Početna strana > Rubrike > Politički život > Obećanja, laži i prevare - SNS i ekonomsko ubijanje Srbije
Politički život

Obećanja, laži i prevare - SNS i ekonomsko ubijanje Srbije

PDF Štampa El. pošta
Miloš Subotić   
nedelja, 06. jul 2014.

Nedavno nam je pompezno predstavljena maketa Beograda na vodi, projekta koji je već više godina jedan od glavnih propagandnih aduta SNS. Vizija Beograda budućnosti, prikazana u obnovljenoj palati Beogradske zadruge, ipak i pored široke promocije deluje za sada mnogo više kao Potemkinovo selo, nego kao lako ostvariva zamisao. Uslovi pod kojima će se ovaj projekat odvijati zaslužuju poseban osvrt, a da li će na zapuštenoj savskoj obali nići novi grad, uverićemo se tek za desetak godina, kako su obećali predstavnici arapske kompanije. Dotle treba nešto raditi, živeti i jesti, ali šanse za to su, kako svi osećamo poslednjih meseci, sve teže i neizvesnije, a od silnih obećanja naprednjaka pre i posle izbora za sada smo malo toga videli, tačnije gotovo ništa.

Obećanja, laži i prevare

Dosadašnji model razvoja zasnovan na pogubnoj koncepciji pljačkaške rasprodaje, pozajmica i potrošnje doveo je do ekonomsko-finansijskog sunovrata i socijalnog sloma društva. Ekonomska situacija u zemlji je tragična, a privreda Srbije se ne može drugačije opisati nego kao teški bolesnik, u tehnološkom i svakom drugom zaostatku. Privredu Srbije odlikuju pad industrijske proizvodnje i građevinske aktivnosti, velika nezaposlenost, zaduženost i nelikvidnost, visok procenat problematičnih kredita, rast budžetskog deficita, javnog duga i zaduženosti, a nema pokazatelja da će se ovi negativni trendovi zaustaviti. Prema podacima Narodne banke, javni dug zemlje iznosi 20,5 milijardi evra, 365,8 miliona evra više nego u decembru prošle godine. Njegovo učešće u procenjenom BDP-u je povećano na 65,1 odsto, a Srbija je još pre tri godine prešla granicu dozvoljene zaduženosti od 45 odsto BDP-a. Dug i dalje raste, a stručnjaci procenjuju da će ovogodišnji fiskalni deficit dostići oko dve milijarde evra, najveći od završetka hiperinflacije.

Iako je prema podacima NBS rast BDP-a prošle godine bio 2,5 posto, prema podacima iz marta ove godine, industrijska proizvodnja u Srbiji je u februaru bila manja za 11,2 odsto u odnosu na prosek 2013. godine. Kupovna moć građana Srbije konstantno opada bez bilo kakvih naznaka da će se stanje uskoro popraviti, a prema zvaničnim podacima iz maja nezaposleno je oko 20,8 posto, odnosno 792.888 građana. Najavljene „suštinske reforme“ u javnom sektoru dovešće do još većeg rasta nezaposlenosti, a zastrašujući podatak je da je stopa nezaposlenosti kod mladih između 15 i 24 godine čak 51,8 odsto. Srbija takođe ima najveći procenat sive ekonomije u Evropi, koji se procenjuje na oko 30 odsto BDP-a, a iz zemlje se kroz nelegalne finansijske tokove godišnje iznese u proseku gotovo pet milijardi dolara, što je polovina srpskog budžeta. Veliki problem su i gubici javnog sektora, koji iznose oko 51 milijardu dinara.

Stanje u perspektivi jeste gotovo neodrživo, dok u protekle dve godine prošla i ova vlada neprestano najavljuju oštre i „bolne“ mere za sređivanje ovako očajne situacije. Ali, naprednjaci su se, kao i njihovi koalicioni partneri, bez obzira na opravdane teškoće, uglavnom pokazali kao prilično nesposobni, bez znanja i volje da zaista menjaju čvrsto uspostavljeni partijsko-burazersko-lopovski-sistem. Mora se zbog istine i objektivnosti najpre reći da je SNS kada je prvi put došao na vlast zatekao haos, razrađen sistem legalne pljačke i tešku situaciju koju je ostavila prethodna vlast predvođena demokratama. Ali, njihov najveći uspeh do sada je propaganda, koja osiromašenim građanima neprestano pruža nove i nove šargarepe, pre nego što uopšte mogu ijednu da uhvate.

Više ne možemo ni da se setimo šta su sve obećavali. U predizbornoj kampanji 2012. na primer Jorgovanka Tabaković, koja se sada oglašava samo kada premijeru treba da uputi neku pohvalu, navela je da SNS „garantuje budžet primeren snazi privrede i građana, bolju naplatu poreskih prihoda, uštede u javnim nabavkama i uvođenje sive ekonomije u regularne tokove“. Ona je tada najavila da će problem nezaposlenosti rešiti radom na dva infrastrukturna projekta povezivanja rečnih, drumskih i železničkih saobraćajnica, energetike, poljoprivrede i ekologije. Tada predsednički kandidat Tomislav Nikolić obećao je da će privremeno zaposliti 800 otpuštenih sudija i tužilaca kojima će dati dva meseca da preispitaju sporne privatizacije, a tadašnji kandidat za gradonačelnika Aleksandar Vučić je obećao da će projekat „Beograd na vodi“ doneti stotine miliona evra zarade i zaposliti više od 200.000 ljudi.

Obećavani su nam i kanal Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more, ulaganja iz UAE, poput četiri milijarde evra investicija u fabriku čipova, 400 miliona evra u Centar za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija, kupovina osam kombinata od strane firme “Al Dahra”. Za sada građani su od Arapa dobili samo zaduženje za navodnjavanje i prodaju hotela na Kopaoniku za 600 evra po kvadratu, a od obećanih milijardi evra u 2013. godini u Srbiju je stiglo samo 640 miliona, što je inače i decenijski minimum direktnih stranih investicija.

Obećano je i ukidanje RTS pretplate koja se i dalje naplaćuje, pojeftinjenje struje od 20%, dok je ona poskupela za nekih 11%, smanjenje nezaposlenosti od 9%, ispitivanje spornih privatizacija, smanjenje broja ministarstava, agencija, zavoda, biroa i saveta, smanjivanje javnih rashoda zbog novog Zakona o javnim nabavkama i ušteda od 600 miliona evra. Obećanje ludom radovanje, rekli bismo, a i pored mnogo neispunjenih obećanja, pa i otvorenih laži, SNS ekipa nastavlja po starom, drsko i bezobrazno i bezobzirno računajući na kratko pamćenje i očaj siromašnih, koje mnoge i dalje tera da se nadaju kakvim mrvicama. Građani sada već mogu sasvim dobro da uvide koga nam je naša nesreća dovela na vlast, a vlada Aleksandra Vučića je već spremila „bolne“ mere, koje će nas sve, osim male privilegovane elite, lupiti i po džepu i po glavi.

Kapital i rodoljupci

Već dve godine unazad najavljuje se suzbijanje sive ekonomije i reforma privrede, smanjenje budžetskog deficita, tzv. restrukturiranje javnog sektora (i umanjenje plata u istom), tzv. reforma penzionog sistema, odnosno povećanje starosne granice za penzionere i smanjenje penzija (iako je i sam Vučić više puta slagao da „penzije niko ne sme da dira“). Nedavno je premijer izjavio da je ponosan na mnogo toga što smo uspeli da napravimo, ali da sadašnja i prošla vlada nisu uspele da naprave takav poslovni ambijent „koji bi u još većoj meri privukao i strane investitore, i omogućio domaćim privrednicima da više ulažu, zapošljavaju, naprave veći profit i zarade“.

Jorgovanka Tabaković je opisujući zadatke vlade navela da je pred Vladom „nimalo lak zadatak da sprovede oštru i brzu fiskalnu konsolidaciju i reformiše javni sektor, a istovremeno da, sa oskudnim sredstvima, pruži podsticaj ekonomskoj aktivnosti i obezbedi rast zaposlenosti. Aleksandar Vučić nedavno je objavio i paket od pet mera koje će po njemu, pospešiti razvoj privrede, u koje spadaju borba protiv sive ekonomije, podsticaj kreditnih aktivnosti u 2014. godini i najjači investicioni paket za podsticaj investitora, i domaćih i stranih, značajne poreske olakšice i podsticanje masovne gradnje i izgradnje jeftinih stanova.

Ove rečenice možda još nekom i lepo zvuče i pružaju nadu, ali već se pokazalo kako to u praksi izgleda, i da se mnoge mere opet svode na ceđenje suve drenovine porezima od građana, zanatlija i malih preduzeća i ukidanje većine prava zaposlenih. Po ko zna koji put država zavlači ruku u džep sopstvenih građana, kojima su kao šargarepa obećani jeftini stanovi, za koje se i ne zna da li će moći biti izgrađeni po obećanim uslovima. Dotle je od 1. aprila porez na nekretnine povećan između 20 i čak 80 odsto. Pre neki dan je povećana cena obaveznog auto-osiguranja od 45 odsto, kao i cena telefonskih usluga Telekoma. Nedavno su povećani i porezi zanatlijama paušalcima, i to od 40 do 150 odsto, i pitanje je koliko će takvo opterećenje mnoge od njih naterati da zatvore svoje firme i radnje i nastave da rade „na crno“, dok ministar Krstić istovremeno najavljuje oštru poresku disciplinu, uz postojećih 600 još 400 poreznika i velike kazne za neplatiše.

Vlada nastoji da usvoji i novi Zakon o radu, bez obzira na brojne kritike, koji dodatno oduzima najveći deo decenijama stečenih prava zaposlenih i donosi im nesigurnost i neizvesnost, uz bezrezervnu podršku poslodavcima, koji su bogatstvo stekli često kroz pljačkašku privatizaciju i šverc. U najavi je i set ostalih „reformskih“ zakona, o privatizaciji, stečaju i planiranju i izgradnji, najavljenih kao „ključ za nagoveštene reforme, privlačenje investicija i poboljšanje privrednog ambijenta“.

Najavljuje se da će se uskoro krenuti u privatizaciju državnih preduzeća, pre svega Telekoma Srbije, ali i Dunav osiguranja, Aerodroma Nikola Tesla, RTB Bor i čak možda i Elektroprivrede Srbije. Privatizaciju čeka i oko 150 neprodatih kompanija, ali predlog novog Zakona o privatizaciji već doživljava ozbiljne kritike, jer je pored ostalih odredbi uve­de­na ne­po­sred­na po­god­ba kao me­tod pro­da­je, bez jav­nog ten­de­ra, dok predlagači tvrde da će to važiti sa­mo u iz­u­zet­nim slu­ča­je­vima uz odo­bre­nje vla­de i ka­da je to u op­štem in­te­re­su. Takođe, u Sa­ve­tu za bo­r­bu pro­tiv ko­rup­ci­je ocenjeno je da i novi Nacrt za­ko­na o pri­va­ti­za­ci­ji „osta­vlja pro­stor za ko­rup­tiv­ne rad­nje i pra­nje nov­ca“, jer pred­log ne­ma od­red­be ko­ji­ma bi se omo­gu­ći­la kon­tro­la pra­nja nov­ca, i da po­no­vo osta­je „ne­po­kri­ve­na” kon­tro­la iz­vr­še­nja ugo­vo­ra na­kon pri­va­ti­za­ci­je.

SNS bez obzira na propagandu očigledno nije u stanju da ponudi nikakav alternativni model razvoja, već se samo uporno pridržava dosadašnjeg koncepta i sistema kome je cilj da se zadovolje interesi stranih i domaćih vlasnika kapitala i zaštiti njihova privatna svojina. Sve ostalo je zarad tog cilja gurnuto u blato, a ekonomska politika se svodi na uzimanje od građana koliko se može, i nastavak zaduživanja i rasprodaje, uz davanje subvencija izabranima po Dinkićevom receptu. Ako se dosledno sprovede sve što se najavljuje, SNS će po svemu sudeći, pošto drugačije i ne bi mogao ni da dođe ni ostane na vlasti, do kraja lišiti državu vlasništva nad resursima kojima raspolaže i zakopati nas u dužničku zavisnost, a građanima će ostati samo da budu bespogovorni poslušnici moćnih i bogatih ili da gladuju. Uprkos progagandi koja ne prestaje, sada je već potpuno jasno da je SNS stranka čija je glavna uloga završetak procesa pretvaranja Srbije u koloniju i izvor jeftine i obespravljene radne snage.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner