Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Hladni rat se seli u Banja Luku
Komentar dana

Hladni rat se seli u Banja Luku

PDF Štampa El. pošta
Emil Vlajki   
ponedeljak, 06. mart 2017.

Naša tvrdnja da se hladni rat premješta u Banja Luci nije nikakav tabloidni senzacionalizam. Ministar sigurnosti iz Savjeta ministara BiH tvrdi kako je Banja Luka, simbolizirana predsjedničkom palačom RS i samim Predsjednikom, postala glavni centar terorizma u Bosni i Hercegovini.

Ovakva izjava nije čak ni smiješna. U svakoj normalnoj demokraciji, zbog svog javnog nastupa, ta bi osoba bila primorana da podnese ostavku. Kao prvo, ministri sigurnosti u demokraciji tako ne nastupaju. To su najdiskretnije osobe u državnom ustrojstvu. Ovakvim se stvarima bave specijalne policije, sudovi i tužilaštva. A u BiH, ministarstvo sigurnosti je postala svakodnevna javna tribina za retoričko denunciranje kojekakvih afera. Još malo, kako stvari stoje, ovo će ministarstvo imati i svoj poseban RTV kanal za ovaj vid dnevnih aktivnosti. Ali, vratimo se osnovnoj temi dostojnoj fantastičnih priča baruna Minhauzena.

Dakle, u jednom od svojih brojnih intervjua gdje je skoro uvijek glavna tema predsjednik RS, taj ministar tvrdi slijedeće:

-Predsjednik RS neumorno radi na tome da sruši predsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića;

-U tu je svrhu formirao u palači konspirativnu grupu na čelu sa svojim savjetnikom Perom Simićem;

-Ova je grupa u dosluhu sa beogradskom konspirativnom grupom za rušenje A. Vučića.

-Nije rečeno tko je na čelu te druge grupe, ali kada se A. Vučić odstrani s vlasti, na njegovo mjesto će doći Vuk Jeremić koji, izgleda, radi za Ruse;

-Dotični ministar bezbjednosti sugerira u svom intervjuu kako iza ovog planiranog državnog udara stoji Rusija (tko bi drugi, zar ne), dakle Putin i Lavrov s kojim je predsjednik RS imao nedavno susret.

Čovjek bi rekao, ne treba se na to obazirati pošto se u BiH svašta priča, pa nikad ništa ne bude od toga, a slijedeće godine su i izbori. Međutim, stvar je izuzetno ozbiljna.

Američke i/ili  NATO trupe se gomilaju na granicama s Rusijom, u Ukrajini bjesni rat između proruskih i prozapadnih snaga. U Siriji je Rusija porazila američku tvorevinu: Islamsku državu.  Obamina administracija koja je (još uvijek) na vlasi u SAD ima kao prioritetborbu protiv Rusije kao glavnog neprijatelja Amerike. Sankcije prema Rusiji se pojačavaju. Na Balkanu ponovo sve vrije, posebno u Makedoniji, Crnoj Gori, te BiH.

Sve u svemu, u navedenom kontekstu, cilj ove Minhauzenovske priče je slijedeći:

1. Da se predsjednik Republike Srpske prikaže kao „ruski čovjek“;

2. Da se A. Vučića odvrati od bilo kakve suradnje s Rusima pošto ga ovi žele srušiti;

3. Da se poremeti suradnja između Republike Srpske i Republike Srbije;

4. Da se opozicija u Srpskoj, Savez za promjene, prikaže kao istinski prijatelj A. Vučića;

5. Da se potkopa autoritet predsjednika Republike Srpske kod naroda.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner