Početna strana > Debate > Srbija i NATO
Srbija i NATO
Srbija i NATO

Iz arhive - Suprotstavljanje NATO paktu kao moralni zadatak srpskog naroda

Nikola Tanasić   
nedelja, 24. mart 2024.

Istinsko sećanje na podvig je samo i isključivo nastavak podviga, nastavak borbe za Kosovo, ispunjenje Kosovskog zaveta, borba neprestana protiv tirjanstva i zakona topuza. Samo tako, i nikako drugačije, nećemo posramiti one koji su svoje živote dali za nas, za Srbiju, za Srpstvo. Za to da bude ono što biti ne može. 

 
Srbija i NATO

"Puzajuća integracija" ili argumenti protiv NATO

Nikola Tanasić   
subota, 26. mart 2016.

 Naspram tog nepokolebljivog i praktično plebiscitarnog otpora srpskih građana prema ovoj militarističkoj organizaciji stoji paradoks –Srbija se puzajući približava tački kada će proglasiti pretenzije da se učlani u Pakt.

 
Srbija i NATO

Crna Gora u NATO - poslednji antiruski potez

Đanandrea Gajani   
ponedeljak, 07. decembar 2015.

Ne izgleda dakle slučajno, da je poziv Crnoj Gori formalizovan upravo sada kada, čini se, obnovljena pretnja Islamske države potpomaže saradnju između Rusije i Zapada i uklanjanje sankcija koje štete ekonomijama Rusije i Evrope.

 
Srbija i NATO

Iz Arhive NSPM - Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja 1999, s akcentom na osiromašeni uranijum

Jasmina Vujić, Dragoljub Antić   
utorak, 31. mart 2015.

Osiromašeni uranijum se koristi u projektilima zbog izuzetno velike gustine, tako da se ovi projektili koriste za probijanje oklopa teknova i drugih bojnih kola, kao i bunkera.

 
Srbija i NATO

Priča o devojčici koja je volela muziku

Tatjana Lazarević   
utorak, 24. mart 2015.

U napadu na seosku prodavnicu i mostić u Murinu, stradalo je ukupno šestoro ljudi, od njih - troje dece. Desetak dana kasnije NATO je 'dokrajčio' most, onako kako je 'dokrajčio' i prodavnicu, tog puta bez žrtava

 
Srbija i NATO

Fatalne posledice NATO simultanke na Balkanu

Zorka Vukmirović   
četvrtak, 10. april 2014.

S obzirom na to da su se u okolinu izbacile toksične, kancerogene, mutagene i teratogene materije sa dugotrajnim štetnim posledicama po živi svet, čije je uklanjanje iz životne sredine obuhvaćeno mnogim konvencijama UN, to su UN morale osuditi ovakav način ratovanja.

 
Srbija i NATO

Savremeni “Drang nach Osten” – NATO intervencionizam od Srbije do Ukrajine

Živadin Jovanović   
utorak, 25. mart 2014.

NATO nigde nije rešio, niti je želeo, niti je mogao da reši, bilo koji jedan problem. Posle svake agresije NATO je za sobom je ostavljao devastirana društva, razorene kulture privrede, verske i etničke sukobe, separatizam, skonomsku i socijalnu bedu, stotine hiljada ljudskih žrtava, milione izbeglica i raseljenih lica.

 
Srbija i NATO

Naš prijatelj Fredoslav – skica za portret jednog netipičnog Amerikanca

Vojislav M. Stanojčić   
ponedeljak, 24. mart 2014.

Moju pažnju privukla je zapravo zvanična politika vlade. Iz meni nejasnih razloga, Amerikancima je, najmanje šest meseci pre bombardovanja ispirala mozak pričama o divljacima Srbima, čime je, razume se, trebalo da se opravda demonizacija Jugoslavije.

 
Srbija i NATO

Srpsku „demokratiju“ pripremili „stelt“ bombarderi i „tomahavk“ rakete

Živadin Jovanović   
subota, 01. mart 2014.

Briselski sporazum predstavlja diktat Srbiji da se odrekne dela svoje državne teritorije – Kosova i Metohije. To nije sporazum, jer Srbija je bila ucenjena i pod pretnjom da će opet biti izolovana, a da će preostali Srbi biti izbačeni.

 
Srbija i NATO

Agresija NATO 1999. kao tačka preokreta u svetskim odnosima

Živadin Jovanović   
subota, 12. oktobar 2013.

Bez obzira na specifične okolnosti, agresije su objašnjavane lažnim izgovorima, a kao „okidači“ su korišćeni inscenirani „masakri civila“ i slični događaji sa potencijalom za pridobijanje podrške oružanim napadima. Agresije je uvek pratila orkestrirana propaganda koja žrtve predstavlja kao „zlo“, a agresora kao bogomdanog mesiju.

 
Srbija i NATO

(Ne)skrivena okupacija - Srpski vojnici opet sa SAD i NATO

Vladimir Kršljanin   
subota, 27. avgust 2016.

 

O ovome ne možete pročitati ni reč ni na sajtovima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ni u srpskim novinama. Ali 100 srpskih vojnika će od danas do 15. septembra učestvovati na 7. vojnim manevrima iz serije „Zajednička rešenost“

 
Srbija i NATO

IPSOS upitnici – anketa u funkciji NATO kampanje

Stefan Đukić   
četvrtak, 03. mart 2016.

Zato moramo odbaciti rezultate njihovog istraživanja i ona ne mogu biti apsolutno nikakvo mjerilo stavova građana prema ovom pitanju. Štaviše, preporuka za medije je da podatke agencije IPSOS ne nazivaju istraživanjem, već lobiranjem ili pro-NATO kampanjom. 

 
Srbija i NATO

Otvoreno pismo generalnom sekretaru NATO - vratili ste nam "srpsko nebo", a kad ćete vratiti srpsko Kosovo?

Nenad Zorić   
nedelja, 22. novembar 2015.

Lepo je što smo se međusobno smeškali. Šta ćeš, politika je… Ali, osim smeškanja nekako red nalaže da barem probaš da pokažeš poštovanje prema domaćinima. E, tu si omanuo. Zato ti sve ovo pišem.

 
Srbija i NATO

Otvoreno pismo državnom vrhu povodom potpisivanja „Sporazuma o individualnom akcionom planu saradnje Srbije i NATO“

DSS-Dveri   
ponedeljak, 30. mart 2015.

Razmislite, hoćete li biti prvi Srbi u časnoj istoriji naše zemlje i naroda koji će Srbiju uvrstiti u antirusku agresorsku vojnu koaliciju?

 
Srbija i NATO

Srbija napušta politiku vojne neutralnosti?

Radovan Radinović   
sreda, 18. mart 2015.

Individualnim akcionim planom partnerstva, predviđa se potpuno usaglašavanje standarda oružja, druge vojne tehnike i celokupne vojne infrastrukture u Srbiji sa standardima NATO. U tekstu dokumenta, a ni bilo gde, ne piše, koliko će sve to koštati Srbiju i koliko će se Srbija još zadužiti da bi sve te obaveze ispunila.

 
Srbija i NATO

Pamtim, dakle postojim

Sergej Belous   
četvrtak, 03. april 2014.

Zemlje članice NATO nose svaku odgovornost za tu agresiju, uključujući odgovornost za naknadu štete, u iznosu od preko 100 milijardi dolara, kao i odgovornost za korišćenje oružja sa osiromašenim uranijumom i drugih nedozvoljenih sredstava za masovno uništavanje.

 
Srbija i NATO

Petnaest godina od NATO agresije - zaboravljene činjenice koje nam ionako "smetaju"

Milan Dinić   
ponedeljak, 24. mart 2014.

Došli smo u poziciju da smo vezani za zemlje NATO a da tamo navodno nećemo; da pritom sebe javno ubeđujemo da tamo nećemo, a činjenice govore da se tamo sami guramo (između ostalog, i zato što smo se doveli u poziciju da nemamo gde i da moramo tamo) a da pritom nismo raščistili oko onoga što je bilo 1999.

 
Srbija i NATO

Na slavu i čast - i nama i njima!

Milanko Šekler   
nedelja, 23. mart 2014.

Danas, na narodnu žalost i radost odnarođene vlasti, mi smo skoro pa ponosni na to naše prijateljstvo sa onima koji su nas uništavali samo pre 15 godina! Nama je taj napad naših prijatelja mnogo značio - kako tada, tako i sada! Nama je to bio putokaz u evropsku svetlu budućnost!

 
Srbija i NATO

„Agresivna“ Srbija i „miroljubivi“ NATO

Živadin Jovanović   
četvrtak, 12. decembar 2013.

Srbija je mala, miroljubiva evropska zemlja, koja se bori za poštovanje međunarodnog prava, Povelje UN i Završnog dokumenta iz Helsinkija, dok je NATO osvajački savez multinacionalnog korporativnog kapitala koji grubo krši osnovne principe međunarodnog prava.

 
Srbija i NATO

Srbija i NATO, ili hotel za bubašvabe

Stefan Karganović   
ponedeljak, 22. jul 2013.

Imaju li pristalice pridruživanja strategiju izvlačenja? Čari pripadnosti NATO-u garnirane  su pomodarskim argumentima i slabo obaveštenim sektorima društva servirane su kao etapa koja se podrazumeva u napredovanju prema maglovito shvaćenim integracijama.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 Sledeća > Poslednja >>

Strana 1 od 5
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner