Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Kriza na Kavkazu i njen uticaj na međunarodnopravni poredak

Saša Gajić   
sreda, 03. septembar 2008.
Kriza na Kavkazu, pokazala je da kosmetski presedan nije ostao slučaj za sebe, kako su to tvrdili zagovornici nezavisnosti južne srpske pokrajine.
 
Kosovo i Metohija

Presedan Kosovo ipak odneo pobedu

Ted Galen Karpenter   
subota, 30. avgust 2008.
Teško je zamisliti kako su Vašington i njegovi NATO saveznici mogli još gore da upravljaju situacijom na Kosovu. Zapadna politika je bila neuspešna još od svog početka ranih devedesetih.
 
Kosovo i Metohija

Da li Srbija ima šanse u Hagu?

Branislav Kostić   
sreda, 27. avgust 2008.
Ne treba biti ekspert međunarodnog prava, pa shvatiti da su sve floskule o presedanu i jedinstvenom slučaju samo priče za malu decu, a da su odredbe međunarodnog prava nedvosmislene i jasne.
 
Kosovo i Metohija

Umišljaj izgubljene bitke

Goran V. Đorđević   
četvrtak, 21. avgust 2008.
Nema dileme da nakon formiranja nove vlade i nova „socijalno odgovorna“ vlada, kao problem prioriteta ili prioritet problema, doživljava nastavak borbe za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.
 
Kosovo i Metohija

Kosovo je iznad svega

Goran Bogdanović   
utorak, 15. jul 2008.

Mi podržavamo nastavak pregovora, jer pregovori predstavljaju jedini metod za pronalaženje kompromisnog, obostrano prihvatljivog i dugoročno održivog rešenja statusa Kosmeta.

 
Kosovo i Metohija

Odbrana svim sredstvima

Nikola Tanasić   
nedelja, 13. jul 2008.

U analizi trenutnog stanja kosovskog pitanja svakako treba „početi od početka“, a to je oksimoron koji su predsednik Srbije i Demokratska stranka uspešno nametnuli za ideološki temelj celokupne srpske politike – „i Kosovo i Evropa“.

 
Kosovo i Metohija

Vidovdanska skupština brine Albance i EU

Vladimir Radomirović   
ponedeljak, 30. jun 2008.
Prištinu teši drastično smanjenje snaga Unmika, koji do kraja oktobra mora da otpusti 80 odsto službenika. Rekonfiguracija druga reč za nestajanje.
 
Kosovo i Metohija

Odbrana Kosova nema alternativu

Miloš Jovanović   
četvrtak, 26. jun 2008.

Ovi konkretni primeri samo potvrđuju nešto što je nebrojano puta javno izrečeno a to je da za stranke poput DS-a, G17 i LDP-a „evropski put” Srbije nema alternativu. On se mora nastaviti, ako treba i na uštrb borbe za očuvanje Kosova i Metohije. 

 
Kosovo i Metohija

Šef UN najavljuje promenu na Kosovu

Robert Markuand   
utorak, 24. jun 2008.

Većinu vremena u proteklih devet godina, Kosovari su sebe opisivali kao posmatrače sopstvene sudbine; budućnost ovog grada kontrolisali su Moskva, Vašington, Brisel i Njujork. Odlazak UN bi mogao da bude početak promene.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo - zamrznuti konflikt i živa rana

Vilijam Montgomeri   
subota, 21. jun 2008.

Zapadna međunarodna zajednica i dalje ne shvata u potpunosti stepen srpske privrženosti Kosovu. Ona je napravila pogrešnu pretpostavku da će DS u slučaju da uspešno formira narednu srpsku vladu dozvoliti da to pitanje tiho zamre.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo se Sjedinjenim Državama vraća kao bumerang

Ali Gharib   
subota, 30. avgust 2008.
„Ne mislim da su Sjedinjene Države krive za ono što se dogodilo u Gruziji“, ponovio je Berns IPS-u nakon sednice Atlantskog veća. „Mislim da je krivac Rusija.“
 
Kosovo i Metohija

Osveta Balkana

Gordon N. Bardoš   
subota, 30. avgust 2008.

Strateška kratkovidost — koja bi se mogla definisati kao pogrešno tumačenje problema od sekundarnog ili tercijalnog značaja kao da su od presudnog značaja – postaje hronična boljka Vašingtona.

 
Kosovo i Metohija

Gruzijsko Kosovo

Vitalij Portnikov   
četvrtak, 21. avgust 2008.
U principu, situacija sa Kosovom i Južnom Osetijom praktično je identična – ukoliko se Kosovo posmatra kao Osetija, Gruzija kao Srbija, a Zapad kao Rusija.
 
Kosovo i Metohija

Otvoren put za prenos dužnosti na Euleks bez odluke Saveta bezbednosti UN

Biljana Mitrinović   
utorak, 12. avgust 2008.
U narednih nekoliko meseci bez posla će ostati oko 1.400 službenika Misije UN u procesu rekonfiguracije međunarodnog prisustva na Kosovu, izjavio je portparol Unmika Aleksandar Ivanko
 
Kosovo i Metohija

SSP - legalistički ogledi

Goran V. Đorđević   
ponedeljak, 14. jul 2008.
Nesumnjivo da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, predstavlja ugaoni kamen srpske političke scene. Posmatrano dugoročno, potpisivanje SSP-a, predstavlja ujedno i temelj kako odnosa prema prošlosti, tako i orijentire srpske budućnosti.
 
Kosovo i Metohija

Albanski razlog da se slavi srpski poraz iz 1389. godine

Milazim Krasnići   
utorak, 08. jul 2008.

Tirana, 1. jul - Srpske fundamentalističko-nacionalističke proslave 28. juna na Gazimestanu nisu rezultirale nekakvom provokacijom ili nemirima i to se smatra uspehom na svim nivoima vlasti na Kosovu (vlada, UNMIK, EULEKS, KFOR). 

 
Kosovo i Metohija

Deklaracija o osnivanju Skupštine zajednice opština AP Kosovo i Metohija

NSPM   
subota, 28. jun 2008.
Slobodnom voljom okupismo se u Kosovskoj Mitrovici na Vidovdan, 28. juna 2008. godine da, saglasno članu 12. Ustava Republike Srbije i članovima 88. i 89. Zakona o lokalnoj samoupravi...
 
Kosovo i Metohija

Postoji hiljadu razloga da branimo Kosovo

Slobodan Samardžić   
sreda, 25. jun 2008.

Znači, postoji hiljadu razloga zbog kojih bi svaki čovek trebalo da se angažuje koliko može – svako prema svojim mogućnostima. I zbog kojih čovek ne može biti neutralan, ili distanciran prema toj stvari. 

 
Kosovo i Metohija

Nafta i pseudo-nezavisnost Kosova

Mirej Delamar   
ponedeljak, 23. jun 2008.
Savet bezbednosti se krajem nedelje mora okupiti da bi se odlučivalo o Kosovu. Taj region zauzima stratešku poziciju na putu nafte poreklom iz Kaspijskog mora, što objašnjava interes SAD i određenih zemalja EU da podrže njegovu pseudo-nezavisnost.
 
Kosovo i Metohija

Nema „mekog“ načina da se Briselu i SAD kaže "ne"

Slobodan Samardžić   
petak, 20. jun 2008.
Euleks ne može da se lagalizuje jer Euleks ima mandat da nadgleda nezavisnost Kosova. I to je ono što je Tadić propustio da kaže u svom pismu Ban Ki Munu. I tu je naš spor.
 
<< Prva < Prethodna 21 22 23 24 25 26 Sledeća > Poslednja >>

Strana 21 od 26
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner