понедељак, 15. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Застава, Бор, Сартид – има ли краја брљотинама?

Коста Драганић   
четвртак, 02. август 2012.

Шта ми сад имамо? Још један преврућ кромпир. Сартид је ’’опет наш’’ постао у јануару. Онда смо се мало забављали па као преговарали са самим собом и синдикатима, и тек у априлу расписали тендер за новог стратешког партнера. Рокове смо од тад три пута померали.

 
Економска политика

Србија и нови ЕУ уговор о економској и монетарној унији

Дејан Мировић   
понедељак, 23. јул 2012.
У члану 5 Уговора о стабилности се наводи да ће државе потписнице бити обавезне да свој предлог економских мера доставе Савету ЕУ и ЕК на усвајање. Државе потписнице ће такође морати да пристану на оштру контролу примене тих одобрених мера од стране ЕУ.
 
Економска политика

Одрешене руке Млађана Динкића

Јован Б. Душанић   
понедељак, 16. јул 2012.

Динкић нас годинама убеђује у успешност у свом досадашњем раду, а оно на шта је посебно поносан јесте стабилан курс динара и „здрав“ банкарски систем. Невероватно али истинито, он покушава да докаже како може постојати стабилан новац и здраве банке у презадуженој држави.

 
Економска политика

Тржиште у Србији – бог са много лица

Драшко Вуксановић   
четвртак, 05. јул 2012.

Да ли то што је Нозиков обућар добар и има право да брже напредује значи да је ДОС-ову приватизацију требало подржати? Не значи. И где је онда поентилизам? У језику и односу према језику, у логици и односу према појму и стварности.

 
Економска политика

Глобализација и неолиберализам

Бранко Васиљевић   
петак, 22. јун 2012.

Оваква концепција ММФ-а производи гомилање дугова и кризе, нарочито у земљама у којима је некритички прихваћена као основа макроекономске политике стабилизације и развоја.

 
Економска политика

Четири економска аргумента против ЕУ

Дејан Мировић   
субота, 16. јун 2012.

Упоредни подаци из источноевропских држава чланица ЕУ који највише забрињавају су свакако они који се тичу раста популације која живи испод границе сиромаштва. На пример, улазак у ЕУ је довео до повећања броја људи који живе испод границе сиромаштвa.

 
Економска политика

Фискалне мере - болно решење за српску економију

Владимир Ристановић   
понедељак, 11. јун 2012.
Са повећањем пореза, ПДВ-а, локалних такси и других намета, смањују се агрегатна тражња и потрошња, опадају инвестиције. Раст пореза директно погађа реални сектор. Ефекти на тржишту новца испољавају се тек са променом БДП-а, а како се смањује БДП тако се непосредно смањују порески приходи.
 
Економска политика

ЕУ, Србија и усвајање "аки комунитера"

Дејан Мировић   
субота, 02. јун 2012.

Претходним дефиницијама из Уговора из Мастрихта и Уговора из Амстердама, треба додати и Декларацију о подели надлежности која прати Лисабонски уговор.

 
Економска политика

Реиндустријализација Србије

Јово Р. Дробњак   
субота, 19. мај 2012.

Разрадом просторног плана са предложеним саобраћајним трансферзалама, оцењује се да се у само ове три гравитационе зоне може лоцирати око стотину мањих и већих индустријских зона.

 
Економска политика

Еврозона – раст ризика код спасавањa Шпаније и Италије

Оксфорд аналитика   
понедељак, 14. мај 2012.

Ситуација Шпаније се погоршава и чињеницом да њене банке морају предузети прикупљање средстава у клими која је постала све неповољнија. Италија је у бољем положају: већ је ограничила буџетски дефицит и обезбедила значајна средства.

 
Економска политика

У сендвичу између трговаца и банкара

Јован Б. Душанић   
уторак, 31. јул 2012.

Сва купљена роба без ограничења (врсте робе и вредности) може се платити чеком који доспева за седам месеци, па робу купљену сада у јулу плаћам тек у фебруару наредне године.

 
Економска политика

Хрватски продор на Исток

Трифун Ристић   
четвртак, 19. јул 2012.

У својим односима са Србијом Хрватска врло систематично гледа своје интересе, због чега је дискриминација српске робе и српских компанија у Хрватској била врло раширена.

 
Економска политика

После Грчке на реду је Шпанија – нека се припреми Италија

Јован Б. Душанић   
субота, 07. јул 2012.

Шпанија ће од Европе добити 100 милијарди евра како би спасао своје банке али ће шпанска влада, која је гарант споразума, сносити сву одговорност за одобрена средства. Пошто ће помоћ бити исплаћивана у фазама.

 
Економска политика

Изазови "постамеричког" света

Милан Пурић   
понедељак, 25. јун 2012.
Мексико, Турска, Индонезија, Јужна Кореја, Вијетнам, Малезија, Нигерија су у великом економском расту. Ове државе довеле су највећим делом своје становништво у ситуацију да осете тако потребан оптимизам, који покреће највећу силу, људску здружену енергију.
 
Економска политика

Конузиново ''Слово љубве'' српским привредницима

Радојка Тмушић Степанов   
уторак, 19. јун 2012.

Ово ће засигурно остати забележене и као својеврсна опомена и као одговор онима, који упорно провлаче фалш тврдњу да ''Руси само причају, али паре не дају''. Изјава ''Пара има! Пројеката нема!'' говори све.

 
Економска политика

ММФ као нужно зло

Јован Б. Душанић   
уторак, 12. јун 2012.

Мислим да од ММФ-а не треба очекивати било какву помоћ у оздрављењу домаће привреде, али Србија је доведена у такво стање да пред ММФ-ом не може да затвори врата.

 
Економска политика

Историјски облици приватизације у Европи

Марија Обрадовић   
уторак, 05. јун 2012.

Класа „инсајдера“ , тј. комунистичка номенклатура, постала је нови власник друштвеног капитала и активни учесник транзиције, док је пауперизована радничка класа постала пасивни објекат друштвеног преображаја.

 
Економска политика

Домаћинска уместо "бећарске" економије

Јован Б. Душанић   
четвртак, 31. мај 2012.

Нама остаје само нада да ће у Србији, у догледној будућности, бити формирана влада, која ће обезбедити да се економска политика реализују у интересу огромне већине грађана, а не у интересу светске олигархије и крупног капитала.

 
Економска политика

Економска статистика у огледалу

Дејан Бараћ   
петак, 18. мај 2012.

Када је у питању животни стандард становништва Србије – озбиљним анкетама би требало да се утврди колико заправо домаћинства приходују током месеца, квартала или године. Јер, исплаћене и опорезоване зараде нису права мера животног стандарда становништва Србије.

 
Економска политика

Пинокио објашњава привлачење страних улагача у Србију

Мирослав Н. Јовановић   
среда, 02. мај 2012.

Економска наука и успешна пракса одавно су одговориле на могућу недоумицу о најприкладнијем начину за привлачење улагача из иностранства. Ти начини су да се улагачима понуди велико тржиште, друштвена стабилност, добра инфраструктура, поуздани и конкурентни локални добављачи и образована радна снага.

 
<< Прва < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Последња >>

Страна 11 од 35
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер