Početna strana > Debate > Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora

Igra u igri

Duško Kovačević   
utorak, 20. april 2010.

Da li su lična korist, liberalno tržišni principi ili pragmatika uticali na Murov preferirajući politički ukus kada su u pitanju crnogorske prilike hipotetičko je pitanje, ali moramo uzeti u obzir različite pretpostavke kako bismo bolje shvatili i anticipirali njenu ishodišnu suštinu.

 
Srbija i Crna Gora

Niže od dna

Duško Kovačević   
utorak, 09. mart 2010.

Da li smo mi Crnogorci danas sinonim za strašila, paklene trgovce droge, bezosjećajne surove ubice od kojih se plaše i strahuju ne djeca, nego i svemoćni državni funkcioneri okolnih država?

 
Srbija i Crna Gora

Zašto Srbi ne prihvataju nezavisnu državu „Crnu Goru“ kao svoju

Radomir Radević   
sreda, 10. februar 2010.

Crnogorska politička i intelektualna elita ostala i dalje ne prihvata da neko može, smije i treba da se izjasni kao Srbin, i da u isto vrijeme uživa sva građanska prava garantovana Ustavom i međunarodnim ugovorima.

 
Srbija i Crna Gora

Govor u Bijelom Polju - sabornost i svetost

Vuk Jeremić   
nedelja, 31. januar 2010.

Srbija i Crna Gora uvek su kroz istoriju koračale zajedno. Nikada nismo bili zavađeni, i ne smemo nikada biti. Setimo se da su danas, kao i u Savino vreme, odnosi u svetu promenljivi, a da ono što je večno je naše bratstvo.

 
Srbija i Crna Gora

Kuc–kuc

Želidrag Nikčević   
četvrtak, 24. decembar 2009.

Ne mogu da slušam njihovu kuknjavu: oni su mafijašku komponentu potpuno svesno uračunali u dugogodišnju podršku Đukanovićevom projektu, na njoj zasnovali svoje karijere i uspehe, a sad su tobož iznenađeni kad ih vlastiti politički stav presretne u mraku, naoružan i loše maskiran.

 
Srbija i Crna Gora

Ćutanje

Nikola Ivanović   
petak, 11. septembar 2009.

Čudi tvrdnja da se Crna Gora prepoznaje po ćutanju o nevoljama „Vijesti“. Ćutanje o udesu „Dana“, međutim, dugo traje. Ubistvo Duška Jovanovića mediji su pratili prilično uzdržano, zadržavajući neku antikvarnu mirnoću. TV slika nije registrovala nepregledne povorke koje su danima obilazile mjesto ubistva.

 
Srbija i Crna Gora

Moć intelektualne samocenzure u Crnoj Gori

Duško Kovačević   
subota, 29. avgust 2009.

O kakvom angažmanu intelektualaca govorimo u državi u kojoj, između ostalog, penzioneri prodaju budućnost svojih unuka za vreću brašna, za obećanu povišicu ili imaginarnu zaostalu penziju?

 
Srbija i Crna Gora

Crnogorski stav je - šta kažu jači

Svetozar Marović   
nedelja, 09. avgust 2009.

Prije Crne Gore, Kosovo je priznalo većina zemalja EU, Amerika...Nije bilo pritisaka na Crnu Goru da prizna Kosovo. Pritisak je u odgovornosti izbora - da li ćete izabrati ono što podržavaju vaši najjači saveznici u evroatlantskim integracijama ili ne.

 
Srbija i Crna Gora

Crna Gora: gde biva što biti ne može

Nikola Tanasić   
četvrtak, 11. jun 2009.

Naša dojučerašnja braća nas, preko Uneska i Venecijanske komisije obaveštavaju da smo ih okupirali i terorisali, uništavali njihov identitet, nezavisnost i kulturnu posebnost, te se žale celom svetu da je Montenegro bila još jedna žrtva velikosrpske histerije.

 
Srbija i Crna Gora

Otvoreno pismo predsedniku Srbije povodom njegovih poruka sa Cetinja

Momčilo Vuksanović   
subota, 06. jun 2009.

Vi danas djelovanje Srpskog nacionalnog savjeta, kao jedinog mehanizma pomoću kojeg Srbi mogu ustavno-pravnim sredstvima zaštititi svoj identitet, proglašavate štetnim! Po koga štetnim, gospodine predsjedniče?

 
Srbija i Crna Gora

"Nova crnogorska književnost" ili o prednosti prelaska u novu veru

Želidrag Nikčević   
utorak, 23. mart 2010.

Teško je danas naći na jedvite jade opismenjenog Crnogorca koji nije oran da svoju sposobnost verbalnog izražavanja širokogrudo stavi na raspolaganje lično državi, sa uverenjem da to neće proći bez ozbiljnih posledica...

 
Srbija i Crna Gora

Brano Mićunović „suvlasnik“ Crne Gore

Vladimir Jovanović   
petak, 05. mart 2010.

On nije tipični postjugoslovenski mafijaš; ne glupira se bahatim pokazivanjem moći, i javnim skandalima ne traži đavola, a vlasnik je najvećih crnogorskih kockarnica i šef grupe „Amerika“.

 
Srbija i Crna Gora

Iskušenja bliskosti i jakih emocija

Filip Vujanović   
četvrtak, 04. februar 2010.

Ne treba zaboraviti da je Kosovo priznato osam mjeseci nakon proglašenja nezavisnosti. Kome bi koristilo da Crna Gora dovede u pitanje svoje integracione i ukupne interese, koji bi svakako bili ugroženi odlaganjem ove odluke.

 
Srbija i Crna Gora

Čupanje nacionalne duše

Dragomir Anđelković   
četvrtak, 21. januar 2010.

Režim Mila Đukanovića je podstican da u kritičnom momentu reaguje. Kada deluje da su naša kola usporila kotrljanje niz liticu, crnogorski lider dobije zadatak da ih gurne nizbrdo. I pri tome glasno usklikne: „Ura“. Da se nadaleko čuje i vidi šta radi.

 
Srbija i Crna Gora

Jedinstvo naroda ili kako upokojiti vampira

Radomir Radević   
utorak, 17. novembar 2009.

Narodna stranka je naslednik zelenaške ideologije mutirane komunističkom sviješću. Naime, dok su se Zelenaši borili za posebnost srpske Crne Gore unutar zajedničke države, NS brani Crnu Goru čak i kada je ona izrazito anti-srpska.

 
Srbija i Crna Gora

Demokratija se zaslužuje

Igor Jaramaz   
utorak, 01. septembar 2009.

Crnogorci ljube lance, jer samo uz neprikosnovenu bazu Sistem može da neograničeno širi svoju moć. Najsgiruniji oslonac BRCG Sistema nije 32% Srba, 5% Albanaca, koliko 43% Crnogoraca. Od izbora do izbora, postoji ritualna opsesija u dužnosti Crnogorca da se pokloni svom lideru.

 
Srbija i Crna Gora

Jezički separatizam

Nikola Ivanović   
petak, 14. avgust 2009.

U vrijeme stvaranja novih država jezici se ne dijele, nego množe. Najmlađa država Evrope sa najmlađim, propisanim jezikom je Crna Gora. Kojekako se odnositi prema jeziku znači i misliti kojekako: netačno, približno, neistinito, pisao je Lav Tolstoj.  

 
Srbija i Crna Gora

Primjeri čojstva

Duško Kovačević   
petak, 03. jul 2009.

Aco Đukanović (premijerov brat) je kupio pravo na 7.637 kvadratnih metara državnog zemljišta na kojem se nalazi zgrada podgoričke policije. Za atraktivnu lokaciju licitirali su Mehmed Kolarević (premijerov bivši zet) Tomislav Čelebić (premijerov kum i ortak), Daka Davidović (premijerov prijatelj).

 
Srbija i Crna Gora

Boro i Ramiz

Branimir Marković   
sreda, 10. jun 2009.

Novobalkanske ratove tumači i nemački mislilac Klaus Tevelajt: „Ono što je ovaj rat sprovodio ideološkim i oružanim nasiljem, jeste prinudan kulturni identitet, religija ili etnos, iz čega posle sledi zahtevanje novih granica u novim nacionalnim državama.“

 
Srbija i Crna Gora

Autohtono konstitutivni

Branimir Marković   
ponedeljak, 25. maj 2009.

Osamostaljenjem Rumunije dobri odnosi između dve države i naroda i unutar srbijanski odnosi među etničkim Srbima i Vlasima uvek su bili prijateljski. Sve do nastanka orvelovskog „govora ljubavi“ kada odjednom Savet Evrope donosi deklaraciju po kojoj su Vlasi najdiskriminisanija manjina u Evropi.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća > Poslednja >>

Strana 4 od 7
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner