Početna strana > Debate > Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora

Marko Miljanov – srpski heroj i pisac

Dejan Mirović   
sreda, 15. maj 2013.

Vojvoda Marko je dostojanstveno trpeo sve te uvrede i poniženja. Sa druge strane, knjaz i kamarila oko njega nisu mogli da idu do kraja u obračunu sa tako popularnim čovekom. Marka nisu mogli da uhapse zbog korupcije, ili da ga proteraju kao druge istaknute vojvode iz tog rata.

 
Srbija i Crna Gora

Postizborna kriza u Crnoj Gori

Pavle Vuletić   
petak, 12. april 2013.

Nakon završetka glasanja, Lekićev štab je podneo veliki broj prigovora opštinskim komisijama. Osnovne primedbe su bile usmerene na glasanje poštom, zatim na ubacivanje dodatnih listića u kutiju i precrtavanje listića.

 
Srbija i Crna Gora

Nekoliko pitanja u vezi sa posetom Nikolića Podgorici

Miodrag Miško Vuković   
sreda, 23. januar 2013.

Suverenitet države znači da je država odgovorna prema svojim građanima ali ne znači i da su druge države odgovorne prema građanima drugih država. Da li se to može prepoznati u nastupu predsjednika Srbije, pitanje je na koje će odgovor dati vrijeme koje slijedi.

 
Srbija i Crna Gora

Mir prahu Njegoševom

Živko Peković   
četvrtak, 01. novembar 2012.

Jednom od najvećih ljudi u istoriji ljudskog roda Zavjet je pogažen, Hram je srušen, Grob je oskrnavljen a njegov Lovćen obezglavljen. Rušenje Njegoševog zavjetnog hrama je arhigrijeh, koji ne vide ili neće da vide mnogi Crnogorci.

 
Srbija i Crna Gora

Nepodnošljiva lakoća srbofobije u Crnoj Gori

Nebojša Strugar   
sreda, 15. avgust 2012.

Za skandiranje na Cetinju na rukometnoj utakmici pred TV kamerama ''Srbe na vrbe'' i ''Ubi, zakolji Srbe'' niko nije kažnjen, čak ni opomenom. Vlasti SDPS-a i njihovo partijsko tužilaštvo tu ne vide ništa ružno i protivno Zakonu.

 
Srbija i Crna Gora

Crna Gora je još uvijek pod okupacijom Srbije

Miraš Dedeić   
ponedeljak, 05. septembar 2011.

Mi smo još pod okupacijom srpske Crkve i srpske države. Nemamo pravo na Crkvu, nemamo pravo na jezik, umjesto nacije pišemo etnos, mnogi Crnogorci se osjećaju Srbima.

 
Srbija i Crna Gora

Rasrbljavanje Crnogoraca i dobrosusedski odnosi

Marinko M. Vučinić   
nedelja, 17. jul 2011.

Jasna je bila i ostala politička namera ovog popisa je da se sprovede proces permanentnog smanjivanja zastupljenosti srpskog naroda u Crnoj Gori i nastavi njegova politička i kulturološka marginalizacija i otvoreno kršenja nacionalnih i ljudskih prava.

 
Srbija i Crna Gora

Deficit referendumskog nacionalnog identiteta

Marinko M. Vučinić   
nedelja, 29. maj 2011.

Podaci iz istraživanja o društvenoj situaciji u Crnoj Gori pet godina nakon referenduma pokazuju da bi danas 56 posto stanovnika glasalo za nezavisnost a protiv bi bilo 46 posto. Ovaj podatak je očigledno bio veliki udarac za vladajuće strukture Crne Gore.

 
Srbija i Crna Gora

Rampa za dobre vesti iz Srbije

Nikola Ivanović   
sreda, 06. april 2011.

Vratimo se Evropi bez alternative, kojoj smo se poprimakli, po stoti put. Sada su obje države samo na korak-dva do cilja. Ova ozbiljna, politička tema i zadaća – priključenja društvu evropskih demokratskih naroda - dovela je, izgleda, do zamora materijala i u Podgorici i u Beogradu.

 
Srbija i Crna Gora

Procena rezultata popisa u aprilu 2011. u Crnoj Gori

Goran Nikolić   
sreda, 16. mart 2011.

I srpska i crnogorska nacionalna svest postoje u Crnoj Gori barem u poslednjih vek, možda i vek i po. Nacionalna bifurkacija, odnosno diferencijacija, počela je da se pojavljuje znatno ranije nego što to govori statistika.

 
Srbija i Crna Gora

Sterilni nagoveštaj „crnogorskog proleća“

Duško Kovačević   
petak, 26. april 2013.

Kada se vulgarnoj moći i onom "institucionalnom" (čitaj: dehumanizovanom) pripiše autoritet ultimativne i odlučujuće instance, na što se priprema Lekić, onda se sve, najblaže rečeno, svodi na populizam impotentne želje. U konačnom, Vilijam Blejk bi pak rekao: „Ko želi, a ne djela, rađa kugu“!

 
Srbija i Crna Gora

Režim u Podgorici prvi put nije uveren u svoju pobedu

Pavle Vuletić   
utorak, 26. mart 2013.

Režim istovremeno vodi i antisrpsku i anticrkvenu politiku koja izaziva ogorčenje kod najmanje 30% prosrpski orijentisanog stanovništva. Pokrenut je sudski postupak protiv mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija, proteruju se sveštenici.

 
Srbija i Crna Gora

Sahrana Zorana Žižića i odsustvo crnogorskog državnog vrha

Nikola Ivanović   
sreda, 16. januar 2013.

Zoran Žižić nije bio cikcak političar. Kao predsednik Savezne vlade, odbacio je samoporicateljsku politiku države i podneo ostavku 24. jula 2001. godine zbog izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

 
Srbija i Crna Gora

Dve slike crnogorskih izbora

Stefan Đukić   
ponedeljak, 15. oktobar 2012.

A svim glasačima koalicije ECG, kao i apstinentima samo kažem da nemaju prava na žalbe tokom sledeće četiri godine, oni su ovako odabrali i svojim izborom aminovali zelenaške takse, skupu struju i gorivo, neredovne plate i svuda prisutnu korupciju.

 
Srbija i Crna Gora

"Nirnberški zakoni" u Podgorici

Igor Jaramaz   
subota, 24. decembar 2011.

Na udaru je svaka srpska institucija: od Srpskog nacionalnog saveta do Srpske pravoslavne crkve. Od Matice srpske do najmanjih srpskih stranaka. Od srpskog jezika do himne „Bože pravde“.

 
Srbija i Crna Gora

Naoštrenim zubima na Crnu Goru, njenu kulturu i istorijsko biće

Dukljanska akademija   
petak, 26. avgust 2011.

Na žalost, ima i onih nazovimo javnih ličnosti koje danas izjavljuju „da se stide što su Crnogorci“ a sve zbog vagana beogradskog, a nijednog momenta ne misle da bi se Crna Gora i njegovi preci njih stiđeli. Njihova demo(N)kratija uzrokuje opšte uznemirenje.

 
Srbija i Crna Gora

Crnogorski genetski inženjering

Slavko Živanov   
nedelja, 05. jun 2011.

Srbi van Srbije treba da prestanu da budu Srbi, čime je Srbija toliko oslabljena da je srpsko nacionalno pitanje obesmišljeno. Zato je važno da postanu Crnogorci, da se tom bogu mole, tim jezikom pišu i veruju da su zaista druge nacije i drukčijeg porekla.

 
Srbija i Crna Gora

Rasrbljavanje Crne Gore i crnogorčenje Srba

Veljko Đurić Mišina   
četvrtak, 05. maj 2011.

Austrougarske okupacione vlasti su srušile grobnu zadužbinu a kosti prenele na Cetinje. Crnogorski komunisti su 1971. srušili kapelu koju je o svom trošku podigao kralj Aleksandar I Karađorđević.

 
Srbija i Crna Gora

Crnogorski "originalni falsifikat"

Nikola Ivanović   
petak, 25. mart 2011.

Kad se otvarao konzulat u Subotici, svečanosti su prisustvovali dva predsjednika, dvije susjedne države – Hrvatske i Mađarske. Sam događaj je okvalifikovan kao novi iskorak unapređenja dobrosusjedne saradnje. Tamo unapređivanje, a ovamo unazađivanje.

 
Srbija i Crna Gora

Ugovor Srba i BRCG

Miroslav Vlahović   
četvrtak, 10. mart 2011.

Konstitutivnost je, u ''Strategiji'', vremenski neuslovljena i nedefinisanog sadržaja, praktično stavljena ad acta, i njeno navođenje kao cilja srpske politike ima samo psihološko dejstvo na one o kojima se u ''Strategiji'' govori.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Poslednja >>

Strana 4 od 8
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner