Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Knjige – Kultura i identitet: Pogled zdesna

Ivan Milenković   
ponedeljak, 24. mart 2008.

Knjiga Igora Ivanovića Kultura i identitet (pogled zdesna), koja se nedavno pojavila u izdanju "Nove srpske političke misli", krajnje je uputan vodič kroz ono što bi htelo da se (samo)legitimiše kao desna misao u Srbiji.

 
Kulturna politika

Politički aspekti savremenog srpskog filma

Dimitrije Vojnov   
nedelja, 23. mart 2008.

Srpski film praktično nikada nije bio depolitizovan jer je od svog nastanka bio vezan za jedan milje u kome apolitičnost nije bila zastupljena.

 
Kulturna politika

Globalizacija i negativne utopije

Ivan Marković   
subota, 15. mart 2008.

Teorijski, globalizacija je simplifikacija, svođenje raznorodnih koncepata i sistema (država, kultura, nacija...) na jedan i jedinstven kod koji bi u osnovi trebao da bude najviši domet razvoja čoveka kao društvene životinje.

 
Kulturna politika

Oro oko Mekdonaldsa

Jovana Papan   
sreda, 12. mart 2008.

Čim su dvoranom odjeknuli prvi akordi “Ora”, publika je bila u delirijumu, a svaka, sasvim slučajna ili namerna sličnost sa Lanetom, samo je naciju i žiri učvrstila u uverenju da je u pitanju rođeni pobednik.

 
Kulturna politika

Hladni rat u domaćim uslovima

Zorica Tomić   
ponedeljak, 10. mart 2008.

Čini mi se da u Srbiji danas ne postoji jedan dominantan, nego dva paralelna kulturna trenda koji odgovaraju savremenom ideološkom naponu između „globalnog” i „lokalnog”.

 
Kulturna politika

Predgovor knjizi Đorđa Vukadinovića Od nemila do nedraga

Slobodan Antonić   
sreda, 05. mart 2008.

Zato među Srbima nije lako biti analitičar. Prvo što će mu prebaciti je da je neznalica. Drugo što će mu prebaciti biće da je pristrasan. Ova knjiga pokazuje da ni jedno ni drugo – bar što se Đorđa Vukadinovića tiče – ne stoji.

 
Kulturna politika

Ognjenkin zavet

Nikola Tanasić   
utorak, 04. mart 2008.

„Čarlston za Ognjenku“ i „Zavet“ svakako se najupadljivije razlikuju upravo po posebnim, individualnim stilovima koje neguju njihovi autori.

 
Kulturna politika

Halteri i "karovi" u kolevci srpske kulture

Srđan Damnjanović   
sreda, 27. februar 2008.
U čemu je kurcšlus između našeg važećeg kulturnog modela, čije je zakonito dete etnomuzika, a nezakonito ali omiljeno, turbo-folk? Kurcšlusa zapravo i nema, nego vlada redovno stanje.
 
Kulturna politika

Saopštenje povodom samoproklamovane nezavisnosti Kosova

Srpsko filozofsko društvo   
sreda, 20. februar 2008.

Po svemu što je međunarodno-pravno relevantno, slučaj Kosova nije i ne može nikakav jedinstveni slučaj. Oni koji tvrde da je ovo jedinstven slučaj implicitno tvrde da Srbi i Albanci nisu ljudi pa se na njih ne odnosi ono što se odnosi na druge ljude.

 
Kulturna politika

Proces negativnog knjigovodstva

Svetislav Božić   
ponedeljak, 18. februar 2008.

Globalizacija može biti kobna po njihov geografski prostor, po njihovu celovitost, može biti ponekad u političkom smislu pobeđujuća stvar, ali ono što jedan čovek donosi, ono što je stvar pojedinca, globalizacija ne mora da uguši.

 
Kulturna politika

Žižek u Beogradu

Vladimir Milutinović   
nedelja, 23. mart 2008.

Žižekova “predavanja” su filozofija na delu, ne samo improvizacija, nego delatnost koja pokazuje šta filozofija u stvari jeste i treba da bude. U tom kontekstu, “vulgarni” početak u realnosti aktuelne komunikacije pravi taj procep između suprotnosti koji intrigira.

 
Kulturna politika

Šta je u stvari intelektualac i gde mu je mesto u društvu

Sava Kostadinović   
petak, 21. mart 2008.

Intelektualci, sram vas bilo. Sada, kada našoj naciji kao nikada do sad treba sve, ama baš sve, i kada je svaka pomoć više nego neophodna i dobrodošla, vaša pera i vaši glasovi ćute.

 
Kulturna politika

Oblikovanje novog srpskog filma

Dimitrije Vojnov   
četvrtak, 13. mart 2008.

Kao i svaka gerilska organizacija, Novi srpski film nije ostavio previše materijalnih tragova za sobom. Ako je istorija ilegalnog pokreta nešto na čemu treba da se izgradi kanon ovog talasa, onda bi se moglo reći da je sajt Doba nevinosti  bio njegovo prvo glasilo.

 
Kulturna politika

Čarlijev rat za slobodni svet

Dejan Petrović   
sreda, 12. mart 2008.

Ako ste živeli u uverenju da pojedinac nije u stanju da samostalno učini neke epohalne stvari, što rušenje berlinskog zida i okončanje hladnog rata par excellence jesu, onda će vas film Rat Čarlija Vilsona, renomiranog autora Majka Nikolsa u tome u potpunosti demantovati.

 
Kulturna politika

Praznik bez smisla ili smisao bez praznika

Jovana Papan   
petak, 07. mart 2008.

Sećate se kako je to išlo u “Boljem životu”? Direktori odluče da drugaricama za Osmi mart uvaljaju novčanike od goveđe kože, a one načisto odlepe na tu “ponižavajuću” ponudu, pa pod pretnjom štrajkom od firme izmame putovanje u Grčku, gde se besomučno nakupuju bundi i zlatnog nakita.

 
Kulturna politika

Pogovor knjizi Igora Ivanovića Kultura i identitet

Miša Đurković   
sreda, 05. mart 2008.
Rukopis koji Igor Ivanović iznosi pred javnost predstavlja, za današnje vreme, krajnje neobično štivo. Iako je autor član Udruženja književnika, on nije akademski građanin po profesiji; nije ni publicista, novinar, niko ko svoju egzistenciju obezbeđuje pisanjem.
 
Kulturna politika

Brod gori, FCS se češlja... (o filmu "Na lepom plavom Dunavu")

Dimitrije Vojnov   
ponedeljak, 03. mart 2008.

„Novi film Darka Bajića“ je među ljudima iz posla kao pojam pre svega teorijska a ne praktična odrednica, to je vic a ne realna mogućnost.

 
Kulturna politika

Srpski pseudograđanski narcizam

Saša Gajić   
utorak, 26. februar 2008.

Društveno-političke manifestacije narcističkog, pseudograđanskog pogleda na svet najčešće odišu, uprkos (a možda baš zahvaljujući) gordom individualizmu, autoritarnom svešću i ponašanjem koga oni kod drugih žele da vide i kritikuju, i kada ga ima i kada ga nema.

 
Kulturna politika

Saopštenje čitaocima Srpskog lista

Momčilo Selić   
sreda, 20. februar 2008.
Srpski klub i Srpski list su se otpočetka otvoreno zalagali za Srpsku revoluciju – pod njom podrazumevajući ne iskorak u nešto izmaštano, poput komunističke revolucije, već duhovni i stvaralački povratak onome što se potvrdilo životodajnim.
 
Kulturna politika

Da li je i Hašim Tači dobio svoj valentinski dar?

Dragana Kanjevac   
nedelja, 17. februar 2008.

Dok po novinama tražimo vesti o tome jesu li se Ovi naši dogovorili, hoće li da pukne neka nova bruka ili bomba, i šta će biti posle nedeljnog vatrometa u Prištini, nestvarno deluju reklame za brushaltere od 100 evara, haltere i parfeme.

 
<< Prva < Prethodna 31 32 33 34 35 36 37 38 Sledeća > Poslednja >>

Strana 37 od 38
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner