Početna strana > Rubrike > Komentar dana > O Volceru, Bleru i Kembelu, ili kako Srbija zaboravlja svoje neprijatelje
Komentar dana

O Volceru, Bleru i Kembelu, ili kako Srbija zaboravlja svoje neprijatelje

PDF Štampa El. pošta
Vojislav M. Stanojčić   
ponedeljak, 16. februar 2015.

Srbi se obično ne sećaju svojih prijatelja i dobročinitelja, a još brže i lakše zaboravljaju i osvedočene neprijatelje. Ne pamte čak ni one iz poslednjih 25 godina, čiji se doprinos raspadu Jugoslavije i ogromnim ljudskim i materijalnim žrtvama više i ne pominje.

S druge strane, ukazuju se počasti i pojedincima koji su se istakli upravo aktivnostima u razaranju Jugoslavije i Srbije. Tako je, recimo, Majkl Volcer, profesor američkog univerziteta Prinston i jedan od najpoznatijih političkih filozofa današnjice, ali i dokazani neprijatelj naše zemlje i srpskog naroda, žestoki pobornik NATO – bombardovanja SRJ – “ničim izazvan”, a na predlog Fakulteta političkih nauka proglašen za počasnog doktora Beogradskog univerziteta. To je izazvalo negodovanje i 129 univerzitetskih profesora Beogradskog univerziteta, koji su akcijom “Javni protest protiv akademskog i nacionalnog samoponiženja” zahtevali od Senata Beogradskog univerziteta da poništi odluku. Što se moglo i pretpostaviti, Senat se na taj zahtev nije obazirao, a profesor iz Prinstona verovatno nije mogao da se načudi srpskom mazohizmu.

Sredinom prošle godine bilo je nagoveštaja da će Vladu Srbije i njenog premijera savetovati bivši britanski premijer Toni Bler, takođe veliki dužnik Srbije i srpskog naroda, inače, pred našim pravosuđem optužen za najteže ratne zločine upravo u vreme napada na SRJ 1999. godine. Ispostavilo se zatim da vest o neposrednom angažovanju Tonija Blera nije tačna, ali se ovih dana može čuti da je taj nesuđeni “savetnik”, ipak, veoma prisutan u Srbiji. Angažovana je njegova firma za konsultantske usluge – formiranje timova u kabinetu premijera. Prema tom ugovoru, jedno predavanje je već održao Alister Kembel, bivši Blerov savetnik za medije i propagator NATO- agresije na SRJ .

A još iz vremena kada je Boris Tadić bio ministar vojske, našu vojsku je uređivao dr Amadeo Votkins, britanski državljanin, koji je sada angažovan kao savetnik ministra policije za reformu MUP-a. Dr Votkins nije gubio vreme boraveći u Srbiji. Kako se iz nekih dokumenata iz afere “Vikiliks” može utvrditi, Amerikanci su ga koristili kao izvor podataka, a nema sumnje da je to bio i za odgovarajuće službe u Velikoj Britaniji.

Međutim, to je samo deo onoga što nam se događa. Izvestan broj stranaca iz zemalja članica NATO-a, takođe je angažovan na stalnim i povremenim poslovima u Vladi, ministarstvima, službama i agencijama, Vojsci i Policiji Srbije, čak i Narodnoj banci.

Njima su, kao savetnicima, dostupni i podaci koji spadaju u najviše državne i vojne tajne. Neobično je (ili možda i nije ?) što je navedeno da će plate za  ove “konsultante” stizati iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, možda od  “pobratima” našeg premijera, a koji je njegov interes u tome može se samo nagađati.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner