Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Čovek koga je trebalo ućutkati

Vladimir Dimitrijević   
utorak, 16. mart 2010.

U slučaju vladike Artemija nije u pitanju samo „geopolitika“, nego i „mistika“. Jednostavno, našao se na putu „Nju ejdža“, doba u kome „ne sme biti dva mišljenja kad je pluralizam u pitanju“. Da li će mudrost i dobra volja u njegovom slučaju pobediti nerazum ostaje da se vidi.

 
Crkva i politika

O obnovi pravoslavnih svetinja na Kosmetu ili u odbranu vladike Artemija

Milan V. Mićunović   
četvrtak, 04. mart 2010.

Kako knjižiti milostinju u manastiru Crna reka nesrećnim i sirotim Srbima, kada im se daje koliko se može. U koju knjigu to upisati, kada je Hrist rekao da milostinju valja činiti tako da jedna ruka ne zna kada druga daje.

 
Crkva i politika

Popu pop, bobu bob!

Aleksandar B. Đikić   
utorak, 23. februar 2010.

Prle i Tihi kreću u akciju, David uzima praćku, ustaje raja kô iz zemlje trava, rađa se sajber pokret otpora! Razni domaći i inostrani sajtovi pravoslavnog usmerenja postaju jedina mesta na kojima se može saopštiti nešto što odudara od orkestrirane kampanje.

 
Crkva i politika

Lice i naličje hajke na vladiku Artemija

Grigorije Vojvodić   
četvrtak, 18. februar 2010.

Bez obzira na to ko je kome tu mračan, vladika Artemije se našao na putu mnogima, od sitnih srpskih liferanata, tajkunčića i političara pa sve do velikih “bosova” narko-mafije, među kojima su i članovi bivše administracije Bila Klintona i EU.

 
Crkva i politika

Patrijarh srpski ili patrijarh Srbije?

Velibor DŽomić   
utorak, 16. februar 2010.

Paradoks je da patrijarha Irineja verskoj toleranciji uče oni koji su i te kako netoleratni prvo prema Srpskoj crkvi, a potom i prema svakoj tradicionalnoj crkvi i verskoj zajednici koja se ne uklapa u njihov ideološki kalup.

 
Crkva i politika

Nedoumice jednog pravoslavnog Srbina

Damir Marinović   
nedelja, 31. januar 2010.
Naravno da se od patrijarha očekuje više fleksibilnosti i diplomatskog takta i veštine nego od vladike, ali naravno ne po svaku cenu i ne nauštrb istine i pravde. Zbog toga na tom putu traženja mere, umerenosti i obazrivosti istina ne sme da završi kao kolateralna šteta.
 
Crkva i politika

Slava Visokih Dečana

Ana Radmilović   
sreda, 27. januar 2010.

DŽozef Bajden, kao i predsednik Tadić, verovatno misli da politika koju vodi manastir Visoki Dečani predstavlja model neke buduće politike koju će Srbija morati da vodi na Kosovu. A to je razgovor i napor da se sačuva šta se sačuvati može.

 
Crkva i politika

Patrijarsi i episkopi padali u jeres, narod čuvao veru

Episkop niški Irinej   
petak, 22. januar 2010.

(Politika, 26.4.2008)
Mi ne možemo da govorimo o položaju rimskog episkopa u sadašnjem stanju, kada katolici sebe smatraju odvojenim od Pravoslavne crkve. Nemamo ništa protiv da papa ponovo bude prvi među jednakima, ali tek kada se vrati u crkvu.

 
Crkva i politika

Gregorijanski kalendar i SPC

Živica Tucić i Radomir V. Popović   
ponedeljak, 11. januar 2010.

Živica Tucić: Ja bih rekao da je kalendar astronomsko pitanje, a ne teološko i da su crkve u svim sistemima, u svim državama, koristile onaj kalendar koji je koristila država.

Otac Radomir: Minimum minimuma je da svi hrišćani bar Vaskrs slave istog dana.

 
Crkva i politika

Pravoslavlje bez Crkve je kao kiša bez vode

Miodrag M. Popović   
subota, 09. januar 2010.

Znamo za bezbroj slučajeva poziva Crkvi da se „racionalizuje”, „prilagodi vremenu”. Crkva postoji već skoro dva milenijuma, i tako će biti do kraja sveta. A istorija je sve te „avangardiste” smestila na mesto koje im pripada, pa će tako sigurno biti i ubuduće.

 
Crkva i politika

Patuljci u mantijama

Veljko Đurić Mišina   
subota, 13. mart 2010.

Crkva je institucija od velikog ugleda u narodu i zato će doživljavati napade onih kojima ta činjenica smeta. Istovremeno, oni koji se nalaze na vrhu kao da su se odmetnuli od njene suštine i daju svoj, često negativan, utisak u narodu.

 
Crkva i politika

Kardinal Stepinac ostaje heroj u Hrvatskoj

Den Boš   
utorak, 23. februar 2010.

Kardinal Levada je istakao da Stepinac, mada mučenik zbog toga što je bio u zatvoru, nikada nije bio u prilici da nosi odličja svog kardinalstva. „On je živeo na mestu gde se nalazio... žrtvujući svoj život za istinu i jedinstvo Crkve u Hrvatskoj."

 
Crkva i politika

Artemija napadaju jer je najveći čovek među pravoslavnima

Otac Antonije   
ponedeljak, 22. februar 2010.

Crkva traje mnogo duže nego država i ona ima svoje kanone za sve ove stvari koje mi sada imamo pred sobom. Oni koji se sada pozivaju na to da rade po kanonu grubo ga ruše i ovde se radi o uzurpaciji eparhije od strane Sinoda.

 
Crkva i politika

Vladiku Artemija brane gnusnim lažima

Episkop Atanasije   
sreda, 17. februar 2010.

Ne može se braniti vladika Artemije stvaranjem paracrkvenih grupica koje prete ne samo jedinstvu eparhije, već i cele SPC. Ne može se graditi kult jedne ličnosti, a istovremeno gaziti autoritet patrijarha, Svetog sinoda i sveštenog Sabora SPC.

 
Crkva i politika

A ličilo je na dostojanstvene promene u SPC

Ana Radmilović   
ponedeljak, 15. februar 2010.

Da će Artemije proći slično kao srpski lideri na Kosovu koji su prepoznati kao lopovi koji u ime „odbrane srpstva“ rade svakojake nepojamne marifetluke, trebalo je da bude jasno još od slučaja Crna Reka.

 
Crkva i politika

Krajnje vreme za susret sa papom

Patrijarh Irinej   
četvrtak, 28. januar 2010.

Ta deoba između istoka i zapada traje vekovima. Možda je vreme došlo da o tom problemu pristupimo na najozbiljniji način. A kako se može pristupiti ako nema razgovora. Taj događaj i susret je neophodan da bi počeli da se rešavaju problemi.

 
Crkva i politika

Sveti čovek u vremenu i nevremenu

Đorđe Vukadinović   
utorak, 26. januar 2010.

Zato se ponekad komično, a ponekad tragično klatimo čas na jednu, čas na drugu stranu, umesto da budemo to što jesmo, i shvatimo da to treće znači svoje, da znači samostalnost i samosvojnost od koje se – čak i kada se to želi – ne može pobeći, a da se ne prestane biti.

 
Crkva i politika

Patrijarh po Božjoj volji i meri narodnoj

Velibor DŽomić   
ponedeljak, 11. januar 2010.

Izbor patrijarha žrebom između trojice kandidata sputava ambicije vlastodržaca na ovim prostorima, koji su se, još od Kneza Miloša Obrenovića, uvek trudili da na svoj način i iz različitih potreba u manjoj ili većoj meri utiču na izbor crkvenog poglavara.

 
Crkva i politika

Stvaranje i delatnost Hrvatske pravoslavne crkve tokom Drugog svetskog rata

Mihail Škarovski   
subota, 09. januar 2010.

Nemački poslanik u Zagrebu je 2. decembra 1941. u izveštaju Belinu po prvi put pomenuo ideju o stvaranju HPC. Početkom 1942. nemačko poslanstvo je već dobilo zadatak da izvrši pritisak na Pavelića.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica

Episkop Artemije   
sreda, 06. januar 2010.

Na Božić je izvršena čudesna tajna: obnovljena je priroda time što je neizmenljivi Bog postao čovek. Neka bi se sveblagi Gospod Hristos rodio danas i u našim dušama kroz našu smirenu veru, kroz našu evanđelsku ljubav, kroz naše molitve, post, milostinje, kroz naše evanđelske vrline.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 14
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner