Početna strana > Debate
Debate
Istina i pomirenje na ex-YU prostorima

Zločin u Srebrenici - još jedna godišnjica i nastavak propagandnog rata

Mirjana Radojičić   
utorak, 18. jul 2017.

Da bi mit o genocidnom karakteru zločina počinjenog u Srebrenici, ali i kriminalizacija svekolikog srpskog učešća u ratu na prostoru današnje BiH, trebalo da budu ona, još od okončanja sukoba očajnički tražena politička armatura te nesolidne i trošne državne građevine, onaj permanentno se ponavljajući politički narativ koji će demotivisati i dekuražirati srpski politički faktor u njoj da je kao takvu i definitivno razgradi i otpremi u ropotarnicu istorije, bilo je evidentno već krajem minulog veka

 
Kosovo i Metohija

Pozivom na „društveni dijalog o Kosovu“ Vučić pokušava da podeli odgovornost za svoju izdaju

Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“   
petak, 14. jul 2017.

Poslednja izjava predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da na Kosovu i Metohiji mora da se poštuje realnost, odnosno separatitička vlast koja vlada južnom srpskom pokrajinom, nagoveštava potpuno odvajanje ove praiskonske srpske teritorije.

 
Kuda ide Srbija

Šta da se radi?

Emil Vlajki   
petak, 09. jun 2017.

U Briselu je potpisan težak, ponižavajući sporazum između Srba i Albanaca sa garancijama Evropske Unije o tome da će Srbi u RK imati zajednicu svojih općina i održati autonoman status.

 
Srbija među ustavima

Usvajanje simbola AP. Vojvodine kao rezultat - u ovom trenutku jedino mogućeg - kompromisa

Slobodan Orlović   
ponedeljak, 05. septembar 2016.

 Stoga, na novoj političkoj većini u Pokrajini (Srpska napredna stranka i drugi) je da učini ono što prethodna nije – da sprovede postojeći Statut i uvede u upotrebu tradicionalne simbole.

 
Kosovo i Metohija

Predmet i pravno dejstvo sporazuma Vučića i Tačija – i usmeni sporazumi su obavezujući!

Dejan Mirović   
sreda, 12. jul 2017.

Postavlja se pitanje, šta je predmet ovih usmenih i netranspartenih sporazuma između Vučića i Tačija, posebno poslednjeg koji po svemu sudeći zaključen u Briselu 3.7.2017. Po svemu sudeći, ili prema Vučićevim rečima, radi se prelasku sa "određenih tema" na  "suštinske stvari" ili na  "perpektivu naših odnosa za godinu, dve ili pet".

 
Kuda ide Srbija

Nasilje u porodici i nasilje nad porodicom

Branislav Ristivojević   
ponedeljak, 05. jun 2017.

Žrtva nasilja u porodici je lice koje je pretrpelo batine ili neko maltretiranje. Ne. Već je rečeno da je lice koje se Zakonom sancioniše onaj ko još nikakvo nasilje nije izvršio. Drugim rečima Zakon žrtvom nasilja u porodici naziva lice kome još niko ništa nije ni uradio. 

 
Srbija i Crna Gora

Crna Gora pred izborima

Vladimir Dobrosavljević   
subota, 15. oktobar 2016.

Crna Gora je jedina zemlja u Evropi, u kojoj se još od kraja Hladnog rata i pada Berlinskog zida nije promenila vlast, koja svoje korene vuče iz jedne od autoritarnih ideologija, koja je sticajem okolnosti, bila na pobedničkoj strani tokom Drugog svetskog rata. Takođe, ni ranije u istoriji, pre formiranja državne zajednice Južnih Slovena, tokom postojanja formalnog višestranačija u ovoj zemlji, nikada nije došlo do smene vlasti na parlamentarnim izborima

 
Svet nakon 11. septembra

Pitanje od 65 miliona dolara

Timoti Garton Eš   
četvrtak, 16. decembar 2004.

Šta biste više voleli da imate u susedstvu, demokratiju ili diktaturu? Demokratiju, zar ne? Ukoliko se zaista radi o izvornoj liberal-demokratiji, onda je ona bolja i za ljude koji žive u njoj i za susede.

 
Kuda ide Srbija

Ko je Skot, a ko ološ u Srbiji ili može biti samo jedan

Milanko Šekler   
utorak, 30. maj 2017.

U današnjoj Srbiji, samo "jedan" čovek, "zna" ko je kriminalac (a da pri tom taj kriminalac nije ni u zatvoru), samo "jedan" čovek zna i ko nema veze sa novinarstvom, i taj isti "jedan jedini" čovek, znai ko ima smanjenu uračunljivost (iako nije specijalisti medicine rada!).

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica Srpske Pravoslavne Crkve

Patrijarh Irinej   
petak, 14. april 2017.

Očinski pozivamo sve one koji su se iz nekog razloga odvojili od Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve da se vrate u njeno okrilje. Strašan je greh raskola i jeresi. Po svetim Ocima, ni mučenička krv ga ne može oprati. Oprostimo jedni drugima radi Vaskrsenja i ponovo postanimo braća u svetoj Crkvi, jedinoj Lađi spasenja!

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Kako opozicija u RS postaje "veći Dodik od Dodika"

Emil Vlajki   
ponedeljak, 17. jul 2017.

Ali, ništa im ne vrijedi. Kod starih Rimljana ima jedna poslovica koja glasi: „Si duo faciunt idem, non est idem“ („Ako dvoje čine isto, nije isto“). Narod je ovu takozvanu opoziciju svježe obučenu u antizapadno nacionalističko ruho prokužio za sva vremena i, kako bi rekao Matej, ti vuci u ovčjem krznu bit će, kao i do sada, jedino statističke greške u daljnjim političkim zbivanjima Republike Srpske.

 
Crkva i politika

Povodom nedavnih rasprava o kreacionizmu - Ima li Bog svog Darvina?

Dragan Pavlović   
nedelja, 25. jun 2017.

Pitanje izgleda veoma teško - ako pitanje uopšte postoji. Reč je prvo o postojanju samog Boga. Nemam ništa protiv tradicije. Treba je održati i naša Crkva i manastiri su u tom smislu svetinje. Ali, kad se već ovako raspravlja, ne bi bilo loše da nam se prvo pokaže na KOGA se ta reč "Bog" odnosi

 
Srbija i Crna Gora

Milivoj Katnić je pod direktnom kontrolom zapadnih obaveštajnih struktura i kriminalne bande koju vode Đukanović, Subotić, Dahlan i Beba Popović

Andrija Mandić   
petak, 17. mart 2017.

 To što se Katnić odlučio da služi najvećoj crnogorskoj kukavici, Milu Đukanoviću, koji bi u nevolji sličnoj onoj koja je zadesila Svetozara Marovića počeo da zapomaže i plače, tražeći milost kao što je nekad puzao pred Momirom Bulatovićem, problem je SDT-a

 
Srbija i NATO

(Ne)skrivena okupacija - Srpski vojnici opet sa SAD i NATO

Vladimir Kršljanin   
subota, 27. avgust 2016.

 

O ovome ne možete pročitati ni reč ni na sajtovima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ni u srpskim novinama. Ali 100 srpskih vojnika će od danas do 15. septembra učestvovati na 7. vojnim manevrima iz serije „Zajednička rešenost“

 
Istina i pomirenje na ex-YU prostorima

Srebrenica kao metafora - masakr, stvarnost i propaganda

Emil Vlajki   
utorak, 11. jul 2017.

Agresija na Jugoslaviju, i posebno na srpski narod, nije započela 1999 godine i nije bila prvenstveno fizičkog, već duhovnog karaktera. 1999. tek je jedna od materijalizacija duhovne agresije koja je otpočela deset godina unatrag.

 
Crkva i politika

Evolucionizam i pravoslavlje

Konstantin Bufejev   
subota, 27. maj 2017.
Darvinizam je u suprotnosti sa Biblijom, ali on sam po sebi predstavlja ne nauku, nego samo mišljenje pojedinih naučnika, koje je u suprotnosti sa  naučno utvrđenim činjenicama.

 

Svetitelj Luka (Vojno-Jasenjecki) [22, s. 44]
 
Srbija među ustavima

Promena preambule Ustava - čin konačne predaje KiM

Bojan Bojanić   
ponedeljak, 25. maj 2015.

Uobičajeno je da ustavotvorac u „uvodu u ustav“ iznosi motive koji su doveli do njegovog donošenja, ciljeve koji se žele postići, navodi tradicionalne i istorijske vrednosti i osobenosti zemlje, a ima i preambula u kojima svoje mesto nalaze „goruća“ i još uvek otvorena poltička pitanja od najvećeg značaja.

 
Kosovo i Metohija

BIA strahuje od gubitka uticaja Srbije na Kosovu

RTK   
nedelja, 04. jun 2017.

RTK je uspela da obezbedi dokument organa bezbednosti Srbije, koji su sačinili profile nekoliko srpskih političara sa Kosova. U suštini, dokument generalno pokazuje zabrinutost zvaničnog Beograda zbog nedostatka jednog stabilnijeg rukovodstva Srba na Kosovu, rukovodstva koje, prema dokumentu, ne može dovoljno da insistira na potraživanjima Vlade Srbije na Kosovu. 

 
Istina i pomirenje na ex-YU prostorima

Ustašijada

Emil Vlajki   
nedelja, 28. maj 2017.

Tvrdi se, da će se na području Jasenovca, na dan proglašenja biskupa Stepinca svecem, onog koji je blagosivja ustaše,održat koncert za nekoliko stotina tisuća hrvatskih domoljuba na kojem će pivat sam Tompson. 

 
Srbija i Crna Gora

Izbori u Crnoj Gori 2016. ili Vučić i Đukanović protiv opozicije

Pavle Vuletić   
četvrtak, 06. oktobar 2016.
Isti oni mediji koji u Srbiji predstavljaju Vučića kao prikrivenog rusofila koji se bori protiv NATO pakta i zapadnih ambasadora, u Crnoj Gori žestoko napadaju Rusiju i proruske stranke i pojedince, i vode kampanju za ulazak u NATO. Ovaj apsurd se može objasniti samo činjenicom da Đukanović i Vučić imaju iste interese, prijatelje i saradnike.
 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 1 od 107

Anketa

Da li podržavate izbor Ane Brnabić za premijera Srbije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner