Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Srpski pseudograđanski narcizam

Saša Gajić   
utorak, 26. februar 2008.

Društveno-političke manifestacije narcističkog, pseudograđanskog pogleda na svet najčešće odišu, uprkos (a možda baš zahvaljujući) gordom individualizmu, autoritarnom svešću i ponašanjem koga oni kod drugih žele da vide i kritikuju, i kada ga ima i kada ga nema.

 
Kulturna politika

Saopštenje čitaocima Srpskog lista

Momčilo Selić   
sreda, 20. februar 2008.
Srpski klub i Srpski list su se otpočetka otvoreno zalagali za Srpsku revoluciju – pod njom podrazumevajući ne iskorak u nešto izmaštano, poput komunističke revolucije, već duhovni i stvaralački povratak onome što se potvrdilo životodajnim.
 
Kulturna politika

Da li je i Hašim Tači dobio svoj valentinski dar?

Dragana Kanjevac   
nedelja, 17. februar 2008.

Dok po novinama tražimo vesti o tome jesu li se Ovi naši dogovorili, hoće li da pukne neka nova bruka ili bomba, i šta će biti posle nedeljnog vatrometa u Prištini, nestvarno deluju reklame za brushaltere od 100 evara, haltere i parfeme.

 
Kulturna politika

Ima li išta dobro kod muškaraca?

Roj F. Baumajster   
ponedeljak, 11. februar 2008.
Nije, dakle, reč o „ratu polova”: mislim da je jedna od nesrećnijih zaostavština feminizma ideja da su muškarci i žene u osnovi neprijatelji.
 
Kulturna politika

Slave u Srba po Bori Ćosiću

Marinko M. Vučinić   
subota, 02. februar 2008.
 U oktobarsko-novembarskom broju Helsinške povelje u 2007. godini, časopisu Helsinškog odbora za ljudska prava, pisac Bora Ćosić poduhvatio se da u jednom berlinskom listu nemačkim čitaocima objasni kako stoji stvar sa tim slavama u Srba.
 
Kulturna politika

Kulturna politika na ničijoj zemlji

Marinko M. Vučinić   
subota, 12. januar 2008.

Svedoci smo toga da je često, i po pravilu, reč o stihijskoj improvizaciji i nedostatku osećaja za realni kulturni i društveni život. I, što je još važnije, na koji način ta takva krnja kulturna politika stiče legitimitet.

 
Kulturna politika

"Strabizam" kao simptom muzičkog poretka jedne države

Divna Vuksanović   
četvrtak, 03. januar 2008.

Opšta konstatacija: “Kakvi su nam mediji, takva nam je kultura”, samo je pozna reminiscencija platonovski legitimisane korelacije.

 
Kulturna politika

Principi srpskog novogovora – od XXI veka do 1984.

Nikola Tanasić   
ponedeljak, 05. februar 2007.

Reč nije o reformi jezika kakva je bila ona Vuka Karadžića; nije, u pitanju ni reforma poput boljševičke u Rusiji i Ataturkove u Turskoj, kako ona nema veze niti sa gramatikom, niti sa pravopisom, već je u pitanju prevrednovanje kulturnih vrednosti.

 
Kulturna politika

EGZIT – politizacija (bez)izlaza

Saša Gajić   
četvrtak, 14. jul 2005.

Osokoljeno višegodišnjim simboličkim uspehom politizacije festivala, ideološko krilo NVO sektora videlo je dobru šansu da svoje ideje plasira kroz „mit o Egzitu“ i posluži aktuelnoj kamapanji „srebrenizacije Srbije“.

 
Kulturna politika

Ilija Čvorović - prvi srpski antiglobalista

Igor Ivanović   
subota, 20. novembar 2004.

Ovo nije samo pokušaj bacanja novog svetla na jedno od najboljih dela naše dramske književnosti. Ovo je pomalo i priča o našim očevima za koje smo kasno shvatili koliko su nam odani i koje smo kasno počeli da uvažavamo.

 
Kulturna politika

Saopštenje povodom samoproklamovane nezavisnosti Kosova

Srpsko filozofsko društvo   
sreda, 20. februar 2008.

Po svemu što je međunarodno-pravno relevantno, slučaj Kosova nije i ne može nikakav jedinstveni slučaj. Oni koji tvrde da je ovo jedinstven slučaj implicitno tvrde da Srbi i Albanci nisu ljudi pa se na njih ne odnosi ono što se odnosi na druge ljude.

 
Kulturna politika

Proces negativnog knjigovodstva

Svetislav Božić   
ponedeljak, 18. februar 2008.

Globalizacija može biti kobna po njihov geografski prostor, po njihovu celovitost, može biti ponekad u političkom smislu pobeđujuća stvar, ali ono što jedan čovek donosi, ono što je stvar pojedinca, globalizacija ne mora da uguši.

 
Kulturna politika

Pismo srpskoj javnosti

Zoran Čalija   
sreda, 13. februar 2008.

Izašao sam iz galerije ogorčen i tužan, a onda sam video kamen koji me je podsetio na ne tako davno kamenovan autobus srpske dece iz Orahovca.

 
Kulturna politika

Jašari - veličanje teroriste

Zoran Grbić   
sreda, 06. februar 2008.

Zbog toga mislim da ta izložba nije o Jašariju, nego je to izložba ljudske gluposti, performans teškog oboljenja morala, smisla, logike, pa i čovečnosti.

 
Kulturna politika

"Čiji su naši glumci?"

Milovan Balaban   
ponedeljak, 28. januar 2008.

Bilo je veliko iznenađenje kada smo čuli za akciju holivudskih zvezda koje se na ovaj ili onaj način, zbog ovog ili onog razloga, protive jednostranom rešenju kosovskog problema. DŽordž Kluni, Šeron Ston, Šon Koneri, Robert De Niro, Bred Pit, Anđelina DŽoli i drugi, svojim izjavama koje odudaraju od „političkog mejnstrima“ stiču sve više pristalica.

 
Kulturna politika

Crtani filmovi - politika za decu

Jovana Papan   
sreda, 09. januar 2008.

Nije se promenila samo količina crtanih filmova koja se svakodnevno iz tv-ekrana izliva na čula naših najmlađih. Promenila su se vremena, politika, ideološke paradigme, a time i sam sadržaj crtaća.

 
Kulturna politika

Turizam - lažni raj korporativnog sveta

Saša Gajić   
ponedeljak, 30. jul 2007.
Malograđanin voli letovanje i razneži se na skoro svaki pomen mora. Na njemu je on sve ono što zapravo nije – dokon i sloventan, opušten i zadovoljan. Konačno u mogućnosti da ima prostora i vremena da se pozabavi sobom i svojim bližnjim.  

 

 
Kulturna politika

Bratz lutka – sponzoruša u rukama svake dobre devojčice

Jovana Papan   
subota, 23. decembar 2006.

Bratz lutke nisu samo kratkotrajno čudo i svoju neverovatnu popularnost duguju mnogo fundamentalnijim razlozima. Zbog toga će i za ove novogodišnje i božićne praznike, gotovo svaka devojčica očekivati ispod jelke bar jednu Bratz lutku.

 
Kulturna politika

Srpska žena u raljama tranzicionih medija ili Velnes, bre

Dragana Kanjevac   
sreda, 26. januar 2005.

Stilski preovlađuje PLASTIČNA ŽENA – gubitnica tranzicije, u kineskoj jakni, plastičnim cipelama, sa kosom sprženom slovačkim šamponom engleskog imena. U mesto tašnice nosi Ce kese i vodi sa sobom ćerku tinejdžerku u buvljačkoj MTV varijanti.

 
<< Prva < Prethodna 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Sledeća > Poslednja >>

Strana 39 od 39
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner