Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Kosovo - novi "zamrznuti konflikt"

Brajan Vajtmor   
utorak, 03. jun 2008.

Do haosa oko prenosa ovlašćenja sa Unmika na Euleks je došlo zbog toga što Beograd pokušava da učvrsti kontrolu nad severnim Kosovom, srpskom enklavom u zemlji u kojoj veliku većinu stanovništva čine Albanci. Kosovske vlasti praktično nemaju kontrolu nad severnim delom zemlje.

 
Kosovo i Metohija

Američko "širenje demokratije" uz pomoć kriminalaca i terorista

Slađan Nikolić   
sreda, 28. maj 2008.

Prema tome, CIA je omogućila i još uvek omogućava velikoalbanskim ekstremistima i teroristima da sami kroz trgovinu narkoticima finansiraju svoj projekat „Velike Albanije“, koji u velikoj meri korespondira sa interesima SAD na prostoru Balkana.

 
Kosovo i Metohija

Opasnost od "meke podele"

Sari Kičmari   
utorak, 27. maj 2008.

Inače, "meku podelu" je, kao ideju, u početku kao oštriju varijantu, izneo ministar u vladi Srbije, Slobodan Samardžić. Takva podela imala bi za posledicu uspostavljanje potpuno drugačijeg administrativnog sistema, potpuno drugačiju kulturu vlasti.

 
Kosovo i Metohija

U Makedoniji će izbiti opšti balkanski rat

Petar Iskenderov   
sreda, 21. maj 2008.

Politički spektakl, koji će poslužiti kao pokriće za podelu Makedonije, izvešće dve vodeće partije makedonskih Albanaca – Demokratska partija Albanaca (DPA) i opozicioni Demokratski savez za integraciju (DSI).

 
Kosovo i Metohija

Kosovo na putu ka ujedinjenju sa etničkom Albanijom

Mehdi Huseni   
petak, 09. maj 2008.

Ako međunarodna zajednica i navedene kolonističke države ne uzmu u obzir ostvarenje istorijskog i legitimnog prava Albanaca sa njihove teritorije, onda, Albanci imaju pravo da zatraže pridruživanje Etničkoj Albaniji.

 
Kosovo i Metohija

Analiza procesa i modela privatizacije na Kosovu

Slobodan Aćimović   
ponedeljak, 05. maj 2008.

Pored vođenja političke uprave nad Kosovom i Metohijom (od juna 1999. godine), UNMIK administracija je tokom prethodnih 5 godina sprovodila i privatizaciju preduzeća na ovoj teritoriji.

 
Kosovo i Metohija

Problemi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova

Augustin Palokaj   
utorak, 29. april 2008.

Ono što je najviše iznenadilo diplomatske krugove u Briselu je nepriznavanje nezavisnosti Kosova od islamskih zemalja. Očekivanja masovnog priznanja od ovih država, članica Organizacije islamske konferencije, imao je Brisel, ali i Kosovo.

 
Kosovo i Metohija

Politika EU vodi ka nestabilnosti

Raul Kunja   
četvrtak, 24. april 2008.

Tada bi, možda, srpska zajednica mogla da prihvati prisustvo EU … Ali, biće potrebno godina i godina pre no što Eldorado Evropske unije postane stvarnost - ako to ikada postane.

 
Kosovo i Metohija

Efekat Kosovo

Robert Skidelski   
sreda, 23. april 2008.
Skorašnje jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova je vratilo sećanja. Javno sam se protivio napadu NATO-a na Srbiju – koji je sproveden u ime zaštite Kosovaca od srpskih grozota – marta 1999.
 
Kosovo i Metohija

Sprečiti Srbe svim sredstvima

Gani Mehmetaj   
ponedeljak, 21. april 2008.

Srpski zvaničnici su agresivni i kategorični u svom stavu, ali znaju i da "podviju rep" kada naiđu na veliku silu. To je toliko puta do sada dokazano! Poznato je da znaju da budu bezočni ukoliko uvide da nema ko da ih sprečava u nekoj njihovoj nameri.

 
Kosovo i Metohija

Posledice nedefinisanog odnosa EULEX-a i UNMIK-a na Kosmetu

Saša Gajić   
ponedeljak, 02. jun 2008.

Na snazi je još uvek Rezolucija 1244 UN, a u Savetu bezbednosti postoji jasan stav da ona ne može biti menjana bez prethodnog dogovora. Na kraju, tu je i misija EULEX, koja bez nove rezolucije UN ne može biti funkcionalna.

 
Kosovo i Metohija

UNMIK, go home!

Augustin Palokaj   
utorak, 27. maj 2008.

Evo zašto UNMIK treba da ode sa Kosova - Kosovo je proglasilo nezavisnost i nju je priznala većina zemalja članica EU i NATO-a. U saglasnosti sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, sami Kosovari prihvatili su da njihova nezavisnost ne bude potpuna, već nadzirana.

 
Kosovo i Metohija

Intervju sa Hašimom Tačijem

Berat Bužalja, Artan Mustafa   
četvrtak, 22. maj 2008.

Na Kosovu postoji dobra vlada, vladavina zakona, moderna pravna infrastruktura po kriterijumima Evropske Unije. Moj raniji moto je bio „Ponosi se Kosovom“. To je bila poruka upućena svim građanima, jer sam verovao zemlji, građanima i njihovoj volji sa kojom se možemo promeniti na bolje.

 
Kosovo i Metohija

Želimo da Srbija uđe u EU i NATO

Hašim Tači   
utorak, 20. maj 2008.

Imamo stabilne institucije, veću sigurnost i više mogućnosti za ekonomski razvoj. Proglašenje nezavisnosti je otvorilo nove perspektive. Doneli smo veoma moderan Ustav za Kosovo, a međuetnička tolerencija je sve veća. 

 
Kosovo i Metohija

“Savez za Novo Kosovo" finansira se novcem islamskih terorista

Slađan Nikolić   
četvrtak, 08. maj 2008.

O delovanju Al Kaide i drugih terorističkih organizacija sa islamskim predznakom na Kosovu i Metohiji u proteklom periodu dosta se pisalo. Uglavnom su to bile analize i tekstovi koji su otkrivali „igrače nižeg i srednjeg ranga“.

 
Kosovo i Metohija

Velikoalbanski ekstremisti lobirali kandidata za predsednika Amerike

Slađan Nikolić   
nedelja, 04. maj 2008.

Ono što je sasvim evidentno, odnosno bez svake sumnje, jeste da je Mekejn primalac novca Albansko-američke građanske lige. To je široj javnosti postalo vidljivo u vreme nominacije za Predsednika SAD 2000. godine.

 
Kosovo i Metohija

Doktrinarno Kosovo i stvarno Kosovo

Ljubomir Kljakić   
utorak, 29. april 2008.

Problem o kome je reč može se, naime, razrešiti samo kroz raspravu o stvarnom Kosovu, što znači samo unutar prostora logike i racionalnog rasuđivanja modernog vremena gde odlučujuću reč ima sila argumenata, a ne argumenti sile.

 
Kosovo i Metohija

Treba da priznamo Kosovo

Hose Ignasio Toreblanka (José Ignacio Torreblanca)   
sreda, 23. april 2008.

Pravi je trenutak da se naša politika usmeri u pravcu promocije stabilnosti na Balkanu, jedinog legitimnog cilja koji treba da je inspiriše. Zbog toga bi, nakon dva meseca od proglašenja nezavisnosti, Španija trebalo da iskoristi stvaranje nove Vlade i da prizna Kosovo. 

 
Kosovo i Metohija

Premošćavanje velike podele

Skot Tejlor   
utorak, 22. april 2008.

Da bi opisali neuspeh međunarodne zajednice u pružanju bezbednog okruženja nealbancima na Kosovu, oni ukazuju na činjenicu da se dogodilo više od 1.000 otmica Srba i drugih manjina od 1999. Od tog broja, pronađena su samo 253 tela, i ni jedna jedina osoba nije okrivljena za ove zločine.

 
Kosovo i Metohija

Američka Nacionalna zadužbina za demokratiju podriva Srbiju

Slađan Nikolić   
ponedeljak, 21. april 2008.

NED je, inače, krovna organizacija koja aktivnosti sprovodi putem takođe neprofitnih organizacija (podružnica) kao što su NDI, IRI, CIPE (Centar za privatno poduzetništvo) i ACILS (Američki centar za međunarodnu radničku solidarnost).

 
<< Prva < Prethodna 21 22 23 24 Sledeća > Poslednja >>

Strana 21 od 24
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner