Početna strana > Debate
Debate
Srbija i Crna Gora

Da, srpske su - i pomirite se s tim!

Nikola Tanasić   
petak, 07. april 2023.

Nije iznenađenje da je izborni poraz Mila Đukanovića, višedecenijskog (ali, kako se ispostavilo, ipak ne i "doživotnog") gospodara, samodršca i tiranina Crne Gore, izazvao buru emocija na hronično podeljenoj i polarizovanoj političkoj sceni ove zemlje. Ipak, čini se da ništa nije privuklo toliku pažnju koliko slavlje, radost i euforija crnogorskih Srba.

Ili, ako hoćete, onih Crnogoraca koji su svoje oduševljenje političkom pobedom nad "najdugovečnijim evropskim diktatorom" slavili na previše srpski način, prenaglašavajući svoju etničku i religijsku pripadnost, ili prostije rečeno – srbujući.

Razočarane pristalice Đukanovića po društvenim mrežama naširoko su delile slike narodnog slavlja u Podgorici, Beranama, odnosno Herceg Novom, i brojale zastave. Preciznije – srpske zastave

Razočarane pristalice Đukanovića po društvenim mrežama naširoko su delile slike narodnog slavlja u Podgorici, Beranama, odnosno Herceg Novom, i brojale zastave. Preciznije – srpske zastave.

Veksilološka titanomahija i srpsko proleće

Pitanje zastave, poput većine drugih identitetskih tema u Crnoj Gori, predstavlja neuralgičnu tačku javnog diskursa koja se u ovoj zemlji nije pojavila preko noći. Pitanje nacionalne zastave u periodu nakon raspada SFRJ tesno je pratilo spori i džombasti put najmanje jugoslovenske socijalističke republike od srpskog ka antisrpskom nacionalizmu.

U periodu od 1947. do 1993. zastave Srbije i Crne Gore u sastavu jugoslovenskih federacija (sa petokrakom i bez nje) praktično se nisu razlikovale.

Crna Gora tada pravi prvi iskorak diskontinuiteta u odnosu na "drugo oko u glavi" tako što usvaja drugačije razmere zastave u odnosu na Srbiju, i menja nijansu jedne od boja od tradicionalne plave u "tradicionalniju" plavetnu.

Međutim, pošto je stanovništvo ovu distinkciju u velikoj meri ignorisalo, neposredno pred raspisivanje referenduma o nezavisnosti, crnogorske vlasti su 2004. godine – dekretom i bez referenduma – odabrale veksilološko rešenje koje se trenutno koristi, a koje je zasnovano na jednoj od istorijskih zastava crnogorske vojske, tzv. "alaj-barjaku".

Iako daleko od najpopularnije zastave među samim Crnogorcima, alaj-barjak je bio zgodan jer je pravio lako uočljiv simbolički rez u odnosu na tradicionalni srpski trikolor, a istovremeno je bio "sekularniji" u odnosu na znatno omiljeniji "krstaš-barjak".

Litije za spas svetinja Srpske pravoslavne crkve preko noći prerasle u jedno malo "srpsko proleće", čiji je nedvosmisleni simbol bila upravo – srpska trobojka

Da đukanovićevsko "lomljenje mozga" i "transplantacija identiteta" nisu prošli toliko glatko postalo je jasno krajem 2019. kada su litije za spas svetinja Srpske pravoslavne crkve preko noći prerasle u jedno malo "srpsko proleće", čiji je nedvosmisleni simbol bila upravo – srpska trobojka.

Jednostavna svesrpska narodna zastava, bez ikakvih grbova i simbola, počela je da iskrsava na svakom koraku, neuporedivo brže nego što su kerberi DPS režima stizali da ih prekreče. Na samim litijama različite varijante trikolora – narodna srpska zastava, zastava Kraljevine Crne Gore (tzv. "barjak kralja Nikole"), različite varijante zastave SPC, a neretko i državne zastave Republike Srbije, bile su kudikamo učestalija pojava od zvanične crnogorske zastave.

U nacionalističkim montenegrinskim medijima to je bio idealan povod za novi talas antisrpske histerije i optužbi na račun Srbije za vođenje "hibridnog rata" i "velikosrpske politike", odnosno kampanje "posrbljavanja Crne Gore".

Srpske, nego čije?

U tom kontekstu, opaske Đukanovićevih pristalica da se svrgavanje bezmalo monarha od Montenegra slavilo uz srpske zastave ne pogađa daleko od mete. Najzad, sam Đukanović je u svojoj poznoj političkoj karijeri sve žetone stavio na antisrpsku politiku, zasnovanu ne samo na kvarenju odnosa sa Srbijom i Crkvom, nego i na sve agresivnijoj i sve opipljivijoj diskriminaciji vlastitih građana koji su se usuđivali da se i dalje "rodno identifikuju" sa svojim babama i dedama Srbima.

Tako je i Đukanovićev pad bio u srpskom znaku na svakom koraku – tragikomični projekat "crnogorskog jezika" nije uspeo da pretvori srpski jezik u "jezik nacionalne manjine", pokušaji da se konfiskuje imovina srpske Crkve su propali, nastojanja da se od srpskog naroda napravi varvarsko Drugo po uzoru na političke kasabe Zagreba, Sarajeva, odnosno Prištine, nisu urodili plodom, i na kraju su i sami Crnogorci sa ulica počeli da mu viču da odlazi mašući – srpskim zastavama.

Da, srpskim. Pomirite se s tim. Iako je nakon nesumnjivo revolucionarnih zbivanja 2020. učinjen značajan napor da se amortizuje šteta forsiranjem "Nikolinog barjaka" kao alternative politički zapaljivijoj Narodnoj zastavi, zajedničkoj i za Srbiju, i za Srpsku, i za Crnu Goru, i za bivšu RSK, duh je pušten iz boce, i Đukanovićevim "Dukljanima", "Morlacima", i "Starocrnogorcima" i Nikolina zastava već je bila – previše srpska.

Izjednačavanje Srpstva sa političkim i zakonskim sistemom (avonojevske) Srbije predstavlja igranje upravo na onu kartu nacionalne podele na kojoj je Đukanović decenijama temeljio svoju vlast

U tom kontekstu u najmanju ruku neobično deluje žurba i nervoza niza srpskih komentatora da što pre objasne kako to uopšte nisu bile srpske zastave. Ignorišući činjenicu da su se na ulicama crnogorskih gradova na sve strane mogle naći Narodne zastave i čak Državne zastave Srbije, a da su u Beranama razvili barjak SPC (trobojku sa krstom sa ocilima) od 120 metara, jedan deo srpskih kibicera potrčao je da objasni rezigniranim đukanovićevcima da Nikolini i crkveni barjaci "nisu srpski", jer ne predstavljaju – Republiku Srbiju.

Ovo izjednačavanje Srpstva sa političkim i zakonskim sistemom (avonojevske) Srbije predstavlja igranje upravo na onu kartu nacionalne podele na kojoj je Đukanović decenijama temeljio svoju vlast u ovoj zemlji.

I zaista – u kojem paralelnom svemiru državna zastava ili krstaš-barjak Kraljevine Crne Gore, istorijske države koja je po ideologiji, folkloru, i ikonografiji svakako bila srpskija i od današnje Srbije, pa i od Republike Srpske, nije srpska zastava? Ona je to u najmanju ruku u istoj meri koliko i Karađorđeva ustanička zastava iz 1804. ili crveno-belo-plavi trikolor koji je predviđao Sretenjski ustav 1835. godine.

Moglo bi se reći da je ona u većoj meri srpska od zastava SR Srbije i SR Crne Gore sa petokrakom, a svakako više od nesrećne zastave AP Vojvodine koju je Čankova LSV dekretom nametnula severnoj srpskoj pokrajini u isto vreme (i na isti način) kao Đukanović Crnogorcima alaj-barjak.

Ekskluzivno i inkluzivno Srpstvo

Nemojte imati nikakve sumnje – ujedinjeno Srpstvo predstavlja razuzdanu revolucionarnu stihiju koja je sa Balkana počistila Osmansku i Austrougarsku imperiju, tuđinska carstva koja su na njemu bila prisutna vekovima. Ujedinjeno Srpstvo stajalo je u korenu antifašističkog otpora u okupiranoj Jugoslaviji, i u korenu otpora novom NATO-kolonijalizmu nakon raspada SFRJ. Ujedinjeno Srpstvo je bauk koji dan-danas kruži Balkanom, i kome arhitekte novog kolonijalizma ni po koju cenu neće dozvoliti da raširi krila i diše punim plućima.

I stoga se nemojte iznenaditi što se protiv transgraničnog srpskog jedinstva u jednakoj meri kopa, burgija rovari u Srbiji, koliko i u Crnoj Gori.

Uostalom, i priča o zastavama ima drugu stranu – dok su Đukanovićevi Montenegrini forsirali alaj-barjak kao vizualni diskontinuitet sa Srpstvom, postpetooktobarske vlasti u Srbiji su promovisale "malosrpski", tj. "srbijanski" (sic!) identitet i forsirale u javnoj upotrebi Državnu zastavu Srbije, sa "pretkumanovskim" grbom, sa plavom bojom "tradicionalno" potamnjenom da se što upadljivije razlikuje od crnogorske, ali i ruske trobojke.

Srpstvo nikada nije bilo ekskluzivno, već inkluzivno, baš kao što je Nebeska Srbija delatni, etički ideal kome se nikada nije kasno prikloniti

U retkim naletima brige za čistoću srpskog nacionalnog identiteta, srpski građanisti i crnogorski nacionalisti, uz svesrdnu pomoć i terciranje "pravovernih Srba" (iz Crne Gore, a i šire) zajedničkim snagama pokušavaju da duh Srpstva ponovo uguraju u bocu ozloglašenog "srbijanstva", a da sve što je srpsko izjednače sa Republikom Srbijom. Pa tako i zastavu.

Srpstvo, međutim, nikada nije bilo ekskluzivno, već inkluzivno, baš kao što je Nebeska Srbija delatni, etički ideal kome se nikada nije kasno prikloniti. Ideal koji naširoko transcendira avnojevske granice i okvire Ustava iz 2006. godine.

Srbi sebi ne mogu dozvoliti da se ponašaju kao uvređena mlada, niti si mogu dozvoliti da otuđuju i poklanjaju neprijateljima svoje nacionalne i istorijske simbole, niti svoje sunarodnike

Crna Gora nije samo vekovna (i zavetna) zemlja srpskog naroda, zemlja po kojoj su uzduž i popreko razbacane srpske svetinje, zemlja srpskog ponosa, srpskih grobalja, i najvećeg srpskog pesnika. Crna Gora je takođe zemlja u kojoj srpski narod ima vitalne, egzistencijalne interese, koji se direktno sukobljavaju sa interesima stranih kolonijalista i njihovih lokalnih satrapa i podizvođača.

U sukobu tih interesa odavno su skinute rukavice. I zato Srbi sebi ne mogu dozvoliti da se ponašaju kao uvređena mlada, niti si mogu dozvoliti da otuđuju i poklanjaju neprijateljima svoje nacionalne i istorijske simbole. Niti svoje sunarodnike.

(RT Balkan)

 
Srbija među ustavima

Zašto na referendumu u Srbiji zaokružiti "ne"?

Goran Marković   
sreda, 12. januar 2022.

Stiče se utisak i da javnost ne zna skoro ništa o sadržini, ciljevima i mogućim posljedicama predloženih amandmana, pa će znatan dio građana, a možda i njihova ogromna većina, glasati u zavisnosti od toga da li su za ili protiv vlasti, a ne da li su za ili protiv prijedloga amandmana. 

 
Svet nakon 11. septembra

Anti-amerikanizam: Pogled preko okeana

Economist   
utorak, 29. mart 2005.

Na „strani svet“, kako je DŽordž Vašington voleo da ga zove, u Americi se još od vremena očeva osnivača gleda sa nevericom na koju „svet“ itekako uzvraća istom merom. Danas, čini se, više nego ikad. 

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Pogrešni saveti i loši savetnici guraju Dodika i RS u nacionalnu i državnu provaliju

Milan Blagojević   
petak, 02. februar 2024.

Dodika pogrešno savjetuju oni kojima je okružen, baš kao što su ga pogrešno savjetovali i prošle godine da Narodna skupština Republike Srpske donese Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, dovodeći ga tim svojim neznanjem i glupostima na optuženičku klupu

 
Srbija i Crna Gora

Predsednički izbori i Crna Gora na novoj prekretnici

Mirjana Radojičić   
subota, 18. mart 2023.

U senci rata u Ukrajini koji već više od godinu dana boji globalno-političku scenu, i dramatičnih evroameričkih pokušaja da se "preko noći" razreši višedecenijski kosmetski čvor koji proteklih meseci senče politički život regiona, u susednoj Crnoj Gori odvijala se kampanja za predstojeće predsedničke izbore. Vanredne okolnosti u kojima zbog dešavanja na istoku Evrope živi ceo kontinent, ali i znatni delovi ostatka sveta, učinile su da predizborna kampanja bude vremenski "komprimirana" u donedavno nezamislivih dvadesetak dana. A njen početak obeležio je govor još uvek aktualnog predsednika države i jednog od predsedničkih kandidata na tribini u jednoj crnogorskoj varošici na granici sa Albanijom u kojem je, između ostalog, svojim protivkandidatima na izborima poručio da će ga pobediti "taman onako kako ste pobjeđivali tokom svih prethodnih decenija".

 
Srbija među ustavima

Lažna predstava da ćemo usvajanjem amandmana biti bliži integraciji Srbije u EU

Tanasije Marinković   
nedelja, 02. januar 2022.

Da bi srpsko sudstvo imalo snage za takav čin neophodno je ojačati ga ustavom tako da ono počne da razmišlja o sebi kao istinskoj državnoj vlasti, i da zakonodavna i izvršna vlast počnu da prihvataju da sudstvo jeste kontravlast. Amandmanima se to ne čini već se njima odlaže neophodna ustavna reforma za naredni neodređeni period

 
Srbija i NATO

"Puzajuća integracija" ili argumenti protiv NATO

Nikola Tanasić   
subota, 26. mart 2016.

 Naspram tog nepokolebljivog i praktično plebiscitarnog otpora srpskih građana prema ovoj militarističkoj organizaciji stoji paradoks –Srbija se puzajući približava tački kada će proglasiti pretenzije da se učlani u Pakt.

 
Kosovo i Metohija

Pokazuje li valuta čije je Kosovo? Dinar kao devizno sredstvo plaćanja na KiM

Živan Lazić   
utorak, 06. februar 2024.

Podsetimo li se legendarnog guvernera Dragoslava Avramovića i njegove teze da se "država prostire dotle dokle seže upotreba njene valute", razumećemo suštinu aktuelnog povećanja zategnutosti na jugu.

 
Crkva i politika

SPC kao dežurni džak za udaranje ili normalizacija bestidnosti

Slobodan Antonić   
petak, 06. oktobar 2023.

U autokolonijalnom delu naše javnosti izvršena je normalizacija bestidnosti, a najbolji primer toga je odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi

 
Srbija među ustavima

Ustavnom sudu Srbije podnete inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o referendumu i Odluke o raspisivanju referenduma o promeni Ustava

Goran V. Đorđević   
nedelja, 26. decembar 2021.

Pitanje koje je formulisano na način kako je to određeno u Odluci koja je predmet ove incijative, postavljeno je na generalan, načelan i površan način. Naime, iz postavljenog pitanja, ne može se utvrditi na koje ustavne promene se odnosi ovaj referendum, odnosno postavljeno pitanje

 
Istina i pomirenje na ex-YU prostorima

Mit o sporazumu iz Karađorđeva – nije bilo dogovora Miloševića i Tuđmana o podeli Bosne i Hercegovine

Nenad Pivaš   
četvrtak, 31. mart 2022.

Istorija raspada Jugoslavije nam pokazuje da je bilo i previše muslimansko-hrvatske saradnje, uključujući tu i ratnu, za jedan period koji je navodno krasila „srpsko-hrvatske zavera protiv dobrih Bošnjana“. Krajnje je vreme da se mit o sporazumu iz Karađorđeva pošalje na smetlište istorije, zajedno sa drugim teorijama zavere

 
Kuda ide Srbija

Krajnosti razorene nacionalne svesti - srpsko društvo između kompleksa više i niže vrednosti

Nikola Tanasić   
ponedeljak, 28. jun 2021.

Jer biti Srbin, na kraju, nije stvar folklora, nije stvar rasističke arogancije, nije stvar krvi niti tla, a pogotovo nije stvar slučajnosti, jer prilika da se prestane biti Srbinom ima na svakom koraku. Biti Srbin je - stvar opredeljenja

 
Kosovo i Metohija

Odluka političkog komiteta Saveta Evrope da „Kosovo“ primi u ovu organizaciju predstavlja kulminaciju antidržavne i antiustavne politike Aleksandra Vučića

"Otadžbina"   
četvrtak, 28. mart 2024.

Ovo vreme, kada se bude pisala istorija srpske države, će biti upisano crnim slovima jer ovako nešto nikada se u istoriji srpskog naroda nije dešavalo. Ipak, kao što je nekada govorio Nikola Pašić spasa nam nema ali propasti nećemo

 
Crkva i politika

Šta bi Crna Gora bile bez nasleđa Nemanjića? Na teritoriji današnje Crne Gore deluju tri eparhije koje je osnovao Sveti Sava

Mitropolit Joanikije   
nedelja, 12. novembar 2023.

Sveti Nemanjići su u Crnoj Gori ostavili veliki trag i nasljeđe koje nas predstavlja u cijelom svijetu kao kulturni narod

 
Kuda ide Srbija

Odoleti pritiscima „Kolektivnog Zapada“ i ostati veran svome kulturnom obrascu

Jovan B. Dušanić   
subota, 10. decembar 2022.

U obračunu Zapada sa Rusijom Srbija je izložena jakom pritisku da se odrekne neutralne pozicije, priključi se „kolektivnom Zapadu“ i uvede sankcije Rusiji. Tako nas oni koji su kroz istoriju, po pravilu, bili protiv Srbije i njenih nacionalnih interesa pozivaju da im se pridružimo u njihovom sukobu sa zemljom koja je vekovima bila naš saveznik i zaštitnik

 
Istina i pomirenje na ex-YU prostorima

Serijal o NDH na HRT-u — Dozirana istina o „Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“

Marinko M. Vučinić   
petak, 17. decembar 2021.

U ovoj seriji je objavljena epizoda Uljudba, bavila se društvenim u kulturnim dešavanjima u NDH-a , Hrvoje Klasić je grdno pogrešio što nije angažovao Gorčina Stojanovića kao konsultanta, verovatno bi ovaj izuzetni poduhvat dobio na vrednosti i postigao veći uljudbeni dojam i poputbinu

 
Svet nakon 11. septembra

Posle kraja istorije

Norman Bejli i Kriton M. Zoakos   
četvrtak, 05. maj 2005.

Teroristički napadi od 11. septembra 2001. i rat u Iraku ukazali su na hitnost potrebe da se uhvatimo u koštac sa haosom nastalim iz progresivnog kolapsa vestfalskog sistema nacionalnih država. Međutim, ta potreba postojala je i pre 11. septembra.

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Obraćanje „pro-bosanskim snagama“: Treba li da vam se nacrta i oboji da Srbi koji žive u BiH nisu želeli da se otcepe od Jugoslavije i nisu želeli granicu na Drini

Sabina Silajdžić   
sreda, 17. januar 2024.

Sabina Silajdžić, redovna profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, objavila je na društvenim mrežama osvrt koji je nazvala: Obraćanje „pro-bosanskim snagama” – propitivanje i svjedodžba istini

 
Srbija i Crna Gora

Tarifa za čast ili kad se od profesora srpskog traži polaganje „crnogorskog jezika“ kao uslov za sticanje CG državljanstva

Marija Jelić   
utorak, 18. oktobar 2022.

Bivša ministarka u Vladi Crne Gore Vesna Bratić je na svom fejsbuk nalogu podijelila tekst profesorke srpskog jezika i južnoslovenskih književnosti Marije Jelić.

 
Istina i pomirenje na ex-YU prostorima

„Oluja“ i njene posledice – 26 godina posle – ostala je pusta zemlja i prazne kuće

Milojko Budimir   
sreda, 04. avgust 2021.

U poslednje vreme sve je više praznih kuća u kojima su živeli i Hrvati. U potrazi za zaposlenjem mnogi su iskoristili članstvo Hrvatske u EU i napustili Hrvatsku. Ostala su napuštena sela po kojima slobodno se kreću divlje životinje koji su jedini stalni stanovnici ovih mesta

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 2 od 127

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner