Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Sedamnaesti mart

Mihailo Medenica   
sreda, 19. mart 2008.
Sedamnaesti februar 2008. sazdan je ina garežu tog 17. marta, na telima osmoro ubijenih Srba, na 35 obezboženih oltara, na 900 preoranih temelja, na nekoliko desetina oskrnavljenih pravoslavnih grobalja...
 
Kosovo i Metohija

UN i kosovska nezavisnost

DŽon R. Bolton   
petak, 14. mart 2008.

Za Sjedinjene Države, delovanje mimo Saveta Bezbednosti ne predstavlja ništa novo. Štaviše, NATO je sproveo svoju vojnu kampanju protiv Srbije 1999, a koja je na kraju i dovela do Rezolucije 1244, bez ovlašćenja Saveta Bezbednosti.

 
Kosovo i Metohija

Ko će prvi da trepne?

Majkl Levitin   
petak, 07. mart 2008.

Srbija će se zbog svoje odluke možda suočiti sa daljom međunarodnom izolacijom, ali nipošto nije ni blizu „zatvaranja radnje“ na Kosovu. Pogledajmo samo nestalnu, severnu oblast oko Kosovske Mitrovice, dobrano naseljenu Srbima.

 
Kosovo i Metohija

Bio jednom jedan narod

Vanja J. Vučenović   
četvrtak, 06. mart 2008.

I tako, kada se sve sabere i oduzme, dolazimo do pomalo zabrinjavajućeg rezultata da smo, čini se, samo „fola radi“ odbijali i negodovali, a na kraju ipak „kolektivno svesno“ progutali tu već dobro poznatu i najavljivanu „gorku kosovsku pilulu“.

 
Kosovo i Metohija

Kosovski kontinuitet diskontinuiteta

Milovan Balaban   
sreda, 05. mart 2008.

Pokazuje se, po ko zna koji put, da tek ako budemo rešili naše unutrašnje dileme i probleme možemo imati jasan nastup prema međunarodnoj zajednici. Disonantni tonovi, da ne kažemo oštre podele, svetu nas prikazuju slabim i neozbiljnim.

 
Kosovo i Metohija

Delioci plena

Slavko Živanov   
subota, 01. mart 2008.

Gde smo sada i kuda ćemo ? Da li je ikom od njih „palo na pamet“ da je objektivno odgovoran? Da vrši najodgovornije državne funkcije u trenutku kada država prestaje da postoji, a deo teritorije joj se otkida?

 
Kosovo i Metohija

Nezavisnost Kosova će nas sve skupo koštati

Peter Sainley Berry   
ponedeljak, 25. februar 2008.

Stoga, nezavisnost Kosova – tačnije njeno priznavanje – predstavlja čemernu priču o pobedi kratkoročne koristi nad dugoročnim planiranjem, i dokazuje da ono što ljudi žele ne mora uvek da se poklapa sa njihovim stvarnim interesima.

 
Kosovo i Metohija

Kraj multilateralizma?

Ian Bancroft   
subota, 23. februar 2008.

U ovome kontekstu, priznavanje nezavisnosti Kosova na osnovu kršenja ljudskih prava nad kosovskim Albanacima istovremeno bi moglo poslužiti i kao opravdanje za slične zahteve manjinskih zajednica na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Otcepljenje Kosova - prvi odjeci u BiH

Slobodan Durmanović   
subota, 23. februar 2008.

Bošnjački političari i zapadni diplomatski predstavnici su odmah reagovali, odbacujući bilo kakvu mogućnost da RS ima pravo na referendum o svom pravnom statusu.

 
Kosovo i Metohija

Izlaganje pred Spoljnopolitičkim komitetom Evropskog parlamenta

Vuk Jeremić   
četvrtak, 21. februar 2008.

Danas popodne stojim pred vama kao jedan ponosan Evropljanin i kao jedan postiđeni Evropljanin. Mi se zalažemo za mir. Mi smo za sporazume. Mi smo za saglasnost. Mi smo Evropljani. Kosovo će ostati deo Srbije zauvek.

 
Kosovo i Metohija

„Kosovska država“ – dar zapadnih „prijatelja“

Branko Balj   
petak, 14. mart 2008.

Sam čin okupiranja i secesije dela državne teritorije, čiji protagonisti su američka administracija i administracije ekonomski najrazvijenijih zemalja Evrope, rezultat je zapadnog instrumentalnog uma koji doseže svoj vrhunac u ciničnom umu.

 
Kosovo i Metohija

Balkan ponovo na istorijskoj raskrsnici. Odlučujuća reč Rusije

Petar Iskenderov   
petak, 14. mart 2008.

Može li Rusija danas jasno da kaže kako balkanska karta mora ponovo da se razmotri u skladu sa tim “novim realnostima” koje Zapad iz nekog razloga pripisuje Kosovu?

 
Kosovo i Metohija

Između carstva "zemaljskoga" i "nebeskoga"

Saša Gajić   
petak, 07. mart 2008.

Kosovsko „nebesko“ opredeljenje se pokazalo ispravnim, i kratkoročno i dugoročno, i real-politički i vrednosno-duhovno. Kratkoročno, država je dobila, uprkos visokoj ceni, još nekoliko decenija opstanka.

 
Kosovo i Metohija

Bez Kosova - manje zamršen početak za Srbiju

Smilja Stefanović-Pregel   
četvrtak, 06. mart 2008.

Žalosna je istina da Srbi ne mogu da žive na Kosovu zbog čuvenog albanskog ekstremnog nacionalizma, ali je još žalosnije da većina Srba to i ne želi iz istog i mnogih drugih razloga.

 
Kosovo i Metohija

Formiraćemo našu vlast

Marko Jakšić   
nedelja, 02. mart 2008.

Na našim mitinzima, održanim širom Kosova, poručili smo da ne priznajemo njihovu državu i da nas njihovi zakoni ne obavezuju. Trudićemo se da u budućem periodu kada će se održati lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji, to iskoristimo i održimo i ovde naše izbore.

 
Kosovo i Metohija

Srpsko samopovređivanje

Kristofer Hičens   
četvrtak, 28. februar 2008.

Naravno, trebalo bi priznati da je ovo katastrofa za Srbe i zaista velika nepravda u smislu da je time naneta uvreda njihovom ponosu i istoriji. Međutim, ovu nepravdu su sami sebi naneli.

 
Kosovo i Metohija

SERBIATHANKSYOU.COM

Vasilije Mišković   
ponedeljak, 25. februar 2008.

Akcije zahvalnosti ovim zemljama koje odolevaju pritiscima SAD trebalo bi da budu i zvanične državne – pre svega diplomatske. Ali u ovo bi trebalo da se uključi privreda, mediji, univerzitet, crkva i civilni sektor. Tako i u organizaciji srpskog NVO sektora.

 
Kosovo i Metohija

I obraz i opstanak

Časlav Koprivica   
subota, 23. februar 2008.

Naša teza je da je Kosmet samo privremeno otuđen te da, dalje, ovo stanje privremene otuđenosti Kosmeta može prerasti u trajni gubitak samo ako ne budemo bili dovoljno odlučni u njegovoj odbrani.

 
Kosovo i Metohija

Mogući odgovor Srbije na priznanje KiM

Milan Paunović   
petak, 22. februar 2008.

Jednostavno rečeno, Kosovo i Metohija se ne mogu izuzeti iz Srbije bez njene saglasnosti. A međunarodno javno pravo i Ustav Srbije zabranjuje tako nešto. Međutim, izgleda da snaga međunarodnog prava, visokocivilizovanim državama ne znači ništa.

 
Kosovo i Metohija

Od Kosova dva putića

Milovan Balaban   
četvrtak, 21. februar 2008.

Bili smo uvažavani od evropskih država i svetskih sila samo kada smo bili verni sebi i svojoj slobodarskoj tradiciji. Naravno, istorija nam kazuje da smo u takvim borbama nekada pobeđivali, a nekada gubili. Međutim, uvek smo se potvrđivali kao istorijski narod.

 
<< Prva < Prethodna 21 22 23 24 25 26 Sledeća > Poslednja >>

Strana 25 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner