Početna strana > Debate > Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija

Titovo strateško partnerstvo sa okupatorom

Vladislav B. Sotirović   
subota, 11. septembar 2010.

Ni sam Staljin nije bio svestan da u stvari Tito hoće da iskoristi Nemce radi ostvarivanja svojih političkih ciljeva mimo zvanične politike Moskve. Koreni razlaza na relaciji Tito–Staljin ne vode od početka Tršćanske krize.

 
Kuda ide Srbija

Evropa nije čokolada već vojni blok

Milorad Ekmečić   
sreda, 01. septembar 2010.

Kada je Vudrou Vilson postao američki predsednik (1913-1921), prvi zahtev šefa konzervativaca Teodora Ruzvelta bio je da pošalje pomorsku pešadiju u susedni Meksiko i tamo uvede demokratiju. Vilson je odgovorio da se ona ne uspostavlja vojnom okupacijom.

 
Kuda ide Srbija

Srpska Unija

Boško Obradović   
subota, 21. avgust 2010.

Srpske integracije su put do Srpske Unije, a Srpska Unija je naš politički i državotvorni ideal, pre svih drugih ponuđenih integracija. Uskoro može biti kasno da se postavi ovaj nacionalni politički cilj, jer će ga svi susedni narodi već imati i istaći, a nove geopolitičke karte na Balkanu biće podeljene.

 
Kuda ide Srbija

Jugoslavija i Jugosloveni

Duško Kovačević   
utorak, 03. avgust 2010.

Čitav dvadeseti vijek, kada je i došlo do otjelotvorenja jugoslovenske integralističke ideje, možemo uopšteno rekapitulirati kroz dva suprotna procesa koja su se smjenjivala: konstrukcije i dekonstrukcije, gradnje i razgradnje.

 
Kuda ide Srbija

Slobodan Milošević - patriotska zabluda ili pin-kod za Sorošev bankomat?

Dragoslav Pavkov   
sreda, 16. jun 2010.

Početak oružanih sukoba je doneo nove indicije o tome da ne idemo u dobrom pravcu. Za debakl sa zaposedanjem granica u Sloveniji od strane JNA Milošević i Srbi iz saveznih organa okrivili su Ante Markovića.

 
Kuda ide Srbija

Augijeve štale srpske politike

Borivoj Rašuo   
ponedeljak, 12. april 2010.

Nipošto nije slučajno što se u srpskom političkom životu izbrisala jasna granica između vlasti i opozicije. U Srbiji danas veći problem od loše vlasti jeste isto tako slaba opozicija. Stranačko delovanje donosi dobit usred propadanja države.

 
Kuda ide Srbija

Srbi, patriotizam i Evropska unija

Slobodan Divjak   
petak, 05. mart 2010.

Ako Evropa hoće da se na dugi rok obezbedi mir i stabilnost na prostorima bivše Jugoslavije i Balkana kao takvog, onda bi bilo preko potrebno da omogući Srbiji relativno brzi ulazak u EU

 
Kuda ide Srbija

Evronostalgija umesto evroentuzijazma i evroskepticizma

Borivoj Rašuo   
četvrtak, 18. februar 2010.

Jedno od pitanja koje zaokuplja pažnju svakoga ko je bar malo zainteresovan za sudbinu naroda čiji je pripadnik i sudbinu države čiji je podanik tiče se odnosa koji bi Srbi i Srbija trebalo da zauzmu prema EU danas.

 
Kuda ide Srbija

Dugo putovanje ka kući

Predrag Marković   
petak, 08. januar 2010.

Istorijska ironija je u tome da posle nekoliko decenija kolektivnog kažnjavanja svih Srba, uskraćivanja statusa ravnopravnih Evropljana većini stanovnika zapadnog Balkana, članstvo u tom privilegovanom klubu neće u XXI veku imati takav značaj kao u drugoj polovini XX veka.

 
Kuda ide Srbija

Analiza srpskog identiteta i nacionalni poraz

Milan Damjanac   
petak, 01. januar 2010.

Evropska unija kao opredeljenje, stoga, ne sme biti još jedna šansa za put u samonegaciju, već šansa za afirmaciju sopstvene kulture i nacionalnog identiteta. Možda ćemo tada izraz Srbin koristiti često i sa ponosom, a ne sa osećanjem krivice i poniženosti.

 
Kuda ide Srbija

Hoće li se ujediniti srpski antiglobalisti?

Jovan Gajić   
subota, 04. septembar 2010.

Aktuelni društveni procesi u velikoj meri obesmislili su i poništili sve „stare“ podele (na levicu i desnicu, komuniste i antikomuniste... ) i nametnuli novu – na globaliste i antiglobaliste. Nije li onda trenutak da se antiglobalisti ujedine?

 
Kuda ide Srbija

Razbijanje Jugoslavije i Srbije - o „realnosti“ i „umerenosti“

Mario Kalik   
četvrtak, 26. avgust 2010.

Krajnje je vreme da shvatimo da nešto više od nemoćnog pristajanja na ovakvu „realnost“ koju neki uzimaju za merilo, ma koliko bila nepravedna, možemo postići jedino ako pokažemo više i odlučnosti u odbrani svojih interesa.

 
Kuda ide Srbija

Problem položaja Srba u regionu

Čedomir Antić   
utorak, 17. avgust 2010.

Srbija nema iskustva u modernoj, dugoročnoj i demokratskoj nacionalnoj politici. Za deo naše političke elite tokom proteklih dvadeset godina, briga o srpskom narodu u regionu je jedna zamorna i dosadna maskarada.

 
Kuda ide Srbija

Slobodan Milošević: Patriotska zabluda ili PIN kod za Sorošev bankomat (2)

Dragoslav Pavkov   
utorak, 29. jun 2010.

Masovna podrška koju je Milošević dobio počela je da se topi zbog njegovog kalkulisanja i sklonosti  zakulisnim radnjama, a i kada je postalo očigledno da u svoje okruženje prima ljude koji nemaju ugled.

 
Kuda ide Srbija

Ima li evropski put alternativu?

Dragoljub J Kečkić   
subota, 05. jun 2010.

Od petog oktobra naovamo, stekao sam utisak kako najvatreniji zagovornici evropskog puta stvaraju nekakvu iluziju da je „ulazak u EU“ neka vrsta konačnog cilja, onako kao što budisti opisuju nirvanu, a mi hrišćani drugi silazak Hristov.

 
Kuda ide Srbija

Slaba Srbija – stabilan zapadni Balkan

Jovan Gajić   
subota, 06. mart 2010.

Kao što je nekada trebalo oslabiti Srbiju kako bi se „očuvala“ stabilnost Jugoslavije, tako se i danas „stabilnost“ tzv. zapadnog Balkana „čuva“ cepanjem srpskog etničkog prostora i slabljenjem Srbije.

 
Kuda ide Srbija

Neodgovorna politika

Milan Damjanac   
četvrtak, 25. februar 2010.

U kontinuitetu se vređaju osećanja privrženosti i ljubavi prema sopstvenoj zemlji i narodu i nameće osećanje stida. Nacionalna poniženja ne prestaju delom usled spoljnih pritisaka, a većim delom usled kratkovide politike domaćih „državnika“.

 
Kuda ide Srbija

Budućnost gledamo kroz tamu

Milorad Ekmečić   
subota, 16. januar 2010.

Srbofobija je samo rukavac rusofobije u zapadnim društvima i bez nje ne bi postojala. Srbofobija je cvetala u uslovima sukoba interesa zapadnih država sa Rusijom na Balkanu. Na Srbe se podiže glas zbog straha da su oni glavni konjovodac ruskih kozaka na tople vode Mediterana.

 
Kuda ide Srbija

„Destruktivni“ srpski nacionalizam

Vladimir Jevtić   
nedelja, 03. januar 2010.

Amerikance, koji drže zastavu svoje zemlje u sopstvenom dvorištu, nikome i ne pada na pamet da nazove nacionalistima. Francuzi koji se diče svojom razvijenom kulturom nisu prokazani kao pogubni i destruktivni nacionalisti.

 
Kuda ide Srbija

Hrvati svi i svuda

Branimir Marković   
utorak, 29. decembar 2009.

Sada kada su Srbi preuzeli od hrvatske braće „neučinkoviti“ ideološki koncept, Srbi su samo oni pravoslavne vere ili čak samo vernici, dobro teološki potkovani, „srpske krvi“. Ali sada Hrvat može da bude i pravoslavac vlaškog „etničkog“ podrijetla, kao što je po nekim hrvatskim teoretičarima Tesla.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 Sledeća > Poslednja >>

Strana 13 od 17
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner