Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

DŽingiskanije i srpske bahanalije

Svetlana Vasović-Mekina   
sreda, 28. maj 2008.
Srbi, majstori samoprevare, čemer i bedu srpske svakodnevice sakrivaju vatrometima, šarenim kulisama i razuzdanim žurkama kao da je država karnevalski festival a la Rio de Žaneiro, piše ljubljansko „Delo”.
 
Kulturna politika

Kandidatura Hilari Klinton nije učinila ništa za feminizam

Kamila Palja   
ponedeljak, 26. maj 2008.

Kada se prašina posle izbora iz 2008. bude slegla, hoće li se ispostaviti da je Hilari Klinton pomogla ili odmogla usponu žena ka mestu predsednika Sjedinjenih Američkih Država?

 
Kulturna politika

Matrijarhat dolazi u SAD

DŽonatan Rauh   
petak, 23. maj 2008.

Začudo, u prvim decenijama prošlog veka bio je jednak broj muških i ženskih studenata. Sve je počelo da se drastično menja tridesetih godina 20. veka.

 
Kulturna politika

Još jedan “pad u imaginarno”

Mario Kalik   
četvrtak, 15. maj 2008.
Zanimljivo je kako Ivan Selimbegović predstavlja polemiku između Vladana Milanka i mene. Po njemu, ispada da ja „ hvalim postupke Slobodana Miloševića” i “predstavljam se kao ‘istinski' levičar”, nasuprot “Vladanu Milanku koji je nagovestio da se sa takvom odbranom Miloševićevih postupaka ne slaže”.
 
Kulturna politika

"Kad porastem biću policajac"

Vladan Milanko   
sreda, 14. maj 2008.
I tu se ne radi slučajno o Mariu Kaliku, simpatizeru režima Slobodana Miloševića, jer smo baš to isto imali pod Miloševićem, taj poziv da se direktno ostvare sve naše fantazije.
 
Kulturna politika

B92 Vremeplov - Vesti iz prošlosti

Srpski nacionalisti   
sreda, 14. maj 2008.

Kako B92 nezvanično saznaje pristalice bivšeg režima Đorđa Petrovića, predvođene njegovim koalicionim partnerom Milošem Obrenovićem, podigle su u Takovu ustanak protiv Osmanskog Carstva. Na direktnoj liniji je Sulejman paša Skopljak.

 
Kulturna politika

O vukovima i ovčicama

Jovana Papan   
ponedeljak, 12. maj 2008.

Najgore od svega jeste to što, umesto da “edukuju i osnažuju” žene, pritom razvijajući njihovu svest o sopstvenoj moći, ovakve kampanje još više produbljuju stereotipe o ženskom polu kao jadnom, krhkom, nezrelom, nerazumnom, nesposobnom da se stara o sebi.

 
Kulturna politika

Egzistencija jednog EvroSrbina

Nikola Malbaški   
četvrtak, 08. maj 2008.

Nije on fan „Peščanika“ i sličnih umotvorina „Druge Srbije“, pa opet, povremeno ih prati da bi bio u toku sa onim što sa egzaltiranošću slušaju i gledaju u njegovom okruženju. Delom im i veruje.

 
Kulturna politika

Kad realista uzvraća udarac

Vladan Milanko   
nedelja, 04. maj 2008.

Tekst Maria Kalika "Mašta radi svašta" pruža niz egzotičnih pogleda na levicu. Na primer, kaže Mario Kalik da je Miloševićeva politika bila "onoliko levičarska koliko su u tom trenutku omogućavale objektivne istorijske okolnosti". Što znači - šta?

 
Kulturna politika

Gej evrovizija u Beogradu

Nikola Malbaški   
subota, 26. april 2008.

Mediji su najavili dolazak oko 25.000 tzv. gej aktivista na takmičenje za pesmu Evrovizije. „Jako mnogo ljudi se spremalo da dođe, ali je zbog naše političke situacije dosta toga poremećeno, tako da ne znam koliko će ih zaista doći. Oni koji dođu u Beograd ostaće bar nedelju dana“, rekao je Predrag Azdejković, domaći gej aktivista.

 
Kulturna politika

Eurosong 2008: Osveta srpske frizerke

Jovana Papan   
utorak, 27. maj 2008.

Evrovizija je danas postala veliko kulturno bojno polje, na kome baš oni politički najmarginalniji imaju šansu da nadigraju velike igrače, i to upravo zahvaljujući svom lošem usudu, koji je doveo do toga da budu icepkani na mnoštvo državica.

 
Kulturna politika

Slobodan Milošević je mrtav a ni ja se nešto ne osećam dobro...

Vladan Milanko   
subota, 24. maj 2008.

Mario Kalik piše, u svom poslednjem odgovoru u ovoj polemici između mene, njega, a sada i Ivana Selimbegovića, da nije hvalio politiku Slobodana Miloševića, već da je kritikovao neutemeljene kritike Miloševićeve politike.

 
Kulturna politika

Naša moralna otupelost

Marinko M. Vučinić   
četvrtak, 22. maj 2008.

Moralna otupelost i gotovo neverovatna ravnodušnost pred gotovo svakodnevnim slikama nasilja i brutalnog maltretiranja učenika u našim školama postaju alarmantni.

 
Kulturna politika

„Realnost“ i levica

Ivan Selimbegović   
sreda, 14. maj 2008.
Naime, kad izuzmemo gomilu istorijskih interpretacija iz Mariovog govora, kristališe se jasan argument: Miloševićeve namere bile su u punoj meri levičarske ali on ih je ostvario samo onoliko koliko je to bilo moguće u datim okolnostima.
 
Kulturna politika

"Ako ne razumeš, crkni!"

Nikola Dobrić   
sreda, 14. maj 2008.

Uticaj engleskog jezika i kulture i njegovo ustoličenje kao lingua franca modernog doba je primetan u celom svetu i nema tog jezika na planeti koji se trenutno ne bori da sačuva integritet i suverenitet svog jezika koji sa sobom nosi i zaštitu kulturnog identiteta jednog naroda.

 
Kulturna politika

Dečja bolest “levičarstva” u službi liberalizma

Mario Kalik   
ponedeljak, 12. maj 2008.
Milanku se moje razumevanje levice čini “egzotičnim”. Međutim, meni se njegovo razumevanje levice čini ezoteričnim. Jer, imajući u vidu oba njegova teksta, mi znamo šta, po njemu, levica nije, ali ne znamo šta jeste.
 
Kulturna politika

O licemerju i drugim sablastima feminizma

Adriana Zaharijević   
ponedeljak, 12. maj 2008.

Isprva sam bila u nedoumici da li da išta napišem, te sam se, kao i sam Antonić, nosila mišlju da od tog poduhvata odustanem, jer pored zgodnog publiciteta koji je prikaz svakako doneo knjizi, u njemu nisam pronašla ništa provokativno sem niza strateškog izostavljanja teza, podataka, razrada i imena.

 
Kulturna politika

Doba političkog licitiranja i beznačelnosti

Marinko M. Vučinić   
utorak, 06. maj 2008.

U našoj javnosti preovlađuje mišljenje da su strast za zastupanje političkih ideja i odanost osnovnim demokratskim načelima suvišni i necelishodni, štetni i nepotrebni, i da samim tim unose nepotrebne emocije i obzire.

 
Kulturna politika

Mašta radi svašta

Mario Kalik   
utorak, 29. april 2008.

(komentar na tekst Vladana Milanka “Apokalipsa zauvek”)

Milanko započinje svoj tekst navođenjem jednog „simptomatičnog“ mesta iz nedeljnika „Pečat“. Po njemu, glavni urednik tog nedeljnika pokušava na tom mestu da oslobodi Slobodana Miloševića odgovornosti za „zločine Mladića i Karadžića“.

 
Kulturna politika

Zašto nema pobune?

Aleksandar Dunđerin   
utorak, 22. april 2008.

Reč je, naravno, o Marku Vidojkoviću, koji, potpomognut nevladinim sektorom, raznim fondacijama, moćnim medijima (pre svih B92) i zaplašenim proučavaocima književnosti zamalo nije nominovan za Ninovu nagradu. Razum je tada ipak prevladao.

 
<< Prva < Prethodna 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Sledeća > Poslednja >>

Strana 36 od 39
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner