Početna strana > Rubrike > Politički život > Da li je bilo ruske "nepristojne ponude" - i zašto?
Politički život

Da li je bilo ruske "nepristojne ponude" - i zašto?

PDF Štampa El. pošta
Cvijetin Milivojević   
četvrtak, 05. decembar 2019.

Opisujući predratnu atmosferu u Berlinu uoči Velikog rata, austrijski istoričar Hanes Lajdiger zaključuje kako se na dvoru Vilhelma Drugog naivno verovalo da će ruski car, ipak, da odustane od zaštite malene Srbije, pošto je vojna intervencija Beča tumačena kao odgovor na ubistvo prestolonaslednika, a ruski car, jelte, "neće štititi ubice Franca Ferdinanda jer je on predstavnik monarhitičkog pokreta"!?

Ispostavilo se da nije bilo tako: ruski car je ušao u rat na strani Srbije, u rat koji nisu preživeli ni carska Rusija, ni car ni cela carska porodica. I, zato, danas, u beogradskog parku "Hor Aleksandrov", preko puta Starog dvora Obrenovića i Novog dvora Karađorđevića, ponosno stoji spomenik Nikolaju Drugom Romanovu.

Evo već, više od godinu dana - otkako traju građanski protesti sa ciljem zaustavljanja propagandne agresije na zdrav mozak i obezbeđivanja pristojnih izbornih uslova u Srbiji - svedoci smo koliko je Evropsku uniju, sa sve Vašingtonom, baš briga za stepen demokratičnosti izbora u Srbiji, sve dok je Vrhovništvo ovdašnje kooperativno, konstruktivno, da ne kažem "kompromisno", glede Kosova i Metohije.

Zato su, najpre pod Šoroševim, a potom i "pod medijacijom", pazite sad, bivših (!) poslanika Evropskog parlamenta i organizovani kriptodijalozi samo da bi zamajavali naivne i radoznale, a ne da bi postigli nekakav rezultat. Jer, bilo kakvo pomeranje u pravcu izlaska u susret izbornim zahtevima tzv. prave opozicije, uvelo bi nas u rizik da se vaskolikom srpstvu proda priča o istorijskom "kompromisu" u vezi s Kosovom, sve po formuli teritorijalne razmene "svoje za svoje"!

Zato je tako bolno, među preumljenim radikalima, tzv. novovidelistima, odjeknula ruska "nepristojna ponuda" našemu Vrhovniku - preneo ju je, još proletos, poslanik Putinove Jedinstvene Rusije Jevgenij Primakov (Unuk) - da formira prelaznu, tehničku vladu sa Đitlerom, Fašistom i Lopovom koja bi organizovala civilizovane izbore!

Je li se to, konačno, isplatio višedecenijski terenski rad mog poznanika sa fakulteta Mlađe Đorđevića? I hoće li se na ovaj "čelendž" upecati i dekadentni Brisel, o poslovično aktivnom Vašingtonu da i ne zborim, ako ni zbog čega drugog, onda makar zato što u vladi tzv. Vrhovnikove Tajnice sede još najmanje dva prokazana rusoljuba, jedan moj "zemo" i jedan mi drugar sa godine...?

Zašto verujem da je bilo "nepristojne ponude" koju bih ja pre nazvao podrškom ruskih prijatelja Vrhovniku da napravi most ka spasonosnom ostrvu?

Rusija je, još pre dve godine, shvatila da naš Vrhovnik nije, kakvim se besprizorno predstavlja, "jedini garant" da će Srbi i dalje voleti Rusiju i gledati u nju kao u najvećeg prijatelja.

Zvanična Moskva je to definitivno ukapirala kada je Vrhovnik ovdašnji direktno pogurao ulazak Crne Gore u NATO, mimo volje njenim građana. Učinio je to na najbezobzirniji način, neposredno se i javno svrstavajući, usred izbornog dana u Crnoj Gori, na partijsku stranu trodecenijskog Gospodara Crne Gore, Brda, Stare Hercegovine, Boke i Malesije, i to tako što je, bezrezervno, uperio prst u Rusiju kao organizatora tzv. državnog udara.

Vrhovnikovo Najviše Državno Vrhovništvo, neprofesionalnim mešanjem u opozicione proteste u S. Makedoniji, ubrzalo je i dolazak NATO eksponenata na vlast u nekadašnjoj Južnoj Srbiji.

Već sedam i po godina, Državno Vrhovništvo ove zemlje koja se identifijuje kao "vojno neutralna", iako je u carskom nemanjićkom Uroševcu dve decenije stacionirana američka NATO baza - zamajava Ruse ne dodeljujući Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, čak ni (samo) službeni, a nekmoli diplomatski status! Na to da svaki NATO (dakle, i nemački i hrvatski i albanski i američki) vojnik, prilikom boravka ili proputovanja kroz Srbiju uživa apsolutni imunitet, bolje je i ne podsećati...

Brutalna medijska propaganda povodom "otkrivanja rupe na saksiji" (da nije našeg sveznajućeg Vrhovnika nikada ne bismo saznali da se strani vojni predstavnici bave, između ostalog, i špijunažom za račun svoje zemlje!) sluđeno srpskog građanstvo i ostalo seljaštvo dovela je do neverovatnog zaključka - da jadnu Srbiju niko ne špijunira osim naših najvećih neprijatelja Rusa!

Da su čudni putevi gospodnji saznadoše braća Rusi prateći itinerer "bratskih srpskih mina", preko Poljske, of-šor Kipra itd. itd, do bratske Donjecke (ruske? ukrajinske?) Republike kojima je pucano na ruske independiste...

Bilo je i previše povoda, u toku ovih prohujalih naprednih godina, da Moskva i definitivno ukapira da je u Srbiji, možda i više rusofobije i antirusa u trenutnoj srpskoj vlasti nego u tzv. pravoj, plus većem delu tzv. konstruktivne oporbe pride!

Pa, pogledajte samo eho jučerašnjeg Vrhovnikovog leta u Soči i sve te pokušaje prevođenja neprevodivog i šusterskog falsifikovanja onoga što je govorio i govori Vladimir Vladimirovič Putin, a što nije u skladu sa kolaboracionističkom politikom srpskog Vrhovništva. Besprizorni "prevodi" Putinovih reči sa ruskog na srpski, uz nadljudske "prevodilačke" napore ovdašnjih javnih i ružičastih paramedijskih kuća, po kojima ispada da je Rusija promenila svoju poziciju i da, eto, samo što ne moli našeg Vrhovnika da sprovede svoj "komrpomis", nisu čak ni spin nego gola laž.

Ko mi ne veruje, neka ponovo pročita prvu Putinovu poruku: "Rusija nije promenila svoju poziciju - osnov za rešavanje pitanja KiM treba da bude Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija!"

Da sve bude nemoralnije, to akcijaško navođenje Putinovog jasnog stava o Kosovu na vodenicu našega Bogomdanog, poklopilo se baš sa trenutkom kada je Šiško Menčetić, uživo, iz Sarajeva, poručivao oficijelnom Beogradu kako, "na kraju puta, mora da usledi međusobno priznanje Srbije i Kosova"!?

Putin se, neka me ispravi ko ima kontrargumente, poklanjajući juče našemu Vrhovniku pušku kneza Milana (Obrenovića), priklonio Koraksu i Đulibrku. I, mada, ako je principa, očekujem ove Bebine da, a propo Putinovog "crtanja mete", horski zakmeče - pre će biti da je Lukašenko, prekjuče, u našoj Narodnoj skupštini držao poslednji čas "one" demokratije, objašnjavajući kako je fantastično što u njegovom parlamentu nema opozicije čak ni za korova, tj. makar za ukras...

A što bi se Vrhovnika koji ne vodi "ni proameričku ni prorusku, već prosrpsku politiku" ticalo šta misli "tamo neki" Putin, s kojim se sastajao "kad je hteo i može kad hoće"? Pa, ako ni zbog čega drugoga, možda i zbog onoga što je čak i nepismeni knjaz Miloš odlično razumeo, ugrađujući u prve članove svog Sretenjskog ustava (1835) ono znamenito da je "... Serbija nerazdjelno i u pravleniju svom nezavisimo Knjaževstvo po priznaniju Sultana Mahmuda Drugoga (ali) i - Imperatora Nikolaja Prvoga"!

Ako ni zbog čega drugog, možda se upravo zbog ovog neočekivanog (?) koraka Velikog Medveda, probude i uspavani Europljani koji su, do sada, očekivali da, valjda "po difoltu", Srbi grlom u jagode hrle u EU, odričući se usput, ne samo prava na demokratiju, nego i samih sebe. A ne da ih "tamo neki necivilizovani Rusi" uče demokratiji.

I, da li još neko veruje da bi, na nekim izborima koje bi pripremila tehnička vlada, Vrhovnik osvojio više od 35 - 40 odsto glasova? A o tome kako bi, ulaskom u jedan takav scenario, krenula i frontalna bežanija udarnih pesnica ovog režima - živi bili, pa gledali. 

(cvijetinmilivojevic.blogspot.com)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner