Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Dok je Srba, biće i Kosova i Metohije, Kosovo je duša Srbinova

Božićna poslanica SPC   
četvrtak, 05. januar 2017.

Dok je Srba, biće i Kosova! Kosovo je duša Srbinova! Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim. Neka bi Bog, Jedini Čovekoljubac, podario mir i blagoslov svemu narodu Svom i, po rečima svetog Siluana Atonskog, darovao da Ga svi narodi na zemlji poznaju Duhom Svetim, u čudesnoj svetlosti Božića!

 
Crkva i politika

Još malo o nadbiskupu zagrebačkom Vjekoslavu Alojziju Stepincu

Veljko Đurić Mišina   
petak, 26. avgust 2016.

Nadbiskup Stepinac je saučesnik u sprovođenju planiranog i ozakonjenog državnog zločina koji se sprovodio radi zatiranja srpskog naroda, koje su počinili pripadnici vojnih postrojbi Nezavisne Države Hrvatske.

 
Crkva i politika

Sačuvajmo jedinstvo vere i crkve

Božićna poslanica SPC   
sreda, 06. januar 2016.

Bez istinskog i životnog mira sa Bogom svojim nemoguć je mir sa braćom svojom, nemoguća je i dobra volja među ljudima i narodima. Znajući to, braćo i sestre i draga deco duhovna, pozivamo vas da se izmirimo sa Bogom svojim.

 
Crkva i politika

Stepinac ni zločinac ni svetac - otvoreno pismo papi Franji

Predrag Ilić   
utorak, 22. septembar 2015.

Da su nadbiskup Stepinac i njegova crkva uložili u spašavanje ugroženih Srba, Jevreja i Roma samo 10% one energije koje su, kasnije, uložili u spašavanje najtežih ustaških zločinaca, nevinih žrtava bi u NDH bilo bar upola manje nego što ih je stvarno bilo.

 
Crkva i politika

Božićni pozdrav bezbožnicima

Vladika Nikolaj Velimirović   
sreda, 07. januar 2015.

Vi zaglušiste svet vikom, da je vera opijum naroda, ali za dokaz toga ne pokazaste od svoje strane ništa drugo do krv, okove i tirjanluk.

 
Crkva i politika

Ustav je garant celovitosti Srbije, prethodna vlada "legla na rudu" natovske Evrope

Mitropolit Amfilohije   
nedelja, 20. april 2014.

Briselski sporazum ide u pravcu prinudnog ozvaničenja od strane Srbije tog zapečaćenja. Bilo bi dobro da oni koji idu na podvorenje i razgovore u Brisel, pri svakom odlasku prođu kroz ranjenu NATO bombama Knez Miloševu ulicu i da se prisjete makar godišnjice 6. aprila 1941. godine.

 
Crkva i politika

Uskršnja poslanica 2014.

Stanislav Hočevar   
subota, 19. april 2014.

Slavlje Uskrsa nam, naime, govori da je Isus iz Nazareta, dakle i Bog i Čovek, svojom jedinstvenom mukom, smrću i uskrsnućem čovečanstvu otvorio i prozore i vrata! On nam je učinio dostupnom beskonačnost stvarnosti!

 
Crkva i politika

Božićna poslanica SPC - Kosovo je više od teritorije, to je naš zavet

Patrijarh Irinej   
ponedeljak, 06. januar 2014.

Našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji poručujemo: znajte da niste sami i niste zaboravljeni; sa vama je sav srpski rod, ali i sav pravdoljubivi svet koji sa vama sastradava, pati i moli se.

 
Crkva i politika

Naš geopolitički položaj nikad nije bio udoban, a danas je tragičan

Episkop Irinej   
nedelja, 05. januar 2014.

Sistemi vlasti u čitavom današnjem svetu veoma su slični: parlamentarne demokratije sa manje ili više naglašenom ulogom predsednika. Uz njih su multinacionalne kompanije i medijski konglomerati koji konstruišu stvarnost.

 
Crkva i politika

Karlovačka mitropolija - 300 godina kasnije

Komnen Kolja Seratlić   
nedelja, 15. decembar 2013.

Taj uzvišeni Jubilej svestrano osvetljava sve prostore srpske istorije, od tih činjenica svetle prošlosti svi smo rođeni. Crkva je u svim istorijskim periodima imala najvažniju ulogu u životu srpskog naroda, bila je osnova srpskog identiteta, centar pismenosti i očuvanja istorijskih tekovina.

 
Crkva i politika

Bolje da smo ostali pod okupacijom, nego da radimo ovo što naše vlasti rade

Atanasije Jevtić   
subota, 10. decembar 2016.

Okupacijom NATO-a okupirano je Kosovo i Metohija, gospodo, i naše vlasti ove unesrećene Srbije svojim ovakvim „pregovorima i razgovorima i dogovorima“ u Briselu samo će postići da tu okupaciju legalizuju.

 
Crkva i politika

Sledujući kosovskom zavetu Svetoga kneza Lazara, nikad ne smemo zaboraviti da je Carstvo nebesko vrhunski ideal i večni cilj

Vaskršnja poslanica SPC   
subota, 30. april 2016.

Posebno saosećamo sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Oni, živeći i Boga slaveći na iskonskoj srpskoj zemlji, nastavljaju da svedoče tajnu Hristovog stradanja i Vaskrsenja.

 
Crkva i politika

Hrišćanstvo i obraz

Mladen Obradović   
utorak, 05. januar 2016.

Koliko delovanje Instituta za studije kulture i hrišćanstva ima veze sa Hristom i Hrišćanstvom, svedoče njihove aktivnosti pod pokroviteljstvom NED i KAS, poput seminara „Rodna ravnopravnost i društvena uloga žena u Srbiji“. 

 
Crkva i politika

Prijem Kosova u Unesko imao bi porazne posledice za hrišćansko kulurno nasleće i budućnost KiM

Patrijarh Irinej   
nedelja, 20. septembar 2015.

Umesto donošenja zakona o restituciji crkvene i druge privatne imovine na Kosovu i Metohiji, oduzete u vreme komunističke vlasti, danas se otuđuje i ugrožava i preostala imovina Crkve i, naročito, imovina prognanih u etničkom čišćenju Srba sa Kosova i Metohije.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica SPC - više ljubavi, manje mržnje i nesloge

Patrijarh Irinej   
ponedeljak, 05. januar 2015.

Što je manje vere u Boga, što je manje Boga i Božje ljubavi u ljudima, to je sve manje ljubavi u ljudskim odnosima; sve je manje istinske ljubavi u braku, porodici, društvu – to sve više među ljudima i u ljudima caruje lažna ljubav i samoljublje.

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica SPC

Patrijarh Irinej   
subota, 19. april 2014.

Posebno pozdravljamo našu stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas sa nama slave pobedu Dobra nad zlom, Života nad smrću, Hrista Vaskrsloga nad demonskim silama tame.

 
Crkva i politika

Jedan vek Patrijarha Pavla

Jelena Tasić   
subota, 19. april 2014.

Tako je govorio Patrijarh Pavle, 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, koji je još za života proglašen za "svetitelja koji hoda" i "jedinog nebeskog Srbina". Ove godine navršava se vek od njegovog rođenja, a 15. novembra pola decenije od upokojenja.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica - Potreban nam je duhovni i moralni preporod

Mitropolit Amfilohije   
ponedeljak, 06. januar 2014.

Ljubeći Hrista, „Predvječnog Boga dijete mlado“, posebnu ljubav dugujemo prema djeci, nerođenoj i rođenoj: prema nerođenoj – njihovim rađanjem, a prema rođenoj – staranjem o njima i njihovim vaspitanjem u strahu Božijem i mudrosti.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica 2013.

Stanislav Hočevar   
utorak, 24. decembar 2013.

Od srca, dakle, želim svima vama srećan i blagoslovljen praznik Hristovog rođenja! Njegov duh neka nadahnjuje i vodi čitav naš život i u idućoj godini 2014. U njoj ćemo Bogu zahvaljivati za 90-godišnjicu ponovnog osnivanja naše Beogradske nadbiskupije. Svima vama, pogotovo braći i sestrama Istočne Crkve, kličem: Hristos se rodi – vaistinu se rodi!

 
Crkva i politika

Pismo Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici povodom izbora na KiM 2004. godine

Patrijarh Pavle   
subota, 19. oktobar 2013.

Za ime Boga, ne pozivajte ostatak progonjenog i mučeničkog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na izbore za organe tamošnje vlasti! Ne pozivajte ga, pa ma ko vas na to nagovarao ili prisiljavao!

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 15
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner