Početna strana > Rubrike > Politički život > Predlog formiranja "Saveza za Srbiju" u 14 tačaka
Politički život

Predlog formiranja "Saveza za Srbiju" u 14 tačaka

PDF Štampa El. pošta
Dragan Đilas   
sreda, 11. april 2018.

Savez za Srbiju

Cilj Saveza: Formiranje alternative autokratskoj i nedemokratskoj SNS na jednoj adresi, na jednom broju na glasačkom listiću, linearno od republičkog do nivoa lokalne samouprave. Komuniciranjem doći do toga da se na lokalne izbore 2020. izlazi sa dilemom glasa li se za SNS ili Savez. Napraviti alternativu na jednom mestu, pod jednim brendom, jedinstvom i idejama motivisati opozicione birače na glasanje.

Članovi Saveza: Političke stranke, pokreti, organizacije, grupe građana, sindikati, pojedinci... svi.

2018. nulta godina za opoziciju: Od 2012. godine, a naročito nakon dostizanja zenita hapšenjem Miškovića, Vučić sve snage ulaže u onesposobljavanje potencijalnih alternativa. Koristi se najbrutalnijim gušenjem institucija, gaženjem procedura, zloupotrebom državnih resursa, pritiscima svih mogućih vrsta na građane, potpunom kontrolom skoro svih medija. Rezultat takvog rada su izborni rezultati koji su daleko od realnih i predstavljaju flagrantno kršenje izborne volje građana. U svemu što radi od velike koristi su mu i stalne borbe i nejedinstvo unutar opozicionih redova. Danas u Srbiji niko ili malo ko cenzus može preći samostalno. Ukoliko se ne pogleda istini u oči, usled sitnih ličnih interesa produžiće se vladavina i propadanje Srbije.

Parlamentarni izbori: Cilj na parlamentarnim izborima, ma kada budu raspisani, je homogenizacija i sabiranje kor Savez na jednom mestu svih opozicionih glasova. Spremnost da ukoliko se ne obezbedi minimum uslova za fer izbore se isti bojkutuju.

Lokalni izbori 2020: Vertikalnim spuštanjem Saveza formiranje lokalnih lista koje će biti u stanju da imaju bar jedan glas više od lokalnih SNS lista u što više gradova i opština u Srbiji. Centralizovana i profesionalna pozitivna kampanja, usmerena ka problemima građana. Zajednički rad na programima, regrutaciji kadrova i odabir najpodesnijeg kandidata za nosioca liste u skladu sa lokalnim prilikama, bez kvota za nosioce. Oni se biraju samo po kvalitetima i mogućnostima da pobede.

Uz očekivan pad SPS ispod cenzusa, jedan glas više Saveza dovoljan je da se preuzme uprava u velikom broju gradova i opština.

Predsednički izbori 2022: Pronalazak adekvatnog predsedničkog kandidata Saveza oko koga će se ujediniti cela Srbija.

Savez počinje da radi 9. maja, na dan pobede na fašizmom. Tog dana je i prvo zasedanje skupštine Beograda gde će se formirati odbornički klub pod imenom Savez za Srbiju.

1. Formiranje Saveza za Srbiju predstavlja ujedinjenje svih onih istinskih opozicionih organizacija koje svojim učešćem u Savezu povećavaju šanse za pobedu i promenu ne samo vlasti, nego i sistema u Srbiji. Pojedinačni razvoj i rast svake organizacije, kao i svoje najbolje ljude, staviti u funkciju jačanja brenda Saveza pod kojim bi se nastupalo na izborima na svim nivoima. Stranke zadržavaju svoje organe i strukture, pravo na sopstveni razvoj, ali u ključnim segmentima politike nastupaju sinhronizovano i u dogovoru. Cilj je sabrati sve opozicione glasove.

2. Savez se spušta celom vertikalom, od republike do lokalnih samouprava, po istom principu. Posao sprovode nadležni organi organizacija koje čine Savez, uz ljude koji ispred Saveza koordiniraju poslom.

3. Savez ima redovna saopštenja, sastanke i koordinisane odgovore na sva najvažnija politička pitanja. Ka medijima se nastupa sa novim brendom, koji se komunicira ispred brenda organizacije kojoj eksponent pripada. Tako član predsedništva Saveza biva potpisan kao član predsedništva Saveza za Srbiju i predsednik/funkcioner svoje matične organizacije.

4. Savez za aktuelne teme i pitanja uvek delegira ljude koji su najkredibilniji da na te teme komuniciraju, solidarno i u dogovoru, imajući u vidu prethodna profesionalna iskustva i funkcije koje su obavljali.

5. S obzirom na činjenicu da stranke i političke organizacije okupljaju ljude stručne za sve oblasti života formiranje Programskog saveta Saveza za Srbiju u koji bi sve stranke delegirale ljude radi analize politika Vlade, Pokrajine i lokalnih samouprava kako bi predstavnici Saveza nastupali sa što potpunijim informacijama. Programski savet spuštati po vertikali kako bi ljudi zajednički definisali probleme svojih zajednica i političke platforme za nastup na lokalnim izborima. Cilj Programskog saveta je kreiranje političkog programa za nastup na svim izborima, koristeći najbolje kadrove svih članica Saveza u njihovoj izradi.

6. Analiza infrastrukturnih resursa koje Savezu stoje na raspolaganju i odabir najboljih lokacija od onih koji su trenutno na raspolaganju postojećih, odnosno obezbeđivanje što boljih lokacija za sedišta Saveza po opštinama. Solidarno korišćenje prostora za stranačka okupljanja partnera, zajednički rad. Sve prostorije odabrane za sedište Saveza u jednom mestu imaju obeležja svih članica Saveza koja su iste veličine. Uz ta obeležja se ističe i obeležje Saveza koje je veće od obeležja pojedinačnih organizacija članica

7. Regrutacija po jednog poverenika za svaku Mesnu zajednicu u Srbiji. Akcenat na seoske Mesne zajednice. Poseban značaj na razvoju infrastrukture u ruralnim sredinama s obzirom na kontrolu medija i potrebu da se na terenu komuniciraju katastrofalni potezi vlasti i politika Saveza.

8. Nakon formiranja Saveza krenuti sa akcijom Dogovor za Srbiju. Zajednički obilazak najvećih mesta, promocija Saveza kao brenda, razgovori sa građanima kako bi se preciznije definisale osnovne ideje za koje će se Savez zalagati i predlagati ih kao rešenja

9. Potpisivanje Dogovora za bolju Srbiju. Veliki skup, kojim se u Beogradu promoviše politička platforma za Srbiju na  kojoj će se mobilisati svi opozicione birači, odnosno svi građani čija je želja pravedna, poštena, ekonomski i institucionalno jaka Srbija.

Organi Saveza:

1. Skupština Saveza

2. Predsedništvo saveza – na mestu predsedavajućeg se na mesečnom nivou rotiraju članovi predsedništva

3. Menadžer Saveza (Dragan Đilas) - organizuje rad Saveza i ne može biti član druge političke organizacije osim Saveza.

4. Generalni sekretar Saveza (Ljuban Panić) prvi operativac Saveza, koordinira delegiranim operativcima članica i sprovodi odluke predsedništva i Menadžera)

5. Programski savet 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner