Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Politikina poslanica mitropolitu

Nikola Malbaški   
četvrtak, 08. januar 2009.

Nije baš uobičajeno da se u, takoreći, zvaničnim srpskim državnim novinama napada poglavar srpske pravoslavne crkve. A kada se to dogodi baš na Božić, odnosno Badnje veče, onda je reč o pravom i besprimernom skandalu, kakav se nije dešavao čak ni u vreme okupacije.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica

SPC   
nedelja, 28. decembar 2008.

Sa pravom je kazano da je ekonomska kriza povezana i sa političkom krizom; kao i to da nepoštovanje međunarodnih prava i ignorisanje Povelje Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima - kao i gaženje pravde uopšte, rađaju političku krizu, a ova ekonomsku krizu i finansijski haos.

 
Crkva i politika

Poslovi i priključenija vladika srpskih

Jovana Gligorijević i Zoran Majdin   
petak, 19. decembar 2008.
Legenda kaže da je, videvši silesiju luksuznih automobila ispred Patrijaršije, patrijarh upitao portira čiji su, i dobivši odgovor da su se njima visokopreosvešteni dovezli, prokomentarisao "u čemu bi se tek vozili da nisu dali monaški zavet".
 
Crkva i politika

Pismo arhijerejima SPC

Vladika Grigorije   
sreda, 10. decembar 2008.

Poštujući elementarnu ljudsku logiku i elementarnu crkvenost, činilo mi se najnormalnijim da - ako je već tu molba prvoga među nama, njegovom rukom potpisana, u šta smo se svi uvjerili i jednodušno prihvatili - molbu staroga, svetoga i nemoćnoga oca uvažimo.

 
Crkva i politika

Patrijarhov zavet

Momir Turudić   
petak, 14. novembar 2008.

Mada u crkvi za patrijarha kažu da je samo "prvi među jednakima", svi znaju koliko je važno koja ličnost zauzima to mesto. Da nije tako, ne bi izbor patrijarha izazivao toliku pažnju.

 
Crkva i politika

„Ostavka” i izbor patrijarha

Miodrag M. Petrović   
četvrtak, 06. novembar 2008.

Kanonsko je načelo i crkvena praksa da obolelog patrijarha zamenjuje najstariji po hirotoniji ili rukopoloženju mitropolit. Takav je u ulozi „bljustitelja”, a ne patrijarha, što znači da je hranitelj ili čuvar patrijaraških prava dok je sprečen da ih sprovodi.

 
Crkva i politika

Patrijarh Pavle i naslednici

Jovan Janjić   
petak, 31. oktobar 2008.

Samo predočavanje patrijarhove molbe da mu se odobri povlačenje iz aktivne službe kod mnogih je podstaklo sumnje u njenu autentičnost. Jedno od pitanja koja se postavljaju jeste: Zašto je i monah koji je stalno pored patrijarha udaljen iz bolničke sobe kada je molba potpisivana? 

 
Crkva i politika

Odjeci poruka bosanskog reisa

Slobodan Durmanović   
utorak, 12. avgust 2008.

Iako zvuči još luđe od te konstatacije, vredi se ponovo zapitati i da li reisu Ceriću neko u Londonu nije možda sugerisao da poredi tamošnje „etničke grupe“ sa ovdašnjim konstitutivnim narodima

 
Crkva i politika

Raskoli i pomirenja u sandžačkoj Umi

Dušan Kovačev, Branko Radun   
subota, 21. jun 2008.

Muslimani Srbije, naročito muslimani koji više nisu to po nacionalnom izjašnjenju, već su postali Bošnjaci, odavno se veoma politički razilaze. Devedesetih godina veći deo islamske zajednice je bio u opoziciji beogradskom muftiji Jusufspahiću.

 
Crkva i politika

Još jednom o insinuacijama Velibora DŽomića i drugim primedbama na moju knjigu

Predrag Ilić   
petak, 25. april 2008.

Magistar DŽomić mi je, naime, uz ostalo, zamerio i to što nisam odgovorio na sve njegove kritičke primedbe i primedbe drugih autora iz redova SPC. Prvo što mi je u vezi sa tom primedbom upalo u oči jeste ono: «naše kritike» i izostanak polemisanja «sa nama».

 
Crkva i politika

Božićna poslanica episkopa Artemija

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska   
utorak, 06. januar 2009.

Sada pred Božić, mislimo da je najpotrebnije da se  kako predstavnici vlasti, tako i sav narod u celini vratimo Bogu i sebi, da počnemo da mislimo na narod i državu kao na celinu, da prestanu međusobne deobe i satiranja.

 
Crkva i politika

U ime dva oca

Glas islama   
nedelja, 21. decembar 2008.

Vijeće staraca, poznato kao Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU), mozak je savremene Srbije. Krojači srbijanske političke zbilje. Oci ratova. Inspiratori etničkih čišćenja i brojnih zločina. Sanjači o Velikoj Srbiji sa opakim perima u ruci.

 
Crkva i politika

Aferim, vladiko!

Milorad Vučelić   
petak, 19. decembar 2008.

U dugogodišnjoj preciznio razrađenoj strategiji uništavanja naše zemlje, došla je po svemu sudeći na red i Srpska pravoslavna Crkva. Ulogu egzekutora na sebe je pruezeo „srpski Obama“, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

 
Crkva i politika

Prava nacionalnih zajednica i pravni status crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori

Velibor DŽomić   
sreda, 26. novembar 2008.

Nijedan pravoslavni sveštenik u Crnoj Gori nema pravo da kaže da su samo crnogorski Srbi ili samo Crnogorci vernici kanonske Pravoslavne Crkve.

 
Crkva i politika

Opet o ostavci i izboru patrijarha srpskog

Episkop Atanasije   
utorak, 11. novembar 2008.

Priča g. Miodraga M. Petrovića u tekstu ,,Ostavka i izbor patrijarha” ni crkveno-istorijski ni kanonski ne stoji, jer je „zavođenje za Goleš-planinu”, a dotični samoglasni „savetnik i stručnjak” odavno je poznat po sličnim zavođenjima.

 
Crkva i politika

Pismo uredništvu NSPM-a

Momčilo Zečević   
utorak, 04. novembar 2008.

Naime, na vašem veb sajtu video sam da ste svešteniku V. DŽomiću dali prostor da objavi nastavak svog psovačkog pamfleta uperenog prema autoru i recenzentima knjige, posebno prema meni.

 
Crkva i politika

O ''metodologiji'' i ''činjenicama'' akademika Momčila Zečevića, recenzenta i branitelja knjige-plagijata Predraga Ilića

Protojerej mr Velibor DŽomić   
četvrtak, 21. avgust 2008.

Zašto je uvaženi akademik CANU iz teksta svoje diskusije izbacio ono što je izgovorio, a ubacio ono što nije izgovorio?

 
Crkva i politika

Islamski izbori za destabilizaciju Srbije

Mladen Đorđević   
sreda, 23. jul 2008.

I pored oštre i jasne podele na dve islamske zajednice, IZuS i muftija Zukorlić su bili i ostali odlučni u nameri da sebe prikažu kao jedine legitimne predstavnike muslimana u Srbiji, a izbori su trebali da budu jedan od najsnažnijih argumenata.

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica

Patrijarh Pavle   
nedelja, 27. april 2008.

Neka svakom roditelju Kosovo i Metohija bude jedna od prvih reči koje će šapnuti svom novorođenom detetu! Neka svaki ratar prvu brazdu zaore i posveti Kosovu i Metohiji! Neka svaki radnik prvi sat svog radnog vremena posveti i pokloni Kosovu i Metohiji

 
Crkva i politika

O «metodologiji» i «činjenicama» nekih kritičara knjige P. Ilića

Momčilo Zečević   
petak, 25. april 2008.

Nevolja je u tome što crkveni istoričar i magistar V. DŽomić nikada nije čuo za P. Ilića kao autora knjige Vatikan i slom Jugoslavije u Drugom svetskom ratu (1995), koja je, inače, uspešno odbranjena doktorska disertacija na Pravnom fakultetu u Beogradu.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 Sledeća > Poslednja >>

Strana 13 od 14
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner