Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Aferim, vladiko!

Milorad Vučelić   
petak, 19. decembar 2008.

U dugogodišnjoj preciznio razrađenoj strategiji uništavanja naše zemlje, došla je po svemu sudeći na red i Srpska pravoslavna Crkva. Ulogu egzekutora na sebe je pruezeo „srpski Obama“, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

 
Crkva i politika

Prava nacionalnih zajednica i pravni status crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori

Velibor DŽomić   
sreda, 26. novembar 2008.

Nijedan pravoslavni sveštenik u Crnoj Gori nema pravo da kaže da su samo crnogorski Srbi ili samo Crnogorci vernici kanonske Pravoslavne Crkve.

 
Crkva i politika

Opet o ostavci i izboru patrijarha srpskog

Episkop Atanasije   
utorak, 11. novembar 2008.

Priča g. Miodraga M. Petrovića u tekstu ,,Ostavka i izbor patrijarha” ni crkveno-istorijski ni kanonski ne stoji, jer je „zavođenje za Goleš-planinu”, a dotični samoglasni „savetnik i stručnjak” odavno je poznat po sličnim zavođenjima.

 
Crkva i politika

Pismo uredništvu NSPM-a

Momčilo Zečević   
utorak, 04. novembar 2008.

Naime, na vašem veb sajtu video sam da ste svešteniku V. DŽomiću dali prostor da objavi nastavak svog psovačkog pamfleta uperenog prema autoru i recenzentima knjige, posebno prema meni.

 
Crkva i politika

O ''metodologiji'' i ''činjenicama'' akademika Momčila Zečevića, recenzenta i branitelja knjige-plagijata Predraga Ilića

Protojerej mr Velibor DŽomić   
četvrtak, 21. avgust 2008.

Zašto je uvaženi akademik CANU iz teksta svoje diskusije izbacio ono što je izgovorio, a ubacio ono što nije izgovorio?

 
Crkva i politika

Islamski izbori za destabilizaciju Srbije

Mladen Đorđević   
sreda, 23. jul 2008.

I pored oštre i jasne podele na dve islamske zajednice, IZuS i muftija Zukorlić su bili i ostali odlučni u nameri da sebe prikažu kao jedine legitimne predstavnike muslimana u Srbiji, a izbori su trebali da budu jedan od najsnažnijih argumenata.

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica

Patrijarh Pavle   
nedelja, 27. april 2008.

Neka svakom roditelju Kosovo i Metohija bude jedna od prvih reči koje će šapnuti svom novorođenom detetu! Neka svaki ratar prvu brazdu zaore i posveti Kosovu i Metohiji! Neka svaki radnik prvi sat svog radnog vremena posveti i pokloni Kosovu i Metohiji

 
Crkva i politika

O «metodologiji» i «činjenicama» nekih kritičara knjige P. Ilića

Momčilo Zečević   
petak, 25. april 2008.

Nevolja je u tome što crkveni istoričar i magistar V. DŽomić nikada nije čuo za P. Ilića kao autora knjige Vatikan i slom Jugoslavije u Drugom svetskom ratu (1995), koja je, inače, uspešno odbranjena doktorska disertacija na Pravnom fakultetu u Beogradu.

 
Crkva i politika

O knjizi Predraga Ilića

Slobodan G. Marković   
utorak, 08. april 2008.

U zaključku autor optužuje za pogrešno iznošenje činjenica o boravku patrijarha Gavrila Dožića i episkopa Nikolaja Velimirovića, političku emigraciju, samog patrijarha i episkopa Nikolaja, srpske svetovne istoričare i komunistički režim u Jugoslaviji.

 
Crkva i politika

O knjizi Predraga Ilića „Srpska pravoslavna crkva i tajna Dahaua“

Momčilo Zečević   
utorak, 15. januar 2008.

U čitavoj dosadašnjoj javnoj polemici pada u oči činjenica da niko nije pominjao recenzente koji su ocenili vrednost ovog Ilićevog rada i preporučili ga za objavljivanje.

 
Crkva i politika

Pismo arhijerejima SPC

Vladika Grigorije   
sreda, 10. decembar 2008.

Poštujući elementarnu ljudsku logiku i elementarnu crkvenost, činilo mi se najnormalnijim da - ako je već tu molba prvoga među nama, njegovom rukom potpisana, u šta smo se svi uvjerili i jednodušno prihvatili - molbu staroga, svetoga i nemoćnoga oca uvažimo.

 
Crkva i politika

Patrijarhov zavet

Momir Turudić   
petak, 14. novembar 2008.

Mada u crkvi za patrijarha kažu da je samo "prvi među jednakima", svi znaju koliko je važno koja ličnost zauzima to mesto. Da nije tako, ne bi izbor patrijarha izazivao toliku pažnju.

 
Crkva i politika

„Ostavka” i izbor patrijarha

Miodrag M. Petrović   
četvrtak, 06. novembar 2008.

Kanonsko je načelo i crkvena praksa da obolelog patrijarha zamenjuje najstariji po hirotoniji ili rukopoloženju mitropolit. Takav je u ulozi „bljustitelja”, a ne patrijarha, što znači da je hranitelj ili čuvar patrijaraških prava dok je sprečen da ih sprovodi.

 
Crkva i politika

Patrijarh Pavle i naslednici

Jovan Janjić   
petak, 31. oktobar 2008.

Samo predočavanje patrijarhove molbe da mu se odobri povlačenje iz aktivne službe kod mnogih je podstaklo sumnje u njenu autentičnost. Jedno od pitanja koja se postavljaju jeste: Zašto je i monah koji je stalno pored patrijarha udaljen iz bolničke sobe kada je molba potpisivana? 

 
Crkva i politika

Odjeci poruka bosanskog reisa

Slobodan Durmanović   
utorak, 12. avgust 2008.

Iako zvuči još luđe od te konstatacije, vredi se ponovo zapitati i da li reisu Ceriću neko u Londonu nije možda sugerisao da poredi tamošnje „etničke grupe“ sa ovdašnjim konstitutivnim narodima

 
Crkva i politika

Raskoli i pomirenja u sandžačkoj Umi

Dušan Kovačev, Branko Radun   
subota, 21. jun 2008.

Muslimani Srbije, naročito muslimani koji više nisu to po nacionalnom izjašnjenju, već su postali Bošnjaci, odavno se veoma politički razilaze. Devedesetih godina veći deo islamske zajednice je bio u opoziciji beogradskom muftiji Jusufspahiću.

 
Crkva i politika

Još jednom o insinuacijama Velibora DŽomića i drugim primedbama na moju knjigu

Predrag Ilić   
petak, 25. april 2008.

Magistar DŽomić mi je, naime, uz ostalo, zamerio i to što nisam odgovorio na sve njegove kritičke primedbe i primedbe drugih autora iz redova SPC. Prvo što mi je u vezi sa tom primedbom upalo u oči jeste ono: «naše kritike» i izostanak polemisanja «sa nama».

 
Crkva i politika

Mitropolija Crnogorsko-primorska nakon razdvajanja Srbije i Crne Gore

Protojerej Velibor DŽomić   
ponedeljak, 21. april 2008.

Na početku političkih diskusija koje se dotiču crkava i verskih zajednica treba pomenuti da se Pravoslavna crkva Hristova skoro već dve hiljade godina u svojoj sveštenoj misiji rukovodi na osnovu Svetoga pisma i Svetoga predanja.

 
Crkva i politika

Iz izlaganja na skupu o knjizi P. Ilića "SPC i tajna Dahaua"

Đorđe Borozan   
utorak, 08. april 2008.

Saznanja o zatočeništvu patrijarha Gavrila Dožića i episkopa Nikolaja Velimirovića, zbog nedovoljnih interesovanja svjetovnih i crkvenih istoričara, ostavljala su utisak nedorečenosti, nagađanja, konfuznih i neprovjerljivih tvrdnji.

 
Crkva i politika

Hristos, iz doma Davidova

Aleksandar Lazić   
sreda, 09. januar 2008.

Ričard Dokins bi morao, kao naučnik, da ponudi i drugu stranu priče; naravno, ako zna nešto o tome. Jer, koliko čuvene reči "mnoge knjige nisu opasne, opasna je samo jedna" važe za pravu Bibliju toliko stoje i za Dokinsovu "ateističku Bibliju".

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 Sledeća > Poslednja >>

Strana 12 od 13
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner