Početna strana > Rubrike > Politički život > Otvoreno pismo Draganu Đilasu, Ivanu Simiču i Slavici Đukić-Dejanović
Politički život

Otvoreno pismo Draganu Đilasu, Ivanu Simiču i Slavici Đukić-Dejanović

PDF Štampa El. pošta
Dobrica Gajić   
četvrtak, 29. avgust 2013.

Poštovani g. Đilas,

Dobro je što Grad Beograd uplaćuje umetničkim udruženjima sredstva za PIO, ali nije dobro što to sa zakašnjenjem radi. Zbog toga slobodni umetnici na pojedinim opštinama ne mogu da overe zdravstvene knjižice, u šta sam se na ličnom primeru najbolje uverio, pokušavajući, bezuspešno, da u Opštini Sopot, krajem juna, overim svoju zdravstvenu knjižicu.

Naime, da bi vam to uradili, potrebna je potvrda poreskog odeljenja da su vam doprinosi uplaćeni. Vrlo neljubazna službenica rekla mi je da mi tu potvrdu ne može izdati, jer zbog toga može biti sankcionisana. „Žalite se Udruženju književnika ili uplatite sami deo koji nedostaje“, rekla mi je grubo, dodajući da na području SO Sopot postoje tri slobodna umetnika i da majka jednog od njih redovno dolazi i moli da se njenom bolesnom detetu overi knjižica, ali da oni to ne smeju da urade. „Uostalom, u susednoj kancelariji je i moj šef, pa se obratite njemu“, bilo je poslednje što mi je rekla. Obratio sam se i dotičnom gospodinu, koji mi je rekao da mu je jako žao što mora da crveni, ali da je to problem države i da on ne sme nijednom svom službeniku da kaže da takvu potvrdu izda, jer su neki, navodno, zbog toga čak izgubili i posao. Rekao sam mu da ne želim da zbog mene neko izgubi posao, ali da ću se sigurno obratiti Gradu i UKS.

Upravu UKS obavestio sam odmah o neprijatnostima koje sam doživeo u SO Sopot, na šta mi je rečeno da se slično dešava i u drugim opštinama u Beogradu, ali da Udruženje bez pomoći Grada ne može ništa da uradi da bi se taj problem rešio. Savetovano mi je da, ako mogu, obavestim nekog iz gradske uprave o tome.

U tom smislu, 12. jula 2013, uputio sam Kabinetu gradonačelnika Dragana Đilasa i-mejl sledeće sadržine:

Poštovani,

Obaveštavam Vas da pojedine opštine ne overavaju zdravstvene knjižice članova Udruženja književnika Srbije, jer još nisu uplaćena sredstva za drugi kvartal. U isto vreme, neke opštine to rade, kako mi je rečeno u Udruženju, gde su mi kao primer naveli Vračar i Barajevo. Moja opština je Sopot i tamo to nisu hteli da overe. Molim Vas da me obavestite o čemu se radi i da li se to može prevazići. Nadam se da ćete o tome izvestiti i gradonačelnika Đilasa.

Srdačno,

Dobrica Gajić

Tri dana kasnije, elektronskim putem odgovorila mi je šef kabineta Miroslava Dajč, obaveštavajući me da će moj dopis proslediti Sekretarijatu za kulturu koji će me informisati o daljem postupku. Zahvalio sam se, 16. juna, na odgovoru, u nadi da će taj problem biti rešen.

Katarina Živanović, gradski sekretar za kulturu, uputila mi je, 22. 7, pismo u kome me obaveštava da će Grad Beograd - zbog nedostatka sredstava u budžetu - sredstva za drugi kvartal uplatiti u avgustu i da ne može uticati na to da li će pojedine opštine overavati zdravstvene knjižice slobodnim umetnicima, jer je to „u isključivoj nadležnosti Poreske filijale za grad Beograd“.

Povodom toga, kabinetu gradonačelnika uputio sam 4. avgusta sledeći i-mejl, na koji nisam dobio odgovor:

Poštovani,

Nekoliko dana nisam bio u Beogradu. U međuvremenu sam dobio pismo Katarine Živanović iz Sekretarijata za kulturu, kojim me obaveštava da grad Beograd još nije uplatio sredstva za drugi kvartal za PIO samostalnih umetnika. To pismo vam dostavljam u prilogu. Zaista je neshvatljivo da se prema samostalnim umetnicima ima ovakav odnos i da, prvenstveno,ne mogu da overe svoje zdravstvene knjižice. Naravno, vi za to imate opravdanje, ali vas molim da o svemu obavestite gradonačelnika Dragana Đilasa. Lično ću o poslednjim detaljima obavestiti i upravu Udruženja književnika. Mislim da poenta nije u tome da me šaljete sa jedne adrese na drugu, već da grad Beograd treba to pitanje da reši i da neko od vas o tom problemu mora da razgovara sa nadležnima iz Poreske uprave za grad Beograd. U pitanju je veći broj članova UKS. Problem je u tome što će nam, kad vi budete uplatili drugi kvartal, prilikom overe tražiti da li je već uplaćen treći kvartal i to može tako trajati u nedogled.

Nažalost, bio sam u pravu. Pre nekoliko dana, a već je kraj avgusta, iz UKS sam obavešten da je drugi kvartal uplaćen, ali su mi u SO Sopot iste one službenice rekle da nema nikakve šanse da se zdravstvena knjižica overi dok se na vreme ne izvrše uplate ili dok sam to ne učinim!!!

Zbog takvog odnosa, koristim ovo otvoreno pismo da i Ivana Simiča, načelnika Poreske uprave, upitam da li je ovakvo ponašanje na nivou Beograda normalno i šta može da učini da se ovaj problem reši. Slobodni umetnici su ovakvim ponašanjem poniženi, a posebno zabrinjava što oni koji su među njima bolesni ne mogu da potraže zdravstvenu zaštitu.

Otuda se ovim putem obraćam i ministarki zdravlja Slavici Đukić-Dejanović, sa molbom da učini sa svoje strane sve što može kako bi se ovaj problem prevazišao. Gospođo Dejanović, smatram da Vi kao lekar imate i obavezu više da ovo pitanje pokrenete, jer se ne sme čekati da bolest ili smrt nekog od slobodnih umetnika otvori priču o problemu koji već mesecima traje.

Gospodine Đilas, što se Vas tiče, smatram da je Vaša obaveza kao gradonačelnika da hitno postignete dogovor sa Poreskom upravom o ovom pitanju, jer je jasno da Grad Beograd ipak u kontinuitetu, sa relativno malim zakašnjenjem, ispunjava svoje obaveze prema slobodnim umetnicima.

S poštovanjem,

Dobrica Gajić,

Član Udruženja književnika Srbije

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner