Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija

Albanski razlog da se slavi srpski poraz iz 1389. godine

Milazim Krasnići   
utorak, 08. jul 2008.

Tirana, 1. jul - Srpske fundamentalističko-nacionalističke proslave 28. juna na Gazimestanu nisu rezultirale nekakvom provokacijom ili nemirima i to se smatra uspehom na svim nivoima vlasti na Kosovu (vlada, UNMIK, EULEKS, KFOR). 

 
Kosovo i Metohija

Deklaracija o osnivanju Skupštine zajednice opština AP Kosovo i Metohija

NSPM   
subota, 28. jun 2008.
Slobodnom voljom okupismo se u Kosovskoj Mitrovici na Vidovdan, 28. juna 2008. godine da, saglasno članu 12. Ustava Republike Srbije i članovima 88. i 89. Zakona o lokalnoj samoupravi...
 
Kosovo i Metohija

Postoji hiljadu razloga da branimo Kosovo

Slobodan Samardžić   
sreda, 25. jun 2008.

Znači, postoji hiljadu razloga zbog kojih bi svaki čovek trebalo da se angažuje koliko može – svako prema svojim mogućnostima. I zbog kojih čovek ne može biti neutralan, ili distanciran prema toj stvari. 

 
Kosovo i Metohija

Nafta i pseudo-nezavisnost Kosova

Mirej Delamar   
ponedeljak, 23. jun 2008.
Savet bezbednosti se krajem nedelje mora okupiti da bi se odlučivalo o Kosovu. Taj region zauzima stratešku poziciju na putu nafte poreklom iz Kaspijskog mora, što objašnjava interes SAD i određenih zemalja EU da podrže njegovu pseudo-nezavisnost.
 
Kosovo i Metohija

Nema „mekog“ načina da se Briselu i SAD kaže "ne"

Slobodan Samardžić   
petak, 20. jun 2008.
Euleks ne može da se lagalizuje jer Euleks ima mandat da nadgleda nezavisnost Kosova. I to je ono što je Tadić propustio da kaže u svom pismu Ban Ki Munu. I tu je naš spor.
 
Kosovo i Metohija

Sve se vrti oko Kosova

Dušan Proroković   
četvrtak, 19. jun 2008.

Deo SSP-a govori o dobrosusedskim odnosima. Za države EU, koje su priznale Kosovo, Kosovo je nezavisna država i sused Srbije.

 
Kosovo i Metohija

Sazrevanje

Škljezen Malići   
četvrtak, 19. jun 2008.

Ambasade velikih zapadnih sila preporučile su da se 15. jun ne slavi onako kako to Kosovci znaju da slave, već da se pripremi dostojanstvena i, istovremeno, skromna ceremonija.

 
Kosovo i Metohija

Od Prizrenske lige do Rezolucije 1244 SB UN

Vasilije Sekulić   
sreda, 18. jun 2008.

Albanci su svesni da su im međunarodne okolnosti ovog puta veoma povoljne, čak i znatno povoljnije nego 1912, kada su stvorili svoju prvu državu. To je period urušavanja bipolarne podele sveta, nestanka Varšavskog pakta, raspada SSSR-a...

 
Kosovo i Metohija

Kosovo i Evropska Unija: pitanje identiteta i demokratije?

Bogdana Koljević   
utorak, 17. jun 2008.

Pitanje priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova otvorilo je niz najozbiljnijih teorijskih i praktičnih pitanja i dovelo do novog preispitivanja odnosa među njima: pitanja države, nacije, identiteta, suvereniteta...

 
Kosovo i Metohija

Pred našim očima

Aljbin Kurti   
ponedeljak, 09. jun 2008.

Srpski zahtevi za teritorijom na Kosovu ne završavaju se sa severom Kosova već tu samo počinju. Sve dok Srbija na severu organizuje bučne kriminalne nemire, u drugim delovima Kosova organizovaće tihe nemire.

 
Kosovo i Metohija

Vidovdanska skupština brine Albance i EU

Vladimir Radomirović   
ponedeljak, 30. jun 2008.
Prištinu teši drastično smanjenje snaga Unmika, koji do kraja oktobra mora da otpusti 80 odsto službenika. Rekonfiguracija druga reč za nestajanje.
 
Kosovo i Metohija

Odbrana Kosova nema alternativu

Miloš Jovanović   
četvrtak, 26. jun 2008.

Ovi konkretni primeri samo potvrđuju nešto što je nebrojano puta javno izrečeno a to je da za stranke poput DS-a, G17 i LDP-a „evropski put” Srbije nema alternativu. On se mora nastaviti, ako treba i na uštrb borbe za očuvanje Kosova i Metohije. 

 
Kosovo i Metohija

Šef UN najavljuje promenu na Kosovu

Robert Markuand   
utorak, 24. jun 2008.

Većinu vremena u proteklih devet godina, Kosovari su sebe opisivali kao posmatrače sopstvene sudbine; budućnost ovog grada kontrolisali su Moskva, Vašington, Brisel i Njujork. Odlazak UN bi mogao da bude početak promene.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo - zamrznuti konflikt i živa rana

Vilijam Montgomeri   
subota, 21. jun 2008.

Zapadna međunarodna zajednica i dalje ne shvata u potpunosti stepen srpske privrženosti Kosovu. Ona je napravila pogrešnu pretpostavku da će DS u slučaju da uspešno formira narednu srpsku vladu dozvoliti da to pitanje tiho zamre.

 
Kosovo i Metohija

Nezavisnost plus asimetrični protektorat

Edita Tahiri   
četvrtak, 19. jun 2008.

Na političkom planu, Kosovo u odredenoj meri ostaje protektorat, ovoga puta asimetričnog tipa. Iz pisma Ban Ki Muna vidi se da će u jednom delu Kosova protektorat ostati snažniji, dok će u drugom delu moći da bude slabiji. 

 
Kosovo i Metohija

Izveštaj Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o radu UNMIK-a

NSPM   
četvrtak, 19. jun 2008.

Ovaj izveštaj se podnosi Savetu bezbednosti povodom devet godina privremene uprave pod okriljem Ujedinjenih nacija, uz podršku ključnih operativnih partnera, uključujući EU, Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju.

 
Kosovo i Metohija

Raspolućena kosmetska realnost

Vasilije Sekulić   
sreda, 18. jun 2008.

Takođe, zvanični Beograd bi trebalo najozbiljnije da razmotri signale koje već duže vreme šalje ne samo vojni, nego i politički establišment iz Kremlja, a odnosi se na rusku vojnu pomoć Srbiji. Za početak, Beograd bi trebalo da pozove ruske vojnike da se vrate na Kosmet.

 
Kosovo i Metohija

Zašto srpska politika prema terorizmu i separatizmu nije preventivna?

Slađan Nikolić   
utorak, 17. jun 2008.

Tek kad je tzv. Ustav tzv. Nezavisnog Kosova stupio na snagu, naši političari su se setili da reaguju, iako je to moglo mnogo ranije, jer sam proces njegovog donošenja nije bio nikakva tajna, niti je on donet za jedan dan.

 
Kosovo i Metohija

Haradinaj poručio Tačiju da pazi šta radi

Slađan Nikolić   
utorak, 10. jun 2008.

Na pitanje da li ovaj napad na Tačijevu kuću može biti povezan sa starim neprijateljstvom između njega i Ramuša Haradinaja, Eljšani je odgovorio da nema takva saznanja, ali da se svi mogući motivi ovog događaja ispituju. 

 
Kosovo i Metohija

Po čemu su slični Hašim i Rugova?

Adnan Abraši   
petak, 06. jun 2008.

Obratimo pažnju na nekoliko karakteristika političkih poduhvata Hašima Tačija – danas, primetićemo dosta sličnih elemenata sa Ibrahimom Rugovom – nekada. Element koji se ne javlja samo kod ove dve izvanredne osobe je njihova servilnost prema naređenjima međunarodne zajednice. 

 
<< Prva < Prethodna 21 22 23 24 25 Sledeća > Poslednja >>

Strana 21 od 25
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner