Početna strana > Debate > Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija

Školovanje gubitnika

Milan Purić   
utorak, 08. novembar 2011.

Danas imamo već preko dvadeset generacija izašlih iz školskih klupa širom Srbije, koje su uglavnom veliki životni gubitnici, jer se njihova znanja ne mogu koristiti za normalan život u normalnoj zemlji. Ko su ti ljudi, i da li su imali šansu da odlučuju kuda ide Srbija?

 
Kuda ide Srbija

Iz mraka Evropske unije u Evroazijski savez

Radojka Tmušić Stepanov   
ponedeljak, 24. oktobar 2011.

Čuda u zapadnoj politici ne postoje, sve je do detalja isplanirano još decenijama, a neke stvari i stotinama godina unazad. Nimalo slučajno je jedan od rekvizita i prosto simbola takozvanih demokratskih promena u Srbiji bila pištaljka.

 
Kuda ide Srbija

Odbrana male zemlje

Nebojša Vasović   
četvrtak, 29. septembar 2011.

Po zvaničnoj statistici, u Sjedinjenim Državama ima blizu 50 (pedeset) miliona stanovnika koji žive ispod granice siromaštva. Taj broj je, verovatno, znatno veći, jer zvanična statistika, na razne načine, umanjuje velike, „neprijatne“, brojeve.

 
Kuda ide Srbija

Država, vize i krastavci kornišoni

Ivan Šijaković   
subota, 17. septembar 2011.

Problem Srbije i Kosova potiče od trećeg elementa u kosturu „nove“ pojmovne paradigme o državi. I jedni i drugi shvataju državu kao nacionalni identitet, etničko utočište, a ne državu kao efikasno administrativno uređenu i politički organizovanu zajednicu.

 
Kuda ide Srbija

Srbija u rukama suđenica

Dragan Mitrović   
sreda, 14. septembar 2011.

Od pacijenta se traži da prizna da amputirana noga nije njegova, štaviše da nije nikada ni bila njegova, a krunski dokaz ove očigledno neistinite tvrdnje je taj da je neko drugi na amputiranu nogu navukao svoju amputiranu nogavicu.

 
Kuda ide Srbija

Tajni rat, ili kako to rade Britanci? (II)

Veljko Đurić Mišina   
nedelja, 28. avgust 2011.

Naša specijalna jedinica je bila zadužena za kontrolu kritičnih graničnih tačaka. U to vreme bile su pripreme za povlačenje obaveštajaca generala Vilijema Vokera sa teritorije Kosova i Metohije i intenzivnih priprema NATO-a za bombardovanje.

 
Kuda ide Srbija

Kako izbeći da ponašanje Amerike ponovo ima pogubne posledice na Srbiju

Boris Malagurski   
sreda, 10. avgust 2011.

Zbivanja u Grčkoj su pokazala koliko je EU nemoćna da izađe na kraj sa problemima, dok SAD svoje probleme rešava tako što započne rat, uništava državu i narod i onda preuzme kontrolu radi iskorištavanja resursa.

 
Kuda ide Srbija

Sever–severozapad

Bogdana Koljević   
petak, 29. jul 2011.

Dokle god postoji nekoliko miliona Srba koji su svesni da je Kosovska Mitrovica danas Beograd i Niš i Novi Sad i da se cela Srbija i ceo srpski narod danas brani na Kosovu dotle je izlaz iz jako teške situacije ipak moguće pronaći.

 
Kuda ide Srbija

Tri kuma srpske politike, ili nesloga nema alternativu

Vladimir Nedeljković   
subota, 25. jun 2011.

Šešeljeva isključivost, Draškovićeva prevrtljivost i Nikolićeva nesposobnost da se prvenstveno prema samom sebi odredi ostavljaju suviše manevarskog prostora trenutnoj vladajućoj postavi da se i dalje samouvereno i bahato ponaša.

 
Kuda ide Srbija

Politički cinizam i bezobzirni pragmatizam

Borivoj Rašuo   
petak, 24. jun 2011.

Kao što reče pesnik za Boga da bi više voleo da Boga nema, pa da dođe, nego da ga ima, a da ne dolazi – u ovoj prilici moglo bi se reći da je bolje da Srba i srpskih zemalja ima, pa da ih ne priznaju, nego da ih nema. a da su priznati.

 
Kuda ide Srbija

Srpsko-ruski odnosi i evropska bezbednost

Vladimir Kršljanin   
utorak, 01. novembar 2011.
Sovjetski Savez je demontiran bez velikih sukoba, ali su posledice penetriranja zapadnog uticaja u Rusiju bile genocidne. Jugoslavija je razbijena ratom, jer je srpski narod pružio otpor sopstvenom rasparčavanju i ekonomskom pokoravanju.
 
Kuda ide Srbija

Evroazijska unija kao alternativa kulturnoj i političkoj hegemoniji zapada

Stanislav M. Tomić   
nedelja, 16. oktobar 2011.

Naš nacionalni, kulturni, pa i ekonomski identitet sigurno bi bio bolje pozicionirani u Evroazijskoj zajednici, jer ona počiva na kulturološkoj konzistenciji zemalja koje je čine.

 
Kuda ide Srbija

Velikaši sitnih duša

Slavko Živanov   
sreda, 21. septembar 2011.

Amerikanci nimalo ne ulepšavajući stvarnost iznose ogoljenu istinu ne bi li došli do najbolje pozicije za ostvarivanje sopstvenih državnih ciljeva. Naši političari koriste se svim i svačim ne bi li dobili podršku da ostanu na vlasti, ili na nju dođu.

 
Kuda ide Srbija

Srpska EU-šizofrenija

Nikola Turajlić   
četvrtak, 15. septembar 2011.

Što se tiče civilizacijskih standarda, Srbija je na najboljem putu da iste dostigne, a u nekim sferama je čak nadmašila svoje uzore, a navodim samno tri od nebrojenih primera.

 
Kuda ide Srbija

Kako da Srbija postane ekonomski razvijena država

Radoman Jović   
ponedeljak, 29. avgust 2011.

Stvaranjem drugačijih prijateljstva i partnerstava, bez lažnih „regionalnih liderstava, „spoljno-političkih stubova“ i „strateških prioriteta bez alternative“, bićemo uvažavani i u poziciji da utičemo i na rešavanje problema južne srpske pokrajine.

 
Kuda ide Srbija

Biti „ostrvo unutar EU okruženja“ zapravo je najpovoljnija opcija

Đorđe Vukadinović   
petak, 19. avgust 2011.

Čak i ako se uzme da EU jeste spoljnopolitički prioritet, to se ni u kom slučaju ne može i ne sme porediti sa nečim što je stvar poštovanja Ustava, očuvanja nacionalnog dostojanstva i državnog suvereniteta.

 
Kuda ide Srbija

Srbija peva nad ambisom

Marinko M. Vučinić   
sreda, 03. avgust 2011.

Sudeći po našim medijima, ništa se dramatično na severu Kosova i Metohije ne dešava, naprotiv zabava se odvija nesmanjenim tokom. Zato se i moramo zapitati da li je moguće da smo do te mere otupeli, izgubili osećaj solidarnosti i osećaj pripadnosti nacionalnoj zajednici.

 
Kuda ide Srbija

Šta nam rade Britanci?

Veljko Đurić Mišina   
petak, 22. jul 2011.

Velika Britanija imala je znatnog udela u pripremanju južnoslovenske države proglašene 1. decembra 1918. godine. U toj državi više su obraćali pažnju na Hrvate i Zagreb nego na Srbe i Beograd. To je kulminiralo avgusta 1939. pritiskom na kneza Pavla Karađorđevića da stvori Banovinu Hrvatsku.

 
Kuda ide Srbija

Što dalje od EU, to bliže Turskoj

Radoman Jović   
subota, 25. jun 2011.
Članstvo u EU i rešavanje problema KiM nisu dva paralelna i nezavisna procesa. Tu dilemu raspršili su poslanici nemačkog parlamenta, saopštivši da će Srbija na kraju pregovora o pridruživanju EU morati da prizna „državu Kosovo“.
 
Kuda ide Srbija

Da li je Aleksandar (Petra II) Karađorđevića prestolonaslednik

Veljko Đurić Mišina   
subota, 04. jun 2011.

Imajući u vidu da je Aleksandar II  drugobračan, ostaje otvoreno pitanje da li ga to automatski isključuje od prestolonasledstva. Isto tako ostaje otvoreno i pitanje da li ga druga ženidba isključuje iz prestolonasledstva.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 Sledeća > Poslednja >>

Strana 11 od 17
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner