Početna strana > Debate > Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora

Moja Afrika

Duško Kovačević   
utorak, 01. mart 2011.

Postoji i ta zavjerenička teza, prilično ubjedljiva i logična a opet kontradiktorna, koja dokazuje da iza ovih afričkih „facebook“ revolucija stoji „američki projekat kontrole nezadovoljstva“.

 
Srbija i Crna Gora

Nacionalni identitet Crnogoraca

Boris Đurašković   
četvrtak, 17. februar 2011.

Takvo falsifikovanje nacionalnog identiteta i kasapljenje istorije zaista ne poznaje granice. To dokazuje i nedavno otkriće crnogorskog jezika, što je borcima protiv "genocidnog svetosavlja" dalo još veći polet i snagu.

 
Srbija i Crna Gora

Dukljansko popisno zagrijavanje

Nikola Ivanović   
sreda, 09. februar 2011.

Reklo bi se – gdje je mnogo samoproglašenih jezičkih stručnjaka, a jezik im nije struka, mogli bismo posumnjati u njihovo znanje. Zato se i svašta dešava. Kao i 1941, tako i 2011. crnogorski jezik uređuju stranci.

 
Srbija i Crna Gora

Drugi odlazak Mila Đukanovića

Milan Milošević   
subota, 25. decembar 2010.

Sad, cela priča ipak pada u još jedan kontekst. U Hrvatskoj je pokrenuta istraga protiv bivšeg premijera Sanadera, koji se sklonio u Austriju, pa je za njim izdata Interpolova poternica. Na Kosovu Tačija posle dugog ćutanja učestalo pominju u vezi trgovine ljudskim organima.

 
Srbija i Crna Gora

Povika na Crnogorce u Srbiji

Tomislav Krsmanović   
subota, 16. oktobar 2010.

Nama Srbima je danas potrebna sloga više nego li ikad ranije. A ne nove međusobne podele. Potrebne su nam nove mudrosti, i nama iz Srbije i onima iz Crne Gore. Sami pak Crnogorci u Srbiji moraju da shvate današnju situaciju, njima nije nimalo lako između čekića i nakovnja.

 
Srbija i Crna Gora

Bolji političari?

Duško Kovačević   
subota, 15. maj 2010.
Duh devedesetih i raspad Jugoslavije, zahtijevali su isključive, ratoborne, beskrupulozne i međusobno suprotstavljene političare, đukanovićevskog senzibiliteta. Ležerni, kulturni i civilizovani predsjednici poput Borisa Tadić i Iva Josipovića, vjesnici su jednog novog doba.
 
Srbija i Crna Gora

"Nova crnogorska književnost" ili o prednosti prelaska u novu veru

Želidrag Nikčević   
utorak, 23. mart 2010.

Teško je danas naći na jedvite jade opismenjenog Crnogorca koji nije oran da svoju sposobnost verbalnog izražavanja širokogrudo stavi na raspolaganje lično državi, sa uverenjem da to neće proći bez ozbiljnih posledica...

 
Srbija i Crna Gora

Brano Mićunović „suvlasnik“ Crne Gore

Vladimir Jovanović   
petak, 05. mart 2010.

On nije tipični postjugoslovenski mafijaš; ne glupira se bahatim pokazivanjem moći, i javnim skandalima ne traži đavola, a vlasnik je najvećih crnogorskih kockarnica i šef grupe „Amerika“.

 
Srbija i Crna Gora

Iskušenja bliskosti i jakih emocija

Filip Vujanović   
četvrtak, 04. februar 2010.

Ne treba zaboraviti da je Kosovo priznato osam mjeseci nakon proglašenja nezavisnosti. Kome bi koristilo da Crna Gora dovede u pitanje svoje integracione i ukupne interese, koji bi svakako bili ugroženi odlaganjem ove odluke.

 
Srbija i Crna Gora

Čupanje nacionalne duše

Dragomir Anđelković   
četvrtak, 21. januar 2010.

Režim Mila Đukanovića je podstican da u kritičnom momentu reaguje. Kada deluje da su naša kola usporila kotrljanje niz liticu, crnogorski lider dobije zadatak da ih gurne nizbrdo. I pri tome glasno usklikne: „Ura“. Da se nadaleko čuje i vidi šta radi.

 
Srbija i Crna Gora

Popis u Crnoj Gori: Sve je dignuto na noge što može hodati

Miodrag Vuković   
ponedeljak, 28. februar 2011.

Ne čudi jer je ponašanja SPC dio kampanje pred popis u Crnoj Gori, kada treba spasiti "što se spasiti može" od agresije "antisrpskih struktura u ovoj državi" pred popis stanovništva.

 
Srbija i Crna Gora

Gde je izvor naziva „Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“?

Veljko Đurić Mišina   
nedelja, 13. februar 2011.

U prve dve decenije istorije SPC, tj. od ujedinjenja 1920. do 1941 , nije bilo dezintegrišućih pojava. One su se pojavile u prvim naznakama komunističke pobede u građanskom ratu i to u sklopu rešavanja nacionalnog pitanja.

 
Srbija i Crna Gora

Crkva na Rumiji, ili kako zbunjivati crnogorsku javnost

Stefan Đukić   
subota, 29. januar 2011.

Ovih dana je opet u žiži javnosti, mala metalna crkva na Rumiji. Razlog tome je zbunjivanje crnogorske javnosti, u ovom slučaju odvraćanje očiju poštenog svijeta u Crnoj Gori od mogućih astronomskih poskupljenja struje i velikih sukoba unutar vladajućeg DPS-a.

 
Srbija i Crna Gora

Kako je rušena Njegoševa kapela

Veljko Đurić Mišina   
utorak, 02. novembar 2010.

Kada je 1951. doneta odluka o podizanju mauzoleja, SPC nije imalaprigovora i sadašnja izgradnja mauzoleja u stvari je nastavak radova, koji su bili obustavljeni zbog nedostatka sredstava. Što se tiče Njegoševe grobnice, ona je svojina opštine Cetinje.

 
Srbija i Crna Gora

Srbi kao statistička greška

Dobrilo Dedeić   
sreda, 07. jul 2010.

Način na koji je parlamentarna opozicija ispoljila svoj odnos prema problematici predstojećeg popisa stanovništva, pokazuje da su tri najveće ,,opozicione'' stranke u službi sistema.

 
Srbija i Crna Gora

Igra u igri

Duško Kovačević   
utorak, 20. april 2010.

Da li su lična korist, liberalno tržišni principi ili pragmatika uticali na Murov preferirajući politički ukus kada su u pitanju crnogorske prilike hipotetičko je pitanje, ali moramo uzeti u obzir različite pretpostavke kako bismo bolje shvatili i anticipirali njenu ishodišnu suštinu.

 
Srbija i Crna Gora

Niže od dna

Duško Kovačević   
utorak, 09. mart 2010.

Da li smo mi Crnogorci danas sinonim za strašila, paklene trgovce droge, bezosjećajne surove ubice od kojih se plaše i strahuju ne djeca, nego i svemoćni državni funkcioneri okolnih država?

 
Srbija i Crna Gora

Zašto Srbi ne prihvataju nezavisnu državu „Crnu Goru“ kao svoju

Radomir Radević   
sreda, 10. februar 2010.

Crnogorska politička i intelektualna elita ostala i dalje ne prihvata da neko može, smije i treba da se izjasni kao Srbin, i da u isto vrijeme uživa sva građanska prava garantovana Ustavom i međunarodnim ugovorima.

 
Srbija i Crna Gora

Govor u Bijelom Polju - sabornost i svetost

Vuk Jeremić   
nedelja, 31. januar 2010.

Srbija i Crna Gora uvek su kroz istoriju koračale zajedno. Nikada nismo bili zavađeni, i ne smemo nikada biti. Setimo se da su danas, kao i u Savino vreme, odnosi u svetu promenljivi, a da ono što je večno je naše bratstvo.

 
Srbija i Crna Gora

Kuc–kuc

Želidrag Nikčević   
četvrtak, 24. decembar 2009.

Ne mogu da slušam njihovu kuknjavu: oni su mafijašku komponentu potpuno svesno uračunali u dugogodišnju podršku Đukanovićevom projektu, na njoj zasnovali svoje karijere i uspehe, a sad su tobož iznenađeni kad ih vlastiti politički stav presretne u mraku, naoružan i loše maskiran.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 8
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner