Početna strana > Debate > Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija
Kuda ide Srbija

Vreme iluzija i oslobođenja

Boško Obradović   
četvrtak, 06. avgust 2009.

Moderni Srbin odabrao je kukavičku liniju manjeg otpora i njime je zavladao duh predaje maskiran u razne iluzije koje ga varaju da je skok iz svakodnevice u obećanu zemlju blizu. A naša jedina realna Obećana zemlja je Srbija i za njen opstanak i napredak valja se mnogo pomučiti, naraditi i žrtvovati.

 
Kuda ide Srbija

Panonske čitluk sahibije

Slavoljub Lekić   
utorak, 28. jul 2009.

Predlog vojvođanskog statuta otkriva dvostruki sukob: Beograda i mondijalističkih centara, te lokalnih paša i subaša iz Novog Sada sa vladajućom elitom u Beogradu. Vojvođanski slučaj istovremeno je i lokalni i međunarodni.

 
Kuda ide Srbija

Ciljevi i realizam srpske politike

Đuro Kovačević   
utorak, 30. jun 2009.

Autonomiju treba osloboditi političkog kapitalisanja i manipulacije. Vojvođanstvu treba prići kao unutrašnjem potencijalu Srbije koji u kombinaciji srpskog identiteta i vekovnog srednje-evropskog iskustva može koristiti razvoju Srbije.

 
Kuda ide Srbija

Balkansko bure gasa

Dragan Milosavljević   
četvrtak, 21. maj 2009.

Niko ne istražuje kakve su prave, zasad skrivene namere SAD u odnosu na srpske prostore, a one lako mogu biti vezane baš za energetske tokove. Recimo, da se preuzimanjem celog Kosova i utapanjem Republike Srpske u unitarnu muslimansku Bosnu otvori put islamskim zemljama.

 
Kuda ide Srbija

Od bezdušnosti do saosećajnosti i nazad

Lorna Štrbac   
subota, 02. maj 2009.

Istina o neuspehu jednog megaprojekta u postpetooktobarskoj Srbiji koincidira sa istim takvim neuspehom s kojim se suočavaju srednjoevropske i istočnoevropske zemlje u tranziciji, a važnije, sa neuspehom istog projekta u članicama EU, pa i u SAD.

 
Kuda ide Srbija

Budimo nerealni – tražimo moguće!

Srpski sabor Dveri   
subota, 11. april 2009.

Bez organizovanog delovanja protiv monopolista našeg medijskog, ekonomskog i političkog života, bilo kakva društvena promena u Srbiji nije moguća. Zato je razvoj alternativnih asocijacija, nenaslonjenih na strane ambasade, jedini mogući odgovor.

 
Kuda ide Srbija

Da li je trebalo "kapitulirati"?

Slobodan Antonić   
četvrtak, 02. april 2009.

Propast atinske nezavisnosti nije počeo sa porazom kod Heroneje, već sa zaboravom heroja palih u toj bici. Tako ni Srbija nije izgubila Kosovo 1999, ni 2008, ali će ga izgubiti kada zaboravi svoje heroje sa Paštrika, svoje poginule pilote i svoju postradalu decu.

 
Kuda ide Srbija

Granice slobodne Srbije

Slavoljub Lekić   
sreda, 11. mart 2009.

Pre ili kasnije Srbi, Arbanasi i Hrvati će se razgraničiti. Kao i mnoge druge balkanske poslove, ni ovaj neće moći da obave sami. Otuda se neizbežno nameće pitanje: koji je realpolitički domet hrvatskog i albanskog genocida? Da li ovi narodi imaju autentičnu državnu ideju? 

 
Kuda ide Srbija

Žal za morem

Milić J. Milićević   
ponedeljak, 23. februar 2009.

Na Berlinskom konresu 1878, Kneževina Srbija (i Crna Gora) dobila je međunarodno priznanje, ali i jedan zli istorijski usud. Naime, granica nove kneževine nije izlazila na more. To je početak stalnog traženje načina, da se ako ne direktno, ono barem posredno ostvari izlaz na more.

 
Kuda ide Srbija

Spoljnopolitička strategija Republike Srbije

Dušan Proroković   
sreda, 11. februar 2009.

Mnogo puta je ponavljana izreka Save Nemanjića da je „Srbija istok-zapadu, a zapad-istoku“. Previše se vezujući za velike sile sa Zapada ili Istoka, srpska politička elita zapravo je dozvoljavala drugim državama da se bave našim unutrašnjim pitanjima.

 
Kuda ide Srbija

Jedan neobeleženi jubilej

Miroslav Svirčević   
četvrtak, 30. jul 2009.

Srbija je proćerdala čitav HH vek, izgubljena u ideologijama jugoslovenstva i komunizma. Krajnje je vreme da se za Srbe koji dolaze pripremi nova politička i kulturna platforma. Podsećanje na 150-godišnjicu Svetoandrejske skupštine bio bi značajan korak u tom pravcu.

 
Kuda ide Srbija

Politička nesloga razara nacionalni korpus

Jovan Ćirić   
četvrtak, 23. jul 2009.

Zamislimo Srbiju za dvadeset do trideset godina – 99 odsto maturanata neće znati šta je to Gorski vijenac i ko ga je napisao, ali će zato znati ko je prva žena neke holivudske zvezde, odnosno neće znati ko je bio car Lazar, ali će zato znati da prepozna najnoviji Madonin hit.

 
Kuda ide Srbija

Ruski rulet na srpski način

Ljubiša Spasojević   
četvrtak, 11. jun 2009.

Ujedinjeni u razjedinjavanju srpske teritorije, počev od koalicije na vlasti do predsednika Srbije, igraju ruski rulet na srpski način, u kome je smrt Srbije zagarantovana, jer će pištolj biti napunjen sa svih sedam metaka. Neće biti nijednog praznog mesta, ni ćorka, niti šanse da Srbija preživi.

 
Kuda ide Srbija

Naša elita je posrnula i podeljena

Kosta Čavoški   
sreda, 20. maj 2009.

Srbija je obogaljena, privremenim gubitkom Kosmeta, a na putu je i osamostaljenje Vojvodine. To samo govori da novi gospodari sveta izgleda smatraju da Srbi jedino zaslužuju takozvanu predkumanovsku Srbiju. Srbiju bez Kosova i Metohije, Vojvodine i Raške.

 
Kuda ide Srbija

Kakvi će biti odnosi sa Rusijom ako Srbija uđe u NATO i EU?

Boško Obradović   
petak, 17. april 2009.

Zrelo je za jedan otvoren i pošten razgovor između dva bratska naroda, ruskog i srpskog, i naših elita. Da se pitamo za junačko zdravlje i prevaziđemo ako treba šta prevazilaziti iz prošlosti.

 
Kuda ide Srbija

Srbija i takozvana međunarodna zajednica

Milan Purić   
četvrtak, 09. april 2009.

Ukoliko bi nas ta međunarodna zajednica izolovala (na primer zbog Kosova i Metohije), alternativa postoji širom prave međunarodne zajednice. Čak i u vreme najvećih pritisaka i sankcija, naša roba je nalazila put do tih tržišta.

 
Kuda ide Srbija

Smisao antievropskih sila u Srbiji

Lorna Štrbac   
utorak, 31. mart 2009.
Smisao antievropskih sila, mada ne jedini, je indirektna legitimacija evropskih sila čije postojanje je stvar istorijske nužnosti, pragmatizma, geopolitičkih okolnosti. One konstantno omogućuju nesmenjivost vladajućeg sloja i nepokretljivost unutar socijalne strukture.
 
Kuda ide Srbija

Bez žrtvovanja nema postignuća

Miroslav Ivanović   
petak, 06. mart 2009.

Prioritet je učvrstiti nezavisnost, sklopiti jak savez sa Rusijom i imati dobre odnose sa drugim evroazijskim državama. Pacifikovati okolne državice i vratiti pod jedinstven državni okvir sve srpske zemlje. 

 
Kuda ide Srbija

Šansa u krizi: Sedam osnova našeg preporoda

Boško Obradović   
sreda, 18. februar 2009.

Mogu li nas vernici neoliberalizma izvući iz krize koju su izazvali i u koju su nas uveli? Neće moći. Pa što im više već jednom neko ne kaže: Bili ste komunisti, pa disidenti, pa demokrate, pa neoliberali, a sad hoćete da budete i nova nada za novi svet. Dokle?

 
Kuda ide Srbija

Austrougarsko nasleđe – izgovor za autonomiju Vojvodine?

Dragomir Anđelković   
sreda, 11. februar 2009.

Neosnovano je tvrditi da je tzv. austrougarsko nasleđe vojvođanskih Srba bilo od presudnog značaja za uspostavljanje autonomnog statusa naše severne pokrajine.   

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 Sledeća > Poslednja >>

Strana 15 od 17
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner