Početna strana > Rubrike > Politički život > Otvoreno pismo glavnom uredniku RTS - omogućite mi da demantujem sve laži Gorana Vesića
Politički život

Otvoreno pismo glavnom uredniku RTS - omogućite mi da demantujem sve laži Gorana Vesića

PDF Štampa El. pošta
Dragan Đilas   
ponedeljak, 24. septembar 2018.

 Poštovani gospodine Stefanoviću,

U svom izlaganju jutarnjem programu RTS-a dana 22.09. ove godine,  koje je potpomognuto potpuno neprofesionalnim pitanjima voditeljke tipa – „Otkud napadi na privatizaciju PKB-a kada ekonomski analitičari kažu da bi bilo pogubno da  ostane u državnoj svojini i da je to najbolje što je moglo da se uradi“ zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je izgovorio više neistina:

NEISTINA PRVA:

„PKB je bio politički projekat bivše gradske vlasti, odnosno Dragan Đilasa i on je radio suprotno zakonima ekonomije“.

PKB je bio apsolutno ekonomski projekat. Grad Beograd je kompaniju preuzeo jer je bila pred gašenjem u dugovima od 80miliona evra, sa 14 godina neplaćenih poreza i doprinosa, deset godina neplaćene struje...  Profesionalni menadžment je u skladu sa ekonomskim zakonima uz socijalni program smanjio broj zaposlenih za 20%, podigao MK Komercu cenu šećerne repe sa 0.28evra na 0.45 evra, a Imleku cenu mleka za 20-ak posto. I preduzeo niz drugih mera. U naredne dve godine uloženo je 15 miliona evra u tehnološki razvoj, što je sve uz drugačiji pristup  zaposlenih  dovelo do uvećanja poslovnog prihoda za 75%%. Prihod je uvećan sa 34.369.000 evra na 60.809.000 i ostvarena je čista poslovna dobit od sedam miliona evra.  Iz ovih podataka jasno je da ceo projekat bio apsolutno ekonomski, a ne politički.

NESTINA DRUGA:

„Kada smo 2013 preuzeli grad vi ste imali situaciju da za dve godine niko u    PKB-u nije platio nijedan račun, za struju, vodu, gas,a da je preduzeće dodatno zaduženo za 55-80 miliona evra“

Istina je da je PKB Od 2011 godine redovno izmirivao sve svoje obaveze, kako za struju tako i prema državi. Sa tom praksom se započelo odmah po preuzimanju kompanije i tako je rađeno sve do promene gradske vlasti. U periodu od 2013 do 2017 se prestalo sa plaćanje računa za struju i pre nekoliko meseci dug PKB-a je iznosio preko milion evra.

Dug PKB-a prilikom preuzimanja na kraju 2010 iznosio je 77.5 miliona evra. Dug PKB-a kada je preuzet od strane SNS gradske vlasti iznosio je 59.5 miliona evra, odnosno smanjen je za 18 miliona evra. U prethodne četiri godine dug je povećan i na početkom ove godine iznosio je 80.5 miliona evra. 

NEISTINA TREĆA:

„Imali ste 24 objekta za mužu krava koja su bila potpuno prazna,a onda se donese odluka da se gradi potpuno nova farma““.

Istina je da je PKB najveći proizvođač mleka u Srbiji, da je stado brojalo preko 8.500 grla i da su u sklopu modernizacije i tehnološkog razvoja podignute dve nove farme krava, prema najvišim standardima. U tim objektima su krave same odlazile na mužu i sve je rađeno automatski uz minimalan učinak ljudske radne snage.

ČETVRTA, PETA I ŠESTA NEISTINA:

„Umesto da košta 3 miliona evra farma je koštala 7, a pride se desi da farma nikad nije radila. Dovezli su za početak krave iz svih delova PKB-a da rade sa 20% kapaciteta, da ne pričam o tome da su kupili krave sa većim rogovima koje nisu mogle da uđu u boksove pa su im rezali rogove“

Izvođač je izabran na tenderu i uradio je posao u roku i po svim standardima. Ukoliko Goran Vesić smatra da je vrednost radova toliko preplaćena bio je dužan da u prethodnih pet godina u ime grada podnese tužbe protiv odgovornih lica, što on nije uradio. Iz te činjenice se jasno vidi da je njegova tvrdnja netačna

Farme su radile punim kapacitetom, u šta možete da se lako uverite ukoliko u arhivu RTS-a nađete priloge koji su na ovim farmama snimani i emitovani u Beogradskoj hronici.

Što se tvrdnje stručnjaka za veličinu kravljih rogova tiče do pojavljivanja Gorana Vesića takvi stavovi  nisu bili poznati u javnosti. Standardan proces prilikom prelaska iz veznog u slobodan režim držana stoje je srezivanje rogova.

NEISTINA SEDMA:

Na više nego neobjektivno i neprofesionalno pitanje voditeljke „ Ono što je zanimljivo je činjenica da što je taj i takav  neuspešan menadžment isplaćivao ogromne bonuse“  Goran Vesić je odgovorio „ To sam i doneo da vam pokažem da podsetim nisu plaćali vodu, struju, gas, zadužili firmu između 55 i 80 miliona evra, podigli dobit koja ne postoji, a onda doneli odluku da sami sebi isplate bonuse za takvo uspešno rukovođenje, doneli odluku o isplati 620.000 evra“   

Profesionalni menadžment koji je grad kao vlasnik postavio da vodi PKB brojao je šest ljudi. Svi su došli iz velikih domaćih i stranih kompanija u kojima su primali tržišne plate, kao što i danas u takvim firmama rade i zarađuju daleko iznad srpskog proseka. To najbolje govori o kvalitetu tih ljudi. Prihvatili su da dođu u PKB za platu od hiljadu evra što je drastično manje od plata koje isplaćuju kompanije koje rade u ovoj oblasti poput MK Komerca, Delta agrara, Matijevića.. Iznosi njihovih plata su višestruko manji od plata koje će imati menadžment Al Dahre. Na osnovu menadžerskog ugovora imali su pravo na bonus koji je višestruko manji od 620.000 evra koliko je izrekao Goran Vesić, ali im nijedan jedini dinar nikada nije isplaćen. Zato je menadžment koji je poslovni prihod firme podigao sa 34 na 61 milion evra uz ostvarenu poslovnu dobit od 7 miliona evra  EBITDA u 2012 od čak 22%, otišao iz kompanije. Zamenio ih  je novi tim na čelu sa Dragišom Petrovićem, kadrom SNS-a pristiglim iz Ivanjice koji je prihod  PKB-a spustio na samo 34 miliona evra  uz  poslovni gubitak u 2017oj od čak  12 miliona. Kada je uz podršku gradske i republičke vlasti doveo PKB na korak od stečaja g. Petrović je  otišao na mesto direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Rečenica voditeljke jutarnjeg programa Verice Bradić nakon priče Gorana Vesića kako su sprečili navodnu isplatu 620.000 evra menadžmentu koja je glasila „Niste ih mnogo osiromašili moram da Vam kažem“ je toliko pinkovska, toliko ispod nivoa Javnog servisa da ju je jednostavno besmisleno komentarisati.

Očekujem od Vas gospodine Stefanoviću da mi u skladu sa zakonom omogućite da na laži koje je izgovorio Goran Vesić odgovorim. Vaša je obaveza da kao javni servis omogućite da se čuju obe, a ne samo jedna strana. Ukoliko to ne želite da učinite smatrajte ovaj dopis demantijem neistina objavljenih 22- og septembra u jutarnjem program RTS-a. Zahtevam od Vas da u skladu sa Zakonom o informisanju objavite moj demanti u celosti. Ukoliko ne učinite nijednu od dve stvari koje sam naveo biću prinuđen da objavljivanje demantija obezbedim uz pomoć nadležnog suda, a od Vas i RTS-a u posebnom postupku zahtevaću nadoknade nematerijalne štete.

Direktor televizije Dragan Bujošević, pre samo nekoliko dana rekao je da je RTS „ pristojna televizija koja se bori za normalan sistem vrednosti na kojima počiva ova civilizacija“. U  kojoj to civilizaciji su normalne vrednosti da na javnom servis nekoga vređate i iznosite laži, a da tu osobu nikad ne pozovete da na te navode odgovori ? Ne znam gde ste Vi i direktor Bujošević učili o pristojnosti, ali podržavanje javnog linča svakog ko kritikuje vlast , ne samo da nije pristojno nego je sramno i opasno. 

Vaša obaveza, gospodine Stefanoviću, je da istinito i pravovremeno obaveštavate građane  Srbije. Informativni program treba da bude u interesu građana, a ne u interesu klike na vlasti. U jednom se možemo složiti, a to je da privatizacija PKB važna tema za građane o kojoj se mora govoriti. Spreman sam da o ovoj temi govorim na RTS-u kao čovek koji je bio inicijator preuzimanja PKB-a od strane grada kad god da me pozovete. Da bi se to dogodilo potrebno je da osnovna pravila svoje profesije stavite ispred želja i naredbi Aleksandar Vučića.  Nadam se da će te prevazići strah i početi da profesionalno i časno obavljate svoj posao, kao što bi se i očekivalo od čoveka sa karijerom kao što je vaša.

Dragan Đilas

Šef odborničke grupe Savez za Srbiju u skupštini grada Beograda

(NSPM)

Videti još: Dragan Đilas: Tražim od RTS-a da mi omoguće da ogovorim na laži koje je Goran Vesić izneo o meni, ili da pročitaju demanti na televiziji

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner