Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Splavovi, uzvodno!

Dragan Kremer   
sreda, 26. novembar 2008.

Novi Severinin album Zdravo Marijo zvanično i naveliko stigao je i na tržište Srbije, potvrđujući gđicu Vučković kao jednu od šačice najvećih zvezda u rasponu bivše SFRJ. Uz reku Savu, Severina je najjača spona Hrvatske i Srbije.

 
Kulturna politika

MUP ili muzej

Nenad Bjelanović   
utorak, 25. novembar 2008.
Grad Beograd i država, ne znaju šta da rade sa zgradama MUP-a i Ministarstva odbrane, srušenim u NATO bombardovanju 1999. godine. Pretvoreni u muzeje, postali bi simboli pobede slobodarskog duha nad rušiteljskim, neimarstva nad razaranjem, stvaranja nad ništavilom i besmislom.
 
Kulturna politika

Zona istine, ljubavi i slobode (2)

Dejan Petrović   
petak, 21. novembar 2008.

Generalni utisak je za nijansu slabiji od prošlogodišnje „Slobodne zone“, koja je uspostavila neke standarde koji će teško uopšte biti ponovljeni, a pogotovo nadmašeni, čemu u prilog govori i nešto manji broj posetilaca.

 
Kulturna politika

Zona istine, ljubavi i slobode (1)

Dejan Petrović   
ponedeljak, 17. novembar 2008.

Ovogodišnje, četvrto po redu izdanje malog ali sve zapaženijeg beogradskog filmskog festivala „Slobodna zona“, pod sloganom „Pomeri granice“, nastavilo je tamo gde se prošle godine završilo.

 
Kulturna politika

Politolingvistika i raspad Jugoslavije

Vladislav B. Sotirović   
petak, 14. novembar 2008.

Simptomatično je iz politolingvističkog ugla posmatranja da je političkoj propasti bivše Jugoslavije prethodila jezička dezintegracija najgovorenijeg jezika, a koji je i simbolički predstavljao kulturno jedinstvo četiri nacije.

 
Kulturna politika

Arhitektura čežnje

Emir Kusturica   
četvrtak, 13. novembar 2008.

Nisam nacionalista, tu nema dileme, ali svet koji insistira na svom identitetu često dobija tu apsolutno besmislenu etiketu. To je isto kao kada biste Fidela Kastra nazvali nacionalistom. Ja sam antiimperijalista, i to je moj internacionalistički predznak.

 
Kulturna politika

Volšebnici zla

Marinko M. Vučinić   
petak, 07. novembar 2008.

Poslednji broj “Betona” doneo nam je još jednu potvrdu da ovaj propagandno-kulturni komplet jedino i služi za vođenje ideološke borbe i političku i ličnu diskvalifikaciju svih onih koji ne spadaju u njihov povlašćeni krug ideoloških jurišnika.

 
Kulturna politika

Turneja - Balkanski trubaduri u Holivudu

Zoran Grbić   
ponedeljak, 03. novembar 2008.
Za film Turneja sam se zainteresovao nakon što sam čuo kritike o tome kako su navodno autori NSPM-a jednodušno stali u osudu filma čime su ponovo dokazali svoj nacionalizam. Jedna od takvih optužbi, objavljena je i na ovom sajtu.
 
Kulturna politika

Svetska finansijska kriza: Povratak Marksa i druge priče

Lino Veljak   
četvrtak, 30. oktobar 2008.
Logika kapitala – i to je nešto što su Marksove analize pomogle da se shvati – sastoji se u nužnosti proizvodnje profita u cilju njegovog širenja i jačanja.
 
Kulturna politika

Doba parazita

Mihael Vinterhof   
četvrtak, 30. oktobar 2008.
Plašeći se da će izgubiti ljubav dece, mnogi odrasli gube granice u vaspitanju dece. Nekada su bake mazile decu spremajući im omiljenu poslasticu, ali su ih pri tom terale da peru ruke i pravilno sede. 
 
Kulturna politika

Jezik, država, nacija

Vladislav B. Sotirović   
utorak, 25. novembar 2008.

Jezik kao merilo nacionalne pripadnosti je odigrao jednu od ključnih uloga u kreiranju slike nacionalnih identiteta, ali isto tako bio i jedan od glavnih uzroka međunacionalnih sukoba po pitanju nacionalnog prepoznavanja.

 
Kulturna politika

Rat za nacionalni identitet

Marinko M. Vučinić   
subota, 22. novembar 2008.

Moramo izaći iz situacije da nakon svakog pominjanja srpskog nacionalnog identiteta i srpskog nacionalnog interesa mora uslediti neka vrsta nelagode, izvinjavanja i objašnjenja da se ne radi o srpskom nacionalizmu koji želi da negira sve druge nacionalne identitete.

 
Kulturna politika

Poraz gej lobija

Slobodan Antonić   
četvrtak, 20. novembar 2008.

Građani Arizone, Kalifornije i Floride 4. novembra izglasali ustavni amandman po kome ne može biti legalnih brakova između homoseksualaca.

 
Kulturna politika

Legenda o mladom slabom srpskom čoveku

Igor Ivanović   
ponedeljak, 17. novembar 2008.

I tako će generacija odrasla na crvenom šalu i crvenim maramama, koja je stasavala na Prletu i Tihom, svoje srednje životno doba dočekati na sasvim suprotnim moralnim pozicijama od onih koje su joj nekad programirali komesari u obrazovnom sistemu.

 
Kulturna politika

Zbog filma na sud

Zoran Grbić   
petak, 14. novembar 2008.

Osim toga, kopija spornog filma i nije njegova konačna verzija. Tužitelj za visokotehnološki kriminal Lidija Komlen-Nikolić izrazila je ''osnovanu sumnju'' da je nemontirana kopija umnožena od strane nekoga iz ekipe filma, što je logično i izgleda jedino moguće.

 
Kulturna politika

Pljuska za roditelje

Jovana Papan   
utorak, 11. novembar 2008.

Ono što je svakako najtužnija strana kriminalizacije telesnog kažnjavanja, jeste nezapamćeni gubitak poverenja u roditelje i njihovo rasuđivanje. Kao da je činjenica da roditelji po pravilu vole svoju decu najviše na svetu potpuno zaboravljena.

 
Kulturna politika

Turneja po unapred zadatim koordinatama

Saša Gajić   
ponedeljak, 03. novembar 2008.
Najvažnije od svega je da Turneja predstavlja i svojevrsno Markovićevo napuštanje osnovne niti njegovog stvaralačkog opusa – kritike korumpiranog društva koje pokušava da uvuče i preoblikuje pojedinca što porađa tragediju ili farsu.
 
Kulturna politika

Izlazak iz pećine

Vladimir Milutinović   
subota, 01. novembar 2008.

Verovatno najpoznatija filozofska priča jeste Platonov Mit o pećini iz velikog dijaloga Država. Ovde ću se poslužiti postupkom sličnim Platonovom, samo što će mit biti nešto savremeniji.

 
Kulturna politika

Muke po sajtu ili Izgubljeni u prevodu (među DNS-ovima)

Aleksandar Lazić   
četvrtak, 30. oktobar 2008.

Ubeđeni da su stvari ipak sređene, sajt puštamo u pogon – malo se oslanjajući na iskustvo, a malo i na neće valjda opet da pada... No, sudbina je kleta, server neumoljiv, baza često nedostupna.

 
Kulturna politika

„Turneja“ na Zapad

Aleksandar Vranješ   
utorak, 28. oktobar 2008.

Prema tome, umetničko delo ne izaziva emocije samo kod Srba, dok su druga dva naroda veoma emotivno osetljiva, čime se jasno podvajaju dobri i loši momci u ovom filmu.

 
<< Prva < Prethodna 31 32 33 34 35 36 37 38 Sledeća > Poslednja >>

Strana 31 od 38
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner