Početna strana > Debate > Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora

Samar pao, magarac ostao

Jovan Plamenac   
subota, 18. maj 2024.

„Crna Gora će u Generalnoj skupštini UN glasati za rezoluciju o Srebrenici“, kazao je premijer Milojko Spajić u Skupštini na „premijerskom satu“.

 
Srbija i Crna Gora

Da, srpske su - i pomirite se s tim!

Nikola Tanasić   
petak, 07. april 2023.

Nije iznenađenje da je izborni poraz Mila Đukanovića, višedecenijskog (ali, kako se ispostavilo, ipak ne i "doživotnog") gospodara, samodršca i tiranina Crne Gore, izazvao buru emocija na hronično podeljenoj i polarizovanoj političkoj sceni ove zemlje. Ipak, čini se da ništa nije privuklo toliku pažnju koliko slavlje, radost i euforija crnogorskih Srba.

Ili, ako hoćete, onih Crnogoraca koji su svoje oduševljenje političkom pobedom nad "najdugovečnijim evropskim diktatorom" slavili na previše srpski način, prenaglašavajući svoju etničku i religijsku pripadnost, ili prostije rečeno – srbujući.

Razočarane pristalice Đukanovića po društvenim mrežama naširoko su delile slike narodnog slavlja u Podgorici, Beranama, odnosno Herceg Novom, i brojale zastave. Preciznije – srpske zastave

Razočarane pristalice Đukanovića po društvenim mrežama naširoko su delile slike narodnog slavlja u Podgorici, Beranama, odnosno Herceg Novom, i brojale zastave. Preciznije – srpske zastave.

Veksilološka titanomahija i srpsko proleće

Pitanje zastave, poput većine drugih identitetskih tema u Crnoj Gori, predstavlja neuralgičnu tačku javnog diskursa koja se u ovoj zemlji nije pojavila preko noći. Pitanje nacionalne zastave u periodu nakon raspada SFRJ tesno je pratilo spori i džombasti put najmanje jugoslovenske socijalističke republike od srpskog ka antisrpskom nacionalizmu.

U periodu od 1947. do 1993. zastave Srbije i Crne Gore u sastavu jugoslovenskih federacija (sa petokrakom i bez nje) praktično se nisu razlikovale.

Crna Gora tada pravi prvi iskorak diskontinuiteta u odnosu na "drugo oko u glavi" tako što usvaja drugačije razmere zastave u odnosu na Srbiju, i menja nijansu jedne od boja od tradicionalne plave u "tradicionalniju" plavetnu.

Međutim, pošto je stanovništvo ovu distinkciju u velikoj meri ignorisalo, neposredno pred raspisivanje referenduma o nezavisnosti, crnogorske vlasti su 2004. godine – dekretom i bez referenduma – odabrale veksilološko rešenje koje se trenutno koristi, a koje je zasnovano na jednoj od istorijskih zastava crnogorske vojske, tzv. "alaj-barjaku".

Iako daleko od najpopularnije zastave među samim Crnogorcima, alaj-barjak je bio zgodan jer je pravio lako uočljiv simbolički rez u odnosu na tradicionalni srpski trikolor, a istovremeno je bio "sekularniji" u odnosu na znatno omiljeniji "krstaš-barjak".

Litije za spas svetinja Srpske pravoslavne crkve preko noći prerasle u jedno malo "srpsko proleće", čiji je nedvosmisleni simbol bila upravo – srpska trobojka

Da đukanovićevsko "lomljenje mozga" i "transplantacija identiteta" nisu prošli toliko glatko postalo je jasno krajem 2019. kada su litije za spas svetinja Srpske pravoslavne crkve preko noći prerasle u jedno malo "srpsko proleće", čiji je nedvosmisleni simbol bila upravo – srpska trobojka.

Jednostavna svesrpska narodna zastava, bez ikakvih grbova i simbola, počela je da iskrsava na svakom koraku, neuporedivo brže nego što su kerberi DPS režima stizali da ih prekreče. Na samim litijama različite varijante trikolora – narodna srpska zastava, zastava Kraljevine Crne Gore (tzv. "barjak kralja Nikole"), različite varijante zastave SPC, a neretko i državne zastave Republike Srbije, bile su kudikamo učestalija pojava od zvanične crnogorske zastave.

U nacionalističkim montenegrinskim medijima to je bio idealan povod za novi talas antisrpske histerije i optužbi na račun Srbije za vođenje "hibridnog rata" i "velikosrpske politike", odnosno kampanje "posrbljavanja Crne Gore".

Srpske, nego čije?

U tom kontekstu, opaske Đukanovićevih pristalica da se svrgavanje bezmalo monarha od Montenegra slavilo uz srpske zastave ne pogađa daleko od mete. Najzad, sam Đukanović je u svojoj poznoj političkoj karijeri sve žetone stavio na antisrpsku politiku, zasnovanu ne samo na kvarenju odnosa sa Srbijom i Crkvom, nego i na sve agresivnijoj i sve opipljivijoj diskriminaciji vlastitih građana koji su se usuđivali da se i dalje "rodno identifikuju" sa svojim babama i dedama Srbima.

Tako je i Đukanovićev pad bio u srpskom znaku na svakom koraku – tragikomični projekat "crnogorskog jezika" nije uspeo da pretvori srpski jezik u "jezik nacionalne manjine", pokušaji da se konfiskuje imovina srpske Crkve su propali, nastojanja da se od srpskog naroda napravi varvarsko Drugo po uzoru na političke kasabe Zagreba, Sarajeva, odnosno Prištine, nisu urodili plodom, i na kraju su i sami Crnogorci sa ulica počeli da mu viču da odlazi mašući – srpskim zastavama.

Da, srpskim. Pomirite se s tim. Iako je nakon nesumnjivo revolucionarnih zbivanja 2020. učinjen značajan napor da se amortizuje šteta forsiranjem "Nikolinog barjaka" kao alternative politički zapaljivijoj Narodnoj zastavi, zajedničkoj i za Srbiju, i za Srpsku, i za Crnu Goru, i za bivšu RSK, duh je pušten iz boce, i Đukanovićevim "Dukljanima", "Morlacima", i "Starocrnogorcima" i Nikolina zastava već je bila – previše srpska.

Izjednačavanje Srpstva sa političkim i zakonskim sistemom (avonojevske) Srbije predstavlja igranje upravo na onu kartu nacionalne podele na kojoj je Đukanović decenijama temeljio svoju vlast

U tom kontekstu u najmanju ruku neobično deluje žurba i nervoza niza srpskih komentatora da što pre objasne kako to uopšte nisu bile srpske zastave. Ignorišući činjenicu da su se na ulicama crnogorskih gradova na sve strane mogle naći Narodne zastave i čak Državne zastave Srbije, a da su u Beranama razvili barjak SPC (trobojku sa krstom sa ocilima) od 120 metara, jedan deo srpskih kibicera potrčao je da objasni rezigniranim đukanovićevcima da Nikolini i crkveni barjaci "nisu srpski", jer ne predstavljaju – Republiku Srbiju.

Ovo izjednačavanje Srpstva sa političkim i zakonskim sistemom (avonojevske) Srbije predstavlja igranje upravo na onu kartu nacionalne podele na kojoj je Đukanović decenijama temeljio svoju vlast u ovoj zemlji.

I zaista – u kojem paralelnom svemiru državna zastava ili krstaš-barjak Kraljevine Crne Gore, istorijske države koja je po ideologiji, folkloru, i ikonografiji svakako bila srpskija i od današnje Srbije, pa i od Republike Srpske, nije srpska zastava? Ona je to u najmanju ruku u istoj meri koliko i Karađorđeva ustanička zastava iz 1804. ili crveno-belo-plavi trikolor koji je predviđao Sretenjski ustav 1835. godine.

Moglo bi se reći da je ona u većoj meri srpska od zastava SR Srbije i SR Crne Gore sa petokrakom, a svakako više od nesrećne zastave AP Vojvodine koju je Čankova LSV dekretom nametnula severnoj srpskoj pokrajini u isto vreme (i na isti način) kao Đukanović Crnogorcima alaj-barjak.

Ekskluzivno i inkluzivno Srpstvo

Nemojte imati nikakve sumnje – ujedinjeno Srpstvo predstavlja razuzdanu revolucionarnu stihiju koja je sa Balkana počistila Osmansku i Austrougarsku imperiju, tuđinska carstva koja su na njemu bila prisutna vekovima. Ujedinjeno Srpstvo stajalo je u korenu antifašističkog otpora u okupiranoj Jugoslaviji, i u korenu otpora novom NATO-kolonijalizmu nakon raspada SFRJ. Ujedinjeno Srpstvo je bauk koji dan-danas kruži Balkanom, i kome arhitekte novog kolonijalizma ni po koju cenu neće dozvoliti da raširi krila i diše punim plućima.

I stoga se nemojte iznenaditi što se protiv transgraničnog srpskog jedinstva u jednakoj meri kopa, burgija rovari u Srbiji, koliko i u Crnoj Gori.

Uostalom, i priča o zastavama ima drugu stranu – dok su Đukanovićevi Montenegrini forsirali alaj-barjak kao vizualni diskontinuitet sa Srpstvom, postpetooktobarske vlasti u Srbiji su promovisale "malosrpski", tj. "srbijanski" (sic!) identitet i forsirale u javnoj upotrebi Državnu zastavu Srbije, sa "pretkumanovskim" grbom, sa plavom bojom "tradicionalno" potamnjenom da se što upadljivije razlikuje od crnogorske, ali i ruske trobojke.

Srpstvo nikada nije bilo ekskluzivno, već inkluzivno, baš kao što je Nebeska Srbija delatni, etički ideal kome se nikada nije kasno prikloniti

U retkim naletima brige za čistoću srpskog nacionalnog identiteta, srpski građanisti i crnogorski nacionalisti, uz svesrdnu pomoć i terciranje "pravovernih Srba" (iz Crne Gore, a i šire) zajedničkim snagama pokušavaju da duh Srpstva ponovo uguraju u bocu ozloglašenog "srbijanstva", a da sve što je srpsko izjednače sa Republikom Srbijom. Pa tako i zastavu.

Srpstvo, međutim, nikada nije bilo ekskluzivno, već inkluzivno, baš kao što je Nebeska Srbija delatni, etički ideal kome se nikada nije kasno prikloniti. Ideal koji naširoko transcendira avnojevske granice i okvire Ustava iz 2006. godine.

Srbi sebi ne mogu dozvoliti da se ponašaju kao uvređena mlada, niti si mogu dozvoliti da otuđuju i poklanjaju neprijateljima svoje nacionalne i istorijske simbole, niti svoje sunarodnike

Crna Gora nije samo vekovna (i zavetna) zemlja srpskog naroda, zemlja po kojoj su uzduž i popreko razbacane srpske svetinje, zemlja srpskog ponosa, srpskih grobalja, i najvećeg srpskog pesnika. Crna Gora je takođe zemlja u kojoj srpski narod ima vitalne, egzistencijalne interese, koji se direktno sukobljavaju sa interesima stranih kolonijalista i njihovih lokalnih satrapa i podizvođača.

U sukobu tih interesa odavno su skinute rukavice. I zato Srbi sebi ne mogu dozvoliti da se ponašaju kao uvređena mlada, niti si mogu dozvoliti da otuđuju i poklanjaju neprijateljima svoje nacionalne i istorijske simbole. Niti svoje sunarodnike.

(RT Balkan)

 
Srbija i Crna Gora

Tarifa za čast ili kad se od profesora srpskog traži polaganje „crnogorskog jezika“ kao uslov za sticanje CG državljanstva

Marija Jelić   
utorak, 18. oktobar 2022.

Bivša ministarka u Vladi Crne Gore Vesna Bratić je na svom fejsbuk nalogu podijelila tekst profesorke srpskog jezika i južnoslovenskih književnosti Marije Jelić.

 
Srbija i Crna Gora

Vlada Zdravka Krivokapića uništavala svest Crnogoraca o njihovom identitetu, čak negirajući da on postoji

Milo Đukanović   
utorak, 09. avgust 2022.

Iako ponekad kratko pamtimo, maloumni nijesmo. Vlada Zdravka Krivokapića je po temelju uništavala svijest Crnogoraca o njihovom identitetu, čak negirajući da on postoji

 
Srbija i Crna Gora

Crna Gora u hrvatskim očima - nekad i sad

Nenad Pivaš   
nedelja, 07. novembar 2021.

Tako da glasna podrška koja iz Hrvatske stiže montenegrinskom nacionalizmu u kombinaciji sa sve izraženijo radikalizacijom ovih drugih može verovatno u većoj meri da ubrza i oslabi Đukanovića nego što tome doprinosi nova vlast – od mnogih nepravedno optužena za „velikosrpstvo“

 
Srbija i Crna Gora

Sve je dobro kad se dobro svrši ili kako je Crna Gora ponovo našla sebe

Slobodan Samardžić   
utorak, 07. septembar 2021.

Razume se da se posle svega Crna Gora mora graditi na načelima moderne državnosti kao sekularna, demokratska, pravna država. Ali, pošto Crna Gora nije tikva bez korena, ona se nikada ne može odreći svog istorijskog temelja koji je postavljen vekovima pre nastanka moderne države

 
Srbija i Crna Gora

Prilog razumevanju nacionalnog pitanja u Crnoj Gori i zašto je Milo Đukanović najveći "otac crnogorske nacije"!?

Nenad Pivaš   
nedelja, 27. jun 2021.

Sa delovanjem Mila Đukanovića on je u mnogome raširen i po raznim drugim delovima Crne Gore, tako da se o Milu sa razlogom može govoriti kao o „ocu crnogorske nacije“. On tu „titulu“ zaslužuje puno više od bilo koga iz komunističkog rukovodstva

 
Srbija i Crna Gora

Kuvanje crnogorske žabe

Petar Gordić   
sreda, 26. maj 2021.

Neka uređuju stvari u svojoj kući kako hoće. Ali onako kako je ta država deo njihovog identiteta, ta crkva koju u državnom loncu kuvaju je deo mog identiteta. Crkva želi dijalog i dogovor, ali ne želi ucene, manipulacije i jednostrana tumačenja istorijskih činjenica

 
Srbija i Crna Gora

21. maj 2006. kao dan oslobođenja od iluzija i početka srpske konsolidacije

Darko Đogo   
nedelja, 16. maj 2021.

Da obnovimo kosovski zavijet kao imperativ svakodnevnog života. Budemo li takvi ljudi, imaćemo šta i da očekujemo i čemu da se nadamo. Jer svega ostalog ima na svijetu mimo nas

 
Srbija i Crna Gora

Bebin „Udar“ - ovaj put - slabo udara

Protojerej Jovan Plamenac   
četvrtak, 27. avgust 2020.

Biti kriminalac u Crnoj Gori danas znači biti pod medijskom zaštitom Tvog „Udara“. A naći se na udaru Tvog „Udara“, znači da si neko i nešto u borbi protiv kriminala u Crnoj Gori

 
Srbija i Crna Gora

U Crnoj Gori, za sada, ništa novo

Mirjana Radojičić   
nedelja, 23. april 2023.

Da sumiramo: u Crnoj Gori ni nakon nedavnih političkih promena još uvek ništa novo, ili bar ne ništa krupnije i za srpski narod i njegovu matičnu državu Srbiju relevantno. I, na toj činjenici malo šta može da promeni (pokajničko?) prisustvo novoizabranog crnogorskog predsednika vaskršnjoj liturgiji u jednoj od podgoričkih bogomolja Srpske pravoslavne crkve

 
Srbija i Crna Gora

Predsednički izbori i Crna Gora na novoj prekretnici

Mirjana Radojičić   
subota, 18. mart 2023.

U senci rata u Ukrajini koji već više od godinu dana boji globalno-političku scenu, i dramatičnih evroameričkih pokušaja da se "preko noći" razreši višedecenijski kosmetski čvor koji proteklih meseci senče politički život regiona, u susednoj Crnoj Gori odvijala se kampanja za predstojeće predsedničke izbore. Vanredne okolnosti u kojima zbog dešavanja na istoku Evrope živi ceo kontinent, ali i znatni delovi ostatka sveta, učinile su da predizborna kampanja bude vremenski "komprimirana" u donedavno nezamislivih dvadesetak dana. A njen početak obeležio je govor još uvek aktualnog predsednika države i jednog od predsedničkih kandidata na tribini u jednoj crnogorskoj varošici na granici sa Albanijom u kojem je, između ostalog, svojim protivkandidatima na izborima poručio da će ga pobediti "taman onako kako ste pobjeđivali tokom svih prethodnih decenija".

 
Srbija i Crna Gora

Čemu Srbi mogu da se nadaju kada Montenegrini čak i Dritana smatraju "velikosrbinom" i "četnikom"?

Nenad Pivaš   
ponedeljak, 22. avgust 2022.

Svim ovim oni Srbima i Srbiji šalju jasan signal. Poručuju nam da su oni grupacija sa kojom Srbi ne mogu postići nikakav kompromis i sporazum. Poručuju da oni raison d'être Crne Gore vide isključivo u tome da ista bude antisrpska tvorevina i ništa drugo

 
Srbija i Crna Gora

"Napredni u nazadovanju" - Prilog razumevanju srpsko-crnogorskog spora

Petar Gordić   
sreda, 02. februar 2022.

Crnogorski korpus trebalo bi da vode umereniji ljudi, poput Miodraga Lekića ili Nebojše Medojevića. Oni koji bi sa Srbima napravili dogovor i živeli u miru, bez asimilacije i međusobne netrpeljivosti. Bojim se da to danas nije moguće zbog elite koja vodi crnogorsku naciju. Porast ekstremizma na toj strani glavni je krivac za sve gore odnose između Srba i Crnogoraca

 
Srbija i Crna Gora

Mitropolit Amfilohije kao svedok Božije ljubavi u besudnoj zemlji

Petar Gordić   
ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Umeo je Amfilohije ponekad da pretera. Sa druge strane, postavlja se pitanje kako se boriti protiv sekte i paracrkve osim tako što ćeš je izrugivati ruglu. Ne možeš je ignorisati jer je agresivna i nametljiva

 
Srbija i Crna Gora

Kome su odzvonila zvona u Crnoj Gori

Ana Otašević   
ponedeljak, 06. septembar 2021.

Namera Mila Đukanovića da iskoristi ustoličenje mitropolita Joanikija za politički teatar u kome će se prikazati kao branitelj Crne Gore od "velikosrpske agresije" je propala

 
Srbija i Crna Gora

Pad Krivokapićeve vlade ne bi Srbima doneo ništa dobro, već samo obradovao Đukanovića

Miroslav Samardžić   
četvrtak, 03. jun 2021.

Amfilohije je dobro razumeo da je identitet Crnogoraca uvek bio dvojan: oni su bili i Srbi i Crnogorci, za njih su ti aspekti vlastitog viđenja neodvojivi. Dovoljno je pogledati kako su ta dva identiteta isprepletena u Njegoševom Gorskom vijencu

 
Srbija i Crna Gora

Đukanović ponovo crta metu i stavlja žutu traku građanima koji su glasali da Crna Gora nastavi u zajednici sa Srbijom

Zdravko Krivokapić   
sreda, 19. maj 2021.

Đukanović je po ko zna koji put od 2006. nacrtao metu i stavio žutu traku onim građanima koji su na referendumu glasali da država Crna Gora život nastavi u zajednici sa Srbijom, a njih je, podsjećam ga, skoro polovina države

 
Srbija i Crna Gora

Apsolutno ne očekujem da sada nešto može da se promeni i da se ne ispoštuje izborna volja građana koji su glasali za promenu vlasti u Crnoj Gori

Gojko Perović   
sreda, 02. septembar 2020.

 Apsolutno ne očekujem da sada nešto može da se promeni i da se ne ispoštuje izborna volja građana koji su glasali za promenu vlasti. Stvari su na parlamentarnim izborima jasno trasirane. Za mene, kao građanina Crne Gore, taj scenario, da se naknadno promeni izborna volja je — nemoguć! 

 
Srbija i Crna Gora

Sekula Drljević i Milo Đukanović – od velikosrpstva do „montenegrizacije“

Nenad Pivaš   
ponedeljak, 17. avgust 2020.

Ovaj vid unutarsrpskog regionalnog rasizma je posebno opasan, jer kao što smo imali priliku da vidimo crnogorsko antisrpstvo je svoje poreklo zapravo imalo u crnogorskom nadsrpstvu

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Poslednja >>

Strana 1 od 8
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner