Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Tišina glasnija od svake buke

Jovan Babić   
utorak, 08. decembar 2009.

Patrijarhova sahrana bila je kohezioni čin koji je odražavao odlučnost u identifikaciji sa onim što je izvor Pavlove harizme: on je simbolizovao nas onakve kakvi se sami vidimo, u obliku za koji mislimo, i verujemo, da je bolji deo nas, s verom da nas ima i da ćemo opstati.

 
Crkva i politika

Nekrolog patrijarhu Pavlu

Robin Foks   
subota, 05. decembar 2009.

Koliko god je to bilo moguće, patrijarh Pavle živeo je život skromne jednostavnosti. Prema svakom koga bi sreo odnosio se na miran i nežan način; bilo je nemoguće ne uvideti njegovu veoma duboku duhovnost, svetost ličnosti i mudrost.

 
Crkva i politika

Opravdano odsutni

Želidrag Nikčević   
utorak, 01. decembar 2009.

Neka se ni ovoga puta ne ljuti Srpstvo svekoliko, crnogorskom režimu zaista je ograničen prostor čak i za saučešće. Dobro je što nisu imali snage da svojim prisustvom unize ispraćaj patrijarha Pavla. Time su izrazili poštovanje – onako kako jedino znaju. Svojim opravdanim odsustvom. Daleko im lepa kuća.

 
Crkva i politika

Dveri su 19 godina bile otvorene

Aleksandar Pavić   
ponedeljak, 23. novembar 2009.

Uloga Patrijarha Pavla je, zapravo, bila objedinjavajuća u tom pogledu, ali i više od toga – usmeravajuća i integrišuća. Upravo je njegova ličnost bila oličenje tih dveri koje su ponovo bile širom otvorene, nudeći svakom neometan i slobodan pristup riznici Crkve.

 
Crkva i politika

Odlazak Patrijarha

Nikola Tanasić   
nedelja, 22. novembar 2009.

Sahrana patrijarha pokazala je drugo lice srpskog naroda, koji, iako je siromašan i ogorčen, „daleko od Evrope“, zna da se ponaša, ne samo pristojno i uljudno već uzvišeno i dostojanstveno, kada situacija to zaista nalaže, i kada se za to zauzmu pravi autoriteti.

 
Crkva i politika

Pogrebno slovo Patrijarhu Pavlu

Mitropolit Amfilohije   
subota, 21. novembar 2009.

Svojim nesebičnim i nenametljivim življenjem među nama, više nego li svojim riječima, ovaj Sveti Starac i cjelosni Čovjek Crkve Božje Hristove, probudio je evo ovih dana skrivenu dobrotu, čovječnost i bogoljublje i bratoljublje u hiljadama duša.

 
Crkva i politika

Učesnik i svedok istorije

Jovan Janjić   
četvrtak, 19. novembar 2009.

Da li je naš patrijarh bio živi svetac, nije na nama da sudimo. Ali možemo da svedočimo da je način na koji smo mu se obraćali - „Vaša svetosti” - zasluživao svakim svojim slovom i činom. Sad, kada je otišao tamo gde se još u mladosti uputio, ostaje nam da se pitamo: s kim smo ostali?

 
Crkva i politika

Portret patrijarha Pavla

Jovan Janjić   
nedelja, 15. novembar 2009.

(Iz Arhive NSPM-a)

Od slabašnog dečaka, kojem su palili sveću misleći da je umro, i koji je iz veronauke imao dvojku, postao je jedan od najvećih duhovnika svoga vremena, za kojeg je agent FBI glasno rekao: “Ovo je svetac koji hoda!”

 
Crkva i politika

Papski udar na Anglikansku crkvu

Hans King   
ponedeljak, 02. novembar 2009.

Ali, papa Benedikt po svaku cenu hoće da obnovi rimsku imperiju. Ne daje nikakave koncesije anglikanskoj zajednici, već hoće da zauvek održi srednjevekovni rimski centralistički sistem. Čak iako to onemogući jedinstvo hrišćanskih Crkava u fundamentalnim pitanjima.

 
Crkva i politika

Govor prilikom uručenja ordena Svetog Save Dmitriju Medvedevu

Mitropolit Amfilohije   
četvrtak, 22. oktobar 2009.

Vi, mnogopoštovani gospodine Predsedniče, hodite stopama Vaših velikih predaka, kako Vašim dolaskom,  tako i Vašim i Vaše Države Rusije nepokolebivim stavom i zaštitom celovitosti Srbije.

 
Crkva i politika

Veličina običnog čoveka

Milovan Danojlić   
nedelja, 06. decembar 2009.

Odlazeći sa ovog sveta, patrijarh nam je otvorio oči za naš narod; pokazao nam je naciju u čije smo postojanje, pritisnuti mnogim zlima i iskušenjima, počeli sumnjati. To je, možda, najveće čudo koje je učinio, i najlepše otkriće koje nam je, sa odra, pokazao.

 
Crkva i politika

Čemu nas je naučio

Dragomir Antonić   
četvrtak, 03. decembar 2009.

Možemo biti uljudni, pažljivi, ponosni, kao što smo bili dok su žalosni dani trajali. Nastavimo na isti način. Budimo, svako za sebe, za trun skromniji. Za paru milosrdniji. Prećutimo bar jednu ružnu reč. Jednu laž ne izgovorimo. Ne gnevimo se kad istinu čujemo. Pomozimo drugom.

 
Crkva i politika

Sveti Patrijarh – voljen a neshvaćen

Branko Radun   
ponedeljak, 23. novembar 2009.

Poštovan je od svih, autoritet u vremenu bez autoriteta, patrijah Pavle je od malo njih zaista shvaćen. Neki su ga kao krotkog i skromnog monaha potcenjivali i, verujući da je naivan, pokušavali da ga pridobiju za svoje ciljeve i interese.

 
Crkva i politika

Beseda na opelu patrijarhu srpskom Pavlu

Patrijarh vaseljenski Vartolomej   
nedelja, 22. novembar 2009.

Braćo, javna je tajna Crkve širom vaseljene da nekadašnji Episkop raško-prizrenski, potonji Patrijarh srpski, sada blaženopočivši Pavle nije bio prvojerarh obične mere. Njegov lik i čitava njegova pojava zračili su svetošću i pravednošću.

 
Crkva i politika

Evropska unija – hrišćanski klub ili zajednica građana

Dragan Bisenić   
nedelja, 22. novembar 2009.

Većina stanovništva, naime, već je u starim zemljama članicama, njih 15 sasvim labavo povezana sa svojim religioznim zajednicama. Brojčano, to je ipak još uvek snažna katolička zajednica.

 
Crkva i politika

Klerikalizacija društva ili odjeci klirofobije?

Nikola Knežević   
petak, 20. novembar 2009.

Pojedinim glasovima iz neoliberalnog miljea, koji već duže vreme pokušavaju da ubede javnost da se u Srbiji događa klerikalizacija društva, treba da bude jasno da je u pitanju proces revitalizacije religioznosti i duhovne svesti našeg naroda.

 
Crkva i politika

Duh sveti ili lobiranje za prvojerarha SPC

Milenko Pešić   
utorak, 17. novembar 2009.

Tada i sada kao glavni kandidati najčešće su spominjani mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi bački Irinej, žički Hrizostom, niški Irinej, zahumsko-hercegovački Grigorije, banjalučki Jefrem, braničevski Ignjatije…

 
Crkva i politika

Ceo svet plače, a samo on se raduje

Matija Bećković   
nedelja, 15. novembar 2009.

(Iz Arhive NSPM-a)

I sinoć kad smo odlazili od njega tražeći blagoslov, svojom već iznemoćalom rukom zakrstio je vazduh savršeno spokojnim i sigurnim pokretom da se činilo da će taj krst ostati tamo zauvek.

 
Crkva i politika

Moskovska patrijaršija uvek uz Srpsku crkvu

Arhiepiskop Ilarion   
ponedeljak, 02. novembar 2009.

Pored službene dužnosti postoji i neka potreba moje duše da lično posetim ona mesta gde je ljudima teško. Ujedno, to je podsećanje da je Ruska crkva uvek bila i uvek će biti uz Srpsku pravoslavnu crkvu u svim njenim iskušenjima.

 
Crkva i politika

Planovi o stvaranju Jugoslovenske pravoslavne crkve

Veljko Đurić Mišina   
ponedeljak, 28. septembar 2009.
Da ni naši arhijereji nisu imuni od novih „Crkava“ na telu Srpske pravoslavne crkve, potvrđuje slučaj sa ovogodišnjeg Sabora u Beogradu, kada je jedan od arhijereja pomenuo nekakvu Bosansku crkvu.
 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 Sledeća > Poslednja >>

Strana 11 od 14
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner