Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Srbi, mit i činjenice

Aleksandar Ristić   
petak, 21. mart 2008.

Ko je najviše pogođen otimanjem Kosova? Pa, razume se – Kosovci. Narod kojem Nušić nije uočio osmeh na licu, dok im se obraćao kao srpski konzul pre oslobođenja. Oni koji istrajavaju u borbi do poslednjeg.

 
Kosovo i Metohija

Dobijanje kosovske bitke

Majkl Fridman   
četvrtak, 20. mart 2008.

Srbija je do sada bila izvanredno uspešna. Budući da ne postoji magičan broj nakon kojeg se neka zemlja može smatrati istinski suverenom, diplomate Sjedinjenih Država kažu kako će Kosovo postići kritičnu masu pošto ga prizna negde između 50 i 100 zemalja.

 
Kosovo i Metohija

Sedamnaesti mart

Mihailo Medenica   
sreda, 19. mart 2008.
Sedamnaesti februar 2008. sazdan je ina garežu tog 17. marta, na telima osmoro ubijenih Srba, na 35 obezboženih oltara, na 900 preoranih temelja, na nekoliko desetina oskrnavljenih pravoslavnih grobalja...
 
Kosovo i Metohija

UN i kosovska nezavisnost

DŽon R. Bolton   
petak, 14. mart 2008.

Za Sjedinjene Države, delovanje mimo Saveta Bezbednosti ne predstavlja ništa novo. Štaviše, NATO je sproveo svoju vojnu kampanju protiv Srbije 1999, a koja je na kraju i dovela do Rezolucije 1244, bez ovlašćenja Saveta Bezbednosti.

 
Kosovo i Metohija

Ko će prvi da trepne?

Majkl Levitin   
petak, 07. mart 2008.

Srbija će se zbog svoje odluke možda suočiti sa daljom međunarodnom izolacijom, ali nipošto nije ni blizu „zatvaranja radnje“ na Kosovu. Pogledajmo samo nestalnu, severnu oblast oko Kosovske Mitrovice, dobrano naseljenu Srbima.

 
Kosovo i Metohija

Bio jednom jedan narod

Vanja J. Vučenović   
četvrtak, 06. mart 2008.

I tako, kada se sve sabere i oduzme, dolazimo do pomalo zabrinjavajućeg rezultata da smo, čini se, samo „fola radi“ odbijali i negodovali, a na kraju ipak „kolektivno svesno“ progutali tu već dobro poznatu i najavljivanu „gorku kosovsku pilulu“.

 
Kosovo i Metohija

Kosovski kontinuitet diskontinuiteta

Milovan Balaban   
sreda, 05. mart 2008.

Pokazuje se, po ko zna koji put, da tek ako budemo rešili naše unutrašnje dileme i probleme možemo imati jasan nastup prema međunarodnoj zajednici. Disonantni tonovi, da ne kažemo oštre podele, svetu nas prikazuju slabim i neozbiljnim.

 
Kosovo i Metohija

Delioci plena

Slavko Živanov   
subota, 01. mart 2008.

Gde smo sada i kuda ćemo ? Da li je ikom od njih „palo na pamet“ da je objektivno odgovoran? Da vrši najodgovornije državne funkcije u trenutku kada država prestaje da postoji, a deo teritorije joj se otkida?

 
Kosovo i Metohija

Nezavisnost Kosova će nas sve skupo koštati

Peter Sainley Berry   
ponedeljak, 25. februar 2008.

Stoga, nezavisnost Kosova – tačnije njeno priznavanje – predstavlja čemernu priču o pobedi kratkoročne koristi nad dugoročnim planiranjem, i dokazuje da ono što ljudi žele ne mora uvek da se poklapa sa njihovim stvarnim interesima.

 
Kosovo i Metohija

Kraj multilateralizma?

Ian Bancroft   
nedelja, 24. februar 2008.

U ovome kontekstu, priznavanje nezavisnosti Kosova na osnovu kršenja ljudskih prava nad kosovskim Albanacima istovremeno bi moglo poslužiti i kao opravdanje za slične zahteve manjinskih zajednica na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Istrpeti poraz, preporoditi Srbiju

Dobrica Ćosić   
petak, 21. mart 2008.

Ja sam rešenje vekovnih antagonizama između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji video u kompromisu istorijskog i etničkog prava. Taj kompromis podrazumeva pravo Albanaca da se ujedine sa svojom maticom Albanijom, sa teritorijama na kojima su većina.

 
Kosovo i Metohija

Neko je želeo rat

Slobodan Samardžić   
četvrtak, 20. mart 2008.

Izazovi su danas takvi da svaki politički akter mora biti krajnje određen prema tim izazovima. Neke snage u svetu i države podržavaju nezavisnost Kosova, i Srbija na to mora da reaguje. Nemoguće je držati oči zatvorene.

 
Kosovo i Metohija

„Kosovska država“ – dar zapadnih „prijatelja“

Branko Balj   
petak, 14. mart 2008.

Sam čin okupiranja i secesije dela državne teritorije, čiji protagonisti su američka administracija i administracije ekonomski najrazvijenijih zemalja Evrope, rezultat je zapadnog instrumentalnog uma koji doseže svoj vrhunac u ciničnom umu.

 
Kosovo i Metohija

Balkan ponovo na istorijskoj raskrsnici. Odlučujuća reč Rusije

Petar Iskenderov   
petak, 14. mart 2008.

Može li Rusija danas jasno da kaže kako balkanska karta mora ponovo da se razmotri u skladu sa tim “novim realnostima” koje Zapad iz nekog razloga pripisuje Kosovu?

 
Kosovo i Metohija

Između carstva "zemaljskoga" i "nebeskoga"

Saša Gajić   
petak, 07. mart 2008.

Kosovsko „nebesko“ opredeljenje se pokazalo ispravnim, i kratkoročno i dugoročno, i real-politički i vrednosno-duhovno. Kratkoročno, država je dobila, uprkos visokoj ceni, još nekoliko decenija opstanka.

 
Kosovo i Metohija

Bez Kosova - manje zamršen početak za Srbiju

Smilja Stefanović-Pregel   
četvrtak, 06. mart 2008.

Žalosna je istina da Srbi ne mogu da žive na Kosovu zbog čuvenog albanskog ekstremnog nacionalizma, ali je još žalosnije da većina Srba to i ne želi iz istog i mnogih drugih razloga.

 
Kosovo i Metohija

Formiraćemo našu vlast

Marko Jakšić   
nedelja, 02. mart 2008.

Na našim mitinzima, održanim širom Kosova, poručili smo da ne priznajemo njihovu državu i da nas njihovi zakoni ne obavezuju. Trudićemo se da u budućem periodu kada će se održati lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji, to iskoristimo i održimo i ovde naše izbore.

 
Kosovo i Metohija

Srpsko samopovređivanje

Kristofer Hičens   
četvrtak, 28. februar 2008.

Naravno, trebalo bi priznati da je ovo katastrofa za Srbe i zaista velika nepravda u smislu da je time naneta uvreda njihovom ponosu i istoriji. Međutim, ovu nepravdu su sami sebi naneli.

 
Kosovo i Metohija

SERBIATHANKSYOU.COM

Vasilije Mišković   
ponedeljak, 25. februar 2008.

Akcije zahvalnosti ovim zemljama koje odolevaju pritiscima SAD trebalo bi da budu i zvanične državne – pre svega diplomatske. Ali u ovo bi trebalo da se uključi privreda, mediji, univerzitet, crkva i civilni sektor. Tako i u organizaciji srpskog NVO sektora.

 
Kosovo i Metohija

I obraz i opstanak

Časlav Koprivica   
nedelja, 24. februar 2008.

Naša teza je da je Kosmet samo privremeno otuđen te da, dalje, ovo stanje privremene otuđenosti Kosmeta može prerasti u trajni gubitak samo ako ne budemo bili dovoljno odlučni u njegovoj odbrani.

 
<< Prva < Prethodna 21 22 23 24 Sledeća > Poslednja >>

Strana 23 od 24
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner