Srbije, to znači da je Srbija u svakom slučaju na gubitku

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner