Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

SERBIATHANKSYOU.COM

Vasilije Mišković   
ponedeljak, 25. februar 2008.

Akcije zahvalnosti ovim zemljama koje odolevaju pritiscima SAD trebalo bi da budu i zvanične državne – pre svega diplomatske. Ali u ovo bi trebalo da se uključi privreda, mediji, univerzitet, crkva i civilni sektor. Tako i u organizaciji srpskog NVO sektora.

 
Kosovo i Metohija

I obraz i opstanak

Časlav Koprivica   
nedelja, 24. februar 2008.

Naša teza je da je Kosmet samo privremeno otuđen te da, dalje, ovo stanje privremene otuđenosti Kosmeta može prerasti u trajni gubitak samo ako ne budemo bili dovoljno odlučni u njegovoj odbrani.

 
Kosovo i Metohija

Mogući odgovor Srbije na priznanje KiM

Milan Paunović   
subota, 23. februar 2008.

Jednostavno rečeno, Kosovo i Metohija se ne mogu izuzeti iz Srbije bez njene saglasnosti. A međunarodno javno pravo i Ustav Srbije zabranjuje tako nešto. Međutim, izgleda da snaga međunarodnog prava, visokocivilizovanim državama ne znači ništa.

 
Kosovo i Metohija

Od Kosova dva putića

Milovan Balaban   
petak, 22. februar 2008.

Bili smo uvažavani od evropskih država i svetskih sila samo kada smo bili verni sebi i svojoj slobodarskoj tradiciji. Naravno, istorija nam kazuje da smo u takvim borbama nekada pobeđivali, a nekada gubili. Međutim, uvek smo se potvrđivali kao istorijski narod.

 
Kosovo i Metohija

Zov nove balkanizacije?

Petrik Bjukenon   
četvrtak, 21. februar 2008.

Američki rat protiv Srbije bio je neustavan, nepravedan, i nerazuman. Kongres ga nikad nije odobrio. Srbija, naš saveznik u oba svetska rata, nikada nas nije napala. Od Srba smo napravili neprijatelje i od sebe odbili Rusiju, zarad stvaranje druge muslimanske države na Balkanu.

 
Kosovo i Metohija

Evropa dobila džihadsku državu?

Vašington Tajms   
četvrtak, 21. februar 2008.

Budući da su terorizam i međunarodni kriminal dve najveće brige Amerike u ovom regionu, nezavisnost Kosova sigurno ne može povoljno uticati ni na jednu od njih. Ostaci stare terorističke organizacije OVK, koja se bavila trgovinom drogom i oružjem, i dalje su aktivni.

 
Kosovo i Metohija

Neko je rekao nezavisnost?

Bogdana Koljević   
sreda, 20. februar 2008.

Ono što je sada prilično izvesno je da je srpska politika prema Kosovu prethodnih meseci, kao i tokom pregovaračkog procesa, demonstrirala jedinstvo, odlučnost, konstruktivnost i principijelnost ostajanja u granicama međunarodnog prava.

 
Kosovo i Metohija

Čija je istorijska (ne)odgovornost?

Boško Obradović   
utorak, 19. februar 2008.

Čak i najveći mogući protesti Srba širom sveta verovatno ne bi mogli da spreče proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije i priznavanja te nezavisnosti od strane velikog broja država. Ali, da li bi bilo isto da je do tih protesta u proteklih 15 dana ipak došlo?

 
Kosovo i Metohija

Sledi veliko cenjkanje

Tim DŽuda   
sreda, 24. januar 2007.

Ahtisari je u Strazburu rekao da njegov dokument za cilj ima "da obezbedi multietničko Kosovo na kojem će biti zaštićena prava svih, posebno kosovskih Srba". Da li se iz toga može zaključiti nešto o tome šta sadrži Ahtisarijev predlog?

 
Kosovo i Metohija

Kraj multilateralizma?

Ian Bancroft   
nedelja, 24. februar 2008.

U ovome kontekstu, priznavanje nezavisnosti Kosova na osnovu kršenja ljudskih prava nad kosovskim Albanacima istovremeno bi moglo poslužiti i kao opravdanje za slične zahteve manjinskih zajednica na Kosovu.

 
Kosovo i Metohija

Otcepljenje Kosova - prvi odjeci u BiH

Slobodan Durmanović   
subota, 23. februar 2008.

Bošnjački političari i zapadni diplomatski predstavnici su odmah reagovali, odbacujući bilo kakvu mogućnost da RS ima pravo na referendum o svom pravnom statusu.

 
Kosovo i Metohija

Izlaganje pred Spoljnopolitičkim komitetom Evropskog parlamenta

Vuk Jeremić   
petak, 22. februar 2008.

Danas popodne stojim pred vama kao jedan ponosan Evropljanin i kao jedan postiđeni Evropljanin. Mi se zalažemo za mir. Mi smo za sporazume. Mi smo za saglasnost. Mi smo Evropljani. Kosovo će ostati deo Srbije zauvek.

 
Kosovo i Metohija

Ispit zrelosti

Nikola Tanasić   
četvrtak, 21. februar 2008.

Status Kosova i Metohije se, stoga, pomalo paradoksalno, nije ni promenio. I do sada njime nije upravljala Srbija, i do sada su Šiptari donosili, uslovno rečeno, „slobodne“ političke odluke – promenio se samo nadzornik.

 
Kosovo i Metohija

Postmoderna deklaracija

DŽon Lauhlend   
četvrtak, 21. februar 2008.

Te sličnosti su značajne i zbog toga što se za novu državu koja je u nedelju proglašena u Prištini teško može reći da će biti nezavisna. Umesto toga, ono što se sada pojavilo na jugu od reke Ibar jeste postmoderna država.

 
Kosovo i Metohija

Proevropljani, reforma i Tadić

Agim Popoci   
četvrtak, 21. februar 2008.

U Srbiji imamo potpuno drugačiju situaciju. Imamo Evropu koja nikad nije izdala Srbiju, Tadića, kojeg Evropa smatra proevropski orijentisanim, kao i 50% srpskih građana koji su se javno izjasnili protiv Evrope.

 
Kosovo i Metohija

Pitanje KiM kao razdelnica između mladosti i starosti

Goran Đorđević   
utorak, 19. februar 2008.

Upravo je u tome i zadatak srpske mladosti. Da, kroz nikad prekinutu borbu za očuvanje države, nemirenje sa porazima, izbori svoju budućnost, ali ujedno i pruži primer starima, ukoliko su oni u stanju da nakon svega prihvate postojanje apsolutnih vredosti.

 
Kosovo i Metohija

Martijev plan

Vasilije D. Mišković   
utorak, 06. februar 2007.

Čini se da je Ahtisari svoje rešenje statusa Kosova napisao i pre nego što su otpočeli pregovori u Beču. Sami pregovori bili su „pozorište“ namenjeno međunarodnoj javnosti, radi lakšeg proguravanja nametnutog rešenja, a kozmetički ustupci kosovskim Srbima treba da posluže kao šargarepa.

 
<< Prva < Prethodna 21 22 23 24 25 26 Sledeća > Poslednja >>

Strana 26 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner