Početna strana > Debate > Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija

Vreme neposlušnih samoupravljača

Dragoljub Danilović   
sreda, 16. decembar 2009.

Niko mene ne može toliko malo da plati koliko ja mogu mal da radim. Ovakve naopake misli su najizrazitiji produkt filozofije prohujalog vremena. Onaj koji „malo plaća“ stvorio je „idealan“ društveni sistem u kojem je sebi dao centralno mesto.

 
Kuda ide Srbija

Ka novom srpskom konzervativizmu

Vladimir Marjanović   
utorak, 08. decembar 2009.

Srpski narod mora sprovesti svoju demografsku obnovu, koja je jedino moguća jačanjem porodice i porodičnih vrednosti. Hrišćanska demokratija, kao novi srpski konzervativizam treba u tome da vidi svoj prioritet.

 
Kuda ide Srbija

Konzervativna obnova Srbije

Milan Damjanac   
ponedeljak, 07. decembar 2009.

Osnova jednog naroda, njegova suština, jeste njegova istorija i kultura. Povratak sopstvenim tradicijama, veri, istoriji, jeziku, pismu od izuzetnog je značaja za oporavak srpskog nacionalnog bića. Forsiranje pozitivnih kulturnih sadržaja doprineće moralnom ozdravljenju posrnule nacije.

 
Kuda ide Srbija

Srpski evroutopizam

Saša Gajić   
četvrtak, 19. novembar 2009.

EU niti je socijalistička Jugoslavija, niti funkcioniše po principu izdržavanja „podobne klijentele“, niti narodi u okruženju žele obnavljanje jugonostalgije u evropsko-zapadnobalkanskoj varijanti, niti ikome, sem kao „korisni izvršioci naloga“, ovakve evroutopističke kvazielite – dugoročno trebaju.

 
Kuda ide Srbija

Ruski štit i evrounijatski mač

Danilo Tvrdišić   
četvrtak, 12. novembar 2009.

EU sada ima jasniju ekonomsku i realpolitičku alternativu na spoljnopolitičkom planu. To je Rusija na prvom mestu. Rusija koja postaje ozbiljan garant bezbednosti i regionalnog mira na ovom prostoru. I jedini garant očuvanja Kosova i Metohije u Srbiji na svetskoj spoljnopolitičkoj vetrometini.

 
Kuda ide Srbija

Građani i raja

Branimir Marković   
subota, 07. novembar 2009.

Građaninu je jasno da će, s obzirom na to da je Srbija država srpskog naroda i svih građana Srbije, njegovo dete, diplomiralo sa najvišim ocenama, možda doći u situaciju da ne dobije posao zbog nekog od moguće poluobrazovanih „ostalih građana ne-Srba“.

 
Kuda ide Srbija

Pogled s naše strane limesa

Branimir Marković   
četvrtak, 22. oktobar 2009.

Ko kaže da je „naš“ obrazovni sistem neefikasan kad i dalje većina smatra, činjenicama uprkos, da su Srbi „etnička“ nacija. Poslednja, jer su čak i savremeni Nemci napustili taj koncept. Vreme je da svoj nacionalni identitet upodobimo sopstvenoj (pre)bogatoj tradiciji.

 
Kuda ide Srbija

Obnova građanskog rata

Slavoljub Lekić   
petak, 09. oktobar 2009.

„Srpski revizionisti“ žele da se građanski rat opiše onako kako je izgledao, a ne kako to čini ideološki i politički ostrašćena komunistička manjina, koja je pobedila i istrebila svoje neistomišljenike i protivnike. 

 
Kuda ide Srbija

Devedesete

Đuro Bilbija   
sreda, 07. oktobar 2009.

Nezavisno od svega, neće biti dobro ako šestooktobraši, na kraju, napišu i istoriju Devedesetih i Petog oktobra. Još gore će biti dogodi li se ovo što je portparol NATO DŽejmi Šej izgovorio marta 1999. godine: «Srbe treba spokojno bombardovati jer će sve brzo zaboraviti».

 
Kuda ide Srbija

Nacionalizam umesto Srpstva

Branimir Marković   
subota, 03. oktobar 2009.

Indikator sadašnjeg (jadnog) stanja srpske nacije su odgovori na dva „jeretička“ pitanja – da li su (i) homoseksualci Srbi i da li su (i) Romi Srbi? „Verovali ili ne“ potvrdni odgovori bi bili po „evropskom standardu“ suprotno stalnom ispiranju mozga od strane evrounijatskog pokreta.

 
Kuda ide Srbija

Srbi, poneki i ponegde

Branimir Marković   
četvrtak, 10. decembar 2009.

Dokle će zalaganje za očuvanje i autentično pre-ustrojstvo srpskih država u kojima već žive gotovo svi Srbi biti jeres? Nasuprot tome, ruga nam se „više od autonomije, manje od nezavisnosti“ jugoslovenska utvara u kojoj bi, pod vlašću i prema ključevima ostalih bratskih naroda i narodnosti, živeli svi Srbi.

 
Kuda ide Srbija

Političko-istorijski okvir srpske tragedije

Veselin Đuretić   
ponedeljak, 07. decembar 2009.

Ukoliko Zapad nametne crnogorski model, u Srbiji može nastupiti smutno vreme. A ono ne može ostaviti ravnodušnom ni Rusiju, jer bi to bilo zaboravljanje njenog i političkog i sentimentalnog “duga” prema Srbima.

 
Kuda ide Srbija

Ujedinjena Srbija Vojvođanska

Branimir Marković   
subota, 21. novembar 2009.

Šta bi vojvođanski revolucionari iz 1848. učinili danas da su „po drugi put među Srbima“? Njihovi ideali ostvarili su se u Kneževini Srbiji posle srpske revolucije, koju su većim delom upravo oni, kao najobrazovaniji i najrazvijeniji Srbi ustrojili.

 
Kuda ide Srbija

Nema ko da zaustavi rastakanje Srbije

Vasilije Krestić   
subota, 14. novembar 2009.

Pristajući uz vlast SANU nema samostalni stav, pod izgovorom da ne želi da ulazi u dnevnu politiku. Treba razlikovati šta je dnevna politika a šta nacionalni i državni interes, šta partijska politika a šta interes za očuvanje teritorijalnog integriteta.

 
Kuda ide Srbija

Debata o spoljnopolitičkoj strategiji Srbije

Filip Grbić   
sreda, 11. novembar 2009.

Svakom od tri tima, koji su za potrebe naglašavanja težišta njihovih predloga spoljnopolitičkog delovanja, privremeno nazvani „Evroatlantski“, „Istočni“ i „Izbalansirani“, dodeljeno je po dva sata za predstavljanje  vlastitih strategija.

 
Kuda ide Srbija

Regionalizam i autonomija kao paravan za pseudodržavu

Nedeljko Kuljić   
četvrtak, 05. novembar 2009.

Postoji li igde u svetu zahtev za odvajanje od države sopstvenog naroda – ili su na tlu Srbije dozvoljeni svi eksperimenti? Svaki politički provizorijum, sledeći ovu posuvraćenu logiku, proglašava se važnijim od države. U istoj toj Evropi poredak je obrnut.

 
Kuda ide Srbija

Negativna selekcija

Andrej Fajgelj   
sreda, 14. oktobar 2009.

Država u kojoj živimo je ime, mesto, jezik i stanovništvo nasledila od ostvarenog vekovnog sna. Ali Srbija koja je najgoroj deci brižna majka, a najboljoj zla maćeha nije Srbija sv. Save. Ovo nije Srbija domaćina, već loših đaka, neradnika, prevaranata i zločinaca. Ovo nije naša Srbija!

 
Kuda ide Srbija

Narod koji nestaje

Rade Jovićević   
četvrtak, 08. oktobar 2009.

Prirodni priraštaj stanovništva Srbije u 2007. godini zabeležio je negativan rekord i iznosio -4,7 ‰ (4,7 stanovnika manje na 1000 stanovnika). U 2008. godini prirodni priraštaj iznosi -4,6 ‰. Ovi podaci su poražavajući čak i u poređenju sa ratnom 1999. godinom.

 
Kuda ide Srbija

Panta rei

Ivana Mihić   
utorak, 06. oktobar 2009.

,,Sada se velike sile među sobom prepiru, ali čim se pomire srediće nas male.” (Garašaninovo pismo A. Oreškoviću 1866. godine). ,,Bombardovanje Beograda bilo je najflagrantnija zloupotreba sile.” (Garašaninova depeša Ristiću 1866. godine).

 
Kuda ide Srbija

Mali narod zahvaćen velikim rastakanjem

Srba Ignjatović   
utorak, 01. septembar 2009.

Mi moramo da budemo svesni da smo mali narod, i to zahvaćen velikim rastakanjem. To znači da smo narod koji podjednako pati od megalomanije i, ne manje, od kompleksa inferiornosti. Nama i klasici malo znače. Zaboravljamo pisce koje ne bismo smeli da zaboravimo.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 Sledeća > Poslednja >>

Strana 14 od 17
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner