петак, 22. септембар 2023.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Истраживања јавног мњења > Црна Гора, октобар 2020 - Све се преокренуло: Кривокапић испред ДПС-а
Истраживања јавног мњења

Црна Гора, октобар 2020 - Све се преокренуло: Кривокапић испред ДПС-а

НСПМ   
четвртак, 22. октобар 2020.

Сви смо знали да је промена од 30. августа велика и озбиљна. Али нико није био сасвим сигуран како ће се та промена одразити у очима и свести грађана Црне Горе.

Први утисак је да су црногорски испитаници и даље, готово без изузетка, изразито љубазни и сусретљиви – и у том аспекту практично без премца у региону. Али је овај пут био приметан и одређени замор, нарочито од политичких тема и питања. Генерално, анкетирани грађани Црне Горе у целини делују као неко ко је одрадио, односно иза себе оставио неки велики посао и збацио са плећа неки тежак терет, и сада с правом очекује да га се пусти да мало одахне. Наравно, није и не може бити исто расположење код оних који подржавају победнике и оних који су гласали за ДПС. Али интересантно је да, укупно гледано, ни код оних првих нема превише еуфорије и превеликих очекивања, а ни код ових других много резигнације и жалости због изборног неуспеха. (Наравно, ово се односи само на тзв. „обичне“ грађане, док је расположење у круговима страначких функционера и активиста на обе стране вероватно знатно другачије.)

Апсолутна већина од чак шездесет одсто испитаника (59,7) сматра да ће „после избора ствари у Црној Гори да иду у бољем правцу“, док свега 21,5 одсто сматра да ће да иду у горем. То је поуздан знак да су грађани Црне Горе промену од 30. августа доживели као дефинитивну и, у суштини, добродошлу

Заправо, најважнији налаз октобарског истраживања НСПМ јесте то да апсолутна већина од чак шездесет одсто испитаника (59,7) сматра да ће „после избора ствари у Црној Гори да иду у бољем правцу“, док свега 21,5 одсто сматра да ће да иду у горем. И, што је посебно занимљиво, међу том већином налазе се и неки који су 30. августа гласали и за тада владајућу странку. То је поуздан знак да су грађани Црне Горе промену од 30. августа доживели као дефинитивну и, у суштини, добродошлу. И да чак ни они који су против актуелне већине и критични према њеним главним протагонистима не очекују механички повратак на „старо“, нити тај повратак сматрају реалним.

За ширу јавност ће можда најзанимљивије да буде питање: Шта је, по Вашем мишљењу био главни разлог због којег је ДПС изгубио изборе? Испитаници свих оријентација су се на ту тему радо и опширно изјашњавали, али је на крају чак 54 одсто свих испитаника закључило да је за пораз ДПС-а пресудан био „спорни закон о слободи вјероисповјести и сукоб са митрополитом Амфилохијем“. (А на другом месту је „криминал и корупција у врху власти“.) И опет је веома интересантно и индикативно да су ова два одговора као главни разлог пораза ДПС-а веома често наводили чак и сами гласачи ДПС, и то у знатно већем проценту од такође понуђених опција „мешање из Москве и Београда“, „Запад га је пустио низ воду“ и слично. А што све опет показује колико је Ђукановићева стратегија играња на „верску“, „националну“ и „геополитичку“ карту у завршници кампање била погрешна и осуђена на пропаст. Односно, није се превише примила чак ни код присталица владајуће странке.

Чак 54 одсто свих испитаника закључило да је за пораз ДПС-а пресудан био „спорни закон о слободи вјероисповјести и сукоб са митрополитом Амфилохијем“. (А на другом месту је „криминал и корупција у врху власти“.)

На питање ко је од политичких личности (дакле, не рачунајући верске лидере и јавне личности) највише допринео успеху опозиције убедљиво највећи број испитаника (и опет укључујући ту и оне из владајуће странке) изјаснио се да је то Здравко Кривокапић (43,7), испред Дритана Абазовића (18,4) и Алексе Бечића (8,2). У другом плану остали су сви други, а пре свега – такође понуђени – лидери ДФ-а, који су, очито, остали жртве негативне кампање којој су годинама излагани (а можда и неких других ствари).

Страначке људе и политичке кибицере увек и пре свега занимају страначки и лични рејтинзи. И они су овде само на први поглед необични, али, заправо, потпуно логични с обзиром на све оно што је малочас речено. У првом плану су, очекивано, лидери и носиоци три победничке листе. А мандатар Здравко Кривокапић је тренутно „херој дана“, који ужива наклоност огромне већине гласача листе коју је предводио, али и доста распрострањено поштовање оних којима је на изборима био главни противник. (То потврђују не само бројчане оцене, него још и више коментари испитаника које објављујемо у прилогу овог истраживања.) Он лично је тренутно највећи политички ауторитет у Црној Гори, а његова странка – уколико би је направио – могла би тренутно рачунати на највећу подршку. И у том смислу се показује основаном асоцијација са Војиславом Коштуницом, чија је популарност такође дословно експлодирала након победе над Милошевићем двехиљадите године, и који је такође словио као умерени и одмерени конзервативац, господин човек, скроман интелектуалац, и у одличним односима са високим црквеним круговима.  Али би, можда, узгред речено, управо политичка судбина Војислава Коштунице Кривокапићу требала бити не само ласкаво поређење, него такође и озбиљна политичка опомена.

Управо би политичка судбина Војислава Коштунице Кривокапићу требала бити не само ласкаво поређење, него такође и озбиљна политичка опомена

Мило Ђукановић је, разуме се, и даље битан политички фактор и на отворено питање о томе за кога би гласали на председничким изборима актуелни председник Црне Горе добацује до солидних тридесет одсто. На другом месту је Здравко Кривокапић са 25 процената, а на трећем и четвртом месту су Дритан Абазовић и Алекса Бечић са отпирлике дупло мањом подршком (13 и 12,7 одсто). Но, интересантно је да у директном дуелу „један на један“ сваки од ове тројице поменутих добија Ђукановића са убедљивом, готово двоструком разликом. Што значи да је Ђукановићев ауторитет, с једне стране, још увек знатан, али, истовремено, и веома лимитиран, док му је „коалициони капацитет“ веома близу нули. Другим речима, и то је коначни закључак који следи из овог истраживања:  Ђукановић и његова странка се неком озбиљнијем политичком „камбеку“ могу надати само и једино под претпоставком да се тренутно владајућа већина и актуелна лидерска тројка брзо и што жешће међусобно посвађа и поцепа.

Ђукановић и његова странка се неком озбиљнијем политичком „камбеку“ могу надати само и једино под претпоставком да се тренутно владајућа већина и актуелна лидерска тројка брзо и што жешће међусобно посвађа и поцепа

После недвосмислене потврде коју су наше процене, анализе и анкете добиле на августовским изборима (мада смо због њих били тешко критиковани од дела про-ДПС медија и резимских НВО) надам се да нема потреба да било кога убеђујемо у њихову објективност и реалност. (Уосталом, и овде у Србији прилично је дуга листа оних који су због неверовања у наше бројке током последњих година и неколико последњих изборних циклуса завршили „испод целзијуса“ и на политичкој маргини.)

Истраживање јавног мњења, наравно, није барометар.  А, као што знамо, и барометри – о Ковид тестовима да и не говоримо – могу да погреше.  Ипак, као што рекох, готово да нема никакве сумње да убедљиво највећи део црногорских грађана у ОВОМ тренутку даје више него убедљиву подршку новој владајућој већини и њеним политичким лидерима. И да, првенствено, ипак само од њих зависи да ли ће та подршка и та очекивања бити оправдана или изневерена.

Ђорђе Вукадиновић 

Црна Гора

1018. октобар 2020.

истраживање телефонско

репрезентативни узорак

испитаника: 900

ОДГОВОРИ  ИСПИТАНИКА  НА  ПИТАЊА 

Да ли мислите да ће ствари у Црној Гори после избора да иду у бољем или горем правцу?
вредности у процентима
мислим да ће да иду у бољем правцу 59,7
мислим да ће да иду у горем правцу 21,5
не знам/немам став 18,8
Укупно
100,0

Да ли мислите да ће нова влада у наредним месецима посегнути за тешким економским мерама, укључујући и смањење плата и пензија?
вредности у процентима
Да, мислим да ће морати да иде на то 41,0
Не, мислим да неће морати 43,6
не знам/немам став 15,4
Укупно
100,0


 

Шта је, према Вашем мишљењу, главни разлог због којег је ДПС изгубио изборе?
вредности у процентима
спорни Закон о слободи вјеросповјести и сукоб са митрополитом Амфилохијем 54,0
криминал и корупција у врху власти 17,6
лоша економска ситуација 8,2
Запад га је пустио низ воду 6,3
мешање из Москве и Београда 4,1
не знам/немам став 9,8
Укупно
100,0


 

Ко је од политичких личности, према Вашем мишљењу, највише допринео успеху опозиције на изборима 30. августа?
вредности у процентима
Здравко Кривокапић 43,7
Дритан Абазовић 18,4
Алекса Бечић 8,2
Милан Кнежевић 2,0
Марко Милачић 1,8
Небојша Медојевић 1,6
Андрија Мандић 0,7
неко други 0,5
не знам/немам став 23,1
Укупно
100,0


 

Оцијените, по школском систему, оцјенама од 1 до 5, следеће политичаре и јавне личности: (вредности у процентима)

1

2

3

4

5

немам став/ не могу да оценим

Мило Ђукановић

33,8

10,2

15,0

10,9

20,6

9,5

Здравко Кривокапић

7,5

5,9

16,6

23,4

26,8

20,0

Андрија Мандић

34,2

19,0

17,7

8,4

4,8

15,9

Милан Кнежевић

31,7

13,2

17,7

10,0

9,5

17,9

Марко Милачић

27,9

11,6

15,6

14,7

10,4

19,7

Алекса Бечић

5,9

8,6

17,7

29,0

25,2

13,6

Миодраг Лекић

13,8

17,7

23,6

16,3

8,8

19,7

Дритан Абазовић

5,7

5,7

18,6

24,3

32,2

13,6

Небојша Медојевић 

28,3

18,8

20,0

10,2

5,2

17,5

Владимир Јоковић

12,7

13,2

21,5

10,0

3,2

39,5

Драгиња Вуксановић

24,9

15,6

17,9

11,3

4,5

25,6

др Милица Пејановић Ђуришић

26,5

11,3

16,8

9,5

2,7

33,1

Вања Ћаловић Марковић

9,3

8,2

20,0

21,8

15,6

25,2

Бобан Мугоша

20,0

11,1

18,6

13,6

12,2

24,5

Митрополит Амфилохије

6,3

5,4

6,3

11,6

45,1

25,2

Владика Јоаникије

6,8

2,7

8,2

8,4

46,9

27,0

 

Оцијените, по школском систему, оцјенама од 1 до 5, следеће политичаре и јавне личности:

Средње оцене

Владика Јоаникије

4,18

Митрополит Амфилохије

4,12

Дритан Абазовић

3,83

Здравко Кривокапић

3,70

Алекса Бечић

3,68

Вања Ћаловић Марковић

3,35

Миодраг Лекић

2,86

Бобан Мугоша

2,83

Мило Ђукановић

2,72

Владимир Јоковић

2,63

Марко Милачић

2,60

Милан Кнежевић

2,42

Драгиња Вуксановић

2,39

Небојша Медојевић 

2,34

др Милица Пејановић Ђуришић

2,26

Андрија Мандић

2,17

 

Оцијените, по школском систему, оцјенама од 1 до 5, однос према неким организацијама, земљама и институцијама: (вредности у процентима)

1

2

3

4

5

немам став/ не могу да оценим

Војска и полиција

15,9

14,5

25,2

19,5

14,5

10,4

Правосуђе

35,1

21,3

16,3

9,1

5,0

13,2

САД

16,8

12,7

22,2

17,0

11,1

20,2

ЕУ

12,7

10,0

20,4

22,2

19,3

15,4

НАТО

30,8

11,6

12,2

12,9

12,5

20,0

Русија

4,3

9,1

14,1

22,7

30,6

19,3

Србија

3,9

5,7

7,9

18,4

45,1

19,0

Српска Православна Црква

4,5

2,9

6,1

11,1

52,8

22,4

Црногорска Православна Црква

36,1

3,9

8,2

6,3

13,8

31,7

Национално координационо тијело

21,8

9,8

19,5

14,3

15,4

19,3

 

Оцијените, по школском систему, оцјенама од 1 до 5, однос према неким земљама и институцијама:

Средње оцене

Српска Православна Црква

4,35

Србија

4,18

Русија

3,82

ЕУ

3,30

Војска и полиција

3,03

САД

2,91

Национално координационо тијело

2,90

НАТО

2,56

Црногорска Православна Црква

2,39

Правосуђе

2,16

 

Да ли мислите да би Здравко Кривокапић требало да направи своју странку?

вредности у процентима

Да, требало би

31,1

Не, мислим да не би требало

43,3

не знам/немам став

25,6

Укупно

100,0

 

Да се идуће недјеље одржавају парламентарни избори за Скупштину Црне Горе, и уколико на њих изађете, за коју бисте партију или листу гласали?

са неизјашњенима
 (вредности у процентима)

без неизјашњених (вредности у процентима )

Странка Здравка Кривокапића (уколико је формира)

21,3

24,5

ДПС (Мило Ђукановић)

18,1

20,8

Демократска Црна Гора (Алекса Бечић)

12,0

13,8

УРА (Дритан Абазовић)

9,9

11,3

Демократска народна партија (Милан Кнежевић)

4,1

4,7

Права Црна Гора (Марко Милачић)

3,9

4,4

Нова српска демократија (Андрија Мандић)

3,1

3,6

Бошњачка странка (Рафет Хусовић)

2,9

3,4

СНП (Владимир Јоковић)

2,7

3,1

Социјалдемократе (Иван Брајовић)

2,3

2,6

СДП (Драгиња Вуксановић)

2,0

2,3

Странке Албанаца (Ђека-Ђелошај-Ниманбегу)

1,8

2,1

Покрет за промјене (Небојша Медојевић)

0,9

1,0

ДЕМОС (Миодраг Лекић)

0,7

0,8

остали

1,4

1,6

не зна/не би гласао/неће да се изјасни

12,9

/

Укупно

100,0

100,0

 

Да се данас одржавају избори за предсједника ЦГ, за кога бисте гласали?

са неизјашњенима
(вредности у процентима )

без неизјашњених
(вредности у процентима )

Мило Ђукановић

22,7

30,3

Здравко Кривокапић

18,8

25,2

Дритан Абазовић

9,8

13,0

Алекса Бечић

9,5

12,7

Марко Милачић

2,9

3,9

Милан Кнежевић

2,5

3,3

Миодраг Лекић

2,5

3,3

Андрија Мандић

0,9

1,2

Небојша Медојевић 

0,7

0,9

остали

4,5

6,1

не зна/не би гласао/ без одговора

25,2

/

Укупно

100,0

100,0

 

Ако би данас био други круг избора за председника ЦГ, а избор би био између Бечића и Ђукановића, за кога бисте гласали?

вредности у процентима

Мило Ђукановић

27,9

Алекса Бечић

58,9

не бих гласао

5,9

не знам/немам став

7,3

Укупно

100,0


 

Ако би данас био други круг избора за председника ЦГ, а избор би био између Кривокапића и Ђукановића, за кога бисте гласали?

вредности у процентима

Мило Ђукановић

31,3

Здравко Кривокапић

56,0

не бих гласао

4,8

не знам/немам став

7,9

Укупно

100,0


 

Ако би данас био други круг избора за председника ЦГ, а избор би био између Абазовића и Ђукановића, за кога бисте гласали?

вредности у процентима

Мило Ђукановић

28,1

Дритан Абазовић

57,8

не бих гласао

5,9

не знам/немам став

8,2

Укупно

100,0

ПРИЛОГ: ПОЛИТИЧКЕ ЛИЧНОСТИ ОПИСАНЕ ЈЕДНОМ РЕЧЈУ / ИЗРАЗОМ

Ако бисте морали да у једној речи опишете следеће личности – која би реч то била?

Мило Ђукановић

 

лопов, преварант, корумпиран, похлепан, осиромашио народ

14,9

способан, моћан, енергичан, вредан, пожртвован, храбар, амбициозан

12,3

лидер, предсједник, водја, свијетски/велики политичар, ауторитет, институција, направио државу, симбол независне Црне Горе, учинио много за Црну Гору,  увео Црну Гору у НАТО

11,8

зло, ужас, катастрофа, пропаст, ништавило, никакав, нула, битанга, сплачина, смеће, несрећа, багра, зликовац, сотона, луд, нечовјек, убица, лош

10,6

криминалац, тајкун, мафијаш, плаћеник, шпијун

9,5

прошлост, превазиђен, бивши, предуго владао, истекло му време, спреман за пензију, дојадио, губитник, оставка, ћао 

9,0

господин, отмен, културан, маркантан, харизматичан, легенда, доброчинитељ, човјек за примјер, фаца, брилјантна личност, ’печа’, леп, ‘мило га је гледат’

7,9

негативац, издајица, безобзиран, бахат, себичан, фолирант, лицемер, полтрон, лукав, неморалан, дволичан, незасит, манипулатор, циник, надобудан намазан,  умишљен, прорачунат

7,4

најбољи,   одличан,  геније, изузетан, незаменљив, доктор, краљ

7,2

паметан, мудар,  дипломата,  искусан,  успешан, сналажљив, стабилан

4,4

диктатор, тиранин, господар, аутократа, уништитељ, шеф, владалац, хегемониста, Чаушеску

3,2

преиграо се, изгубио се, застранио, претерао, разочарао

1,8

Укупно

100,0

 

Ако бисте морали да у једној речи опишете следеће личности – која би реч то била?

Здравко Кривокапић

 

добар, поштен човјек

24,0

професор, ауторитет, стручњак, педагог, фигура, интелектуалац, озбиљан, културан, персона, еманципован, господин, краљ

13,9

частан, честит, породични, божији, народски, велики човјек, вјерник, човјечан, учтив, искрен, једноставан, реалан, благородан, од повјерења, нема мрље, домаћин, није типични политичар

10,6

паметан, образован, мудар, способан, снажан, моћан, вредан, виспрен, храбар

10,1

тек треба да се докаже,  нов у политици,  пао са неба

9,8

будућност, нада, потенцијал, обећава, нови лидер

7,2

умерен, коректан, смирен, позитиван, скроман, приземан, стабилан, издржљив

6,9

најбољи, одличан, фасцинантан, диван, импозантан, Бог га послао, првак свијета, феникс, спас, волимо га сви

6,6

непознат, енигма, неискусан, почетник, недоречен, млак, залутао

5,8

лош, лукав, превртљив, националиста, чудан, смотан, није за политику, улизица, марионета, промашај,  рукољубац

5,1

Укупно

100,0

Видети још:

НСПМ: Црна Гора 2020 – шансе за промену дефинитивно има!

Ђорђе Вукадиновић: Последњи танго у Подгорици? 

Ђорђе Вукадиновић: Хвала „Ђеди“ на победи

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер