Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Turska ne može postati evropska država

Darko Tanasković   
četvrtak, 16. jul 2009.

Uveren sam da je osnovni razlog protivljenja učlanjenju Turske u EU to što je reč o velikoj i mnogoljudnoj muslimanskoj državi, kulturno različitoj od Evrope. Neoosmanizam jeste konstanta turske spoljne politike, a mi smo ipak posthrišćansko i sekularno društvo.

 
Crkva i politika

Mustafa Cerić i moderna vremena

Marinko M. Vučinić   
utorak, 02. jun 2009.

Već samo određivanje Bosanaca kao nacije svakako neće doprineti smirivanju političke situacije u BiH. Pri tome se srpskom narodu koji ne želi da pripada jedinstvenoj bosanskoj naciji, jer ima svoj autohtoni nacionalni identitet, utiskuje žig genocida.

 
Crkva i politika

Krst, špric i lopata

Nikola Tanasić   
nedelja, 31. maj 2009.

SPC ne moramo poštovati, možemo je osuđivati, čak i nipodaštavati, dokle u tome zadržavamo meru ukusa i dostojanstva. Ali kada Crkvu proglasimo za veće zlo od narkomanije, mi imamo zaista krupan problem. A upravo to čine sve one novine i TV stanice koje ne ulaze u raspravu koliko je droga prisutna u školama.

 
Crkva i politika

Majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora i novi sporovi unutar SPC

Jelena Tasić   
subota, 30. maj 2009.

U Crkvi mnogi smatraju da će presudnu ulogu imati odnos mitropolita Amfilohija i vladike bačkog Irineja (Bulovića), koji je dosad konce uglavnom povlačio iz senke.

 
Crkva i politika

Kosovski identitet nije mazohizam poraza, već opredeljenje za život

Vladika Porfirije   
utorak, 21. april 2009.
To nije samo neki istorijski događaj, nije ni vezanost za zemlju, za teritoriju, a još manje mitska epopeja. Pre svega, zavet treba shvatiti kao moralni imperativ: „Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka“.
 
Crkva i politika

Mogu li kapitalizam i pravoslavlje zajedno

Georgije I. Mandzaridis   
subota, 18. april 2009.

Tumačenje istorije na osnovu ekonomije nije valjano. To tumačenje korisno je za ona društva koja kao najvažniji cilj imaju ekonomiju, kao što je moderno društvo. Dublji uzrok nije kapitalističko korišćenje ekonomije, već „duh“ kapitalizma.

 
Crkva i politika

Put Svetog Save

Milovan Vitezović   
utorak, 10. februar 2009.

U istoriji crkvene i državne diplomatije teško je naći primer koji se može uporediti sa doslednom i dugogodišnjom diplomatijom Save Nemanjića, na njegovom putu od monaha do arhiepiskopa, koja je dovela do samostalne SPC i do slobodnog srpskog kraljevstva.

 
Crkva i politika

Saopštenje povodom predloga Statuta Vojvodine

Sinod SPC   
utorak, 10. februar 2009.

Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, umoljavamo Vas da ovaj naš dopis iznesete pred Skupštinu, na kojoj će biti raspravljano o ovom pitanju, u nadi da će ovom očiglednom protivustavnom aktu poslanici uskratiti svoju saglasnost.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica episkopa Artemija

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska   
utorak, 06. januar 2009.

Sada pred Božić, mislimo da je najpotrebnije da se  kako predstavnici vlasti, tako i sav narod u celini vratimo Bogu i sebi, da počnemo da mislimo na narod i državu kao na celinu, da prestanu međusobne deobe i satiranja.

 
Crkva i politika

U ime dva oca

Glas islama   
nedelja, 21. decembar 2008.

Vijeće staraca, poznato kao Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU), mozak je savremene Srbije. Krojači srbijanske političke zbilje. Oci ratova. Inspiratori etničkih čišćenja i brojnih zločina. Sanjači o Velikoj Srbiji sa opakim perima u ruci.

 
Crkva i politika

Kako je SPC pojela vojvođanske dabrove

Slobodan Antonić   
petak, 10. jul 2009.

Uzrok nestanka vojvođanskih dabrova je pravoslavlje. Naime, `životinje koje iz vode izlaze`, po nekakvim blesavim tumačenjima, ne mogu biti mrsna hrana, te su dozvoljene u vreme posta. Tako "mantijaši" uobraze nešto, ponesu noževe i pokolju sve dabrove po Vojvodini! 

 
Crkva i politika

Bosanci postaju nacija

Mustafa Cerić   
utorak, 02. jun 2009.

Uvjeren sam da će Bosnom vladati Bosanci. Moderno poimanje nacije nije zasnovano na plemenu ili etnicitetu nego na principu države. Bosna također mora imati svoje ime i prezime, i u europsku porodicu naroda, ona ne može ući tek tako, s nadimkom koji ne odražava njen identitet.

 
Crkva i politika

Što vam se šapne na uho, propovedajte sa krovova

Vladika Porfirije   
subota, 30. maj 2009.

Možda zvuči čudno, ali narkomanija otkriva neutoljivu i neugasivu metafizičku žeđ čovekovu za smislom i ljubavlju. Jedino Bog može da zadovolji i ispuni ovu potrebu. Bez Boga, kod narkomana se više nego kod drugih vidi osećaj usamljenosti i praznine.

 
Crkva i politika

Cerić deli muslimane

Darko Tanasković   
ponedeljak, 25. maj 2009.

Reis-ul-ulema Cerić i njegov domaćin, muftija Zukorlić, kao diskriminaciju doživljavaju upravo nastojanje države da se prema svim svojim građanima muslimanske vjeroispovesti, a ne samo prema onima koji slijede njih dvojicu, odnosi s jednakim uvažavanjem.

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica: Svet se pretvara u fabriku lažnog sjaja i prolaznih vrednosti

SPC   
subota, 18. april 2009.

Danas milioni duhovno osiromašenih i moralno opustošenih ljudi, zaneseni sjajem prolaznih stvari, žive u ovom svetu kao u hladnom grobu. Zar se danas često ne govori da čovek i bez neba može mirno da hodi po zemlji?

 
Crkva i politika

Pozdravna reč na otvaranju naučnog skupa "Delo Petra II Petrovića Njegoša"

Episkop Irinej   
subota, 21. mart 2009.

Po izglasavanju zakona o diskriminaciji vladika Rade prvi bi pao pod udar njegovih paragrafa, a možda bi, štaviše, Pustinjak cetinjski završio svoj kratki život kao Pustinjak haški.

 
Crkva i politika

Glas crkve

Dragoljub Žarković   
utorak, 10. februar 2009.

Kada smo poslednji put čuli glas crkve u poslovima koji nisu baš državni. Recimo, da kažu nešto o nasilju u školama i porodici, korupciji i gramzivosti, neku reč utehe za nezaposlene i bolesne... Jok, slabo ih to zanima, za razliku od pastve koju to i te kako zanima.

 
Crkva i politika

Politikina poslanica mitropolitu

Nikola Malbaški   
četvrtak, 08. januar 2009.

Nije baš uobičajeno da se u, takoreći, zvaničnim srpskim državnim novinama napada poglavar srpske pravoslavne crkve. A kada se to dogodi baš na Božić, odnosno Badnje veče, onda je reč o pravom i besprimernom skandalu, kakav se nije dešavao čak ni u vreme okupacije.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica

SPC   
nedelja, 28. decembar 2008.

Sa pravom je kazano da je ekonomska kriza povezana i sa političkom krizom; kao i to da nepoštovanje međunarodnih prava i ignorisanje Povelje Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima - kao i gaženje pravde uopšte, rađaju političku krizu, a ova ekonomsku krizu i finansijski haos.

 
Crkva i politika

Poslovi i priključenija vladika srpskih

Jovana Gligorijević i Zoran Majdin   
petak, 19. decembar 2008.
Legenda kaže da je, videvši silesiju luksuznih automobila ispred Patrijaršije, patrijarh upitao portira čiji su, i dobivši odgovor da su se njima visokopreosvešteni dovezli, prokomentarisao "u čemu bi se tek vozili da nisu dali monaški zavet".
 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 Sledeća > Poslednja >>

Strana 11 od 13
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner