Početna strana > Debate > Srbija i NATO
Srbija i NATO
Srbija i NATO

Šta Srbija gubi neulaskom u NATO

Vuk Drašković   
subota, 23. januar 2010.

Ako neće da bude večita žrtva i talac jedne sulude politike, Srbija mora u NATO, jer svoju državnu kuću mora da zida na svojim starim i pobedničkim temeljima. A referendum? Zašto da ne. Lakše ga je organizovati i jeftiniji je od glasanja u parlamentu.

 
Srbija i NATO

Interes Srbije da uđe u NATO je ekonomija

Vladan Živulović   
sreda, 20. januar 2010.

Srbi kao narod, i to emotivan narod, vrlo su skloni da na svakakve vesti škrguću zubima. Srbi kad škrguću zubima zaborave svoju nezaposlenost, bedan standard, nevaspitanu i problematičnu decu i smatraju da će se sve rešiti ako se što više ljute.

 
Srbija i NATO

Čekić, krava i NATO

Miroslav Lazanski   
petak, 15. januar 2010.

Kada uđemo u NATO kako ćemo da ustanovimo jesu li nam tajno smestili i atomsko oružje na našoj teritoriji? Samo čekićem i lupkanjem. Ako nam to ne dozvole, onda da pustimo kravu na lokaciju gde sumnjamo da su uskladištene atomske bombe.

 
Srbija i NATO

NATO i EU će dovršiti svoj zadatak na Balkanu

Čarls Kapčan   
četvrtak, 14. januar 2010.

„Mislim da se podrazumeva da će NATO i EU dovršiti svoj zadatak na području Balkana. Sačekaće sređivanje prilika u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Srbiji, nakon čega ne sumnjam da će ceo balkanski region postati integralni deo evropskog kontinenta.

 
Srbija i NATO

NATO i Srbija: crno-beli svet

Mirjana Kosić   
sreda, 16. decembar 2009.

Potpuno je nesuvislo žaliti se na nepravednost sveta podeljenog na moćne i na one koji to nisu, a istovremeno voljno i svesno prihvatiti ulogu nemoćnih i potlačenih. Zdrav razum i svakodnevna iskustva nam kazuju da postoji mnogo nijansi ’sivoga’ između crno-bele slike dobra i zla.

 
Srbija i NATO

NATO – iluzija i stvarnost

Vladimir Jevtić   
četvrtak, 05. novembar 2009.

Budućnost odnosa Srbije i NATO pakta zavisiće od budućnosti Severnoatlantske alijanse. Najbitnije je pitanje smisla takve organizacije posle raspada Varšavskog pakta. Neki ozbiljni problemi se mogu naslutiti, a tiču se same homogenosti i kompaktnosti NATO-a u vezi misije u Avganistanu.

 
Srbija i NATO

Ne bavimo se pitanjem članstva u NATO

Dragan Šutanovac   
subota, 17. oktobar 2009.

NATO nije više onaj isti vojni savez 12 država osnivača, koji je stvoren kao odgovor na početak sukoba na relaciji Zapad-Istok. Danas je to političko-vojni savez 28 država, koji je široko prihvaćen kao suštinski element međunarodnog bezbednosnog poretka.

 
Srbija i NATO

Srbija ne mora u NATO da bi ušla u EU

Anders Fog Rasmusen   
petak, 16. oktobar 2009.

Za NATO, kao i za ostale međunarodne organizacije, važno je da Beograd nastavi da sprovodi konstruktivnu politiku u odnosu na Kosovo. Naročito se nadam da Beograd neće ohrabrivati kosovske Srbe da ne učestvuju na predstojećim izborima.

 
Srbija i NATO

Možemo li biti ostrvo u NATO-u?

Dragan Šutanovac   
petak, 02. oktobar 2009.

Mislim da se o tome izvesno vreme neće voditi debata, ali će doći trenutak kada će i to važno pitanje biti postavljeno pred nas; biće potrebno dovoljno hrabrosti da se građanima objasni kakva je sve korist od bezbednosnih integracija.

 
Srbija i NATO

NATO u 60-toj - Izlišna alijansa (II)

Ted Galen Karpenter   
petak, 11. septembar 2009.

Kilavo vojno dejstvo NATO-a u Avganistanu osvetljava jedan veći problem. Ne samo što su većina novih članica saveza, u najboljem slučaju, sporedni vojni igrači, nego su čak i tradicionalni glavni evropski saveznici dozvolili sebi da im opadne odbrambena moć.

 
Srbija i NATO

Čekajući NATO

Mirjana Anđelković-Lukić   
četvrtak, 21. januar 2010.

Samo je pitanje vremena kad će svoje vojnike u okviru saradnje sa Nacionalnim gardama SAD poslati vojske Crne Gore, Bosne i Hercegovine, ali i Srbije, na neka druga ratišta u odbranu „američkih nacionalnih interesa“.

 
Srbija i NATO

Proglas 200 javnih ličnosti o NATO podržava 56.9% građana Srbije

RTS   
utorak, 19. januar 2010.

Proglas dve stotine javnih ličnosti, kojim se traži raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za ulazak Srbije u NATO, nametnulo je još jednu vrelu političku temu.

 
Srbija i NATO

Srbija i NATO

Svetozar Stojanović   
petak, 15. januar 2010.

Eventualnim „učlanjenjem“ u NATO samo bismo ometali temeljno preispitivanje njegove uloge i poboljšanje njegovih odnosa sa Rusijom. Zato valja da se založimo i za konstruktivan pristup ruskoj inicijativi za novi međunarodni ugovor o bezbednosti.

 
Srbija i NATO

Cena NATO ulaznice za Srbiju

Milovan Balaban   
nedelja, 20. decembar 2009.

Srbija zarad svojih interesa i zarad očuvanja elementarnog ljudskog dostojanstva, koje mora imati svaka nacija, ne sme da plati (previsoku) cenu pristupu „američkoj“ vojnoj alijansi. Uradi li to priznaće sve svoje „krivice“ projektovane u američkoj „kuhinji“.

 
Srbija i NATO

NATO ne može bez Srbije

Miroslav Lazanski   
subota, 14. novembar 2009.

Što se nas tiče, jačanje NATO-a koristi i Srbiji kao zemlji koja štiti vrednosti zapadne civilizacije na zapadnom Balkanu. Da li ćemo u toj igri eventualno biti na nišanu nekih tamo raketa „topolj” sa atomskim glavama, to i nije važno.

 
Srbija i NATO

Vojna neutralnost Srbije sasvim prihvatljiva

Žan-Pjer Ševenman   
petak, 30. oktobar 2009.

Bio sam protiv bombardovanja Srbije i imam razumevanje za to što vaša zemlja ne žuri ka NATO-u. Svaki narod ima svoje dostojanstvo. Može se biti članica EU, a da ne budete član NATO-a, što pokazuju i primeri Austrije, Irske, Kipra, Malte...

 
Srbija i NATO

Neki novi klinci

Miroslav Lazanski   
subota, 17. oktobar 2009.

Malo sam ljubomoran jer morao sam prvo da postanem novinar da bih profesionalno obišao NATO. Naime, moja je generacija na ekskurzije išla u Pariz da vidi Luvr, u Brisel da vidi izložbe flamanskih majstora, u Prag da gleda Vaclavske namjesti, što je očito bila greška.

 
Srbija i NATO

Referendum pre “Svršenog čina”

Mile Savić   
ponedeljak, 12. oktobar 2009.

Ulaskom u NATO Srbija neće učvrstiti demokratiju niti povećati slobodu građana, nego će se potčiniti  diktatu Amerike. Da je NATO-u stalo do demokratije, ne bi se protivio referendumu u zemljama na koje želi da se proširi.

 
Srbija i NATO

„Štit” na Balkanu

Rade Maroević   
četvrtak, 24. septembar 2009.

Profesor sa Stanforda, Dan Vilkening, inače arhitekta novog Obaminog “štita”, smatra da su, umesto Poljske i Češke, “optimalna mesta Turska i Balkan”. Kada se kaže Balkan misli se, pre svega, na Bugarsku i Rumuniju, mada Tirana i Priština nude – Bondstil na Kosovu.

 
Srbija i NATO

NATO?

Boško Mijatović   
sreda, 09. septembar 2009.

Na kraju, ali ne najmanje važno, pitanje je da li bi nas NATO uopšte primio u članstvo, sve i kada bismo ih molili. Jer alijansa funkcioniše na konsenzualnom načelu, s pravom veta svake članice.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 Sledeća > Poslednja >>

Strana 3 od 5
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner