Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Feminizam nekad i sad: Ideologija, delovanje i reforme

Kamila Palja   
četvrtak, 10. jul 2008.
Feminizam je ponovo u centru pažnje. Kandidatura Hilari Klinton izazvala je pravu međunarodnu eksploziju propagande i zajedljivih izjava.
 
Kulturna politika

„Alisa“ iza srpskog ogledala

Nikola Tanasić   
ponedeljak, 07. jul 2008.
Da je situacija bitno drugačija u Srbiji, Kinčev je imao prilike da se lično uveri, prvo kada je njegov koncert smešten na tesni Trg republike, a zatim i kada je video koliko je slab bio odziv ljudi. Naravno, njegov lični sveslovenski patriotski naboj i muzički profesionalizam nisu dopustili da se to odrazi na njihov izvanredni nastup.
 
Kulturna politika

Pod staklenim zvonom

Jovana Papan   
subota, 05. jul 2008.

Da li ste i vi jedan od roditelja koji se svakoga dana pita gde su granice razumne brige za bezbednost sopstvenog deteta, a gde počinje preterivanje i prezaštićenost? Jeste li na muci kada treba da odlučite sme li vaše klinče samo u park, u školu, u gradski prevoz?

 
Kulturna politika

Manihejska logika ratničke solidarnosti

Dejan Petrović   
petak, 27. jun 2008.

Nakon prošlogodišnjeg, vrlo ambiciozno pokrenutog, ali neslavno propalog premijernog izdanja Filmskog festivala Srbije (FFS), opstanak ovog projekta bio je ozbiljno doveden u pitanje. Stara mudrost nam govori kako je najteži drugi roman, film ili album.

 
Kulturna politika

Načelnost u politici i nužnost kompromisa

Marinko M. Vučinić   
utorak, 24. jun 2008.

Politika kao izuzetno važna društvena delatnost ne može da postoji bez uspostavljanja političke i moralne doslednosti i njihovih granica, jer onda ulazimo u prostor politike koja je vezana samo za ogoljene trenutne političke interese.

 
Kulturna politika

Dve vizije

Lorna Štrbac   
sreda, 18. jun 2008.

Diferencijacije u shvatanjima o najopštijim pitanjima su dovela do stvaranja tzv. organičene i neograničene vizije, ali i onog tipa vizije koji predstavlja kompilaciju i jedne i druge grupe. Takozvana ograničena vizija uključuje antropološki pesimizam.

 
Kulturna politika

Indijana DŽons i prokletstvo najbližeg

Vladan Milanko   
sreda, 04. jun 2008.

Do sada je Indijana DŽons bio vitez koji se bori protiv „sila mraka“, a „sile mraka“ su do sada bili nacisti. Međutim, sada kada su mu oponenti u ovom filmu postali komunisti, te zato što se o komunistima prosto ne može pričati kao o nesumnjivim „silama mraka“ kao što se može o nacistima.

 
Kulturna politika

Sve bilo je muzika: geopolitika Evrovizije

Milan Mišić   
ponedeljak, 02. jun 2008.

Najdalje je verovatno otišao ovih dana često pominjani komentator Bi-Bi-Sija Teri Vogan (inače Irac), koji je 12 poena koje je Ukrajina dala pobedničkoj pesmi Rusije, objasnio „željom Ukrajinaca da osiguraju nesmetani dotok gasa”.

 
Kulturna politika

Degradacija nacionalnih autoriteta

Slobodan Antonić   
četvrtak, 29. maj 2008.

Ako je iko u Srbiji uvek bio u opoziciji, onda je to bio Kosta Čavoški. On je u opoziciju otišao 1968. U tih 40 godina svaka vlast u Srbiji imala je u Čavoškom kritičara. On je pisao protiv Tita, Miloševića, Šešelja, Đinđića, Koštunice, Tadića...

 
Kulturna politika

DŽingiskanije i srpske bahanalije

Svetlana Vasović-Mekina   
sreda, 28. maj 2008.
Srbi, majstori samoprevare, čemer i bedu srpske svakodnevice sakrivaju vatrometima, šarenim kulisama i razuzdanim žurkama kao da je država karnevalski festival a la Rio de Žaneiro, piše ljubljansko „Delo”.
 
Kulturna politika

Gospodin Palma kao trendseter

Miša Đurković   
četvrtak, 10. jul 2008.
O stvarnom kretanju trendova u Srbiji prosečni posmatrač može da se nepogrešivo informiše po godišnjim spektaklima koje Palma organizuje u svom rodnom selu Končarevu.
 
Kulturna politika

Prospekt postmodernog intelektualizma

Saša Gajić   
nedelja, 06. jul 2008.
Nedavni rezutati glasanja čitalaca magazina “Prospekt” i “Spoljna politka” za listu 100 najznačajnijih svetskih intelektualaca, ispostavilo se, bili su šokantni i neočekivani.
 
Kulturna politika

Četiri jahačice i uplašeni muškarac

Zora Latinović   
ponedeljak, 30. jun 2008.

Naravno da ima i onih muškaraca koji nemaju ništa protiv Keri i njenih drugarica, ali “Menhetn nije Beograd, a naše devojke su sklone da kopiraju”. Tačno, ali ništa više od Beograđanki s kraja 19. veka koje su obožavale sve što stigne iz Pariza.

 
Kulturna politika

Cenzura - javni servis demokratskog društva

Jovana Papan   
petak, 27. jun 2008.

Vaši intimni razgovori više nisu stvar vašeg sagovornika i vas - ukoliko neko sa strane slučajno načuje vaš razgovor, i nađe se uvređenim, ili smatra da je on uvredljiv za bilo koga, uključujući i vas, automatski podležete zakonskim sankcijama.

 
Kulturna politika

Indijana DŽons - avanturista s greškom

Saša Gajić   
utorak, 24. jun 2008.

Već smo napomenuli kako nam postmoderni filmski avanturizam pokazuje tendencije u pravcu psihologizacije i postojanja unutrašnjih protivurečnosti, na posledičnu spoznaju svoje ranjivosti i malenosti.

 
Kulturna politika

Od tretiranja do maltretiranja

Jovana Papan   
sreda, 11. jun 2008.

Primera dečje surovosti prepuni su svetski mediji. Marta ove godine, šest devojčica sa Floride napalo je svoju drugaricu nakon što su je namamile u kuću jedne od njih. Udarale su njenom glavom u zid, tukle je dok se nije onesvestila.

 
Kulturna politika

Zemljaci

Dušan Babić   
sreda, 04. jun 2008.

Tragični ratovi i krvavi kermes na Balkanu stvorili su silne animozitete među bliskim i srodnim narodima. Našim zapadnim susjedima, kad se spomene pripadnost Balkanu, kao da im se zdrav zub vadi, mada Hrvatska i geografski, po Cvijićevoj definiciji, velikim dijelom pripada Balkanu.

 
Kulturna politika

"Skakač" - egoistični superheroj

Saša Gajić   
petak, 30. maj 2008.

Kroz ultra-moderno vizuelno mađioničarstvo i visoke produkcijske standarde, lako je uočiti da „Skakač“ prosto odiše globalističkim otuđenjem i posrednom glorifikacijom vrednosti „vrlog novog sveta“ koja se plasira kroz fantastično-adolescenti zaplet.

 
Kulturna politika

Radnici u kulturi i nova kulturna revolucija

Marinko M. Vučinić   
četvrtak, 29. maj 2008.

Rasprava „Radnika u kulturi“ doživela je svoj ideološki klimaks u stavovima teatrologa Ivana Medenice, koji je u maniru prekaljenih ideoloških i političkih komesara ukazao na idejnu dezorijentaciju u većini naših pozorišta.

 
Kulturna politika

Eurosong 2008: Osveta srpske frizerke

Jovana Papan   
utorak, 27. maj 2008.

Evrovizija je danas postala veliko kulturno bojno polje, na kome baš oni politički najmarginalniji imaju šansu da nadigraju velike igrače, i to upravo zahvaljujući svom lošem usudu, koji je doveo do toga da budu icepkani na mnoštvo državica.

 
<< Prva < Prethodna 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Sledeća > Poslednja >>

Strana 35 od 39
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner