Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Doba političkog licitiranja i beznačelnosti

Marinko M. Vučinić   
utorak, 06. maj 2008.

U našoj javnosti preovlađuje mišljenje da su strast za zastupanje političkih ideja i odanost osnovnim demokratskim načelima suvišni i necelishodni, štetni i nepotrebni, i da samim tim unose nepotrebne emocije i obzire.

 
Kulturna politika

Mašta radi svašta

Mario Kalik   
utorak, 29. april 2008.

(komentar na tekst Vladana Milanka “Apokalipsa zauvek”)

Milanko započinje svoj tekst navođenjem jednog „simptomatičnog“ mesta iz nedeljnika „Pečat“. Po njemu, glavni urednik tog nedeljnika pokušava na tom mestu da oslobodi Slobodana Miloševića odgovornosti za „zločine Mladića i Karadžića“.

 
Kulturna politika

Zašto nema pobune?

Aleksandar Dunđerin   
utorak, 22. april 2008.

Reč je, naravno, o Marku Vidojkoviću, koji, potpomognut nevladinim sektorom, raznim fondacijama, moćnim medijima (pre svih B92) i zaplašenim proučavaocima književnosti zamalo nije nominovan za Ninovu nagradu. Razum je tada ipak prevladao.

 
Kulturna politika

Kraj "iskrivljene svesti"?

Vladimir Milutinović   
utorak, 22. april 2008.

Iako marksizam nije izmislio opoziciju istina-neistina, kod Milenkovića ova opozicija treba da se napusti ukoliko želimo da se oslobodimo kolektivističkog, “supstancijalnog” načina mišljenja.

 
Kulturna politika

Lingvista, pisac, poslastičar, baštovan

Pavle Ćosić   
subota, 19. april 2008.

Tu nastaje jedna rupa koju je nemoguće premostiti, jer će vam oni odmah reći: “Aha, vi koji ste protiv nas - vi ste fašisti!“ Eto, Vukadinović koga ste spomenuli je označen kao fašista... A on je pravi levičar, tvrdim to. 

 
Kulturna politika

Nova definicija kulturne politike

Dejan Petrović   
petak, 18. april 2008.

Prikaz knjige: Igor Ivanović: Kultura i identitet (pogled zdesna), NSPM, Beograd, 2007, str. 219.
Tema koja zasigurno najviše intrigira u prvom delu knjige jeste otvoreno antagoniziranje „Srbije“ protiv „kruga dvojke“.

 
Kulturna politika

Falsifikator ponovo uhvaćen na delu

Saša Gajić   
petak, 18. april 2008.
Milenkovićev «odgovor» u vidu novog teorijskog falsifikata samo je još jedna očigledna potvrda svega što smo u dosadašnjoj polemici rekli. On nas na kraju ove rasprave ostavlja zapitanim: kakva je to bezumna gordost i umišljenost koja drugima viče «sedi, jedan» dok ponovo sebi skače u usta.
 
Kulturna politika

Legenda o velikom higijeničaru

Slobodan Antonić   
nedelja, 13. april 2008.

Kao i drugi krstaši globalicizma, i Pančić veruje da je vitez koji se bije sa dvoglavom aždahom. Jednu glavu čine svetski «turbolevičari» tipa Čomskog ili Naomi Klajn. Drugu glavu čine lokalni desničari.

 
Kulturna politika

Dno dna

Saša Gajić   
ponedeljak, 07. april 2008.

Odgovor Ivana Milenkovića spram našeg teksta «Neautentičnost kao moguće lice zla» pokazuje nam svu uzaludnost polemike i argumentovanog dijaloga sa ideološki ostrašćenim jednoumljem.

 
Kulturna politika

O mošnicama i bubrezima

Ivan Milenković   
četvrtak, 03. april 2008.

Saša Gajić: "Neautentičnost kao moguće lice zla"; VREME 899 

Najzad, iako sam izbegavao da se zadržavam na nepristojnostima i budalaštinama, jedno ću, naročito grubo mesto, morati izričito da opovrgnem. Gajić tvrdi da sam "izvršio teorijski falsifikat" i da sam ordinarna neznalica.

 
Kulturna politika

Kad realista uzvraća udarac

Vladan Milanko   
nedelja, 04. maj 2008.

Tekst Maria Kalika "Mašta radi svašta" pruža niz egzotičnih pogleda na levicu. Na primer, kaže Mario Kalik da je Miloševićeva politika bila "onoliko levičarska koliko su u tom trenutku omogućavale objektivne istorijske okolnosti". Što znači - šta?

 
Kulturna politika

Gej evrovizija u Beogradu

Nikola Malbaški   
subota, 26. april 2008.

Mediji su najavili dolazak oko 25.000 tzv. gej aktivista na takmičenje za pesmu Evrovizije. „Jako mnogo ljudi se spremalo da dođe, ali je zbog naše političke situacije dosta toga poremećeno, tako da ne znam koliko će ih zaista doći. Oni koji dođu u Beograd ostaće bar nedelju dana“, rekao je Predrag Azdejković, domaći gej aktivista.

 
Kulturna politika

Apokalipsa zauvek

Vladan Milanko   
utorak, 22. april 2008.
Kada nam Milorad Vučelić ovako predstavlja Miloševića, on kao da računa s tim da nismo gledali film Apokalipsa sada Frensisa Forda Kopole (koji je, inače, bio prikazivan na RTS-u i u vreme kada je Vučelić bio direktor ove medijske kuće).
 
Kulturna politika

Pod zidom Internet Bastilje

Slobodan Antonić   
ponedeljak, 21. april 2008.

Ta «izdaja slobode», koju je počinio B92, lepo se očituje baš na njihovoj internet stranici. Ona je izuzetno posećena zbog vesti, koje svakodnevno čitaju na desetine hiljada ljudi. Ali, sa uvođenjem mogućnosti da se vesti komentarišu počelo se primećivati nešto neobično.

 
Kulturna politika

Vesti iz kulture (o knjizi Igora Ivanovića)

Ivan Čolović   
petak, 18. april 2008.

Tu ne bi tebalo da bude nekih većih problema. Evo zašto. Najpre, od svih zemalja našeg regiona - podseća nas autor knjige «Kultura i identitet» - jedino je Srbija razvila autentičnu, u balkanskom tlu ukorenjenu kulturu, kulturu samoniklog narodnog genija.

 
Kulturna politika

O nekoj Evropi više ne sanjam

Vedrana Rudan   
petak, 18. april 2008.

Ne verujem u svetli Zapad i svetlu budućnost jer sva naša budućnost je ista kao i prošlost moje prabake. Evropu sam htela upoznati jer je Evropa ono čemu mi kao težimo, i kad uđemo u Evropu mi ćemo postati normalna zemlja i normalni građani.

 
Kulturna politika

Tehnike samopovređivanja

Ivan Milenković   
petak, 18. april 2008.

"Dno dna"; VREME 901

Gajić je stvarno čudna osoba. Najpre mi spočita da sam krivotvoritelj i notorni ignorant zbog onoga što sam, u tekstu "A", napisao o Antoniću. Onda mu ja, strpljivo i nežno, skrenem pažnju na to da se ušeprtljao, da je štošta ispreviđao, te da mu se falsifikat pričinio.

 
Kulturna politika

Pravac zapad

Željka Buturović   
petak, 11. april 2008.

Šta su to, uopšte, zapadne vrednosti? Čovek bi pomislio da se radi o skupu osnovnih principa organizacije države za koje je istorija pokazala da vode u ekonomski i kulturni prosperitet – na primer: kapitalizam, vladavina zakona, građanske slobode i demokratija.

 
Kulturna politika

Filmska kultura i politički identitet

Vladan Milanko   
četvrtak, 03. april 2008.

O filmskim primerima kojima se služi Igor Ivanović u knjizi Kultura i identitet (pogled zdesna).

 
Kulturna politika

Srpska potrošačka bajka

Jovana Papan   
sreda, 02. april 2008.

Da ne ispadne kako smo mi jedini pacijenti teško oboleli od akutne potrošačke groznice, treba reći da je konzumerizam već odavno počeo da liči na novu svetsku religiju, koja savremenom sekularnom društvu pruža očigledno neophodnu dozu rituala, koju mu je nekada obezbeđivala crkva.

 
<< Prva < Prethodna 31 32 33 34 35 36 37 Sledeća > Poslednja >>

Strana 35 od 37
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner