Početna strana > Debate > Srbija i NATO
Srbija i NATO
Srbija i NATO

Milosrdni (nekom) anđeo, a nekom đavo

Milan Purić   
sreda, 25. mart 2009.

„Milosrdnom anđelu“ dobrano su potkresana krila. Nova svetska geopolitička scena polako ide u pravcu uspostavljanja sistema vrednosti u kome je na potkresanim krilima Belog anđela počelo da niče paperje.

 
Srbija i NATO

Srpski diskurs rata

Đorđe Vukadinović   
subota, 21. mart 2009.

(Iz Arhive NSPM, 10.10.1999)  

Verujemo da je, s obzirom na  upotrebljena sredstva i konačni ishod, NATO bombardovanje Srbije bilo suštinski nepromišljen i neodgovoran, pravno i moralno neopravdan, te politčki višestruko štetan i kontraproduktivan čin.

 
Srbija i NATO

Zar i NATO nema alternativu?

Vladan Glišić   
subota, 07. mart 2009.

Danas niko srpskim vlastodršcima ne može olako zameriti vazalni odnos prema NATO paktu. Ali im može zameriti nešto drugo. Može im zameriti to što se trude da NATO pakt prikažu kao prijatelja, kao partnera prema kome ne treba imati podozrenja.

 
Srbija i NATO

Utopija jednog partnerstva

Miroslav Lazanski   
ponedeljak, 01. decembar 2008.

Graditelji novih država imaju hroničan problem između onoga čemu teže da postignu svojom politikom i realnog sveta, a slučaj Kosova pokazuje da ta i takva politika nije dovela i do obećanog sveta, mira i pravde. A Beograd je u svemu tome bio vrlo, vrlo kooperativan.

 
Srbija i NATO

NATO ima novog rivala

J. Piter Fam   
utorak, 19. avgust 2008.

Ruska intervencija u Gruziji dovela je “u pitanje čitavu premisu“ dosadašnjeg zapadnog angažmana s Rusijom, upozorio je prošle nedelje američki sekretar za odbranu. On je takođe je izjavio da bi rat između Moskve i Tbilisija mogao da ostavi „duboke posledice kako na razvoj naših bilateralnih odnosa po pitanju bezbednosti, tako i na odnos sa NATO-om“.

 
Srbija i NATO

Rado Srbin ide u West Point (NIN)

Miroslav Lazanski   
utorak, 24. jun 2008.

Branko Kovačević je prvi građanin Srbije koji će se školovati na najpoznatijoj američkoj vojnoj akademiji. Šta njega čeka u naredne četiri godine, može se pretpostaviti. Kako će se odvijati vojna saradnja Srbije i SAD, mnogo je manje poznato.

 
Srbija i NATO

Šest "malih" razloga protiv NATO

Slobodan Antonić   
ponedeljak, 24. mart 2008.

Srbija je jedina evropska zemlja koju je NATO bombardovao. To bombardovanje bilo je nelegalno, bez odluke Saveta bezbednosti. Bacajući bombe po Srbiji, NATO je počinio zločine nad civilnim stanovništvom. Zato Srbija ne može tek tako da uđe u NATO.

 
Srbija i NATO

Gde su granice neutralnosti (NIN)

Milena Miletić   
sreda, 13. februar 2008.

Još nema odgovora na pitanje kakve ćemo konkretne koristi ili štete imati od pokušaja da budemo vojno neutralni. Za sada je sigurno samo da se neutralnost još ne može tumačiti kao zaokret prema Rusiji, već kao izvestan zastoj u približavanju atlantskoj alijansi.

 
Srbija i NATO

O žrtvama „Milosrdnog anđela“

Slavko Živanov   
ponedeljak, 23. mart 2009.

Valjalo bi da javnost dobije odgovor zašto studija Vojnog instituta o posledicama bombardovanja nikada nije ugledala svetlo dana. Zašto, na kraju krajeva, nikada nije napravljen spomenik žrtvama bombardovanja na kojem bi bila napisana sva imena žrtava?

 
Srbija i NATO

Putanja sudara: NATO, Rusija i Kosovo

DŽon Noris   
subota, 21. mart 2009.

Zamenik državnog sekretara Stroub Talbot tvrdio je i u razgovorima sa Bergerom i Olbrajtovom: „Ako je reč o izboru između toga da zauzmemo Kosovo i toga da prođemo celim putem do Beograda, ja sam za ovo drugo: hajde da jednom završimo s tim i da se dočepamo tog kučkinog sina”.

 
Srbija i NATO

Zašto moramo da zapamtimo?

Slobodan Antonić   
četvrtak, 22. januar 2009.

Te tri stvari – dobro držanje naše vojske, teroristički karakter NATO bombardovanja i sramno ponašanje zapadnih medija – svaki misleći građanin trebalo bi da zapamti. Skretaće nam pažnju, ovih dana, kada se navršava deset godina od njihovog zločina, na druge stvari.

 
Srbija i NATO

Kako zavoleti NATO

Miroslav Lazanski   
četvrtak, 06. novembar 2008.

Dakle, balkanska etapa proširenja NATO-a privodi se kraju. Ostale su još samo BiH, Crna Gora i Srbija. U BiH NATO ima svoje vojne kontingente i baze, kao i na Kosovu, južnoj srpskoj pokrajini kojoj je upravo NATO i podario nezavisnost.

 
Srbija i NATO

Da li je Srbiji mesto u NATO?

Živadin Jovanović   
četvrtak, 17. jul 2008.

NATO je imao glavnu ulogu u sprečavanju Srbije da vrši minimum svojih ustavnih nadležnosti u Pokrajini dok je istovremeno obezbeđivao uslove da terorističko-separatističko rukovodstvo, u koordinaciji sa Vašingtonom i Briselom, pripremi ilegalno proglašenje nezavisnosti.

 
Srbija i NATO

Srpski gladio?

Dragomir Anđelković   
ponedeljak, 09. jun 2008.

Radilo se o dobro osmišljenoj prljavoj kampanji, manipulaciji nadama građana, i to u koordinaciji sa evroatlantskim strukturama u inostranstvu (tempirano potpisivanje SSP, „Operacija Fijat“, pritisak na investitore da privremeno obustave planirane aktivnosti).

 
Srbija i NATO

Kolika je cena stalnog širenja NATO (Danas)

Vilijam Montgomeri   
nedelja, 09. mart 2008.

Na površini izgleda da je NATO bio velika uspešna priča. Njegov neprijatelj iz hladnog rata, Varšavski pakt, prestao je da postoji. Osam njegovih sadašnjih članica ranije su bile deo te alijanse.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 5
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner