Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Svetska finansijska kriza: Povratak Marksa i druge priče

Lino Veljak   
četvrtak, 30. oktobar 2008.
Logika kapitala – i to je nešto što su Marksove analize pomogle da se shvati – sastoji se u nužnosti proizvodnje profita u cilju njegovog širenja i jačanja.
 
Kulturna politika

Doba parazita

Mihael Vinterhof   
četvrtak, 30. oktobar 2008.
Plašeći se da će izgubiti ljubav dece, mnogi odrasli gube granice u vaspitanju dece. Nekada su bake mazile decu spremajući im omiljenu poslasticu, ali su ih pri tom terale da peru ruke i pravilno sede. 
 
Kulturna politika

Turneja tranvestija

Aleksandar Dimitrijević   
petak, 24. oktobar 2008.

Tako sa filmom "Turneja" Goran Marković je napravio opasno približavanje promašaju. Pokušajem čestog menjanja ugla posmatranja, bivajući čas na jednoj čas na drugoj strani, on ostaje na sigurnom putu sinhronizacije sa političkim trenutkom.

 
Kulturna politika

Vrata raja

Željka Buturović   
četvrtak, 23. oktobar 2008.

Čak i studije pisane od strane pobornika zabrane batina, priznaju da su batine efikasan način kontrole ponašanja deteta u datom kontekstu.

 
Kulturna politika

Ne traži se znanje, već papir

Mikloš Biro   
četvrtak, 16. oktobar 2008.

U Hrvatskoj, zakon uopšte ne dozvoljava postojanje privatnih univerziteta. Ustav i Zakon o visokom obrazovanju u Srbiji predviđaju potpunu ravnopravnost privatnih i državnih univerziteta. No, veliko je pitanje da li ta ravnopravnost postoji u praksi.

 
Kulturna politika

Nacionalno pismo

Nikola Tanasić   
sreda, 08. oktobar 2008.

Sama činjenica da se u Hrvatskoj ćirilica ne može potkrasti ni u benignoj „ćiriličnoj“ pesmi, a da srpskim građanistima, osim možda u ponekom pojedinačnom slučaju teške krize identiteta, ni u ludilu ne može potkrasti neka ćirilična publikacija, pokazuje da tu ipak nešto „nije u redu“.

 
Kulturna politika

Kraj ere zapečaćenih prošlosti

Radovan Kalabić   
utorak, 07. oktobar 2008.

Drugi rat okončan je pobedom saveznika. Iz te činjenice pobednici su za sebe prisvojili sva prava, pretvarajući ih u običajna. Među njima i pravo da pišu istoriju i kontrolišu prošlost, a naročito tuđu i posebno prošlost poraženih.

 
Kulturna politika

Psovačka strana «druge Srbije»

Slobodan Antonić   
petak, 03. oktobar 2008.

Reč je upravo o «E-novinama». Time je «druga Srbija» dobila glasilo u kojem se bez ikakvih kočnica konačno može govoriti sve što se prohte.

 
Kulturna politika

Smrt (u)tabloidima

Dragana Kanjevac   
ponedeljak, 29. septembar 2008.
Tragična smrt naše velike Sonje Savić iznela je na videlo sav užas i pakao domaćeg tabloidnog društva. O, kako su se medijski lešinari obradovali nad bogatom gozbom koju nudi nesrećni kraj neponovljive umetnice!
 
Kulturna politika

Kusturica kao srpski kulturni simbol

Nenad Bjelanović   
sreda, 24. septembar 2008.
Ta nostalgija za nečim čega više nema, a što u nama još živi, taj rascep između individualnog sećanja i brutalne stvarnosti, ostao je zauvek sačuvan zahvaljujući Emiru Kusturici.
 
Kulturna politika

Muke po sajtu ili Izgubljeni u prevodu (među DNS-ovima)

Aleksandar Lazić   
četvrtak, 30. oktobar 2008.

Ubeđeni da su stvari ipak sređene, sajt puštamo u pogon – malo se oslanjajući na iskustvo, a malo i na neće valjda opet da pada... No, sudbina je kleta, server neumoljiv, baza često nedostupna.

 
Kulturna politika

„Turneja“ na Zapad

Aleksandar Vranješ   
utorak, 28. oktobar 2008.

Prema tome, umetničko delo ne izaziva emocije samo kod Srba, dok su druga dva naroda veoma emotivno osetljiva, čime se jasno podvajaju dobri i loši momci u ovom filmu.

 
Kulturna politika

Bezizlaz "Republike"

Aleksandar Dimitrijević   
četvrtak, 23. oktobar 2008.

Suprotno opšte proklamovanom zalaganju lista Republika, gospodin Popov, svom narodu uskraćuje pravo na oslobađanje. Svojim paušalnim stavovima i optužbama za “zlodela počinjena u njihovo ime“ on sam širi strah i mržnju.

 

 
Kulturna politika

Evropejci protiv Evropljana, ili, o krađi jednog toponima

Nikola Tanasić   
sreda, 22. oktobar 2008.

„Nema alternative“ je tipičan poklič običnog ekstremizma i radikalizma, koji „ni sa kim ne pregovara“ i „ne uzima zarobljenike“ na „putu za bolju budućnost“. Čak i ako se Evropa shvati u svom najširem smislu, teško da je ona nužno sudbina srpskog naroda.

 
Kulturna politika

Stari i novi kritičari neoliberalizma

Lorna Štrbac   
sreda, 15. oktobar 2008.
Ne treba da nas čudi radost intelektualaca koja je se pojavila sa trijumfom Zapada nad Istokom. Ono što nas čudi je njihova pretpostavka da se radi o konačnom razrešenju svetskih ekonomskih, političkih i kulturnih napetosti.
 
Kulturna politika

Najgora majka u Srbiji

Jovana Papan   
sreda, 08. oktobar 2008.
“Jelena Karleuša, razmaženi egoista!” “Jelena Karleuša nema nameru da doji svoju bebu!“ izveštavali su ovih dana tabloidi, tonom poput onoga koji koriste kada govore o sadistima i pedofilima.
 
Kulturna politika

Još jedna hajka Betona

Marinko Vučinić   
utorak, 07. oktobar 2008.
Ovoga puta na red je došao akademik Ljubomir Tadić, predstavljen prevashodno kao nacionalni radnik, političar, otac aktuelnog predsednika Srbije i prijatelj bivšeg predsednika SRJ, učesnik NOR-a i kapetan odlikovan medaljom za hrabrost.
 
Kulturna politika

Slamenko

Vladan Milanko   
četvrtak, 02. oktobar 2008.
Povodom prikaza knjige Postideologije Vladimira Milutinovića koji je pisao Slobodan Antonić
 
Kulturna politika

Ostao sam disident

Ivan Ivanović   
četvrtak, 25. septembar 2008.
Demokratska država, nastala petooktobarskim promenama, obećavala je da će napraviti diskontinuitet od prethodne dve. Ali uskoro se pokazalo da sloboda nije umela da peva kao što su sužnji pevali o njoj.
 
Kulturna politika

Samo Srbin Sebe Sakati

Dragomir Anđelković   
petak, 19. septembar 2008.
Većina Srba, pogotovo manje obrazovanih, danas nepokolebljivo veruje da samo pravoslavac može da bude Srbin. Ne samo što nismo umeli da privučemo našu braću druge vere već smo prečesto terali i one koji su nam sami dolazili, svesni svojih korena.
 
<< Prva < Prethodna 31 32 33 34 35 36 37 Sledeća > Poslednja >>

Strana 31 od 37
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner